Поздрав свима!
На основу тестирања у септембру утврђено је да припадам хаплогрупи I2-Y3120.
Посматрајући Коначне резултате акције Српски ДНК месец 2020 приказане у списку тестираних који припадају хаплогрупи I2-Y3120, од броја 3 до броја 130, може се приметити да је код неких тестираних било могуће утврдити најдаље порекло на основу тестираних маркера, ниже од Y3120. Код осталих тестираних то није било могуће и дато је само I2-Y3120, није утврђена припадност најчешћој грани PH908 а нема ни коментара на ту тему, односно процене вероватноће припадности тој грани.
Што се тиче мене, у плану ми је да урадим тест за I2a-M423 Panel код YSEQ да бих утврдио ниже гране од Y3120. Имам дилему око тога да ли прво да урадим тест на припадност PH908, да ли је тај тест уопште потребан, или ћу тај податак добити кад урадим I2a-M423 Panel. Волео бих да ми помогнете у доношењу одлуке о томе.
Пошто је за мене утврђивање хаплогрупа непозната област, потрудио сам се да после слања узорка прочитам доста радова која се баве том тематиком.
Након добијања резултата сву пажњу усмерио сам на I2-Y3120. Читајући текст на страници
https://www.poreklo.rs/2019/03/28/haplogrupa-i2/ и упоређујући податке о хаплогрупи PH908 као најбројнијој међу Србима, закључио сам да не припадам тој групи, обзиром на то да она подразумева вредност DYS448=19 док је код мене на том маркеру вредност 20. Прихватам могућност да сам погрешио и волео бих да добијем објашњење да ли вредност DYS448=20 опредељује припадност грани PH908 или некој другој, односно, колико је значајна вредност 20 на маркеру DYS448.
Читајући све што се односи на маркер DYS448=20 нашао сам интересантне текстове на ту тему.
У раду из 2017. године: „Генски фонд Украјинаца према различитим системима генетичких маркера: порекло и место у европском генетском простору“ који је докторска дисертација Олге Михаиловне Утевскаје, тврди се да маркер DYS448=20 обухвата „дњепро-карпатски“ а DYS448=19 обухвата млађи, изведени, „балкански кластер“који је претежан међу Јужним Словенима и представљен је једним SNP-ом I-PH908 а формиран је пре око 1.850-1.700 година.
Мислим да ми се труд око изучавања до скоро непознате материје исплатио али ипак сам не могу да донесем прецизне закључке.
Надам се да сам јасно изложио оно што ме занима, молим за коментар уредништва и прихватам сугестије свих који боље познају ову материју од мене.