Према попису из 1712. године су биле две куће.
Моја грешка. Очигледно сам лоше протумачио оно што је Павичић записао -
''Ćurčići 13, 21; 4 k.''. Мислио сам да се 4 односи на број кућа.
Шта нам говори то да има пуна поклапања са ова два друга презимена?
Јел се препоручује још неко тестирање?
У принципу, највећи део наших Y128028 има мање-више истоветне хаплотипове на 23 маркера, док су специфичне вредности на споромутирајућим маркерима присутне код ближе повезаних појединаца, као и код оних који нпр. припадају родовима познатим у литератури (рецимо, поједини Херцеговци). У тим случајевима се због таквих вредности у ''комбинацији'' са славом, предањима и географијом са већом сигурношћу може рећи да су тестирани повезани.
У случају Ћурчића, ова два потпуна поклапања не говоре пуно о даљем пореклу. Рецимо, са Бојанићем из Воћина који такође слави Никољдан има потпуно поклапање на 23 маркера, док Бојанић који представља потомка исељеника из мог братства из Старог Влаха (крај 18. или почетак 19. века) са мном има разлику на 439. Тај 439 који је код мене повећан може да представља евентуалну везу са једним старохерцеговачким братством (+ географска блискост и слава), иако се разликујемо на неким маркерима. С' друге стране, Драгић са Баније извесно има даље везе са осталим крајишницима који славе Јовањдан. Отишао сам мало ''ван теме'' о Ћурчићима, али ово наводим искључиво да бих приказао колико је без SNP потврде и неких баш специфичних вредности мало шта могуће рећи.
Што се тиче евентуално даљих тестирања, испод Y128028 су тренутно познате 2 гране и на обе је могуће обавити тестирање у YSeq-у. У питању су
Y60799 (Маћешић и Радуловић који славе Игњатијевдан са Кордуна, Земуновићи - Корјенићи из Херцеговине и извесно још један род из требињског краја који слави Игњатијевдан) и
BY195513 (Бугарин из западне Бугарске и ја). Не могу да кажем којој је грани сигурније да припада. Да рецимо има 389II=30, велике шансе би биле да је Y60799+. Овако, могуће је и да припада некој трећој односно десетој подграни Y128028, с' обзиром да су нам за сада познате само две гране због свега три (ускоро ће стићи још један Бугарин) дубока теста.