Траг - корисне књиге, сајтови > Књиге

Матаруге у касном средњем веку

<< < (2/5) > >>

vidoje 013:
 Дабижив је често име у средњем вијеку.   Код свих  пописа га налазимо.

Акса:
У књизи се наводе корисни подаци. Термин Влах је синоним за средовековне сточаре ма било којем су они народу припадали, то је већ одавно јасно, многим ткз. стручњацима за период средњовековног доба то још увек није јасно. У било којој литератури кад се говори о средњовековним катунима у 90 % случајева, можда и мало претерујем изводи се порекло катунара махом од романског становништва а често се помињу и Шиптари као оснивачи појединих катуна.

На основу досад прочитаних литература о средовековним катунима стече се утисак да су средњовековни сточари само романско становништво и Шиптари и нико више, невероватно. 

Жика:
Ако већ постоји старо презиме по надимку Злојутро, зашто Sloruch не би било Злорук, као и слично Mataruch, Моторук? Нема потребе увек тражити влашко-албански корен.

Radomir:

--- Цитат: Акса  Фебруар 16, 2016, 02:54:44 поподне ---У књизи се наводе корисни подаци. Термин Влах је синоним за средовековне сточаре ма било којем су они народу припадали, то је већ одавно јасно, многим ткз. стручњацима за период средњовековног доба то још увек није јасно. У било којој литератури кад се говори о средњовековним катунима у 90 % случајева, можда и мало претерујем изводи се порекло катунара махом од романског становништва а често се помињу и Шиптари као оснивачи појединих катуна.

На основу досад прочитаних литература о средовековним катунима стече се утисак да су средњовековни сточари само романско становништво и Шиптари и нико више, невероватно.

--- Крај цитата ---

Још треба имати у виду да већина има словенска или ти српска имена што и сама ауторка помену, а ретко ко класична Албанска, те да су по правилу увек у служби Србске државе. Нешто сумњам да су се ти Власи и Шиптари тако брзо посрбили, овде испаде кроз једну генерацију од Слоруха до Радослава. Било како било, овакви научни радови су погодно тло за разне квази историчаре и теоретичаре.

Nebo:
Рамбо, дошао сам до потпуно истог закључка.
Е, сад, то што је врло вероватно у питању словенски корен речи, не доказује нам ништа о народности родоначелника. За то је неопходно да неко од родова који су пореклом од Матаруга уради днк тест.
Ако неко зна неког таквог, па још ако је тај вољан...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију