Порекло становништва > Македонија

Насеље 'Тепша Брдо'

(1/1)

Tepša:
У западном Скопљу (општина Сарај) постоји неко брдо названо 'Тепша Брдо'. Мени интересује ако су можда моји преци дошли из тог насеља јер Тепша ми је презиме😀 Ако неко можда има неке податке о том насељу и како је добило име бићу врло задовољан.

Amicus:

--- Цитат: Tepša  Септембар 22, 2020, 07:23:31 пре подне ---У западном Скопљу (општина Сарај) постоји неко брдо названо 'Тепша Брдо'. Мени интересује ако су можда моји преци дошли из тог насеља јер Тепша ми је презиме😀 Ако неко можда има неке податке о том насељу и како је добило име бићу врло задовољан.

--- Крај цитата ---

Интересантно презиме. Јавља се изгледа у Далмацији током 18. века (Биљани Горњи, Зеленград и Раштевићи; в. А. Бачко, Презимена далматинских Срба, стр. 430-431) и славе Св. Враче. Тепша се као презиме јавља и у средњовековним изворима. У неким случајевима га везују за титулу тепчије (в. Р. Михаљчић, Владарске титуле обласних господара, стр. 269).

Што се тиче Тепша Брда, то је неки топоним, који се вероватно везује за неког Тепшу, али питање је да ли се данас више зна за кога. Врло је могуће да је топоним још из средњег века.

Коју славу славите?

Tepša:
Поздрав! Ми славимо Св. Врачи иначе врло ретка слава код Срба, род ковачана славу Св. Врачи.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију