Порекло становништва > Србија
Blažić - Međulužje (Mladenovac)
Blazhinho:
Sto se mog i prezimena mojih predaka po muskoj liniji tice, ne znam puno. Blazici su vec dugo ovde, a pise da su dosli iz susednog sela - Koracice. Gde su pre toga ziveli, ne pise konkretno, vec sam na nekoliko mesta nasao "Dinarski kraj". U knjizi "Mladenovacke varosarije" Mioljuba Uzelca, za vecinu stanovnistva Medjuluzja i okolnih sela pise da je poreklom iz jugozapadne Srbije, Crne Gore i Hercegovine. Sto se Blazica tice, mojih predaka, pise da su se ranije prezivali Gojkovic, sto potvrdjuje i ime poginulog borca iz Drugog srpskog ustanka (1815) Blaza Gojkovica, koji se pominje u ovoj knjizi. Prema tome, taj Blazo bi trebalo da mi je direktan predak, a ako je ime pravilno zapisano, verovatno je (ili njegovi preci) dosao sa teritorije Crne Gore, mozda i Hercegovine. Sto se mog porodicnog stabla tice, sa te strane znam pretke do cukundede, a voleo bih da otkrijem i dalje pretke i, verovatno, dodam i pomenutog Blaza. Ako neko moze da mi pomogne u tome ili zna nesto vise, neka mi se javi.
ЛукаОБ:
Поздрав пријатељу,
Која ти је слава? :D
Blazhinho:
Sveti Stefan. Sto pitas, da nisi i ti odavde? :D
ЛукаОБ:
Нисам, него питам да видим има ли шта о твојим Блажићима/Гојковићима који славе Стевањдан.
У Гацку има стара породица Гојковића која се исељавала ка Србији, али они не славе Стевањдан, тако да не вјерујем да имају неке везе са твојима.
У сваком случају, препоручујем ти да се тестираш, то ће ти доста тога рећи о твом поријеклу. :)
ДушанВучко:
У селу Ратаје (Александровац) се помињу Блажићи са славом Св. Стефан, али можда је само случајност ова подударност презимена и славе са твојим родом:
"9. Blažići i Prokići – Na obroncima Kopaonika, južno od sela Crešnice, zapadno od Jelakca, a severno od Graničana i Kijevčana, nalazi se selo Koporiće. Ovo selo se prvi put pominje u Svetosavskoj hrisovulji 1346. godine kao posed cara Dušana. Koporiće je poznato rudarsko naselje što potvrđuju šljaka, topionice, samokovi, rudarska okna i vodovod. Pred Prvi srpski ustanak imalo je 4, a pred prvi srpsko-turski rat 1876. godine 23. kuće. Iz Koporića u Rataje doseljena su braća Milosav, Miljko i Proka Blagojević. Pod prezimenom Blažić prva je upisana Milja (Milosav) Blagojević na dan rođenja, a kao Prokić prva je upisana Cveta (Proka) Blagojević. Na dan rođenja 1845. godine. Blažići su postojali u Osrecima 1847., Radmanovu 1855., Globoderu 1859., Ravnima (Brus) 1864., D. Stupnju 1871., Budilovini 1896., i Gradu (Brus) 1908. Godine. Sa Žabljaka (Crna Gora) pre Prvog srpskog ustanka u Lazaricu (Kruševac) doseljen je Milan Blažić, čiji potomci kasnije nose prezime Milanović. Sa te planine doseljeni su u Kruševac i Lučinu kod Ćićevca. Njihova slava je Sv. Petka. U Globoderu su oni poznati kao Šaranovići. Rodbinske veze svih Blažića, teško je utvrditi. Slava Blažića je Sv. Petka. U Rataju po svemu sudeći Blažići su rod Dolića iz istog sela. Iz Rataja odseljeni su u Laćisled, G. Stupanj, Beograd, Aleksandrovac, N. Bečej, Ripanj i Kruševac. Blažići u Rataju slave Sv. Stefana, a Goran Blažić pored toga slavi i Sv. Arhangela."
https://rataje.in.rs/poreklo-prezimena/
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
Иди на пуну верзију