Prošlo je otprilike dva ipo meseca od osnivanja fonda i pokretanja akcije.
-Do sada je nas 12 uzelo učešće i uplatilo po 100e,kupljeno je i iskorišćeno 6WGS testova kod dante labsa.Svi su trenutno u labaratoriji.
-Pozvao bi ovom prilikom sve ako su u mogućnosti da krenemo u drugi krug i privedemo akciju kraju,pošto nam je ostalo da istestiramo još 6-7 rodova
-Pokušaćemo da uradimo WGS test za :
1.Ajbl(Eibel),Graz
2.Dobrokes(Nikoljdan),Bolman/Jagodnjak,Južna Baranja
3.Miloradović(Jovandan),Glogovac/Jagodina,Braničevo
4.Brkić(Arandjelovdan)Jasika/Kruševac,Rasina
5.Tomić(Djurdjic)Brenica/Niš,Ponišavlje
ili
Grujić(Ignjatijevdan)Gornji Račnik/Jagodina,Šumadija
6.Pešterac(Nikoljdan)Čairi/Trstenik,Rasina
ili
Milosavljević(Nikoljdan)Mali Kupci/Kruševac,Rasina
7.Nejavni rezultat sa kosova.
Sa ovim bi imali uradjene WGS testove za otprilike sve rodove iz Y2608 grane kod nas.
Nova uplata u fondu:
-Grbić - 100e
Ја сам разменио неке коментаре са
Милорадовићем из Глоговца, не сећам се баш како је дошло до контакта. Мислим да смо успоставили контакт, тако што је он Милорадовић поставио питање на Фејсбуку у некој групи о генетици и ја сам му се јавио и имао сам га за пријатеље на ФБ. Сигуран сам да смо разменили пар порука, међутим немам га више у листи пријатеља и не знам више како се човек зове...и не могу да нађем ту преписку на месанџер. Ако знате његово име, пишите ми на пп... Можда постоји та преписка која је сачувана и можда би ја могао да га контактирам и информишем...ако нисте успели да га до сад контактирате...
Односи ли се овај податак на двојицу тестираних
Св. Врачана ?
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=3595.980#msg131973Овај род је велик и разгранат и мислим да је битније да они ураде WGS, него на пример
Ајбл из Граца. Зашто?
Св. Врачани су Срби и њихов WGS тест би открио којој грани приприпадају и то би био један велики плус за српске припаднике Y2608.
Што се тиче
Ајбла из Граца. Човек није Србин и у овом случају није битан за српске припаднике Y2608 и уопште за српску етногенезу. Он јесте битан уопште за све припаднике хаплогрупе R-Y2608 и за Карантанце или Алпске Словене.
Немојте ово да схватите погрешно. Ако су Св. Врачани ваши кандидати за WGS тест и можда сте их већ контактирали и нисте успели да се договорите. Ја вам стојим на располагању и ту сам да помогнем, пошаљите ми њихове мејлове и ја би покушао да издејствујем и да их информишем за WGS тест. Пошто смо земљаци, ако би дошло до контакта, мислим да би могао да их приволим на тест.