Порекло становништва > Србија

BAKIĆ - Poreklo prezimena i rodoslov

<< < (2/2)

Селаковић:

--- Цитат: Милош Бакић  Септембар 13, 2024, 11:11:32 пре подне ---Hvala Vam na savetu za DNK testiranje, razmišljam svakako o tome već duže vreme.

Što se tiče knjige Radeta Poznanovića tu ste u pravu, nju sam pronašao i uglavnom sve informacije imam iz nje i sa sajta poreklo.rs . Za ovu knjigu "Rodoslovi karanskih familija" nisam čuo do sada, probao sam da potražim po internetu ali nema skoro nikakvih informacija o njoj, moraću još malo da je potražim, nadam se da će imati u njoj nešto više ako uspem da je nađem.

--- Крај цитата ---

У том случају, имате још доста простора за истраживање.

Што се тиче Гостинице и Карана, на располагању су Вам дефтери из 1820их и 1830их и попис из 1863. године (Архив Србије), и црквене матичне књиге (претпостављам да је црква у Карану била надлежна за оба села?) које се за каранску цркву воде од 1837. године (Архив Ужице). Можда је неке од ових докумената већ дао Познановић у својој књизи, то не знам. Књигу о Карану сам листао одавно, мислим да су и тамо аутори дали неке од докумената. Ако се добро сећам, књигу има Порекло.

Што се тиче Јабланице, она је ушла у састав Србије тек 1833. године, па отпадају тефтери из 1820их и арачки тефтери с почетка 1830их. На списку пореских глава из 1835. године помињу се четири Бакића у Јабланици (Ристо, Сава, Стеван и Рако), тако да верујем да их има доста. Не знам како стоје ствари са матичним књигама.

И Бакићи из Бијелог Брда (Рудо) кажу да су дошли из Јабланице (дошао неки Митар), тако да су и они Ваши.

Иван Вукићевић:

--- Цитат: Милош Бакић  Септембар 13, 2024, 11:13:38 пре подне ---Pozdrav Ivane,

Nisam znao da se razlikuju i da nisu rod. Koliko sam saznao piše da su se doselili pre nekih 200 i više godina u Jablanicu na Zlatiboru iz Morače.

Da li možda imate još neke informacije koje bi mi mogle koristiti?

Hvala unapred.

--- Крај цитата ---

Ако имате предање о пореклу из Мораче, онда заборавите на Бакиће из Забрђа.

Секула Добричанин у свом раду о Доњој Морачи наводи следеће о Бакићима из тог племена:

Иван Вукићевић:
Када је у питању генетика, испоставило се да су Богићевци и Дрљевићи заиста сродни. Припадају грани R1b-Y175368.

Код Бакића је ситуација мало компликованија. Један тестирани Бакић из Равни припада грани R1b-L2 и генетички је сродан Жижићима из Дробњака и Гезовићима из Праге код Никшића, док други тестирани Бакић (Будимлија/Бијело Брдо/Рудо) припада истој грани као Богићевци и Дрљевићи. Постоје две могућности:
1. Резултат Бакића из матице (R1b-L2) је меродаван за ово братство, које није род са Богићевцима и Дрљевићима, а тестирани Бакић из околине Руда случајно има исто презиме и потиче од неког другог братства из Доње Мораче.
2. Резултат Бакића из матице није меродаван за ово братство, већ резултат тестираног из околине Руда (R1b-Y175368).
Свакако би било корисно да се тестира још неко од Бакића из матице или околине Колашина.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију