Порекло становништва > Како истраживати породично порекло
Колико знате женских предака у низу?
Фубуки:
Инспирисала ме је анкета о броју мушких предака у низу. Свесни смо сви колико зна бити теже пратити женске линије, колико због квалитета/особина самих докумената и извора, толико због префокусираности на мушку линију не само предања, већ и пажње истраживача. Решио сам да направим овакву анкету у нади да ће се покренути разговор и о женским линијама и видети какво је стање. Важност подједнаког истраживања свих линија већ су показале, мислим, подтеме "мапа рођака" и "колико укупно предака знате", између осталих.
Дакле, колико женских предака поуздано знате у директној женској линији (мајка - баба - прабаба итд), не рачунајући себе? Ја сам већ неко време заглављен на чукунбаби, која уопште није рођена толико давно, тек 1896. Рано је умрла и знамо врло мало, скоро ништа, о њеној породици.
У мом искуству, преци по директној женској линији, и генерално другим линијама, најлакше се прате у крајевима који су били под влашћу Хабзбурга, и делимично Млетачке републике, због релативно великог броја сачуваних матичних књига које су углавном бележиле довољно информација да би се линија испратила, док је у другим крајевима мало или знатно теже. Ово није апсолутно, наравно, и сама моја горепоменута чукунбаба рођена је у Аустроугарској, па опет (засад) не знам даље од ње.
Драган Обреновић:
Ја на жалост само четири...
1) Мајка Милица Крупеж
2) Баба Бранка Комадинић
3) Прабаба Радмила Дакић
4) Чукунбаба Милица Јеремић
Даље на жалост не знају ни моји ујаци и тетке којима је Милица Јеремић била прабаба, тако да морам да потражим по црквеним књигама, не бих ли открио барем још једну генерацију више по директној женској линији.
Селаковић:
Само пет:
1. мајка
2. баба
3. Марица Исаиловић р. Васић (1904-1982)
4. Јевросима Васић р. Мијаиловић (1864-?)
5. Мирићија Мијаиловић, р. ??
У принципу је немогуће ићи даље због "рупа" у матичним књигама.
Фубуки:
Занимљиво име -- Мирићија.
Да, некад стварно треба имати среће са матичним књигама. Некад је довољна мала рупа да онемогући даље трагање. Имао сам ситуацију истражујући да постоји рупа за отприлике период 1850-1852, а баш тада је рођена особа која ми је требала.
ВелиборЛазић13:
На жалост и ја знам свега пет генерација - мајка Весна Лазић, рођ. Јовић, баба Милена Јовић, рођ. Комарац, прабаба Милка Комарац, рођ. Тришић, чукунбаба Јелисавка Тришић, рођ. Благојевић и наврбаба Стана Благојевић (дјевојачко презиме не знам). Ипак, немогућност даљег проницања у прошлост можда сам дјелимично компензовао тиме што од 16 наврбаба знам 14: Анђа Лазић (рођ. Глишић), Ђука Симикић, Аница Преловац, Сара Крстић, Мара Благојевић, Петра Бојић, Петра Танацковић, Мара Божић, Крсманија Јовић (рођ. Јукановић), Бојана Ранкић, Вида Комарац, Милија Илић, Јока Тришић и Стана Благојевић. Све су рођене 1830их, 1840их и 1850их, једна 1860их. Најстарија је Крсманија Јовић, рођена 1833, а далеко најмлађа Јока Тришић, рођена чак 1869.
Блажен им покој и вјечан помен.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
Иди на пуну верзију