Порекло становништва > Србија
Zetsko-južnosandžački dijalekat
Ojler:
--- Цитат: stefan333 Октобар 22, 2024, 10:39:16 поподне ---
Pa nisam mislio bukvalno rijeci nego taj naglasak koji je lako prepoznatljiv
--- Крај цитата ---
Написао си дијалект, а зна се шта је дијалект. Ти мислиш на мелодију изговора. Вероватно је било неког међусобног утицаја, као и у свим пограничним подручјима, али верујем да је било обострано.
ДушанВучко:
--- Цитат: stefan333 Октобар 22, 2024, 10:39:16 поподне ---
Pa nisam mislio bukvalno rijeci nego taj naglasak koji je lako prepoznatljiv
--- Крај цитата ---
Јел можеш да направиш неку паралелу између зетског акцента у говору и албанског? Ја не видим. Мени зетски акцент, ако би поредили са неким, више личи на италијански по фонетици (причају "равно" , мало са вишом интонацијом "ња ња ња", у том стилу, пример Пеђа Мијатовић)
На Санџаку се већ чује албанска фонетика
stefan333:
U redu, hvala vam.
Nije ovo bila moja hipoteza ali eto čuo sam je pa mi je bilo zanimljivo a da budem iskren, malo sam se i primio na to, pa eto, reko da pitam stručnije od mene
ⲥуⲛцⲉ:
--- Цитат: barbarylion Октобар 22, 2024, 09:01:49 поподне ---Preuzeli dijalekt srpskog jezika od Albanaca? Ja sada ne znam da li se ti Šališ, ili komuniciraš sa nekim montenegrinima koji imaju zajedničku dijagnozu, a to već nema veze sa naukom.
--- Крај цитата ---
Зашто тако насртљиво и надмено? Прво одпоздрави човјеку, ако и сам културно поздравља!Друго, покажи молосрђе! Ако се је и изразио непрецизно, интуитивно је разумљиво што је мислио. Уз то је пажљиво упозорио да му није циљ задјевати било кога, него је хтио провјерити, што је негдје прочитао и то је најисправније што је могао учинити. Мало уљудности није на одмет.
stefan333:
--- Цитат: сɣнце Октобар 23, 2024, 09:45:13 пре подне ---
Зашто тако насртљиво и надмено? Прво одпоздрави човјеку, ако и сам културно поздравља!Друго, покажи молосрђе! Ако се је и изразио непрецизно, интуитивно је разумљиво што је мислио. Уз то је пажљиво упозорио да му није циљ задјевати било кога, него је хтио провјерити, што је негдје прочитао и то је најисправније што је могао учинити. Мало уљудности није на одмет.
--- Крај цитата ---
Hvala ti.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију