Највећи број песама записао је у Срему, који је у принципу микс свега..староседеоца+крајишника+моравско-вардарска струја.
Јесте, али мислим да је већина, ако не и комплетни циклуси од гуслара из Црне Горе, Херцеговине...у Војводини јесте био доминантан слој моравско-вардарска струја, са Косова, што се тиче становништва, али да је Вук записивао од "свеже" придошлих гуслара. Струја која је населила Угарску после велике сеобе, и пре тога, мислим да је мање учествовала у том опусу епске традиције. Практично, више су допринели Срби из Црне Горе у очувању сећања на Косовску битку, стварајући епске песме, које је Вук забележио, него Срби са Косова који су отишли у Угарску, и они из данашње централне Србије, јужне . Сам језик песама, стил, десетерац, гусле, упућује на то да то није Вук записао од пречанских Срба, него од оних из динарских крајева , само их је неке забележио у Срему, али не од Сремаца који су живели дуже време, него од гуслара који су ту дошли, да би их Вук чуо и записао те песме . Мислим да Вук није ишао толико спонтано по народу и стао код неког ко му се учинио занимљивим да запише оно што он пева, него да је било и тада гуслара који су важили за оне са већим опусом и по препоруци је ступао са њима у контакт