Поздрав свима, прочитао сам један чланак који је јавно доступан и хтео сам да поделим са вама кратку анализу.
Чланак: Alicia M Cadenas et al. (2008) "Y-chromosome diversity characterizes the Gulf of Oman", European Journal of Human Genetics volume 16, p. 374–386
Овај чланак у некој мери оспорава "Хипотезу 7: Порекло хаплогрупе J-ZS9949 у јужној Арабији (Јемен)" коју сам навео изнад у посту Одговор #792.
Према овом научном раду, хаплогрупа J1-M267 (J1-M267 = J1) показује највећу концентрацију у Јемену (72.6%), затим у Катару (58.3%), УАЕ (34.8%), Ираку (33.1%), Египту (20%), док је у Турској присутна са само 8.99%. Процењена старост J1-M267 у Турској је 15.4 хиљада година, у Јемену 9.7, у Катару 7.4, а у Оману 2.3, што указује на рано присуство у Анатолији, али знатно већу концентрацију у јужној Арабији. С обзиром на највећу процењену старост у Анатолији теза у чланку је да је популација са хаплогрупом J1-M267 мигрирала из Анатолије ка Арабијском полуострву.
Објашњење за ниску популацију са хаплогрупом у данашњој Анатолији се своди на два разлога. Са једне стране на то да је Анатолија током историје претрпела велике миграције, укључујући индоевропске, хеленске, римске, персијске и туркијске утицаје, што је довело до разређивања J1-M267 у популацији. Са друге стране, Јемен и јужноарапске популације остале су изоловане, што је довело до очувања високе фреквенције J1-M267 кроз ендогамију и племенску структуру, а у чланку се наводи и значајна улога полигамије у јачању одређених хаплогрупа у региону. Укратко, у чланку сугеришу да је Јемен постао секундарно језгро за ову хаплогрупу. Овде треба имати на уму да је анализирана главна хаплогрупа J1-M267 а не J-L136 или нека од млађих грана. Старост хаплогрупе у Јемену је 9.7 хиљада година те сам зато навео да чланак у некој мери оспорава наведену хипотезу.