Аутор Тема: Родослов средњовековних Војиновића  (Прочитано 37443 пута)

На мрежи Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1302
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
Одг: Родослов средњовековних Војиновића
« Одговор #60 послато: Новембар 12, 2024, 12:02:18 пре подне »
Видим да и Трепчани наводе Вучитрн.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1813
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #61 послато: Новембар 13, 2024, 09:52:54 поподне »
Од поменутих родова, Љешњани - Војинићи немају устаљено предање о пореклу од Војиновића. У њиховом случају је то конструкција новијег датума.
Немају ни Вујовићи у оригиналном предању  Војиновиће, већ је оно вјероватно настало иза 1911, а најкасније 1936. године.

Они јесу спахије и угледни братство, држе да су из Вучитрна, али не тврде да су Војиновићи 1911. године. Исправи ме ако гријешим.
« Последња измена: Новембар 13, 2024, 09:54:28 поподне Radul »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Starovlah

• Писар
  • Поруке: 215
« Одговор #62 послато: Новембар 15, 2024, 02:17:12 поподне »
🤣 Немој да те чују Васојевићи. 😂
Čuli smo, al ko tragá
Наша мука ваља за причешћа

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 3754
  • Васојевић
« Одговор #63 послато: Новембар 15, 2024, 02:56:20 поподне »
Немају ни Вујовићи у оригиналном предању  Војиновиће, већ је оно вјероватно настало иза 1911, а најкасније 1936. године.

Они јесу спахије и угледни братство, држе да су из Вучитрна, али не тврде да су Војиновићи 1911. године. Исправи ме ако гријешим.

Да, Јовићевић једино наводи да се Вујо доселио из Вучитрна.
Који је најстарији извор у коме си пронашао да се наводи да Вујовићи потичу од Војиновића?

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2599
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #64 послато: Децембар 27, 2024, 10:21:51 поподне »
Вероватно је ово већ неко помињао али пошто је то било велико изненађење за мене ја ћу написати. Случајно налетим у библиотеци да су при обнови манастира у Бањи код Прибоја кориштени стећци који су припадали породици Војиновића. Каже се да су неки уграђени са натписом на горе а неки на доле(ради се о поду манастира). С моје тачке гледишта ово има озбиљну и помало болесну симболику. Није то била поента него зар није добра шанса да сазнамо генетику обласних господара,то је ту на имању манастирском. Извор је В.Шалипуровић.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #65 послато: Децембар 27, 2024, 10:39:58 поподне »
Припрата је поплочана њиховим надгробним споменицима и то у 19. вијеку. Археолози никад нису нашли гдје су били сахрањени. Једно је сигурно, нису били у непосредној близини манастира.

Вјерује се да је Госпојинска црква њихов маузолеј и задужбина.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #66 послато: Децембар 27, 2024, 10:48:30 поподне »
Припрата је поплочана њиховим надгробним споменицима и то у 19. вијеку. Археолози никад нису нашли гдје су били сахрањени. Једно је сигурно, нису били у непосредној близини манастира.

Вјерује се да је Госпојинска црква њихов маузолеј и задужбина.
Ја сам разумео да су споменици и нађени ту. Значи донешени су однекуд и уграђени у под. Па то је још болесније него што сам мислио. Госпојинска црква,где?

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 608
« Одговор #67 послато: Децембар 28, 2024, 12:59:07 поподне »
Вероватно је ово већ неко помињао али пошто је то било велико изненађење за мене ја ћу написати. Случајно налетим у библиотеци да су при обнови манастира у Бањи код Прибоја кориштени стећци који су припадали породици Војиновића. Каже се да су неки уграђени са натписом на горе а неки на доле(ради се о поду манастира). С моје тачке гледишта ово има озбиљну и помало болесну симболику. Није то била поента него зар није добра шанса да сазнамо генетику обласних господара,то је ту на имању манастирском. Извор је В.Шалипуровић.

Приликом градње и обнове цркава и манастира у Охриду, коришћени су остаци римског насеља, што је нпр. довело до оштрог сукоба тадашњем владике Николаја Велимировића и археолога који су радили на истраживању римског насеља. Српски и немачки археолози су се жалили да владика наговара мештане да намерно узимају камен и уграђују у своје куће, штале и сл. Очигледно да је нашој цркви у старијим временима недостајало осећаја за заштиту старина и старих споменика.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #68 послато: Децембар 28, 2024, 07:01:14 поподне »
Ја сам разумео да су споменици и нађени ту. Значи донешени су однекуд и уграђени у под. Па то је још болесније него што сам мислио. Госпојинска црква,где?
Црквица уз манастир са десне стране од главног улаза, ево је на слици.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #69 послато: Децембар 28, 2024, 08:25:56 поподне »
Приликом градње и обнове цркава и манастира у Охриду, коришћени су остаци римског насеља, што је нпр. довело до оштрог сукоба тадашњем владике Николаја Велимировића и археолога који су радили на истраживању римског насеља. Српски и немачки археолози су се жалили да владика наговара мештане да намерно узимају камен и уграђују у своје куће, штале и сл. Очигледно да је нашој цркви у старијим временима недостајало осећаја за заштиту старина и старих споменика.
Какав апсурд,зар не? Може бити да је владика наговарао мештане да тако користе заправо споменике његових предака. Ово чисто хипотетички,није тема па нећу даље. И не бих рекао да је то било питање осјећаја.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #70 послато: Децембар 28, 2024, 08:27:04 поподне »
Црквица уз манастир са десне стране од главног улаза, ево је на слици.

Онда је то ту,помислио сам да је доношено баш из далека.

Ван мреже Воихна

• Почетник
  • **
  • Поруке: 22
« Одговор #71 послато: Децембар 31, 2024, 12:40:24 поподне »

И ја сам ово прочитао. Мислим да је могуће направити снимке и видети шта има испод површине подова и околног тла. Ако би било воље, вероватно није тако велики трошак открити преостале натписе (и још много тога) реновирањем пода манастира. А ради се о једној од најзначајнијих властелинских породица 14. века.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #72 послато: Децембар 31, 2024, 01:22:31 поподне »
И ја сам ово прочитао. Мислим да је могуће направити снимке и видети шта има испод површине подова и околног тла. Ако би било воље, вероватно није тако велики трошак открити преостале натписе (и још много тога) реновирањем пода манастира. А ради се о једној од најзначајнијих властелинских породица 14. века.
Мислим да је поред воље,које сигурно има,потребно и присуство Духа Светог да би се било шта и било кад и било где десило нешто по питању генетичког изучавања било ког од владара значајних за историју нашег народа.🙂

На мрежи Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1302
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #73 послато: Децембар 31, 2024, 01:40:54 поподне »
Ма кога занимају неке тамо коске и камење, не мож' ту ништа да се опере. А и ти плацеви ту около, душу дало за један добар туристичко-пословни комплекс. Једна жичара, Хилтон, стадион, аеродром, сасоманге. Доклен ћете ви школовани живети у прошлости, доклен.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.