ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Роми и сродни народи на Балкану

(1/21) > >>

Jacim:
Изгледа да још нема теме о овоме, то је мало чудно.
Рекло би се да је сада највеће одступање статистике на српском ДНК пројекту од стварног стања скоро потпуно одсуство хаплогрупе Х. На анонимном истраживању у ЦГ, ову хаплогрупу је показало 1,5% учесника, претпостављам да ни у Србији тај проценат није мањи.
Колико сам видио, једно озбиљно истраживање у Румунији је показало да око 60% тамошњих Рома носи ову хаплогрупу.
Даље, чини се да је и неко истраживање Рома из околине Београда показало сличан проценат?
Једно (мање озбиљно ?) истраживање је показало да око 60% Рома из Скопља носи Е1б1?

Моје питање је: да ли су они које означавамо Ромима на Балкану заиста једна етничка група? Да ли сви имају исти језик, поријекло, обичаје? Да ли су, рецимо, Ашкалије посебна етничка група или су врста Рома?

Ја сам видио Роме у јужној Албанији и сјеверној Грчкој (Ђирокастра - Јањина) и изненадило ме је да су антрополошки прилично различити од оних које видим у ЦГ. Даље, на моја питања моји пријатељи Албанци су ми одговорили да у Албанији јасно разликују "Цигане" и "Габеље". По њима, то су различити народи (уз то рекоше да су Габељи тамнији и сиромашнији).

Изгледа ми да је на ову тему рађено изузетно мало истраживања, па су и основне ствари неистражене. Да ли ви знате нешто о томе и имате ли више података о генетској слици Рома (и осталих) на Балкану?

Небојша:
Колико сам могао да закључим на основу генетских резултата Рома, они готово увек имају око 50% хаплогрупе H. Често су присутне и друге хаплогрупе, али треба нагластити да су у неким већим срединама прилично мешани. Тако нпр., код Рома из Београда има пуно R1a-M458 (5.4%), I1, I2a, итд.

У затворенијим срединама, генетска слика Рома се углавном своди на 3, 4 доминантне хаплогрупе. То су пре свих H1, затим E1b, али и неке гране J2a и R1a (Z93).

Бакс:
Ја ћу сад избацити једну тезу која неће никако бити политички коректна, али сви знамо да је тако. Елем, познато је да се неке Ромкиње баве... најстаријим занатом на свету, да тако кажем. Неке и затрудне након тога, и мислим да у томе лежи одговор на питање зашто има толико Р1а или Е1б међу Ромима.

Небојша:

--- Цитат: Бакс  Јун 03, 2016, 01:53:47 поподне ---Ја ћу сад избацити једну тезу која неће никако бити политички коректна, али сви знамо да је тако. Елем, познато је да се неке Ромкиње баве... најстаријим занатом на свету, да тако кажем. Неке и затрудне након тога, и мислим да у томе лежи одговор на питање зашто има толико Р1а или Е1б међу Ромима.

--- Крај цитата ---

:)

Не верујем да зато има пуно R1a Z93 нпр. Погледај распоред:Неке старобалканске хг попут E1b су високо заступљене код многих балканских народа, па тако и код Рома.

vojinenad:

--- Цитат: Бакс  Јун 03, 2016, 01:53:47 поподне ---Ја ћу сад избацити једну тезу која неће никако бити политички коректна, али сви знамо да је тако. Елем, познато је да се неке Ромкиње баве... најстаријим занатом на свету, да тако кажем. Неке и затрудне након тога, и мислим да у томе лежи одговор на питање зашто има толико Р1а или Е1б међу Ромима.

--- Крај цитата ---
Пре годину, две сам читао текст који је написан на исту тему, и ту се такође наводи да су се ромкиње од давнина бавиле најстаријим занатом, и да није био редак случај да затрудне са неким од ''муштерија''. Чак се наводи и то да су као што су многи мушкарци Роми били пратећи корпус који је ишао уз турску војску и пружао им разне занатлијске услуге, тако су и жене пружале услуге војницима који су им за то плаћали, и да је то било опште познато. Верујем да то можда није био случај са свим Ромима, јер међу њима заиста има доста разлика које се могу приметити и на први поглед. Рецимо, они који су дошли из правца Румуније, и који су данас углавном православне вере и чак славе крсну славу, су потпуно другачији по менталитету, језику, изгледу, од оних који су последњих деценија доселили из Македоније, КиМ, Бугарске. Чак се и у Београду знало где су који претежно насељени. Ови први, православни, који за себе често пута кажу и то да нису Роми већ Румуни  ;) некада су углавном били насељени на Звездари, Крсту, Душановцу, Карабурми, док ови други су некада углавном били насељени на Дорћолу, Земуну, Котежу итд. и углавном су муслиманске вероисповести. Сада је та подела много мање изражена, али се ипак може приметити разлика у менталитету и психофизичким особинама. Ови први су много дуже уз српски православни живаљ па су самим тим у многоме попримили и неке карактеристике Срба, на шта је сигурно утицала и иста религија и прихватање истог начина живота, а чиними се и да су много мање склони ситном криминалу и свему оном што се везује за ту популацију становништва. Сигурно да је на то утицала и разлика у просвећености, дужини интеграције у друштво, а сигурно и материјална ситуација која је у већини случајева на страни ових првих. Такође знам да међу њима постоји подела и на Мађупе, Габеље, Гурбете, Египћане, Ашкалије....итд.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију