Порекло становништва > Старе породице и племство

Родослов средњовековних Војиновића

(1/11) > >>

Amicus:
Недавно сам из библиографије Павла Ритера Витезовића (1652-1713) сазнао да је бавећи се генеалогијом истражиовао и порекло средњовековних Војиновића. Том роду је, наиме, припадала и његова супруга, Катарина Војновић. Подаци до којих је дошао налазе се у болоњском примерку његовог дела Croatia Rediviva.

Осим Војиновића, за ту прилику, обрадио је и Макаре и де Молије, а за сваку од ове три породице приложио је и њихов грб и родослов.

У међувремену сам покушао да сазнам да ли је неко касније објавио те делове из болоњског примерка, да бих упоредио његов родослов Војиновића са Ивићевим родословом, и нашао сам да их је објавила Зринка Блажевић, из Хрватског института за повијест, 1999. године.

Текст је на латинском и доступан је на интернету у целости. Започиње њиховим грбом, а завршава се поменутим родословом.

С друге стране, поређења ради, прилажем и родослов Војиновћа, који доноси Алекса Ивић. Не знам да ли је неко у међувремену дошао до неких нових података. Ако јесте, требало би и то приложити.Као што видимо, разлике између ова два родослова постоје, питање је само да ли су познате или не. Треба имати на уму и то да су имена у Витезовићевом примеру превођена на латински.

Нисам имао намеру да за ово отварам посебну тему, пошто око самих Војиновића уопште нисам упућен у детаље, већ сам само хтео да скренем пажњу на овај извор, али пошто о њима до сада није било речи на форуму, одлучио сам да све ипак поставим у нову тему.

Небојша:
Родослов Војиновића (Божидар Кљајевић)

Тимар:
http://vojinovici.eu/srpski/pocetna%20strana.html

Amicus:
Нисам имао прилику да читам Кљајевића, па не знам колико је детаљно објаснио везе приказане на приложеном родослову. Није искључено да је све то тачно, али ако се аутор углавном ослањао на усмено предање, није искључено ни да није. Осим тога, ово је више као родослов родова, него као класични родослов једне породице.

Према томе, ако би било интереса за утврђивање лозе Војиновића, требали би нам за почетак конкретнији подаци, а с временом би се могло направити и поређење са Кљајевићевим родословом, и тако проверити колико је заправо аутентичан. Ако се испостави да јесте, могао би да буде путоказ, на коју страну се требамо усресредити.


--- Цитат: Тимар  Мај 06, 2014, 11:54:08 поподне ---http://vojinovici.eu/srpski/pocetna%20strana.html
--- Крај цитата ---

Видео сам овај сајт, на њему има неколико родослова Војиновића из различитих епоха, и свакако може да буде од користи за ову тему.

selma:
Zanimljivo. Bas sam danas naisla na sajt u kojem pominje se da su Raskovici -knezevska porodica, prvo bili Vojnovici. Nadam se da sam dala dobar trag.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију