Аутор Тема: Порекло Стјепана Џимија Станића  (Прочитано 4057 пута)

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 4317
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Порекло Стјепана Џимија Станића
« послато: Децембар 12, 2021, 03:13:14 поподне »
Ових дана набасах случајно на интервју некад популарног шансоњера (још је жив и певуши у својој 93. години) Стјепана Џимија Станића, у којем је навео да је у даљем сродству са црногорским сликаром Војом Станићем (такође још жив и активан у својој 98. години).
Стјепан Џими Станић је рођен у Дубровнику, а остаје да сазнамо како је и одакле његов отац доспео у овај град (по занимању је био трговац).

Стјепан Џими Станић прославио се антологијским извођењем чувене песме "Јутро ће промијенити све" на фестивалу у Опатији 1968. (после њега ову песму су изводили "Индекси" и Душан Прелевић Преле).
<a href="https://www.youtube.com/v/QsapFwcsf9I" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QsapFwcsf9I</a>

« Последња измена: Децембар 12, 2021, 07:35:45 поподне Број 1 »

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
Одг: Порекло Стјепана Џимија Станића
« Одговор #1 послато: Децембар 12, 2021, 04:11:58 поподне »
Станића у Црној Гори има у Стијени (Пипери), Сировцу и Барама (Шавник).
Дакле, могли би бити Пипери или Ускоци.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #2 послато: Децембар 12, 2021, 04:30:51 поподне »
Војо и Стјепан су највероватније од ових Станића из Сировца или Бара у општини Шавник. Они су Ускоци са предањем да су од Куча Дрекаловића. Мада, чудно је што се у књизи Сава Б. Микића "Сировац и Баре, ускочка села у Црној Гори" не помиње Војо Станић ни његов отац Томо...
Војо Станић је у једном интервјуу рекао да је одрастао у Шавнику ("ту први пут од својих дједова слуша о далеком и чудноватом граду Њу Јорку и богатој Америци").

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1111
« Одговор #3 послато: Децембар 12, 2021, 05:57:47 поподне »
Да ли је Стјепан повезао своје поријекло на основу истог презимена Станић? У залеђу Дубровника има Станића, па није немогуће да је од њих. Можда крије поријекло?

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #4 послато: Децембар 12, 2021, 06:15:07 поподне »
Да ли је Стјепан повезао своје поријекло на основу истог презимена Станић? У залеђу Дубровника има Станића, па није немогуће да је од њих. Можда крије поријекло?

Ево шта је рекао у овом интервјуу:

Odakle su Stanići?

- Moj tata je iz Dubrovnika. Došel je u Zagreb i tu se upoznal s mamom. Kak su se oni našli to mi ni jasno... To je misterij.

Mario Stanić je sjajan nogometaš, slavni slikar je Vojo Stanić iz Boke kotorske.

- Marija ne poznajem, a slikar Stanić mi je daljnji rođak.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #5 послато: Децембар 12, 2021, 06:29:03 поподне »
У књизи "Дробњак - породице у Дробњаку и њихово поријекло" (аутори Стојан Караџић, Вук Шибалић) наводи се да је Војо Станић из братства Станића из Сировца и Бара.

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1111
« Одговор #6 послато: Децембар 12, 2021, 06:42:12 поподне »
Да, прочитао сам интервју.

Зато сам на његову констатацију "...Kak su se oni našli to mi ni jasno...", рекао: "У залеђу Дубровника има Станића, па није немогуће да је од њих". А на његову контатацију "...To je misterij.", сам питао: "Можда крије поријекло?".

На изјаву "...a slikar Stanić mi je daljnji rođak.", сам поставио питање: "Да ли је Стјепан повезао своје поријекло на основу истог презимена Станић?".

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 8742
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #7 послато: Децембар 12, 2021, 06:47:19 поподне »

Зато сам на његову констатацију "...Kak su se oni našli to mi ni jasno...", рекао: "У залеђу Дубровника има Станића, па није немогуће да је од њих". А на његову контатацију "...To je misterij.", сам питао: "Можда крије поријекло?".

На изјаву "...a slikar Stanić mi je daljnji rođak.", сам поставио питање: "Да ли је Стјепан повезао своје поријекло на основу истог презимена Станић?".

