Порекло становништва > Србија

Zetsko-južnosandžački dijalekat

<< < (3/3)

barbarylion:

--- Цитат: сɣнце  Октобар 23, 2024, 09:45:13 пре подне ---
Зашто тако насртљиво и надмено? Прво одпоздрави човјеку, ако и сам културно поздравља!Друго, покажи молосрђе! Ако се је и изразио непрецизно, интуитивно је разумљиво што је мислио. Уз то је пажљиво упозорио да му није циљ задјевати било кога, него је хтио провјерити, што је негдје прочитао и то је најисправније што је могао учинити. Мало уљудности није на одмет.

--- Крај цитата ---

Možda da mi nije obrisana poruka po ko zna koji put, možda bih i imao šta da kažem.

U obrisanoj poruci sam poručio da ne bi trebao da sluša te montenegrinske priče i pripovedače, jer kap retko ko, oni nemaju ni osnovno znanje. Obzirom da je to izgleda neki problem ovde za reć, onda se ne bih izjašnjavao na ovu temu više. Milion puta smo prežvakali tih nekoliko montenegrinskih teza i provokacija.

Nema tu ništa nadmeno, imam iskustva sa takvim personama koje npr ne znaju ko je porfirogenit, ne priznaju da je bilo kakva srpska organizovana kneževina ( o državi da ne govorimo) postojala pre 12 veka i slično.
Ne znam zašto uopšte pridavati značaj takvima, to sam savetovao i njemu( postavljaču teme).

Ивица Јовановић:
Мислим да то није случај али има преузетих речи, на пример катун. Али то је нормално, позајмљивали су и Албанци од Срба, краставац је једна од тих речи. Популације су биле испреплетане али не бих претерао када бих рекао да би се много више Албанаца претопило у Србе да је средњевековна држава потрајала још два века. Када се говори о односима различитих популација на Балкану треба искључити савремени поглед на ствари, односи у средњем веку су били драстично другачији.

ⲥуⲛцⲉ:

--- Цитат: stefan333  Октобар 22, 2024, 08:54:36 поподне ---Pozdrav dobri ljudi. Odmah da se ogradim, nemojte ovo shvatati na nešto insinuiram/provociram, pitam jer me interesuje. Pročitao sam neka tumačenja koja Zetski dijalekat dovode u vezu sa Albancima, tj da  smo ga od Albanaca preuzeli. Po njima, ovoj teoriji ide u prilog geografska blizina Albanaca kao i to da u krajevima oko plava i Rožaja čiji stanovnici uistinu jesu porijeklom albanci, taj dijalekat je snažno izražen. Takođe smatraju da u oblastima cg đe haplogrupa E dominira( kuči, Vasojevići itd)i koju dobrim dijelom nose albanci da je isto ovaj dijalekat jak. Istina, u Zeti ima dosta slovenskih rodova, ali oni potiču od Ozrinića koji pripadaju istočnohercegovačkom dijalektu.

Zanima me vaše mišljenje o svemu ovome.

--- Крај цитата ---

Поздрав добри човјече! Зетски говор исто као и говори средње и источне Србије чува старији систем акцентуације слогова који се је у Херцеговини премакао са краја и средине на почетак ријечи. Заједно с говорима средње Србије тежи к дјеломичном упрошћењу падежнога система, али заједно с говорима Херцеговине има ијекавски одраз јата и тежи к новом јотовању. Стога генетски чини мост између говора БиХ и Косовскоресавскога. С албанским не дијеле неке особине и тицаји албанскога нијесу примјетни освијем спорадично и минорно у самом пограничном појасу у живља које је недавно прешло с албанскога на србски.

ⲥуⲛцⲉ:

--- Цитат: barbarylion  Октобар 23, 2024, 11:30:56 пре подне ---Milion puta smo prežvakali tih nekoliko montenegrinskih teza i provokacija.

Nema tu ništa nadmeno, imam iskustva sa takvim personama koje npr ne znaju ko je porfirogenit, ne priznaju da je bilo kakva srpska organizovana kneževina ( o državi da ne govorimo) postojala pre 12 veka i slično. Ne znam zašto uopšte pridavati značaj takvima, to sam savetovao i njemu( postavljaču teme).

--- Крај цитата ---

И он и тко годи био има човјечанско право градити своје мњење. Но он није овдје никому ништа силом наметао, него је постављао питања, а за то га салећете као орли смука. Ја му кажем хвала, што се је обратио нама и указао нам повјерење, умјесто да је вјеровао слијепо што је годи прочитао другдје. Та питања су веома значајна, јер понудивши јасан одговор, нећеш одврнути од заблуде само њега него и свакога који наиде на ову тему. А он има право незнати за твога Порфирогенита па питати. Ко тражи пут, наћи ће га.

barbarylion:

--- Цитат: сɣнце  Октобар 23, 2024, 03:40:59 поподне ---
И он и тко годи био има човјечанско право градити своје мњење. Но он није овдје никому ништа силом наметао, него је постављао питања, а за то га салећете као орли смука. Ја му кажем хвала, што се је обратио нама и указао нам повјерење, умјесто да је вјеровао слијепо што је годи прочитао другдје. Та питања су веома значајна, јер понудивши јасан одговор, нећеш одврнути од заблуде само њега него и свакога који наиде на ову тему. А он има право незнати за твога Порфирогенита па питати. Ко тражи пут, наћи ће га.

--- Крај цитата ---

Ovde će svakako dobiti odgovore, a za na dalje je najpametnije da ignoriše Adžiće, jevreme Brkoviće i ostale. Nije da smo ga napali ili bilo šta, već čista preporuka, hoće usvojiti ili ne, njegova stvar.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију