Аутор Тема: Transkripcija registara beogradskih crkvenih matičnih knjiga  (Прочитано 1197 пута)

Ван мреже zare

• Гост
  • *
  • Поруке: 10
Transkripcija registara beogradskih crkvenih matičnih knjiga
« послато: Децембар 03, 2024, 12:10:58 поподне »
Kao što je većini ovde već poznato, Istorijski arhiv Beograda je svoju digitalizovanu zbirku crkvenih matičnih knjiga učinio dostupnom online. Nažalost, zbirka se ne može pretraživati automatski već samo ručno, pregledanjem stotina i hiljada stranica. Za neke crkve i neke periode postoje registri što značajno olakšava posao, ali i oni imaju svojih mana.

Palo mi je na pamet da se registri mogu prekucati u excel tabele, što je znatan ali ne i nemoguć posao, i onda lako pretraživati. Po prekucavanju registara, moglo bi se dalje nastaviti sa unošenjem osnovnih podataka iz drugih knjiga koje nisu ušle u registre. Vremenom bismo dobili kvalitetnu i pretraživu bazu.

Za jednog čoveka to je ogroman posao ali ako se skupi nas desetak moglo bi se završiti u normalnom roku i bez mnogo napora.
Ima li zainteresovanih? :)

(Razmatrao sam i transkripciju uz pomoć veštačke inteligencije ali čini mi se da za sada to još nije na dovoljno dobrom nivou, naročito za naš jezik i za ćirilicu. S druge strane, ako uspemo da prekucamo značajan broj stranica, mislim da bi se one kasnije mogle koristiti i za treniranje modela veštačke inteligencije za transkripciju drugih matičnih knjiga. Ako ima nekog ko se više razume u ovo saveti su dobrodošlil.)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 5732
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Transkripcija registara beogradskih crkvenih matičnih knjiga
« Одговор #1 послато: Децембар 03, 2024, 12:18:41 поподне »
Kao što je većini ovde već poznato, Istorijski arhiv Beograda je svoju digitalizovanu zbirku crkvenih matičnih knjiga učinio dostupnom online. Nažalost, zbirka se ne može pretraživati automatski već samo ručno, pregledanjem stotina i hiljada stranica. Za neke crkve i neke periode postoje registri što značajno olakšava posao, ali i oni imaju svojih mana.

Palo mi je na pamet da se registri mogu prekucati u excel tabele, što je znatan ali ne i nemoguć posao, i onda lako pretraživati. Po prekucavanju registara, moglo bi se dalje nastaviti sa unošenjem osnovnih podataka iz drugih knjiga koje nisu ušle u registre. Vremenom bismo dobili kvalitetnu i pretraživu bazu.

Za jednog čoveka to je ogroman posao ali ako se skupi nas desetak moglo bi se završiti u normalnom roku i bez mnogo napora.
Ima li zainteresovanih? :)

(Razmatrao sam i transkripciju uz pomoć veštačke inteligencije ali čini mi se da za sada to još nije na dovoljno dobrom nivou, naročito za naš jezik i za ćirilicu. S druge strane, ako uspemo da prekucamo značajan broj stranica, mislim da bi se one kasnije mogle koristiti i za treniranje modela veštačke inteligencije za transkripciju drugih matičnih knjiga. Ako ima nekog ko se više razume u ovo saveti su dobrodošlil.)

Такав пројекат Порекло већ има: arhiv.poreklo.rs
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже zare

• Гост
  • *
« Одговор #2 послато: Децембар 03, 2024, 12:53:02 поподне »
Hvala na odgovoru. Veome me raduje ako tako nešto već postoji. Ali na linku koji ste poslali, ako ne grešim, je samo spisak matičnih knjiga, ne i prekucani podaci iz njih?

Da pojasnim, kada sam pominjao registre, mislio sam na registre imena iz knjiga a ne registre samih knjiga. Kao na primer ovo: https://ibb.co/RNXF5HL

Ван мреже ДушанПан

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 136
  • Панић - Сирдија, Осечина I2-PH908
« Одговор #3 послато: Децембар 03, 2024, 01:19:49 поподне »
Ја бих био рад да учествујем. Као што је већ речено, мора се наћи довољан број заинтересованих. Ово дефинитивно није посао за пар људи.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 5732
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #4 послато: Децембар 03, 2024, 01:49:09 поподне »
Hvala na odgovoru. Veome me raduje ako tako nešto već postoji. Ali na linku koji ste poslali, ako ne grešim, je samo spisak matičnih knjiga, ne i prekucani podaci iz njih?

Da pojasnim, kada sam pominjao registre, mislio sam na registre imena iz knjiga a ne registre samih knjiga. Kao na primer ovo: https://ibb.co/RNXF5HL

Нисмо се онда разумели. Тако је, пројекат Порекла има за циљ да формира каталог матичних књига.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1007
« Одговор #5 послато: Децембар 04, 2024, 07:05:55 поподне »
Транскрипцију матичних књига за Београд (и за све остале крајеве равноправно) радим већ пар година.
Конкретно за Београд, имам око 75% већ урађено (Саборна све, Светог Марка све, Вазнесенска при крају, биће Александра Невског, Светог Саве и Светог Николе).
Прве три цркве имају осетно више записа него остале три. Око 145 000 записа је тих шест парохија које је Београд обухватао око 1900. године.

Транскрипција се врши за потребе пружања професионалне услуге израде родослова.
У том смислу, податке (целе парохије) нећу поклањати, нити држати онлајн.
Планирано је објављивање разних статистика - имена, презимена, број деце по породици и слично.

Као посебност Београда је то што је у њему најмање Београђана. Велико досељавање је непрестано. Мислим да су некада удели досељених били већи, док скорије доба свакако држи веће бројеве досељених.

Ван мреже zare

• Гост
  • *
« Одговор #6 послато: Децембар 06, 2024, 02:03:17 пре подне »
Транскрипцију матичних књига за Београд (и за све остале крајеве равноправно) радим већ пар година.
Конкретно за Београд, имам око 75% већ урађено (Саборна све, Светог Марка све, Вазнесенска при крају, биће Александра Невског, Светог Саве и Светог Николе).
Прве три цркве имају осетно више записа него остале три. Око 145 000 записа је тих шест парохија које је Београд обухватао око 1900. године.

Транскрипција се врши за потребе пружања професионалне услуге израде родослова.
У том смислу, податке (целе парохије) нећу поклањати, нити држати онлајн.
Планирано је објављивање разних статистика - имена, презимена, број деце по породици и слично.

Као посебност Београда је то што је у њему најмање Београђана. Велико досељавање је непрестано. Мислим да су некада удели досељених били већи, док скорије доба свакако држи веће бројеве досељених.

Veoma zanimljivo, nisam znao da se neko kod nas time bavi. A koji ste period obuhvatili, ovo što se nalazi na sajtu Istorijskog arhiva Beograda ili imate i nešto šire od toga?

Da li ste već počeli da pružate usluge izrade rodoslova ili čekate da završite transkripciju?

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1007
« Одговор #7 послато: Децембар 06, 2024, 04:08:42 поподне »
Veoma zanimljivo, nisam znao da se neko kod nas time bavi. A koji ste period obuhvatili, ovo što se nalazi na sajtu Istorijskog arhiva Beograda ili imate i nešto šire od toga?

Da li ste već počeli da pružate usluge izrade rodoslova ili čekate da završite transkripciju?

То што је наведено у архиву, то постоји. Увек може искочити нека нада, али то није вероватноћа, то је само наша радозналост.
Изузетак од општег писања од 1837. је Саборна црква, где су писали од 1820. године. Чињенично пише и мало раније, али се у књигама види да је то само пар записа, то није право вођење књига.

Што се тиче израде родослова, скоро да сам спреман за било шта. Иначе, ако нечији преци нису боравили у парохијама Александра Невског или цркве Светог Саве, већ сада имам практично све, могу да радим.

Ако је неко заинтересован, могу и по другим архивима да истражујем (већ сам их око десет посетио у том смислу).

Отприлике до маја ћу потпуно имати свих шест парохија Београда.

Нисам још практично ништа објављивао, али ћу ускоро кренути са текстовима на порталу Порекла, па ће бити сасвим јасно да имам податке.

До сада имам урађено и Дарувар, Пакрац и Окучане... Ваљево и Осечину... неколико парохија по Барањи (са обе стране савремених граница), све три парохије мађарског дела Баната... И свакако нећу стати после Београда.
« Последња измена: Децембар 06, 2024, 04:10:35 поподне Platin »