У селу Куманичево у 16 в. постоји јак ономастички
алански утицај уз наравно кумански:
-
Кирсуд -
Кирсит вођа Алана који је водио миграцију Алана у Византију 1305.
-
Зердин - очигледно од осет.
зæрдæ (срце)
Затим ту су префикси
-ана Аначавдар. Ево сад знамо да је ово "Чавдар", име често код Бугара, знам и једног који се бави генетиком, који ми је говорио даје османлијског, ипак куманског поријекла. У селу Шишани недалеко од Куманичева коме је припадала и мезра Куманич, се у 15 в. јавља име Чавдар.
Затим Анасор у истом селу, у једном оближњем Аназор. Ови префикси -ана су били заступљени код Алана, Сармата и значе негацију (Анафсиј, Анагај), али ту је и -ан.
Да ли код Ракоњаца/Чаровића постоји нешто аланско?? Што би била свакако јасна индикација још једна доласка из Куманичева. Алански утицај на Балкану је много рјеђи од куманског. И ово у Куманичеву спада у групу најјачег таквог утицаја.
Као што ћемо видјети код Алана има доста ових наставака -т на крају тако и код имена Кирсит које је изворно хунског поријекла.
Када се јавља антропоним "Чар" по први пут? Ово су три најстарија спомена из 14. и 15 в.:
1323. г. у првом попису
Јаса из Мађарске јавља се
Чарет син Амбултана Јас/Алан (-ет је поменути суфикс.)
У дефтеру Еубоје 1474. међу
121 села Еубоје јављају се уникално за Балкан
два села у којима потпуно
доминирају аланска имена очева или презимена. Несумњиво се ради о потомцима Алана досељених у Византију 1306.
Аланска су села
Вертера (које постоји и данас) , и
Лагута - од осет. лæг - човјек, овакав антропоним је већ од 9 в. засвједочен код Алана.
Такођер јављају се на Еубоји два антропонима
Чара (Джара, евентуално читање Цара) у два села на Еубоји..
Да видимо ситуацију:
1. Вертера:
Кардица - осет. кард мач
Орто Лаговиц- осет. æрта - три, осет. лæг - човјек
и наравно
Лазар Чара2. Лагута
Лагута - осет. лæг - човјек
Афидјат - осет. фид - отац и наравно
Тодор Чара Сад је јасно откуд онај
Чарул у селу
Котража 1477.
Ово име се у форми Царин/Чарин јавља 1568. и у једној махали у Костуру, заједно са именом Андин
Дакле презиме
Чаровић и топоним Чаровина
су аланског поријекла.
Још бруталних чињеница које руше оно што је већина вас овдје пискарала по теми. Десет Лома не може с овим чињеницама доказати да овај антропоним није алански.. Ви и разноразни тролови који су овај род помињали, често из фрустрације што ми у дебати ништа не можете сте своје завршили, сад се само игра онако како ја свирам, тј. како чињенице свирају..
У исто вријеме јасан доказ да као према наведеним чињеницама Ракоњци/Чаровићи јесу из Куманичева јер то мјесто има алански утицај, а и такођер да се ради о мјешавини Кумана и Алана односно о асимилираним Аланима од стране Кумана.
Иначе имена као Дамир/Демир/Домур, Томир/Тамир, би се могла сматрати и прије аланским а не куманским, иако су туркијска, вођа Алана у Бугарској је управо носио овакво име
Темер почетком 14 в., док је код Кумана била заступљена сложеница..
Археолошки јаке везе су постојале између Печенега и Алана. Највјероватније да су припадници ове генетике са доњег Дунава, јер је Печењевце насељено средимо 11 в. са доњег Дунава, а ови Кумани из Македоније по свој прилици такођер 1241. са доњег Дунава.
Према ономе што сад знам мӕ фыдæлтæ уыдысты Алантæ æмӕ Сæрмæттæ!
https://www.youtube.com/v/7RzjulBYlEwТака казах и така ще бъде
https://zurnal.me/rade-liki-montenegrinsko-svirae-u-genetske-diple/ иако је подграна ЕВ13 настала негдје на Балкану у млађем каменом добу и ширила се читавом Европом током бронзаног доба, те њене миграције и присуство код Срба још нису разјашњене у довољној мјери, монтенегринска банална тумачења кажу да су из Африке. Па наравно, сви су из Африке, само је питање ко је кад дошао. Ето, за утјеху нек знају да је и Адолф Хитлер имао ту хаплогрупу, па можда то значи да су заправо Аријевци.
Е па неки E-V13 Монтенегрини и јесу "Аријевци" Wolf..
E-V13 код Јазига је 12 % на узорку од 50+, по малом узорку код Роксолана 9 %, не постоји никакав начин да неко докаже да ова грана нема везу са тим популацијама посебно кад у средњем вијеку очито има..
Требао сам о овоме прво неким Осетинима и Куманима итд слати, али чујем да се спрема нека књига о Полимљу, ђе ће I assume нешто око овог рода ићи у етер о некаквим Кучима, старосједеоцима. Није проблем, јер ово су неке и за мене нове ствари од ове године, али такве неке конструкције и генерализације (нпр. за E-V13) у сучељавању с чињеницама могу само да
имплодирају, и не вриједе апсолутно ништа.. Генерално у научној методологији пуно, пуно гријешите. Не користите историјске изворе првог реда, прво дефтере, који вам и говоре доста тога, ја вам могу испоставити рачун за све те грешке што неће добро изгледати за многе..
За овај род постоји предање других родова о овоме "о Грцима" (које је објављено прије 20 г. а односи се на деценије прије), а и род заиста долази с територије данашње Грчке. А ово у предањима "о коњима", како другачије тумачити него о кочевник популацијама с овим чињеницама..
Наставак око овог Рако/Раго, али не вечерас/данас..