Па онда би ваљда то урадио и са Мариом Станићем кога је новинар поменуо пре Воје. По томе се види да није у питању само повезивање на основу истог презимена.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #8 послато: Децембар 12, 2021, 06:50:13 поподне »

Џими је рекао је да је мистериј како су се његови родитељи срели, а не у вези порекла.
Свакако је све могуће, па и то да је он рекао само онако да је даљи рођак са Војом Станићем. И даље није баш најсигурније да је Војо Станић из Сировца (иако то Караџић и Шибалић тврде) јер у раније поменутој књизи о Сировцу и Барама нигде нема помена Воје Станића, а дати су прилично разгранати родослови тамошњих Станића. Просто би било невероватно да аутору промакне да помене тако важног братственика.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #9 послато: Децембар 12, 2021, 06:55:17 поподне »
Док чекамо да искрсне неки чвршћи податак о вези Воје и Џимија, ево један весели хит старог загребачког шмекера:

<a href="https://www.youtube.com/v/CESLlkH65cg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/CESLlkH65cg</a>

Ван мреже barbarylion

• Истраживач
  • Поруке: 1395
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #10 послато: Децембар 14, 2021, 07:54:11 поподне »
Gledao sam u nekom podcastu da priča razne stvari o tome kako su Srbi ,,zagadili" ,,kulturni" Zagreb itd..Možda misli na sebe.
Meni je ova njegova draga ;)

<a href="https://youtube.com/v/GNvH7OO82Lg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://youtube.com/v/GNvH7OO82Lg</a>

« Последња измена: Децембар 14, 2021, 09:39:34 поподне НиколаВук »

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #11 послато: Новембар 19, 2024, 10:59:32 поподне »
Данас (19.11.2024) у својој 101. години умро је сликар и вајар Војо Станић: https://rthn.co.me/preminuo-vojo-stanic/

Ван мреже Дробњак

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1217
  • I1 P109
« Одговор #12 послато: Новембар 19, 2024, 11:47:25 поподне »
Станића у Црној Гори има у Стијени (Пипери), Сировцу и Барама (Шавник).
Дакле, могли би бити Пипери или Ускоци.
Станића има и у местима Ботун и Голубовци, у Зети. Такође у Жабљачком селу Јаворје, родом су из Бабина код Пријепоља. Такође има Станића и у Бобову, општина Пљевља и у Прошћењу код Мојковца, за које мислим да су истог порекла као Станићи из Ускока. Такође постоје Станићи и у Никшићу, мислим родом Кучи.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1302
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #13 послато: Новембар 20, 2024, 10:50:41 пре подне »
В. Станић је био један од најбољих надреалиста на Балкану. Балкански Де Кирико, заиста талентован.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 274
« Одговор #14 послато: Новембар 20, 2024, 11:18:55 пре подне »
Gledao sam u nekom podcastu da priča razne stvari o tome kako su Srbi ,,zagadili" ,,kulturni" Zagreb itd..Možda misli na sebe.

Можда се ради о овом интервјуу, видео сам само наслов и згрозио сам се тако да нисам ни покушао да слушам шта ће рећи, мада није искључено да је "клик бејт":

https://www.youtube.com/v/Prv6BY2Aypg

Иначе, зачудили бисмо се кад бисмо чули колико људи овде, у Београду, има сличан неки став.

А што се музике тиче, мислим да је "Јутро ће промијенити све" отпевао боље од Даворина.
« Последња измена: Новембар 20, 2024, 11:21:11 пре подне Панић »
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже barbarylion

• Истраживач
  • Поруке: 1395
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #15 послато: Новембар 20, 2024, 11:23:26 пре подне »
Можда се ради о овом интервјуу, видео сам само наслов и згрозио сам се тако да нисам ни покушао да слушам шта ће рећи, мада није искључено да је "клик бејт":

https://www.youtube.com/v/Prv6BY2Aypg

Иначе, зачудили бисмо се кад бисмо чули колико људи овде, у Београду, има сличан неки став.

А што се музике тиче, мислим да је "Јутро ће промијенити све" отпевао боље од Даворина.
Da, koliko me sećanje služi to je taj video.
Slušao sam dok mi nije bilo previše, onda sam ugasio.