Иако сам себи обећао да се више нећу петљати са AI, хтио сам чисто информативно да видим докле је AI узнапредовала са генерацијом музике. Ископирао сам стихове прве српске епске пјесме која ми се нашла при руци (Бан Милутин и Дука Херцеговац) и убацио то као текст композиције. Изабрао сам затим неке музичке стилове који су били понуђени (bluegrass и сл.) и морам признати да је резултат био изненађујуће добар. Мислио сам на примјер да изговор српског уопште неће бити реалан, међутим, осим неких ситнијих грешака у изговору и акцентуацији, све у свему није то нимало лоше. Такође добро је уклопљена ритмика текста са музиком, а има и неких по мени заиста добрих музичких момената. Ово све ако се има у виду да је пјесма настала за буквално минут-два.
Да ли се ја сад водим као аутор пјесме, или AI? Да занемаримо текст народног гуслара. 
Послушајте на сљедећем линку
https://aimusicfactory.ai/share?id=125419&music_id=46e22f90-1c22-4209-86ab-8b2112e46922
Питао сам АИ; ево одговора:
Ово питање је изузетно занимљиво и додирује правна и етичка питања везана за ауторска права у контексту употребе вештачке интелигенције (AI) у креативним процесима. Ево како ствари стоје у овом тренутку:
Текст: Уколико је текст народна епска песма (у овом случају "Бан Милутин и Дука Херцеговац"), текст се не може сматрати заштићеним ауторским делом јер се ради о делу из народног стваралаштва које је прошло у јавну својину. Дакле, са те стране, нико не полаже ексклузивна права на сам текст.
Музика и певање генерисани од стране AI-а: У већини случајева, када се AI користи за генерисање музике, корисници који иницирају процес, као што си ти урадио избором текста, стилова и покретањем генерације, имају одређена ауторска права на крајњи резултат. Међутим, многе платформе које генеришу AI музику имају сопствене услове коришћења који могу дефинисати да ли корисник или сама платформа полаже права на генерисано дело. У већини ситуација, AI не може бити сматрана за "аутора" у правном смислу, јер није људска особа, што значи да ти, као иницијатор и креатор композиције кроз AI алат, можеш бити признат као аутор или су-аутор.
Правна питања око ауторства: У зависности од услова коришћења платформе, може се десити да ти делиш ауторска права са платформом која је обезбедила AI алат или чак да платформа задржава одређена права на генерисано дело. Препоручио бих да прочиташ услове коришћења те платформе, јер они често дефинишу овакав однос.
Да сумирам: ако занемаримо чињеницу да је текст народни, ти би могао бити сматран за аутора или су-аутора дела, али то зависи од правила платформе која је генерисала музику. У сваком случају, AI као технологија није препозната као аутор.
-----------------------------------------
-Дакле, учлани се у СОКОЈ и чекај уплате :-) ... Следеће године у ово време бићеш милионер...

...И сетих се Рамба Амадеуса - он је својевремено, почетком деведесетих препевао песму "Смрт попа Мила Јововића"