Аутор Тема: Средње Поуње у Босанској Крајини - порекло становништва  (Прочитано 51082 пута)

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 609
Одг: Средње Поуње у Босанској Крајини - порекло становништва
« Одговор #160 послато: Октобар 30, 2024, 10:29:49 пре подне »
Хвала на овим подацима, неке сам већ раније био пронашао. Остаје свакако моја молба, да ако неко од читалаца и посетилаца форума налети на породице Малешевић из села која сам навео, да се јави овде. Уколико су исте наравно уопште опстале током бурног 20. века.

Ван мреже Гаџић Црнчевић

• Помоћник
  • Поруке: 105
  • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
« Одговор #161 послато: Новембар 14, 2024, 06:55:15 поподне »
Интересују ме за село Рачић Малешевићи са славом Никољдан, као и Малешевићи са истом славом из Пркоса (помињу се у Шематизму из 1882). Покушавам да направим неку логичку систематизацију за породично порекло. Написао сам у једној другој теми да породично предање говори о доласку из села Ваган (Гламоч), али Малешевићи у Вагану славе Јовањдан и друга су дна група. Међутим у селу Стекеровци (одмах до Вагана) помињу се у Шематизму Малешевићи са славом Никољдан. Па генерално покушавам за тај крај тамо да мало раслојим неке миграционе токове. Уколико би нашли неког од тих Малешевића из Рачића, Стекероваца и Пркоса, који би хтели да уради тест код Порекла, био би спреман да то финансирам. Па ето, можда Порекло може мало да ми помогне у потрази :)
Здраво,
 што се тиче Малешевића из Гламоча (није само Ваган, има их у још неколико села) сви славе св.Јована, и сви су род уназад 250-300 година.По предању из Прибеље испод Виторога раселили се јужно по гламочком пољу и сјеверно Подгорија и Мркоњић.На Ситници/Кључ имамо Малешевиће који славе св.Николу , као и Малешевиће у околини Бања луке (Рекавице , који славе св.Ђурђа).Могуће је да је неки Малешевић са Ситнице/Кључа радио (лугар,учитељ,поп. ковач и слично ) у Стекеровцима у тренутку пописивања житеља села, и тако "упао" на списак ,а послије одселио,није имао мушко потомство или сијасет неких других разлога.Малешевића са гламочког поља није било у Стекеровцима.
Малешевићи са Ситнице су присутни још на Ситници , и никољштаци су па је можда тест неког од њих некакав пут.Познајем неке па ћу их о предању презимена и поријекла питати.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 609
« Одговор #162 послато: Новембар 15, 2024, 09:02:02 пре подне »
Хвала на информацијама. Већина ми је већ позната од раније. Са свештеником Ваганским сам био у контакту. Он је иначе рођен у Вагану и сматра да је то грешка са Малашевићима у Стекеровцима односно да их тамо никад није било. Шематизам као што знамо има грешака и то са Стекеровцима је верноватно једна од тих грешака.

Ове Малешевиће са Ситнице тј. Мањаче познајем лично. Оно што би било интересантно је као што сам написао наћи контакт са неким од ових Малешевића из Рачића и Пркоса.

Малешевићи на Кордуну (Малешевић село) по свом предању вуку порекло са Мањаче. Славе Никољдан. Један од њих се тестирао у САД, али нисмо иста група.

Ван мреже димитрије123

• Гост
  • *
  • Поруке: 2
« Одговор #163 послато: Децембар 10, 2024, 08:34:49 поподне »
Лијеп поздрав.
Прво питање које имам да ли ико зна гдје се може пронаћи књига Милана Карановића Поуње у Босанској Крајини?
Друго које ме јако занима је да ли ико зна нешто о Давидовићима из Поткалиња? Крсна слава је Никољдан. Апсолутно ништа не знам о прецима, мога оца никада није занимало, нисам имао од кога ништа сазнати. Знам само то да смо наводно из Поткалиња. Ђед је рођен у Новом Граду 1933. године.
Уколико неко посједује неке информације, био бих веома захвалан.
Хвала свима унапријед и извините на сметњи. 😊

