Аутор Тема: Читање рукописа из црквених матичних књига  (Прочитано 25826 пута)

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1007
Одг: Читање рукописа из црквених матичних књига
« Одговор #120 послато: Јун 06, 2024, 10:37:15 пре подне »
Прва могућност...
Прифаљни писар при Суду округа Ваљевског.

Није баш јасна прва реч... Главно да је писар при суду.

Друга могућност...
Прифаљни писар. при Суду округа Ваљевског - прифаљни писарнице при Суду округа Ваљевског.

То би можда био шеф писарнице, али не могу да гарантујем.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2390
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #121 послато: Јун 06, 2024, 02:10:37 поподне »
Прва могућност...
Прифаљни писар при Суду округа Ваљевског.

Није баш јасна прва реч... Главно да је писар при суду.

Друга могућност...
Прифаљни писар. при Суду округа Ваљевског - прифаљни писарнице при Суду округа Ваљевског.

То би можда био шеф писарнице, али не могу да гарантујем.

Само да додам један детаљ, не знам из које године је матична књига, али скраћеница "окр." пре одговара речи "окружје" него "округ".

Ван мреже ДушанПан

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 136
  • Панић - Сирдија, Осечина I2-PH908
« Одговор #122 послато: Јун 06, 2024, 02:45:44 поподне »
Хвала свима на одговорима.

Успео сам да растумачим да пише "писар" и "суд" и "ваљевски", али ме је бунила та прва реч.

Мк је из 1875. године.

Горепомeнути Милан је у претходним уписима наведни као дућанџија или трговац. Покушавам да њему и његовим потенцијалним потомцима уђем у траг, пошто знам да се после 1877. године преселио у Београд, али то је већ питање за неку другу тему.

Ван мреже izinata

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 11
  • Велика Плана - Марковац - Лађевци - Прокупље
« Одговор #123 послато: Јун 13, 2024, 03:15:02 поподне »
Здраво, треба ми други пар очију да потврдим име предака. Како га ја читам, Петар је засигурно, а презиме можда Паиевић?
https://ibb.co/ckKBYq0

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1330
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #124 послато: Јун 13, 2024, 03:27:45 поподне »
Пре ће бити да је Палевић, Петра Палевића. Палевићи славе Светог Стефана. Морачани, Мојковац. Блиски са Влаховићима по женској линији. . Ако се ту уклапате онда смо погодили.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже izinata

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #125 послато: Јун 13, 2024, 03:35:19 поподне »
Знам да су из Орашца, године 1879. Петар је женио кћер Ђурђију у Марковац код Младеновца (удаје се за мог директног претка, наврдеду, што је чини наврбабом), о чему говори овај запис МКВ. Славу им искрено не знам, а самим тим ни порекло Петрово.

Измена:
Додуше у журби ми је промакло да проверим код Дробњаковића, али изгледа да постоје Пајевићи у Орашцу:

Марићевићи (Јоксимовићи, Минићи, Вукашиновићи, Пајевићи) 60 к. Слава: св. Лука. Најстарији досељеници. Дошли много пре Устанка из Ровца (Брда). Крај у коме су њихове куће и данас се зове „Ровачки Крај“. Из ове је фамилије кнез Тодосије, позната историјска личност.
« Последња измена: Јун 13, 2024, 03:44:36 поподне izinata »

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1330
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #126 послато: Јун 13, 2024, 03:51:43 поподне »
Можда је и Пајевић ако су Ровчани али ми не личи на ј. Додуше има те тачке изнад, тако да може бити. У књизи Ровца и Ровчани у историји и традицији помињу се Пајевићи у Орашцу.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже izinata

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #127 послато: Јун 13, 2024, 03:55:50 поподне »
Свакако ни мени не личи на ј, али приметих да поп понекад пиће латинично т, или латинично и (те зато и тачка изнад и). Заправо све је написано читко, нема већих дилема, само да потврдим јер су ми се очи умориле. Хвала на консултацији  :)

Ван мреже FilipFilip

• Гост
  • *
  • Поруке: 7
« Одговор #128 послато: Јануар 30, 2025, 02:31:05 поподне »
Потребна ми је помоћ око ишчитавања презимена претка у црквеним матичним књигама. Садашње презиме нам је Марковић, али се предак појављује под презименом које ја ишчитавам као "Алинић" или "Алимић", можда неко види другачије  :D

https://ibb.co/n8Ly75PZ

https://ibb.co/CKZbD7Sb

Нема повезаности овог презимена са било чим што ја знам. Овај запис је из 1844. године, док је 1840. године уписан као Пауновић, 1848. године као Јовановић, а касније тек почиње као Марковић и не мења се. Са сигурношћу је у питању иста особа.

