Порекло становништва > Србија
BAKIĆ - Poreklo prezimena i rodoslov
Милош Бакић:
Pozdrav svima,
Pišem ovu temu ukoliko neko ima želju da podeli informacije koje ima o prezimenu Bakić. Koliko sam ja upućen, poreklo prezimena je iz Morače u Crnoj Gori i ogranak je plemena Vasojevića. Takođe, svi Bakići slave Aranđelovdan kao svoju krsnu slavu.
Konkretno, moji preci su iz okoline Užica, 7-8 kolena unazad su iz sela Karan i Gostinica a pre toga su bili iz sela Jablanica na Zlatiboru. Čuo sam da u Jablanici postoji crkva brvnara i da u njoj postoji još informacija u crkvenim knjigama o prezimenu Bakić.
Ukoliko neko ima neke dodatne informacije da podeli bio bih veoma zahvalan.
Na linku ispod se nalazi porodično stablo koje sam napravio sa informacijama koje imam do sada. Nadam se da će se vremenom stablo još proširivati.
https://ibb.co/hfXh1Dp
Unapred hvala svima,
Miloš Bakić
Селаковић:
--- Цитат: Милош Бакић Септембар 13, 2024, 09:28:36 пре подне ---Pozdrav svima,
Pišem ovu temu ukoliko neko ima želju da podeli informacije koje ima o prezimenu Bakić. Koliko sam ja upućen, poreklo prezimena je iz Morače u Crnoj Gori i ogranak je plemena Vasojevića. Takođe, svi Bakići slave Aranđelovdan kao svoju krsnu slavu.
Konkretno, moji preci su iz okoline Užica, 7-8 kolena unazad su iz sela Karan i Gostinica a pre toga su bili iz sela Jablanica na Zlatiboru. Čuo sam da u Jablanici postoji crkva brvnara i da u njoj postoji još informacija u crkvenim knjigama o prezimenu Bakić.
Ukoliko neko ima neke dodatne informacije da podeli bio bih veoma zahvalan.
Na linku ispod se nalazi porodično stablo koje sam napravio sa informacijama koje imam do sada. Nadam se da će se vremenom stablo još proširivati.
https://ibb.co/hfXh1Dp
Unapred hvala svima,
Miloš Bakić
--- Крај цитата ---
Честитке на Вашем раду и пуно среће у даљем истраживању!
Немам никакве нарочито корисне информације за Вас, али препоручујем ДНК-тестирање (тренутно је акција у току код Порекла) да бисте потврдили порекло из Мораче, које је изгледа извесно. Могли бисте свој резултат да упоредите са претходно тестираним Бакићем из околине Колашина, и, ако се добро сећам, још једним из околине Руда - обојица славе Аранђеловдан, па бисте могли да видите са којим сте евентуално повезани.
За књигу Р. Познановића о Гостиници вероватно знате, делује ми да сте се консултовали са њом при изради родослова, тамо има неколико страна о Бакићима. Што се Карана тиче, 2014. су изашли "Родослови каранских фамилија".
Иван Вукићевић:
--- Цитат: Милош Бакић Септембар 13, 2024, 09:28:36 пре подне ---Koliko sam ja upućen, poreklo prezimena je iz Morače u Crnoj Gori i ogranak je plemena Vasojevića. Takođe, svi Bakići slave Aranđelovdan kao svoju krsnu slavu.
--- Крај цитата ---
Тачно је да сви славе Аранђеловдан, али нису истог порекла. Бакићи у Доњој Морачи не потичу од Васојевића и нису род са Бакићима из Забрђа у Васојевићима.
Милош Бакић:
--- Цитат: Селаковић Септембар 13, 2024, 10:11:07 пре подне ---Честитке на Вашем раду и пуно среће у даљем истраживању!
Немам никакве нарочито корисне информације за Вас, али препоручујем ДНК-тестирање (тренутно је акција у току код Порекла) да бисте потврдили порекло из Мораче, које је изгледа извесно. Могли бисте свој резултат да упоредите са претходно тестираним Бакићем из околине Колашина, и, ако се добро сећам, још једним из околине Руда - обојица славе Аранђеловдан, па бисте могли да видите са којим сте евентуално повезани.
За књигу Р. Познановића о Гостиници вероватно знате, делује ми да сте се консултовали са њом при изради родослова, тамо има неколико страна о Бакићима. Што се Карана тиче, 2014. су изашли "Родослови каранских фамилија".
--- Крај цитата ---
Hvala Vam na savetu za DNK testiranje, razmišljam svakako o tome već duže vreme.
Što se tiče knjige Radeta Poznanovića tu ste u pravu, nju sam pronašao i uglavnom sve informacije imam iz nje i sa sajta poreklo.rs . Za ovu knjigu "Rodoslovi karanskih familija" nisam čuo do sada, probao sam da potražim po internetu ali nema skoro nikakvih informacija o njoj, moraću još malo da je potražim, nadam se da će imati u njoj nešto više ako uspem da je nađem.
Милош Бакић:
--- Цитат: Иван Вукићевић Септембар 13, 2024, 10:49:55 пре подне ---Тачно је да сви славе Аранђеловдан, али нису истог порекла. Бакићи у Доњој Морачи не потичу од Васојевића и нису род са Бакићима из Забрђа у Васојевићима.
--- Крај цитата ---
Pozdrav Ivane,
Nisam znao da se razlikuju i da nisu rod. Koliko sam saznao piše da su se doselili pre nekih 200 i više godina u Jablanicu na Zlatiboru iz Morače.
Da li možda imate još neke informacije koje bi mi mogle koristiti?
Hvala unapred.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
Иди на пуну верзију