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 5744
« Одговор #164 послато: Децембар 10, 2024, 08:47:25 поподне »
Лијеп поздрав.
Прво питање које имам да ли ико зна гдје се може пронаћи књига Милана Карановића Поуње у Босанској Крајини?
Друго које ме јако занима је да ли ико зна нешто о Давидовићима из Поткалиња? Крсна слава је Никољдан. Апсолутно ништа не знам о прецима, мога оца никада није занимало, нисам имао од кога ништа сазнати. Знам само то да смо наводно из Поткалиња. Ђед је рођен у Новом Граду 1933. године.
Уколико неко посједује неке информације, био бих веома захвалан.
Хвала свима унапријед и извините на сметњи. 😊

Давидовићи који славе Никољдан у Подгрмечу би требали бити нешто старија породица на том подручју.  Као мјесто поријекла наводи се локалитет "Давидовића главица" негдје близу Лушци Паланке. Одатле су се расељавали у остала подгрмечка и поунска насеља.

Што се Карановићеве књиге тиче, она може да се нађе на више мјеста на интернету. Ево један од линкова https://www.zapadnisrbi.com/images/PDF/Milan-Karanovic-Pounje-u-Bosanskoj-Krajini.pdf
« Последња измена: Децембар 10, 2024, 08:54:02 поподне drajver »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13572
« Одговор #165 послато: Децембар 10, 2024, 09:00:23 поподне »
Као што рече драјвер, Давидовићи су досељени "од Сане". Једни Јовчићи из Поуња (иста слава) воде порекло од њих. Проблем је што су на 23andMe тестирани Давидовићи из овога краја и припадају двема хаплогрупама:

Давидовић, Никољдан, Сански Мост, I2-CTS5966 (CTS10228)
Давидовић, Никољдан, Мркаљи, Сански Мост, R1a-M417

Одлична је прилика да се неко од Ваших Давидовића тестира током Новогодишње ДНК акције и реши ову дилему око порекла.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #166 послато: Децембар 10, 2024, 09:03:48 поподне »
"Давидовића Главица близу Лушци Поља" који се помиње код Карановића као матица Давидовића је заправо заселак Давидовића брдо у селу Мајкић Јапра. Судећи по списковима пребјега, Давидовићи су у овом селу живјели још у 18. вијеку.

Ван мреже димитрије123

• Гост
  • *
  • Поруке: 2
« Одговор #167 послато: Децембар 10, 2024, 09:30:01 поподне »
Хвала Вам пуно на одговорима.
Каква акција је у питању, нисам упућен? 😊

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #168 послато: Децембар 10, 2024, 09:36:34 поподне »
Хвала Вам пуно на одговорима.
Каква акција је у питању, нисам упућен? 😊

Нема на чему. Традиционално, сваке године, негде крајем децембра или у јануару, почиње новогодишња акција теситрања,. Вероватно ће тако бити и ове године. https://www.poreklo.rs/2024/01/14/novogodisnja-dnk-nedelja-2024-veliki-popust-na-dnk-testiranje-prijavite-se/

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #169 послато: Децембар 11, 2024, 07:14:19 поподне »
Крупска Суваја 1. дио

<a href="https://www.youtube.com/v/x0MTmaa7R8E" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/x0MTmaa7R8E</a>
« Последња измена: Децембар 11, 2024, 09:50:10 поподне drajver »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #170 послато: Децембар 12, 2024, 08:39:03 пре подне »
Крупска Суваја 1. дио

<a href="https://www.youtube.com/v/x0MTmaa7R8E" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/x0MTmaa7R8E</a>

Видим да је аутор овог одличног серијала Милош Ернаут. Интересантно презиме, најпре би помислио на крајишке Арнауте R1a-M458 (Савиндан/Аранђеловдан). На простору Горње Крајине Ернаута је било и са славом Св. Никола. Срба Ернаута било је још у Босанском Милановцу (Сански Мост), али не налазим шта славе.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #171 послато: Децембар 12, 2024, 08:55:18 пре подне »
Видим да је аутор овог одличног серијала Милош Ернаут. Интересантно презиме, најпре би помислио на крајишке Арнауте R1a-M458 (Савиндан/Аранђеловдан). На простору Горње Крајине Ернаута је било и са славом Св. Никола. Срба Ернаута било је још у Босанском Милановцу (Сански Мост), али не налазим шта славе.