Хвала унапред!
« Последња измена: Јануар 30, 2025, 02:32:52 поподне FilipFilip »

Ван мреже Фубуки

• Почетник
  • **
  • Поруке: 28
« Одговор #129 послато: Јануар 31, 2025, 08:19:23 поподне »
Потребна ми је помоћ око ишчитавања презимена претка у црквеним матичним књигама. Садашње презиме нам је Марковић, али се предак појављује под презименом које ја ишчитавам као "Алинић" или "Алимић", можда неко види другачије  :D

Дефинитивно пише Алимић, слово м је исто као у горњем реду у речи новембар. Паде ми на памет да није можда Алимпић, само са из неког разлога прогутаним словом п, мада ни презиме (Х)алимић није непознато. Могуће да је надимачко, ако се појавило само једном пре устаљења правог презимена?

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10213
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #130 послато: Јануар 31, 2025, 09:16:34 поподне »
Дефинитивно пише Алимић, слово м је исто као у горњем реду у речи новембар. Паде ми на памет да није можда Алимпић, само са из неког разлога прогутаним словом п, мада ни презиме (Х)алимић није непознато. Могуће да је надимачко, ако се појавило само једном пре устаљења правог презимена?

И ја сам ово приметио, али не бејах сасвим сигуран...
Ако је презиме (очито једнократно) Алимић, питање је каквог је оно порекла.
У Западној Херцеговини, у Чапљини, Опузену, Метковићу и околини, међу тамошњим Хрватима постоји ово презиме, а литература наглашава да се ради о римокатолицима који су били потурчени, па се после вратили у хришћанство, али им је остало презиме турске етимологије.
По презименској конструкцији, рекло би се да се ради о презимену изведеном од женског имена Алима. И заиста, постоји, муслиманско име (Х)алима, у значењу (арапски) - блага, пажљива, стрпљива. Мушки облик је (Х)алим.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10213
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #131 послато: Јануар 31, 2025, 09:17:57 поподне »
А, опет, можда је при упису грешком "прогутано" слово П, па је уместо Алимпић уписано Алимић  ???
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Крсман

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 13
  • И мисао има боју - пронађи своју (Копривице ил'..)
« Одговор #132 послато: Јануар 31, 2025, 11:13:00 поподне »
Поштовани, без сумње, земљаче, ФилипеФилипе! Не бих да у овом тренутку превише ширим своју причу и загонетку са којом сам се срео приликом израде свог родословног стабла, но могу ти рећи да се мој предак Крсман у тефтерима уписивао са чак 6 или 7 различитих презимена, те да разлоге и мотиве за тако нешто ни до данас нисам разрешио.
Но, јављам ти се у жељи и намери да ти помогнем јер мислим да имам довољно истраживачког искуства, а како живим у Шапцу, можда ти могу још понешто изаћи у сусрет, јер претпостављам да си и сам ове податке пронашао у Протоколу крштених из Међуопштинског историјског архива Шабац, евентуално у цркви Јаловичкој.
Да бисмо што више скратили ову преписку, нећу ти дословно "преводити" речи протокола, већ углавном оно што је парох у њега уписао.
Дакле, ја то овако ишчитавам: 15. новембра, родило се мушко дете од оца Павла Алимпића, писар је само због брзине писања и начина како је то чинио, испустио да упише слово И испред Ћ. Мајка детета се звала Јелица. Они су били, а можда и ти житељи Дебрчки, тј. села Дебрц у општини Владимирци у Посавотамнави. Јереј на крштењу је био Гаврило Стојадиновић, парох цркве Светог апостола Луке у Јаловику. Кум Павле Лукић из Јаловика, детету је на крштењу дао име Јован.
То и јесте вероватни разлог због чега сте у неком тренутку носили презиме Јовановић. Значи, по њему, Јовану или евентуално, како ми то Мачвани кажемо, по Јовановом ђеду, идентичног имена.
Ето, толико за сада. За сва додатна питања, увек ми се можеш обратити, а драго ће ми бити ако се још неко укључи ово тумачење и можда ме у нечему и исправи.

Ван мреже Крсман

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 13
  • И мисао има боју - пронађи своју (Копривице ил'..)
« Одговор #133 послато: Јануар 31, 2025, 11:25:34 поподне »
Мала исправка на претходну поруку, за ФилипаФилипа.
Кум није био јаловички, већ звездачки, тј. из вама  суседног села, необичног имена, Звезд.

Ван мреже FilipFilip

• Гост
  • *
  • Поруке: 7
« Одговор #134 послато: Фебруар 04, 2025, 02:04:07 поподне »
Хвала пуно на помоћи свима!

Иако пише Алимић, ипак је изгледа у питању Алимпић јер сам успео пронаћи да у селу постоји особа са тим презименом према знатно ранијим тефтерима.

Још једном, хвала свима велико.