Поштовани, без сумње, земљаче, ФилипеФилипе! Не бих да у овом тренутку превише ширим своју причу и загонетку са којом сам се срео приликом израде свог родословног стабла, но могу ти рећи да се мој предак Крсман у тефтерима уписивао са чак 6 или 7 различитих презимена, те да разлоге и мотиве за тако нешто ни до данас нисам разрешио.
Но, јављам ти се у жељи и намери да ти помогнем јер мислим да имам довољно истраживачког искуства, а како живим у Шапцу, можда ти могу још понешто изаћи у сусрет, јер претпостављам да си и сам ове податке пронашао у Протоколу крштених из Међуопштинског историјског архива Шабац, евентуално у цркви Јаловичкој.
Да бисмо што више скратили ову преписку, нећу ти дословно "преводити" речи протокола, већ углавном оно што је парох у њега уписао.
Дакле, ја то овако ишчитавам: 15. новембра, родило се мушко дете од оца Павла Алимпића, писар је само због брзине писања и начина како је то чинио, испустио да упише слово И испред Ћ. Мајка детета се звала Јелица. Они су били, а можда и ти житељи Дебрчки, тј. села Дебрц у општини Владимирци у Посавотамнави. Јереј на крштењу је био Гаврило Стојадиновић, парох цркве Светог апостола Луке у Јаловику. Кум Павле Лукић из Јаловика, детету је на крштењу дао име Јован.
То и јесте вероватни разлог због чега сте у неком тренутку носили презиме Јовановић. Значи, по њему, Јовану или евентуално, како ми то Мачвани кажемо, по Јовановом ђеду, идентичног имена.
Ето, толико за сада. За сва додатна питања, увек ми се можеш обратити, а драго ће ми бити ако се још неко укључи ово тумачење и можда ме у нечему и исправи.