У сваком случају се ради о једном од облика презимена Арнаут. Новинар је колико ми је познато из околине Санског моста, и ту је било Ернаута и Арнаута у околини Лушци Паланке. Не знам додуше коју славу славе. Могли би лако бити поријеклом од ових личких из Мекињара који славе Никољдан.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #172 послато: Децембар 18, 2024, 08:04:20 поподне »
Крупска Суваја 2. дио

<a href="https://www.youtube.com/v/o4coxwqhUKY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/o4coxwqhUKY</a>

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #173 послато: Децембар 18, 2024, 08:22:38 поподне »
Читам баш јуче Драшкића, о разликама између поуњске и кнежопољско-козарске ношње. Обе су претрпеле утицаје панонске (Банија, Посавина) и динарске ношње (Лика, Змијање). Личке струје је више у Поуњу, змијањске више на простору Козаре и Кнешпоља. Иако је то становништво у глобалу исто, размишљам да ли би се виделе и генетичке разлике. Могу да пробам да урадим пресек, али мислим да за простор поуњске ношње узорак неће бити довољан.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #174 послато: Децембар 18, 2024, 08:55:23 поподне »
Читам баш јуче Драшкића, о разликама између поуњске и кнежопољско-козарске ношње. Обе су претрпеле утицаје панонске (Банија, Посавина) и динарске ношње (Лика, Змијање). Личке струје је више у Поуњу, змијањске више на простору Козаре и Кнешпоља. Иако је то становништво у глобалу исто, размишљам да ли би се виделе и генетичке разлике. Могу да пробам да урадим пресек, али мислим да за простор поуњске ношње узорак неће бити довољан.

Не вјерујем да ту има неке велике разлике, јер се углавном ради о истим родовима. Знам то кад сам радио анализе за Крајину. Углавном је то иста миграциона струја. Ношње се вјероватно разликују јер је поунска примила више панонских елемената.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #175 послато: Децембар 18, 2024, 09:22:02 поподне »
Не вјерујем да ту има неке велике разлике, јер се углавном ради о истим родовима. Знам то кад сам радио анализе за Крајину. Углавном је то иста миграциона струја. Ношње се вјероватно разликују јер је поунска примила више панонских елемената.

Чини ми се да ће неких разлика бити, али да то неће утицати на глобалну слику. Изгледа на основу резултата да становништво кнежопољско-козарске ношње показује везу са Банијом (има ове везе и на простору поуњске), док Поуње са друге стране показује више генетичких веза са Ликом, Бјелајским пољем, Унцем.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #176 послато: Децембар 18, 2024, 09:23:57 поподне »
Чини ми се да ће неких разлика бити, али да то неће утицати на глобалну слику. Изгледа на основу резултата да становништво кнежопољско-козарске ношње показује везу са Банијом (има ове везе и на простору поуњске), док Поуње са друге стране показује више генетичких веза са Ликом, Бјелајским пољем, Унцем.

Нисам био добро прочитао, мислио сам да пишеш о разлици између подгрмечке и поунске.

Ван мреже Rimidalv

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 534
« Одговор #177 послато: Децембар 26, 2024, 04:55:54 поподне »
У сваком случају се ради о једном од облика презимена Арнаут. Новинар је колико ми је познато из околине Санског моста, и ту је било Ернаута и Арнаута у околини Лушци Паланке. Не знам додуше коју славу славе. Могли би лако бити поријеклом од ових личких из Мекињара који славе Никољдан.

Еминовци (Босански Милановац) су у великој мери насељени становништвом из Лике након 1878. године.