Pozdrav svima!
Nedavno sam se učlanio u forum, najviše zbog diskusije o autosomalnoj genetici. Uradio sam raznovrsne analize na više sajtova i koristeći veliki broj kalkulatora. Svuda sam uploadovao svoj FTDNA sirove podatke (deo genoma, jer koliko mi je poznato, FTDNA analizira samo jedan mali deo). Na drugim temama ću priložiti rezultate tih kompanija/sajtova. Ovde prilažem rezultate tumačenja "Tell me Gen" kompanije. Od ključne je važnosti naglasiti da se autosomalna DNK razlikuje od Y-DNK i mtDNK zbog svoje relativnosti, tj. haplogrupe dobijene na analizama očinske i majčinske linije su stabilne i nemaju tendenciju da se menjaju, dok je testiranje autosomalne DNK bazirano na referentnim grupama (baze podataka) i na različitim algoritmima koji pojedinačni kalkulator koristi.
Tell me Gen bi bio najmanje validan izvor, jer nema Srbiju i Crnu Goru u svom sastavu Balkana, već sam označen kao 75% Albanac (iako je moj albanski deo značajno manji). Već na drugom testu (Living DNA) sam 80% Bugarin (što se poklapa sa mojim znanjem o porodičnom poreklu sa očeve linije). Jedina stvar koju je testiranje autozomalne DNK kadro da otkrije, jeste rasa. Nacija i etnicitet su sociološki konstrukti, prilično besmisleni, rekao bih. Nemačka i Švajcarska koje su prikazane, verovatno reflektuju moje stvarno poreklo, budući da oralna tradicija govori da je moj deda bio poreklom Nemac.
Ovaj forum je veoma nezgodan za kačenje slika, te probajte da kliknete na ovaj link.
https://imgur.com/a/GSrZc1yVoleo bih kad bi mi neko objasnio kako da priložim slike, budući da je veoma očigledno da se forum razlikuje od klasičnih prostora gde se slika prilaže preko Choose file/image.