ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Јевреји

(1/10) > >>

Kor:
Са генетичке стране, не постоји шароликији народ од Јевреја (мада је врло дискутабилно да ли уопште припаднике једне религије можемо звати народом).  На интернету постоји велики броја пројеката који су специјализовани за Јевреје а ми овде започињемо са пројектом ДНК порекла Јевреја са подручја западне Украјине.


Данас у Израелу живи велики број људи који су пореклом из Украјине и себе сматрају Јеврејима. Ево шта о њима пише на страници пројекта:


--- Цитат ---Jews arrived in the region that is today western Ukraine at various times by different routes throughout the diaspora. By the end of the first century CE there were already Jews from the Near East who had settled in the Crimea on the Black Sea. More than a thousand years later beginning in the 13th century, there was a major migration of Ashkenazi Jews eastward from Germany. This migration continued until the Chmielnitski massacres in the mid 17th century. In the 19th century, Jews from the northern part of the Russian Pale moved to Podolia and Kherson gubernias and Bessarabia to settle on agricultural colonies. In addition to migrations there were conversions into the Jewish population, the most well-known being that of the Khazars. Thus, the sources of Jewish population in western Ukraine from whence our ancestors emerged are varied.
--- Крај цитата ---


Kor:
Ово је само збирни дијаграм по основним хаплогрупама. Када се направи мало дубљи преглед, види се да је порекло и у тим главним хаплогрупама изузетно шаролико. Тако рецимо међу носиоцима хаплогрупе E имамо оне са V12, V13, V22, M34, M84 итд итд... то је много шароликије од већ стандардног V13 који се најчешће среће у Европи.

Овде је линк на њихов пројекат:
http://www.familytreedna.com/public/Jewish_Ukraine_West/default.aspx?section=yresults

Нацисти су се очигледно добро зезнули, пошто међу јеврејима постоје и они који носе "аријске гене" :)
Тако имамо носиоце "германских" хаплогрупа I1, I2a2 као и носиоце R1b U106 карактеристичне за германофоне земље.Kor:
А ово су подаци за Ашкеназе са Википедије.Дакле, подаци које смо навели се у великој мери поклапају са осталима.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Kor  Фебруар 24, 2013, 12:41:05 поподне ---А ово су подаци за Ашкеназе са Википедије.Дакле, подаци које смо навели се у великој мери поклапају са осталима.

--- Крај цитата ---

Ово Бехарово истраживање из 2004. је урађено на највећем броју узорака, па је вјероватно и најтачније. У сваком случају висок проценат хаплогрупе Ј1 код Ашкеназа (19%) у односу на читаву Европу, као и доминантно блискоисточне хаплогрупе код Ашкенаских Јевреја, доказ су да су и у генетском смислу Јевреји ипак били нешто друго у односу на европско становништво.

Интересантно је да хаплогрупа И код Јевреја Ашкеназа није значајније заступљена (на овим табелама је нема уопште, вјероватно јер је присутна испод 5%. Ово говорим јер је хаплогрупа И баш присутна у источној Европи у оним крајевима гдје је највише било Ашкеназа.

Kor:
Подручје западне Украјине је управо подручје са повећаним процентом I2a. Међутим, теба имати у виду да сe у овим резултатима налази и одређени проценат I2c који су опет најчешћи на простору око Кавказа и који су врло вероватно били настањени у Хазарској држави. Дакле, уплив те хаплогрупе на тамошњу генетику Јевреја није уопште био изражен. Ако се добро сећам, међу тестиранима је био и један носилац Din-S :).

Испада ја де тек сваки пети Ашкеназ изворно "семитског" порекла, односно, носилац хаплогрупе J1. Ако би заниемарили повећан проценат хаплогрупе J1 , ови резултати ме највише асоцирају на Грчку (то ми је била прва асоцијација).

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију