Аутор Тема: Средње Поуње у Босанској Крајини - порекло становништва  (Прочитано 46242 пута)

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 592
Одг: Средње Поуње у Босанској Крајини - порекло становништва
« Одговор #160 послато: Октобар 30, 2024, 10:29:49 пре подне »
Хвала на овим подацима, неке сам већ раније био пронашао. Остаје свакако моја молба, да ако неко од читалаца и посетилаца форума налети на породице Малешевић из села која сам навео, да се јави овде. Уколико су исте наравно уопште опстале током бурног 20. века.

Ван мреже Гаџић Црнчевић

• Помоћник
  • Поруке: 105
  • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
« Одговор #161 послато: Новембар 14, 2024, 06:55:15 поподне »
Интересују ме за село Рачић Малешевићи са славом Никољдан, као и Малешевићи са истом славом из Пркоса (помињу се у Шематизму из 1882). Покушавам да направим неку логичку систематизацију за породично порекло. Написао сам у једној другој теми да породично предање говори о доласку из села Ваган (Гламоч), али Малешевићи у Вагану славе Јовањдан и друга су дна група. Међутим у селу Стекеровци (одмах до Вагана) помињу се у Шематизму Малешевићи са славом Никољдан. Па генерално покушавам за тај крај тамо да мало раслојим неке миграционе токове. Уколико би нашли неког од тих Малешевића из Рачића, Стекероваца и Пркоса, који би хтели да уради тест код Порекла, био би спреман да то финансирам. Па ето, можда Порекло може мало да ми помогне у потрази :)
Здраво,
 што се тиче Малешевића из Гламоча (није само Ваган, има их у још неколико села) сви славе св.Јована, и сви су род уназад 250-300 година.По предању из Прибеље испод Виторога раселили се јужно по гламочком пољу и сјеверно Подгорија и Мркоњић.На Ситници/Кључ имамо Малешевиће који славе св.Николу , као и Малешевиће у околини Бања луке (Рекавице , који славе св.Ђурђа).Могуће је да је неки Малешевић са Ситнице/Кључа радио (лугар,учитељ,поп. ковач и слично ) у Стекеровцима у тренутку пописивања житеља села, и тако "упао" на списак ,а послије одселио,није имао мушко потомство или сијасет неких других разлога.Малешевића са гламочког поља није било у Стекеровцима.
Малешевићи са Ситнице су присутни још на Ситници , и никољштаци су па је можда тест неког од њих некакав пут.Познајем неке па ћу их о предању презимена и поријекла питати.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 592
« Одговор #162 послато: Новембар 15, 2024, 09:02:02 пре подне »
Хвала на информацијама. Већина ми је већ позната од раније. Са свештеником Ваганским сам био у контакту. Он је иначе рођен у Вагану и сматра да је то грешка са Малашевићима у Стекеровцима односно да их тамо никад није било. Шематизам као што знамо има грешака и то са Стекеровцима је верноватно једна од тих грешака.

Ове Малешевиће са Ситнице тј. Мањаче познајем лично. Оно што би било интересантно је као што сам написао наћи контакт са неким од ових Малешевића из Рачића и Пркоса.

Малешевићи на Кордуну (Малешевић село) по свом предању вуку порекло са Мањаче. Славе Никољдан. Један од њих се тестирао у САД, али нисмо иста група.