ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Финци

(1/4) > >>

Муњени Ћелић:
Пронађено на сајту http://www.sukujutut.fi/dna/index.htm

Једино ми није јасно зашто нису означили и оне две групице постављене између R1b и N1c1....Вероватно је једна од њих нека од N1 подгрупа.

Kor:

Александар Невски:
Ево и расподѣле хаплоскупин збирке узорака из мѣста Турку у Финской.

Укупно узорака: 162

Н1ц    81   50.00%
И1    54   33.33%
Р1а    11   6.79%
Р1б    6   3.7%
И2а1б3 Карпатско-Динарска и Дислес    3   1.85%
Ку Л275    2   1.23%
Н1б    1   0.62%
И2а2а-М223    1   0.62%
Й2б-М241    1   0.62%
Ц2-М217    1   0.62%

Укупно неясних: 1   0.62%

drajver:
Примјер једног складно урађеног сајта Универзитета у Тартуу под називом Estonian roots, гдје се на веома сажет и прихватљив начин презентују сазнања о поријеклу естонског народа и Естоније, користећи археологију, генетику, лингвистику и историју. У правом смислу интердисциплинарни приступ. Енглеска верзија је преко Google Translate опције.

У сваком случају занимљива прича о доласку финских народа у Европу, посебној врсти гробова по којима су били препознатљиви ( тзв. tarand grave). Иако ова популација долази у Европу прилично касно, (главни талас у гвозденом добу), поред финских оставила је значајан генетички траг и међу словенским, балтичким и германским народима. Не треба заборавити ни да су Рјуриковичи по Y хромозому далеки потомци управо ове популације.

https://www.eestijuured.ee/

Нема посебне теме за Естонце, па сам с обзиром да се ради о финском народу, смјестио линк овдје.

drajver:
Везано за финске народе, занимљива је и прича о њиховој расној класификацији у САД-у. Наиме, Финци који су били у таласу емиграције према САД-у крајем 19. и почетком 20. вијека, нису били расно класификовани као бијелци Европљани, већ као Азијци. Ово је имало и конкретну правну посљедицу, а која се састојала у томе да по неком акту о натурализацији нису могли добити држављанство САД-а, за разлику од осталих Европљана. Првобитно је до такве расне класификације Финаца дошло јер су расе тада још увијек добрим дијелом повезивали са језиком. Финци као језички неиндоевропљани уралци, нашли су се тако у истој групи са Монголима и другим источноазијским народима.

Слиједила је потом нека парница пред америчким судовима, гдје се доказивало да су Финци не само бијелци и Европљани, већ и да су "најбијељи" од свих Европљана. Па је суд на крају пресудио да су Финци ипак бијелци.

И поред тога за Финце је у Америци постојао подругљив назив China Swede. Претпостављам да су овакав однос према Финцима у Америку морали донијети њима најближи Швеђани који су мигрирали у иста подручја (рудници Минесоте углавном), па га онда пренијети и на америчко становништво.

Ако су их Американци и "малтретирали", Хитлер их је у једном тренутку (а вјероватно у складу са тренутним политичким потребама) прогласио припадницима нордијске расе.

Како год, данас знамо, да без обзира што су Финци и фински народи антрополошки сасвим Европљани и не разликују се пуно од својих сусједа, генетички (аутосомално и Y хромозомално) сачували су једини од свих Европљана солидан проценат источноазијске генетике.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију