Порекло становништва > Порекло познатих
Поријекло Карла Малдена
Malesevic:
--- Цитат: Зрно Фебруар 26, 2024, 07:20:09 поподне ---Остало ми је у сећању да се никад није огласио поводом ратова деведесетих. Кад је било бомбардовање 1999. звали су га новинари из Србије, али је рекао да не може да прича, јер га прислушкују. Јуче сам баш прошао поред његовог споменика код Студентског трга.
--- Крај цитата ---
То је једна шира тема, поготово питање бомбардовања. Не треба заборавити да је српска емиграција у САД (и Канади) практично од 1945. одгајана на изразитом антикомунизму, те да је за исту режим у СРЈ био ништа до друго до комунистички (што је он уистину и био). За доста тих људи бомбародовање као нешто што се дешавало далеко у "старој отаџбини" (скоро сам поново гледао Сопранове где се рецимо та тема Италије, досељавања у САД, Италоамериканаца, доста пута обрађује и где се врло често појављује израз "олд кантри") јесте била трагедија али због географске удаљености није била блиска, а на неки начин доживљавана је и као сукоб САД са комунистичким режимом у Југославији. Не треба такође изгубити из вида управо овај термин Југославија, који је међу Србима у Америци био изузетно омражен. Тако да оно што је нама изгледало логично, њима услед другачије културолошке позадине није. Парафразираћу мало. Запитајмо се каква би реакција била да се за председника Србије кандидују два ђеда од 8 банки... Суреално изгледа, али у САД то је очигледно потпуно нормално. И то су те култоролшке разлике између Америке и Европе, које се прожимају на сва могућа поља живота, па тако и на политику и ратове.
Навигација
[0] Индекс порука
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију