Порекло становништва > Србија
Zetsko-južnosandžački dijalekat
stefan333:
Pozdrav dobri ljudi. Odmah da se ogradim, nemojte ovo shvatati na nešto insinuiram/provociram, pitam jer me interesuje. Pročitao sam neka tumačenja koja Zetski dijalekat dovode u vezu sa Albancima, tj da smo ga od Albanaca preuzeli. Po njima, ovoj teoriji ide u prilog geografska blizina Albanaca kao i to da u krajevima oko plava i Rožaja čiji stanovnici uistinu jesu porijeklom albanci, taj dijalekat je snažno izražen. Takođe smatraju da u oblastima cg đe haplogrupa E dominira( kuči, Vasojevići itd)i koju dobrim dijelom nose albanci da je isto ovaj dijalekat jak. Istina, u Zeti ima dosta slovenskih rodova, ali oni potiču od Ozrinića koji pripadaju istočnohercegovačkom dijalektu.
Zanima me vaše mišljenje o svemu ovome.
Ojler:
Не разумем. Како може било који дијалект српског језика бити преузет из албанског кад су то два сасвим различита језика?
barbarylion:
Preuzeli dijalekt srpskog jezika od Albanaca? Ja sada ne znam da li se ti Šališ, ili komuniciraš sa nekim montenegrinima koji imaju zajedničku dijagnozu, a to već nema veze sa naukom.
barbarylion:
--- Цитат: Ojler Октобар 22, 2024, 09:00:52 поподне ---Не разумем. Како може било који дијалект српског језика бити преузет из албанског кад су то два сасвим различита језика?
--- Крај цитата ---
Možda hoće reći sa su Albanci pričali srpski, ali isključivo na zetskom dijalektu ;D
stefan333:
--- Цитат: barbarylion Октобар 22, 2024, 09:06:16 поподне ---Možda hoće reći sa su Albanci pričali srpski, ali isključivo na zetskom dijalektu ;D
--- Крај цитата ---
Pa nisam mislio bukvalno rijeci nego taj naglasak koji je lako prepoznatljiv
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
Иди на пуну верзију