Поштовани господине Селаковићу,
већ сам учествовао у дискусији поводом моје генетске слике са Вашим колегама Николом Вуком и Лепеничанином, и највероватније ћу се одлучити за оријентациони панел тест на YSEQ поводом установљавања подгрaне за R1b-P312 коју сам добио као резултат тестирања код вас. Извињавам се Вама и господину Митићу због упадања у вашу дискусију, иако не припадам I2 хаплогрупи, али се ради о маркеру DYS448 који је специфичан и у мом случају. Да ли ми можете рећи своја сазнања о значењу вредности на том маркеру? Као што виша вредност, попут ове код господина Митића, означава старију групу а мања млађу, шта би значило то што је карактеристично за моју подгрупу и њене ниже гране вредност 19 на DYS448, док је код мене установљена вредност 17? За шта је везан маркер DYS448 и шта значе мутације на њему, колико су честе, о чему говоре две мутације више у односу на уобичајено? Хвала Вам на издвојеном времену и будућем одговору. Срдачан поздрав!
Без икакве сумње припадате грани
P312>U152>L2>Z49>S8183>Y4354>S8172>CTS3409>BY184991>BY184683, која је формирана на основу BigY тестова једног Бугарина и једног Италијана, а чија старост до најскоријег заједничког претка се процењује на око 3000 година.
Први јасан показатељ припадности овој грани је вредност на маркеру DYS448, јер управо се на нивоу
Y4354 догодила двостепена мутација
19>17. Следећи битан показатељ је снижена вредност на маркеру DYS389II (мутација
29>28 на нивоу
CTS3409), с тим што се у вашој линији на том маркеру касније догодила додатна мутација
28>27. Најбитнији показатељ су свакако блиска поклапања, а у вашем случају су то управо потврђени или предвиђени припадници ове гране. Од Бугарина Узунова (пореклом из Садова у пловдивској области) који је урадио BigY разликујете се на 3 од 23 маркера, а од Италијана Нотарианија на 4 од 23. Ту су још двојица Бугара и један Италијан из анонимних истраживања, од Бугарина из хасковске области разликујете се на само 1 од 17 упоредивих маркера, а од Бугарина из софијске области на 3 од 17. Од Италијана из околине Бреше у Ломбардији разликујете се на 3 од 23 маркера, с тим што су на два маркера (DYS389II и DYS576) разлике вишеструке. Као финални доказ ту је и мутација
13>14 на споромутирајућем маркеру DYS393, коју делите са свим наведенима осим са Нотарианијем, код кога је остала "предачка" вредност 13.
Узевши у обзир све наведено, мислим да је бесмислено поручивање панела код YSEQ-a, јер њихов U152 панел обухвата SNP-ове само до нивоа Y141784/CTS3409. А колико видим YSEQ нема у понуди ни појединачне SNP-ове BY184991 и BY184683, тако да тренутно не постоји опција потврде припадности овој грани, осим наравно напреднијих тестова попут BigY-700 или WGS (секвенцирање целокупног генома). Неким од ова два теста могло би се прилично поуздано утврдити када је дошло до раздвајања ваше линије од линија којима припадају Бугари и Италијани. У овом тренутку може се рећи да су вам ближи Бугари због вредности DYS393=14 коју делите, а што је и логично с обзиром на географску блискост.