Порекло становништва > Старе породице и племство

Легенде и предања о пореклу Балшића

(1/2) > >>

Amicus:

--- Цитат: Црнчевић  Децембар 04, 2017, 12:50:29 пре подне ---Као занимљивост и загонетност треба примјетити напуљски млађи огранак "Une branche cadette s'installa dans le royaume de Naples sous le nom de Del Balzo" о којем налазимо повезницу у новинском серијалу од 11 наставака (М. Бошњак, С. Јаковљевић, Новости, 2006. године) под насловом Тајна плаве крви :

"Српску грану Балшића, за наше трагање кључну, најбоље пратимо по најстаријем познатом систематизованом делу, изузетно реткој "Тристановој хроници". Франко Балшић лета 1279. из Напуља дошао је у Дубровник па у Зету, на двор своје рођаке Јелене, жене краља Уроша II Немањића, а мајке краља Милутина и Драгутина. Краљица Јелена Анжујска била је блиска рођака и краља Карла Анжујског и Балшића. Франков син Балша I постао је родоначелник зетских Балшића - известио је Тристан. И друге изворне хронике које смо пронашли, увелико се слажу око најважнијих података о најстаријем пореклу Балшића, што значи и владарских Обреновића. Јозеф де ла Пиз у "Историји кнежева и кнежевине Оранж" из 1638. пише: „Имао сам прилике видети најстарије рукописе о пореклу Балшића“, што потврђује многе напред наведене налазе, све до хералдике Балшића. „Кнезови Балше су пореклом од једног од три цара, који су под благонаклоним вођењем звезде ишли у Витлејем, да се поклоне Спаситељу света. У знак те части носе у свом грбу златну звезду (витлејемску) са шеснаест зракова (грб стоји и данас на многим местима у држави Оранжу, па и на кастелу Де Куртезон). Кастелу свом дадоше своје име "Балшић" које се одржало до наших дана, кад 1638. у немирима у Француској кастел тај разорише“."  (http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:277924-Tajna-plave-krvi)

--- Крај цитата ---

Тај фељтон Бошњак-Јаковљевић је мало више него што је то објективно наклоњен Обреновићима, а што можда и не чуди ако је један од аутора Слободан Јаковљевић. Наравно, то не значи да су они овде нешто погрешно навели, али нису били ни непристрасни док су те наводе бирали. Та прича о пореклу Обреновића од Балшића није нова, и нису је они измислили, али они су је поново оживели кроз овај фељтон, и мислим књигу (постоји и њихова књига о Карађорђевићима, Карађорђевићи - сакривена историја, где су инсистирали на албанском пореклу Карађорђевића).

Мени је истина њихов рад користио, јер сам сазнао да је за Обреновиће у два-три наврата, Анастас Јовановић радио преписе највероватније Фојничког грбовника, а којима се данас губи сваки траг (једно време сам врло активно трагао за њима, иначе поменути су овде) - нема ниједног.

Бошњак и Јаковљевић су то неспретно повезали са грбовником кнеза Павла, што у начелу исто није искључено, али ми о томе не знамо ништа, па је врло вероватно да више нису могли знати ни они, јер томе грбовнику се после Другог светског рата такође губи сваки траг. Писали су о томе Соловјев, Рудић и Палавестра... Ако нешто значи, у свим до сада познатим преписима илирског грбовника, звезда је увек сребрна, а не златна, али могуће да је неко недовољно стручан због патине помислио да је звезда златна.

Иначе, у ту причу око порекла Обреновића од Балшића, мислим да је највише био упућен Чедомиљ Мијатовић (ако није и у целости сам иза ње стајао), који је написао и студију Балшићи - геналошка студија (својевремено сам је нашао и читао, а ево успео сам и сад да је пронађем: Гласник Српског ученог друштва, бр 66, књ. 2, 1886, стр. 147-227).

Наравно, овај lalanguedbublason блог је одличан, изузетно систематичан притуп аутора блога. ;)

Сол:
Изгеда да има основе за предпоставку, да ие зетско лично име Балша хипокористик од Belshazzar, Neo-Babylonian Bel-shar-usur, Greek Baltasar, or Balthasar -  и стим у врло вероватнои вези са de Baux /del Balzo

https://www.britannica.com/biography/Belshazzar

Amicus:

--- Цитат: Сол  Децембар 20, 2017, 10:39:54 поподне ---Изгеда да има основе за предпоставку, да ие зетско лично име Балша хипокористик од Belshazzar, Neo-Babylonian Bel-shar-usur, Greek Baltasar, or Balthasar -  и стим у врло вероватнои вези са de Baux /del Balzo

https://www.britannica.com/biography/Belshazzar
--- Крај цитата ---

На Gallici има занимљива књига о провансалским, напуљским и овим нашим Балшићима:

Noblemaire, G. (1913). Histoire de la maison des Baux. Paris : E. Champion

Сол:

--- Цитат: Amicus  Децембар 20, 2017, 11:20:45 поподне ---На Gallici има занимљива књига о провансалским, напуљским и овим нашим Балшићима:

Noblemaire, G. (1913). Histoire de la maison des Baux. Paris : E. Champion



--- Крај цитата ---

Хвала Amicus-e! Ово је и више него занимљива књига!

Изгледа, да су се једино Чедомиљ Мијатовић и Јосиф Ђелчић озбиљније позабавили раним Балшићима, и њиховој напуљско-анжујској спони.

Извесно је, да је постојао изаланик Карла II. Анжујског код краљице Јелене Анжујске (de Courtenay) именом -Mathieu Balz(o). Он је великом верватноћом истоветан "Мата де Балшић-ем из Бара" - повереником њеним.

Amicus:
Било би зорли интересантно када би се испоставило да су Балшићи исто што и де Балзи. :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију