Прије неколико дана имао сам прилику прегледати дио родословне грађе која се налази у Државном архиву Србије.
Једноставна је процедура. Ако раније нисте били у поменутом архиву, потребно је да добијете дозволу за истраживање која важи до краја текуће године. У мом случају, прво сам им се обратио путем електронске поште, након чега сам добио формулар који је било потребно попунити и послати у електронском облику, док сам само одобрење у виду потврде преузео по доласку у архив.
По доласку у архив јављате се на рецепцију, остављате лични документ и након тога идете у читаоницу. Добијате један вид каталога у коме имате разврстану архивску грађу. Потребно је да у један формулар напишете оно што желите прегледати (уписујете број ролне, број књиге и тачан назив грађе). За родословна истраживања основа су турски тефтери из прве половине XIX вијека и пописи Кнежевине (1863), односно Краљевине Србије (1884). Главнина грађе је дигитализована и прегледа се преко рачунара, док је попис из 1863. године на микрофилмовима и прегледа се на посебном читачу, што је врло занимљиво искуство. Попис Краљевине Србије из 1884. године нажалост није сачуван у потпуности, већ су сачувани само дијелови везани за одређене округе, односно срезове.
Бавио сам се селом Турчин код Баточине, који је припадао Крагујевачкој нахији/Крагујевачком округу, односно Лепеничкој капетанији/Лепеничком срезу и прегледао сам Протоколе спахијског прихода из 1831. и 1832. године, затим Тефтере чибука из 1824. и 1834. године, Тефтер пореских глава из 1836. године, Тефтер арачки из 1832-1833. године, док је Тефтер пореских глава из 1837. године на дигитализацији и биће доступан за мјесец-два. Такође, прегледао сам и Пописну књигу из 1863. године (Попис Кнежевине Србије), док Пописна књига за Лепенички срез из 1884. године није сачувана.
Постоји могућност да добијете скенирану грађу, с тим да је потребно попунити формулар у коме ћете навести број ролне, број књиге, тачан назив грађе, као и број страница које желите. Цијена је 40 динара по скенираној страници, чека се пар дана и скенирану грађу можете добити на CD-у или путем електронске поште.