ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Финци

<< < (2/4) > >>

Кековац:
Ове године је у раду о древним популацијама Европе, који смо већ коментарисали на специјализованој теми, приказана мапа на којој се између осталог види да Финци имају најјачу EHG компоненту од свих европских народа.


--- Цитат: drajver  Септембар 30, 2023, 09:34:02 пре подне ---Сирови резултати из овог рада су доступни на NCBI, што је згодно јер се не морају скидати на рачунар. На том сајту постоји Sequence viewer и читања се могу прегледати директно на сајту. Међутим, проблем је што сви ти старији узорци имају обично слабу покривеност и онда треба доста и времена и стрпљења да би се прегледали све позиције. WGS Extract можда може мало убрзати ствари, али онда би се опет подаци морали пребацивати на рачунар.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/sra/?term=PRJEB64656

Једини који је досад имао воље и стрпљења да прегледа те старе узорке је Гуја.  :) Надам се да га ентузијазам неће напустити.

Кад смо већ код овог рада, интересантна ми je сљедећа карта из рада која приказује удио популација из палеолита у данашњем становништву Европе.Занимљива је чињеница да генетичко наслеђе WHG има свој врхунац у балтичким народима, а не нпр. на британским острвима, гдје га је све до Бронзаног доба значајно било. Рекло би се да се неки збјег популације WHG сконцентрисао током бронзаног доба баш на подручју балто-словенске језичке заједнице. Или можда боље рећи балтске. Словени су свакако значајан дио свог WHG наслеђа примили преко балтске компоненте њихове етногенезе.

--- Крај цитата ---

Зрно:

--- Цитат: drajver  Децембар 16, 2023, 09:10:49 поподне ---
Како год, данас знамо, да без обзира што су Финци и фински народи антрополошки сасвим Европљани и не разликују се пуно од својих сусједа, генетички (аутосомално и Y хромозомално) сачували су једини од свих Европљана солидан проценат источноазијске генетике.

--- Крај цитата ---

Ипак је видљив азијатски уплив код њих и код Руса, па бих и једне и друге сврстао у прелазну расу. Дошла гомила Руса у Београд, гледам их сваки дан по граду и моги да препознам њихове главе на 100 метара. Не морају да причају руски или фински. Физички су нам сличнији Шпанци или Ирци од њих.

Gorance:

--- Цитат: drajver  Децембар 16, 2023, 09:10:49 поподне ---Везано за финске народе, занимљива је и прича о њиховој расној класификацији у САД-у. Наиме, Финци који су били у таласу емиграције према САД-у крајем 19. и почетком 20. вијека, нису били расно класификовани као бијелци Европљани, већ као Азијци. Ово је имало и конкретну правну посљедицу, а која се састојала у томе да по неком акту о натурализацији нису могли добити држављанство САД-а, за разлику од осталих Европљана. Првобитно је до такве расне класификације Финаца дошло јер су расе тада још увијек добрим дијелом повезивали са језиком. Финци као језички неиндоевропљани уралци, нашли су се тако у истој групи са Монголима и другим источноазијским народима.

Слиједила је потом нека парница пред америчким судовима, гдје се доказивало да су Финци не само бијелци и Европљани, већ и да су "најбијељи" од свих Европљана. Па је суд на крају пресудио да су Финци ипак бијелци.

И поред тога за Финце је у Америци постојао подругљив назив China Swede. Претпостављам да су овакав однос према Финцима у Америку морали донијети њима најближи Швеђани који су мигрирали у иста подручја (рудници Минесоте углавном), па га онда пренијети и на америчко становништво.

Ако су их Американци и "малтретирали", Хитлер их је у једном тренутку (а вјероватно у складу са тренутним политичким потребама) прогласио припадницима нордијске расе.

Како год, данас знамо, да без обзира што су Финци и фински народи антрополошки сасвим Европљани и не разликују се пуно од својих сусједа, генетички (аутосомално и Y хромозомално) сачували су једини од свих Европљана солидан проценат источноазијске генетике.

--- Крај цитата ---
Занимљиво за ову расну сегрегацију у Америци што се тиче Финаца. Наиме, поред Енглеза и Холанђана  и Швеђани су имали своју колонију између Вирџиније и Нове Холандије.Нова Шведска, мислим да је то данашња држава Делавер или Мериленд. Колонија је на врхунцу имала око 3000 становника од којих су једна трећина,ако се не варам,били етнички Финци. Наиме, Финска је била под Шведском од средњег века до 1813-е кад ју је заузела Русија.

НиколаВук:

--- Цитат: Зрно  Децембар 17, 2023, 02:54:36 пре подне ---Ипак је видљив азијатски уплив код њих и код Руса, па бих и једне и друге сврстао у прелазну расу. Дошла гомила Руса у Београд, гледам их сваки дан по граду и моги да препознам њихове главе на 100 метара. Не морају да причају руски или фински. Физички су нам сличнији Шпанци или Ирци од њих.

--- Крај цитата ---

Не бих се сложио за те западњачке народе, поготово ове северније (Ирце), њих исто као и Русе по изгледу могу одмах да препознам да "нису наши". Чак ни Шпанци нам нису слични, и њих сада успем да препознам, у већини случајева, ако имају онај њихов стереотипни медитерански изглед. Најсличнији нама физички су Румуни, иако су у просеку нижи од нас, али не превише. То сам дефинитивно закључио након обиласка Румуније, буквално по изгледу људи исти Срби само што причају језиком који не разумем.  :)

Небо_Сав:

--- Цитат: НиколаВук  Децембар 21, 2023, 01:10:38 поподне ---Не бих се сложио за те западњачке народе, поготово ове северније (Ирце), њих исто као и Русе по изгледу могу одмах да препознам да "нису наши". Чак ни Шпанци нам нису слични, и њих сада успем да препознам, у већини случајева, ако имају онај њихов стереотипни медитерански изглед. Најсличнији нама физички су Румуни, иако су у просеку нижи од нас, али не превише. То сам дефинитивно закључио након обиласка Румуније, буквално по изгледу људи исти Срби само што причају језиком који не разумем.  :)

--- Крај цитата ---
Важи и обрнуто.
На пример,  руски полицајци су, деведестих, непогрешиво, на улици или на улазу у метро могли да препознају наше раднике на привременом раду у Русији, и наплаћивали су им "боравишну таксу" пошто су углавном били без радних дозвола, па чак и без виза.

Мене су неколико пута полицајци били  легитимисали на улици, и кад сам се био пожалио на то  својим московским  пријатељима, рекли су ми да је објашњење - да им ми личимо  на  кавкаске горштаке, и то баш на  Чечене.  А тада они бејаху у рату са Чеченима...Сад је другачије.


 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију