Интересују ме за село Рачић Малешевићи са славом Никољдан, као и Малешевићи са истом славом из Пркоса (помињу се у Шематизму из 1882). Покушавам да направим неку логичку систематизацију за породично порекло. Написао сам у једној другој теми да породично предање говори о доласку из села Ваган (Гламоч), али Малешевићи у Вагану славе Јовањдан и друга су дна група. Међутим у селу Стекеровци (одмах до Вагана) помињу се у Шематизму Малешевићи са славом Никољдан. Па генерално покушавам за тај крај тамо да мало раслојим неке миграционе токове. Уколико би нашли неког од тих Малешевића из Рачића, Стекероваца и Пркоса, који би хтели да уради тест код Порекла, био би спреман да то финансирам. Па ето, можда Порекло може мало да ми помогне у потрази
Здраво,
што се тиче Малешевића из Гламоча (није само Ваган, има их у још неколико села) сви славе св.Јована, и сви су род уназад 250-300 година.По предању из Прибеље испод Виторога раселили се јужно по гламочком пољу и сјеверно Подгорија и Мркоњић.На Ситници/Кључ имамо Малешевиће који славе св.Николу , као и Малешевиће у околини Бања луке (Рекавице , који славе св.Ђурђа).Могуће је да је неки Малешевић са Ситнице/Кључа радио (лугар,учитељ,поп. ковач и слично ) у Стекеровцима у тренутку пописивања житеља села, и тако "упао" на списак ,а послије одселио,није имао мушко потомство или сијасет неких других разлога.Малешевића са гламочког поља није било у Стекеровцима.
Малешевићи са Ситнице су присутни још на Ситници , и никољштаци су па је можда тест неког од њих некакав пут.Познајем неке па ћу их о предању презимена и поријекла питати.