Порекло становништва > Србија
Slave i gusle- slovenski običaji ili preuzeti od starosjedelaca?
stefan333:
--- Цитат: ДушанВучко Октобар 23, 2024, 12:28:58 пре подне ---Под којим именом Румуни и Албанци називају гусле? И који су то "неки" који тврде да су се Богови славили у домовима на Балкану и пре доласка Словена, и да ли то значи да се словенски Богови нису славили у словенским домовима, само зато што су неки други Богови слављени и на Балкану пре доласка Словена?
Ниси баш прецизан, више си "чуо сам од неког, рекла казала"...Мораш мало конкретнији да будеш у својим сумњама и дилемама
--- Крај цитата ---
Instrument se zove la(h)uta. Što se slave tiče, činjenica je da je slave i albanski hrišćani ili su je barem nekad slavili (npr. Andrija Jovićević je to tvrdio). Ako je slavimo i mi i oni, vrlo vjerovatno je jedan narod to preuzeo od drugog. Miloje Vasić smatra da su kultne heroje kod grka zamijenili sveci koje danas slavimo tj da slavljenje kultnih heroja od strane grka ima veze sa porijeklom naše slave
ДушанВучко:
--- Цитат: stefan333 Октобар 23, 2024, 12:46:44 пре подне ---
Instrument se zove la(h)uta. Što se slave tiče, činjenica je da je slave i albanski hrišćani ili su je barem nekad slavili (npr. Andrija Jovićević je to tvrdio). Ako je slavimo i mi i oni, vrlo vjerovatno je jedan narod to preuzeo od drugog. Miloje Vasić smatra da su kultne heroje kod grka zamijenili sveci koje danas slavimo tj da slavljenje kultnih heroja od strane grka ima veze sa porijeklom naše slave
--- Крај цитата ---
Овај њихов назив ми личи на "лауту", жичани инструмент, латински назив, вероватно је у питању позајмљеница
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lutnja.
То је уопштено била латинска класификација за жичане инструменте
Значи, Срби имају словенски назив за тај инструмент, док Албанци имају латинску позајмљеницу
А што не славе више православнеи Албанци славу ако су је "некада славили?" Може ли извор, где су је славили, о ком подручју се ради итд
ДушанВучко:
Да ли би неко свој изворни инструмент назвао позајмљеницом или својим језиком?
stefan333:
--- Цитат: ДушанВучко Октобар 23, 2024, 12:55:18 пре подне ---Овај њихов назив ми личи на "лауту", жичани инструмент, латински назив, вероватно је у питању позајмљеница
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lutnja.
То је уопштено била латинска класификација за жичане инструменте
Значи, Срби имају словенски назив за тај инструмент, док Албанци имају латинску позајмљеницу
А што не славе више православнеи Албанци славу ако су је "некада славили?" Може ли извор, где су је славили, о ком подручју се ради итд
--- Крај цитата ---
Mislim da neki i dan danas slave, područje Malesija, tamo gdje žive katolički Albanci
barbarylion:
--- Цитат: stefan333 Октобар 23, 2024, 01:30:08 пре подне ---
Mislim da neki i dan danas slave, područje Malesija, tamo gdje žive katolički Albanci
--- Крај цитата ---
Postoje običaji za koje nestručno oko može pomisliti da je slava, a nije.
Ako postoje Albanci koji zaista slave slavu, onda su vrlo verovatno proveli neki period možda i kao pripadnici srpskoga naroda, pa su im ostali neki kulturološki obrasci.
Uostalom, kako to u Malesiji rimokatolički Albanci da slave slavu?
Bilo kako bilo Slava je jedna od retkih stvari za koji možemo reći da je apsolutno naša ( srpska).
Tebi izgleda neki montenegrini prosipaju m za b sa njihovom supljom demagogijom, ti ljudi su uglavnom neznalice, neretko i psihički nestabilne osobe, ne bi trebao da slušaš takve spodobe.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију