Траг - корисне књиге, сајтови > Сајтови

ActaCroatica.com

(1/2) > >>

Amicus:
Некадашњи одличан извор података за презимена са простора Републике Хрватске сада је заменио нови који нешто другачије приступа тој проблематици.

У неком смислу, лошији је јер више не даје онако егзактне податке, већ више неку грубу статистику, а бољи у томе што сада више не обухвата само та два пописа (1948. и 2001. године), већ и различиту рукописну грађу, која је индексирана и претражива.

Вероватно тек у будућности, овај сајт ће имати већег значаја, и бити више од користи.

ActaCroatica.com

Прошпартајте трагалицом и можда нађете још неког свога претка! ;)

Зрно:
Што се тиче националне припадности код презимена, ту је углавном нашисана неистина, да не кажем лаж. Нашао сам више примера да пише "претежито хрватско презиме", а скоро сви су Срби. Тако да они који буду гледали, нека не узимају то за озбиљно.

Amicus:

--- Цитат: Зрно  Јун 25, 2017, 05:16:08 поподне ---Што се тиче националне припадности код презимена, ту је углавном нашисана неистина, да не кажем лаж. Нашао сам више примера да пише "претежито хрватско презиме", а скоро сви су Срби. Тако да они који буду гледали, нека не узимају то за озбиљно.
--- Крај цитата ---

Могуће, мене је то збуњивало и на Imenuhrvatskom, али ко зна како се људи изјашњаваху на пописима, дефинитивно није свуда лако преломити преко језика да си Србин.

Зрно:
Изјашњавали су се као Срби одувек, само ће за свако презиме написати да је претежито хрватско, ако се јавља у оба народа. Једино у случају да су баш сви Срби, мада ни тада често не напишу ништа.

Зрно:
Додуше, сад на овом сајту и избегавају националност, за разлику од ранијег сајта Име хрватско. Кажу само за носиоце презимена да су хрватски становници. Похвала за напредак.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију