Аутор Тема: Dante Labs  (Прочитано 161296 пута)

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 531
  • I2-PH908>Y109645
Dante Labs
« послато: Новембар 19, 2018, 08:39:42 пре подне »
Планирам да наручим овај ДНК тест. Све се своди на то да мени од свега требају низводни СНП-ови од PH908. Због тога све радим и да их очита Y Full и Y Seq (можда се посрећи да се прочита PH908, јер то што FTDNA Big Y га не чита јесте велики проблем, па се на Y Full неки низводни СНП-ови стављају паралелно са PH908). Чак ни тих 500 маркера ми не значи пуно. Ако добијам ове СНП-ове с овим тестом, плус све остало везано за здравље, не бих се двоумио. Осим у случају да слути на неку превару.

https://cruwys.blogspot.com/2018/11/a-30x-whole-genome-sequence-from-dante.html?fbclid=IwAR338BxhiRdCCSVhqX0OvJ6DZrQcotPR-J28J9K6R7LjTbfA1qe0pk0RpnQ&m=1

"If you are interesting in discovering new SNPs from your WGS Y-chromosome data there are various tools that allow you to work with BAM files. YFull is already able to process BAM files from Dante Labs."

"I've had confirmation from Dante that the BAM file download is free. The charge is only if you want the hard drive." Значи да се они додатни трошкови које је неко спомињао односе само на слање BAM фајла на преносивом хард диску, и укључују трошкове слања + цијену тог преносивог хард диска. Значи да је преузимање бесплатно.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 5682
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Dante Labs
« Одговор #1 послато: Новембар 19, 2018, 09:47:10 пре подне »
Изгледа да је Дантеова понуда изазвала опште интересовање, не само овде код нас. Гледајући ранија искуства људи са њима, ако им ова акција успе као што се чини да ће бити и ако нису нешто порадили по питању својих капацитета, неће ме изненадити ако се буде чекало и годину дана да се добије BAM фајл.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 592
  • I2-Y56203
« Одговор #2 послато: Новембар 19, 2018, 07:10:41 поподне »
Изгледа да је Дантеова понуда изазвала опште интересовање, не само овде код нас. Гледајући ранија искуства људи са њима, ако им ова акција успе као што се чини да ће бити и ако нису нешто порадили по питању својих капацитета, неће ме изненадити ако се буде чекало и годину дана да се добије BAM фајл.
Управо сам послао поруку тј. питање колико се оквирно чека на овај резултат, да ли су у питању месеци, пола године, годину итд.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #3 послато: Новембар 19, 2018, 07:17:38 поподне »
Управо сам послао поруку тј. питање колико се оквирно чека на овај резултат, да ли су у питању месеци, пола године, годину итд.

На сајту тврде 10 до 12 недеља али сам на Јаху групи нашао дискусију где човек пре две недеље пише да је од момента слања узорка до добијања хард диска са сировим подацима чекао седам месеци:

https://groups.yahoo.com/neo/groups/R1b1c_U106-S21/conversations/messages/54265
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #4 послато: Новембар 19, 2018, 07:37:11 поподне »
На сајту тврде 10 до 12 недеља али сам на Јаху групи нашао дискусију где човек пре две недеље пише да је од момента слања узорка до добијања хард диска са сировим подацима чекао седам месеци:

Ево одговора који сам сад добио:

Dear Srdjan,

So at the moment we estimate around 60 business days.

Kind regards,
Mala

дакле као на сајту, 10-12 недеља

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Поруке: 783
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #5 послато: Новембар 19, 2018, 07:40:48 поподне »
Da se nelažemo cena je glavna stvar... Nego snalizise za lovu i poručuj... pa iako bude pola godine-godinu čekanja...

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #6 послато: Новембар 19, 2018, 07:45:08 поподне »
Da se nelažemo cena je glavna stvar... Nego snalizise za lovu i poručuj... pa iako bude pola godine-godinu čekanja...
Тачно.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5564
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #7 послато: Новембар 19, 2018, 08:31:39 поподне »

Свако има различита искуства са разним лабораторијама. Неко чека BigY 30 дана, неко 4 месеца. Неко код Yseqa све заврши за 20 дана, некоме не пошаљу прибор ни након 2 месеца... тако и ово. Нико од нас нема искуства са WGS, а не са овим лабораторијама. Некако нам је FTDNA и BigY мирна лука. :) Али вреди покушати и са овим новим...

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #8 послато: Новембар 19, 2018, 08:40:37 поподне »
Свако има различита искуства са разним лабораторијама. Неко чека BigY 30 дана, неко 4 месеца. Неко код Yseqa све заврши за 20 дана, некоме не пошаљу прибор ни након 2 месеца... тако и ово. Нико од нас нема искуства са WGS, а не са овим лабораторијама. Некако нам је FTDNA и BigY мирна лука. :) Али вреди покушати и са овим новим...

Покушаћемо ;)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #9 послато: Новембар 21, 2018, 12:40:14 поподне »
Управо ми је Вадим Урасин са Yfull-a одговорио, да Yfull анализира BAM фајлове Dante Labs-a и да су сасвим у реду. Такође за PH908 битна информација: "Position of PH908 (Hg38 11986358) is covered in all DanteLabs bam files in our database. From 14 to 39 reads. 22 in average."

Тако да овај попуст свакако треба искористити.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #10 послато: Новембар 21, 2018, 12:50:45 поподне »
Управо ми је Вадим Урасин са Yfull-a одговорио, да Yfull анализира BAM фајлове Dante Labs-a и да су сасвим у реду. Такође за PH908 битна информација: "Position of PH908 (Hg38 11986358) is covered in all DanteLabs bam files in our database. From 14 to 39 reads. 22 in average."

Svaka čast bez tebe ništa !

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #11 послато: Новембар 21, 2018, 01:02:01 поподне »

Ako neko želi i markere evo dobre kombinacije. Uradite Y-111  kod FTDNA + Dante . a Toje 219+199=418 $ to je 31 $ manje nego BigY

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #12 послато: Новембар 21, 2018, 05:27:47 поподне »
Зар се у овом тесту код Дантеа не добијају и маркери?

Ево шта ми је Ојлер послао да је добио или прочитао код Урасина, спомињу се и маркери:

A difference between Dante Labs WGS and WGS at YSEQ is in length of reads (100 nucleotides and 150 nucleotides). Both of them are good for our analysis but YSEQ better. Specially for scoring STRs. Both of them have data of Y chromosome with good coverage, other chromosomes and mitochondrial DNA. We use Y chromosome and mitochondrial DNA.
Y-Elite has no information from other chromosomes but it also has good coverage of Y chromosome and mitochondrial DNA.
Big Y has two times shorter coverage of Y chromosome and no mitochondrial DNA. So you have less information even about SNPs. Sometimes Big Y is enough but sometimes we can not split subclades without more detailed analysis form other labs.

На крају се и види разлог зашто Big Y не чита PH908, дочим га Данте региструје.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #13 послато: Новембар 21, 2018, 05:34:19 поподне »
Занима ме само како БАМ фајл од 500 гигабајта шаљемо Урасину на YFULL, и да ли они онда извлаче оно шта им треба од Y хромозома?

Ако женска особа ради тест, какве су за њих могућности у смислу аналитике по mtDNA?

Да ли се оволики БАМ фајл мора слати у комплету кад се шаље на неке сајтове који се баве здравственом или аутозомалном ДНК аналитиком?

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #14 послато: Новембар 21, 2018, 06:19:40 поподне »
Ево шта ми је Вадим управо одговорио, на питање како да шаљем тако велики фајл:

"Yes, this is a problem. You can extract Y chromosome data and upload it to filesharing service (Dropbox, Google Drive etc). But extracting is not simple. Also you can ask Dante Labs - may be they have copy of your data and we can download it directly from them. Also you can send USB stick to me in Russia. And also you can upload your data to sequencing.com for free but they will re-sell your data as I understand."

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #15 послато: Новембар 21, 2018, 06:31:57 поподне »
Ево шта ми је Вадим управо одговорио, на питање како да шаљем тако велики фајл:

"Yes, this is a problem. You can extract Y chromosome data and upload it to filesharing service (Dropbox, Google Drive etc). But extracting is not simple. Also you can ask Dante Labs - may be they have copy of your data and we can download it directly from them. Also you can send USB stick to me in Russia. And also you can upload your data to sequencing.com for free but they will re-sell your data as I understand."
Ako se nakon testiranja podaci mogu skinuti sa cloud-a koji se nalazi kod DanteLabs, ne vidim razlog zašto neko iz Yfull-a ne može to isto da uradi, ako mu se da pristup.Jedini problem može biti to da DanteLabs daje neko vremensko ograničenje ili da ograničava broj skidanja (download-a)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #16 послато: Новембар 21, 2018, 06:45:10 поподне »
Ako se nakon testiranja podaci mogu skinuti sa cloud-a koji se nalazi kod DanteLabs, ne vidim razlog zašto neko iz Yfull-a ne može to isto da uradi, ako mu se da pristup.Jedini problem može biti to da DanteLabs daje neko vremensko ograničenje ili da ograničava broj skidanja (download-a)

Сасвим сигурно Данте не може чувати 500GB података за сваког тестираног у недоглед. То би им било веома скупо. Мада, не верујем да БАМ фајл може бити већи од 200 до 250GB, јер се на истом диску од 500GB шаљу подаци и у FASTQ формату који би требали бити приближно исте величине. Свеједно, и то је много.

Занима ме само како БАМ фајл од 500 гигабајта шаљемо Урасину на YFULL, и да ли они онда извлаче оно шта им треба од Y хромозома?

Ако женска особа ради тест, какве су за њих могућности у смислу аналитике по mtDNA?

Да ли се оволики БАМ фајл мора слати у комплету кад се шаље на неке сајтове који се баве здравственом или аутозомалном ДНК аналитиком?

Када се поручује анализа код YFull-a онда постоји поље у коме се наведе линк са кога се може преузети BAM или FASTQ фајл. На наручиоцу је дакле да негде смести податке и учини их расположивим YFull-у, а они их преузму.

Зар се у овом тесту код Дантеа не добијају и маркери?

Ево шта ми је Ојлер послао да је добио или прочитао код Урасина, спомињу се и маркери:

A difference between Dante Labs WGS and WGS at YSEQ is in length of reads (100 nucleotides and 150 nucleotides). Both of them are good for our analysis but YSEQ better. Specially for scoring STRs. Both of them have data of Y chromosome with good coverage, other chromosomes and mitochondrial DNA. We use Y chromosome and mitochondrial DNA.
Y-Elite has no information from other chromosomes but it also has good coverage of Y chromosome and mitochondrial DNA.
Big Y has two times shorter coverage of Y chromosome and no mitochondrial DNA. So you have less information even about SNPs. Sometimes Big Y is enough but sometimes we can not split subclades without more detailed analysis form other labs.

На крају се и види разлог зашто Big Y не чита PH908, дочим га Данте региструје.

Ово што сам послао Sergius-у је Вадим послао као одговор једном нашем форумашу, који је био љубазан да ми га проследи.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #17 послато: Новембар 21, 2018, 08:32:19 поподне »
Malomi to puno 500GB , pitamse da nije greška u kucanju... jer u jednoj od poruka piše da mu se pošalje na stiku...  nisam čuo da postoi stik od 500 GB... 

sve mi to liči na 500 MB, ali ovo je samo moja sumnja

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #18 послато: Новембар 21, 2018, 08:53:41 поподне »
Malomi to puno 500GB , pitamse da nije greška u kucanju... jer u jednoj od poruka piše da mu se pošalje na stiku...  nisam čuo da postoi stik od 500 GB... 

sve mi to liči na 500 MB, ali ovo je samo moja sumnja

Не није грешка. Како сам у мeђувремену чуо, BAM фајл би требао бити између 100 и 150 гигабајта а исто толики и FASTQ. Вероватно се BAM фајл може учинити доста мањим ако се избаце подаци који се не односе на Y хромозом, али свеједно ни тако не може бити 500 мегабајта.

Нема бесплатног клауд сервиса преко кога се може поделити оволики фајл, барем не да ја знам. Или да се цепка на мање фајлове па да га тако преузимају, али то је баш компликација. Требало би видети да ли би могли да га преузму преко Торента.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1978
  • G2a-FT221531
« Одговор #19 послато: Новембар 22, 2018, 01:26:10 поподне »
Full DNA Analysis only €169 for Black Friday week

Планирао сам урадити 111 маркера код FTDNA на попусту поводом ''Дана захвалности'', међутим овакве понуде се не одбијају.  ;D
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #20 послато: Новембар 22, 2018, 01:32:18 поподне »
Ја поручио...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2390
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #21 послато: Новембар 22, 2018, 01:58:58 поподне »
Честитам, момци! Надам се да ћемо што пре уживати у вашим резултатима!

Колико сам у међувремену чуо, изгледа да ће Данте ипак омогућити "скидање" БАМ фајла преко интернета, тако да неће бити доплате за слање драјва.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #22 послато: Новембар 22, 2018, 02:16:47 поподне »
Честитам, момци! Надам се да ћемо што пре уживати у вашим резултатима!

Колико сам у међувремену чуо, изгледа да ће Данте ипак омогућити "скидање" БАМ фајла преко интернета, тако да неће бити доплате за слање драјва.

Тако је. Промењено је и у њиховој понуди. Сада стоји да се између осталог добија VCF, BAM and FASTQ files available for download. Kо има где да скине тих 500GB и добар интернет, не мора поручивати диск.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #23 послато: Новембар 22, 2018, 02:24:40 поподне »
Наручио и себи и жени. У односу на "снижени" Big Y (од 499 долара) дао сам 100 евра мање, а добићу читав геном, ипсилон детаљнији, здравствену анализу и плус за жену, која је биолог по струци :-)

Ван мреже marigold

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 380
  • mtDNA: H1-f2d1*
« Одговор #24 послато: Новембар 22, 2018, 09:27:12 поподне »
Наручио и себи и жени. У односу на "снижени" Big Y (од 499 долара) дао сам 100 евра мање, а добићу читав геном, ипсилон детаљнији, здравствену анализу и плус за жену, која је биолог по струци :-)

За мушкарце се исплати. Шта жене добијају овим тестом у односу на ФТДНА (где је митохондријални 139 долара, а заједно са аутосомалним 183), "осим" здравствене анализе? 199+49 (аутосомални тест код ФДНА)=248. Комбинацијом ова два теста здравствена анализа би испала 65 долара.

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #25 послато: Новембар 22, 2018, 11:18:08 поподне »
Naručen test kod Dante Labs.Sad nas vreme i strpljenje deli od dodatnog razmotavanja Y56203

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 8771
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #26 послато: Новембар 23, 2018, 12:20:19 пре подне »
Naručen test kod Dante Labs.Sad nas vreme i strpljenje deli od dodatnog razmotavanja Y56203

Браво, надам се да ће твојим тестом бити откривене и именоване мутације 561=16 и 557=17.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #27 послато: Новембар 23, 2018, 11:11:36 пре подне »
Шта жене добијају овим тестом у односу на ФТДНА (где је митохондријални 139 долара, а заједно са аутосомалним 183), "осим" здравствене анализе? 199+49 (аутосомални тест код ФДНА)=248. Комбинацијом ова два теста здравствена анализа би испала 65 долара.

Да је само ради здравствене анализе, за 169 евра се исплати.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #28 послато: Новембар 23, 2018, 11:18:08 пре подне »
-Atlantische
-Ojler
-Sergius
-Полић

Биће ово озбиљан допринос српској генетичкој генеалогији  :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #29 послато: Новембар 23, 2018, 04:25:18 поподне »
-Atlantische
-Ojler
-Sergius
-Полић

Само ћемо се изгледа начекати за резултате. Ево шта данас пише један тестирани:

Цитат
I have my Dantelabs WGS snp.VCF since September (offer €399 from March last days) and 2 months waiting for hard drive (I asked BAM and FASTQ files both). Last friday I wrote Dantelabs that if BAM could be downloaded, they said me that they had not BAM downloading available yet. There are another clients that bought WGS kit in March like me and they have not recieved no results yet. They want to sell more than they can process.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #30 послато: Новембар 24, 2018, 12:42:18 поподне »
 Прикупите питања за Данте Лаб до понедељка у 15.00.
Позваћеих човјек телефоном има амерички број у Београду па телефон није проблем.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #31 послато: Новембар 24, 2018, 06:05:43 поподне »
-Atlantische
-Ojler
-Sergius
-Полић

Додај на списак поручио и Гуњак (Е-V13 Vasojević)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #32 послато: Новембар 25, 2018, 09:07:02 поподне »
Испашће да само "мрачим" на овој теми, али ево још лоших искустава када је у питању чекање на разултате од Дантеа. Преносим коментар са Амазона, постављен пре пет дана од корисника који се код њих тестирао:

Цитат
This is an amazing bargain, excellent price for WGS. However, be prepared to wait for a VERY LONG time for the results. They advertise "quick turnaround time 10-12 weeks". Or on their European website they advertise 2-3 week TATs. I mailed the kit on June 28, FEDEX receipt shows it was delivered July 2. They "accessioned" it July 28. Received a notice that the DNA was "extracted" on August 27. After two emails requesting the status of this test, i get a generic form letter telling me that "this is a very complicated process" and blah blah blah. Twenty weeks after sending this sample by FEDEX, I'm still waiting... Possibly they are not geared up for the volume of tests that are in the pipeline.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 3780
  • Васојевић
« Одговор #33 послато: Новембар 25, 2018, 09:48:13 поподне »
Додај на списак поручио и Гуњак (Е-V13 Vasojević)

Одлично. Поручио сам и ја пре пар дана овај тест, тако да можемо да очекујемо СНП профилисање рода Васојевића.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #34 послато: Новембар 25, 2018, 10:03:59 поподне »
Одлично. Поручио сам и ја пре пар дана овај тест, тако да можемо да очекујемо СНП профилисање рода Васојевића.

Сјајно.  8)

Иначе, важно за све који су поручили или планирају да поруче тест код Данте Лабса, колико сам испратио дискусије у неким групама везаним за генетичку генеаологију, саветује се да се након што се поручи тест (а пре него што се узорак пошаље назад у лабораторију) њима укаже на то да желите BAM фајл у hg38 формату. У принципу, то је важно јер hg38 покрива 10% више снп-ова од hg37 формата, што је свакако битно приликом откривања нових грана и израчунавања њихове старости.

Отприлике овако би требала изгледати порука која им се треба послати.

Regarding order n. xxx

I formally request the BAM file aligned to hg38.

Please make sure the BAM file is aligned to hg38 "inside" the BAM.

Please confirm the reception of this email and email me the effective taking charge of my HG38 alignment request in order to avoid problems.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #35 послато: Новембар 25, 2018, 11:03:40 поподне »
Хвала ти на овом податку!

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #36 послато: Новембар 28, 2018, 05:32:48 поподне »
Stigao pribor za uzimanje uzorka

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #37 послато: Новембар 28, 2018, 06:04:23 поподне »
Сјајно.  8)

Иначе, важно за све који су поручили или планирају да поруче тест код Данте Лабса, колико сам испратио дискусије у неким групама везаним за генетичку генеаологију, саветује се да се након што се поручи тест (а пре него што се узорак пошаље назад у лабораторију) њима укаже на то да желите BAM фајл у hg38 формату. У принципу, то је важно јер hg38 покрива 10% више снп-ова од hg37 формата, што је свакако битно приликом откривања нових грана и израчунавања њихове старости.

Отприлике овако би требала изгледати порука која им се треба послати.

Regarding order n. xxx

I formally request the BAM file aligned to hg38.

Please make sure the BAM file is aligned to hg38 "inside" the BAM.

Please confirm the reception of this email and email me the effective taking charge of my HG38 alignment request in order to avoid problems.

Послао сам им пре пар дана захтев попут овога и добио следећи одговор:

Цитат
Dear Ojler,

Thanks fro your order.

We have just forwarded your request to Bioinformatic Department.

Please, let me know if you have any questions.

Best regards,

Lula

Dante Labs

Ваљда ће бити довољно.

Данас су ми потврдили да је и пошиљка са прибором послата. Још само да стигне па да је запљунем :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #38 послато: Децембар 02, 2018, 04:25:45 поподне »
Имам проблем са DanteLabs који никако да решим већ пар дана. Стигао ми је прибор за узимање узорка, као и мејл. У мејлу пише да на свом налогу треба да региструјем јединствени број прибора за узимање узорка. Проблем је што ја не могу да се логујем на свој налог, јавља ми погрешну лозинку, а када пробам да поново подесим лозинку, јавља ми да не постоји налог са том мејл адресом, иако сам на ту адресу добио све мејлове од њих. Писао сам им већ, али наравно, одговора нема, данас сам послао још једну поруку па ћу видети да ли ће ми неко изаћи у сусрет. Не свиђа ми се ово.

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #39 послато: Децембар 02, 2018, 04:38:12 поподне »
Имам проблем са DanteLabs који никако да решим већ пар дана. Стигао ми је прибор за узимање узорка, као и мејл. У мејлу пише да на свом налогу треба да региструјем јединствени број прибора за узимање узорка. Проблем је што ја не могу да се логујем на свој налог, јавља ми погрешну лозинку, а када пробам да поново подесим лозинку, јавља ми да не постоји налог са том мејл адресом, иако сам на ту адресу добио све мејлове од њих. Писао сам им већ, али наравно, одговора нема, данас сам послао још једну поруку па ћу видети да ли ће ми неко изаћи у сусрет. Не свиђа ми се ово.
Изгледа сам решио проблем. Самим тим што сам наручио тест, ја НИСАМ креирао налог, као што би било логично, већ сам налог креирао сада, са мојом мејл адресом, и сада на ром налогу имам приказану и наруџбину и све што треба. Врло чудна логика морам признати :)
Значи, када вам стигне мејл у коме вам траже регистрацију прибора, ви тек тада креирате налог код DanteLabs. Чудан Use Case :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #40 послато: Децембар 27, 2018, 12:41:50 поподне »
Тек ми је јуче стигао прибор за узорковање. Ако се по јутру познаје дан, начекаћу се на резултате  ::)...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #41 послато: Децембар 27, 2018, 02:34:06 поподне »
Мени је прибор стигао 17.12., преузео сам га 19.12. у Пошти (нисам био код куће кад је први пут покушана достава). Нису ми били послали из DHL-а онај мејл са бар кодом и свим осталим подацима како да узорак пошаљем назад. Добра ствар што релативно брзо одговоре на мејл. Тако су ми то и послали, а и ријешили смо неке недоумице око регистрације. DHL је такође тражио неке папире од здравствене установе (да узорак није био-хазардан и сл.). Пошиљку сам предао DHL-у 24.12., а пошто су у Италији нерадни дани за Божић 25. и 26.12., пошиљка треба данас да стигне у лабораторију, што су ми потврдили и из DHL-а.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #42 послато: Децембар 28, 2018, 08:42:37 пре подне »
Јуче око 19:00:

Dear Customer,

We are pleased to confirm you we have received your sample. Our lab will start the DNA extraction as soon as possible.

Please do not hesitate to contact me if we may provide further assistance.

Best regards,

Dante Labs' Team

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #43 послато: Јануар 26, 2019, 09:38:30 пре подне »
Јуче око 16:00:

Dante Labs: Successful DNA extraction - Level A

Dear Customer,

We are pleased to confirm you we have successfully completed DNA extraction. Your sample is classified as level A. This means your sample is perfectly qualified. Our lab will start sequencing as soon as possible.

Please do not hesitate to contact me if you need any further assistance.

Best regards,

Dante Labs' Team

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #44 послато: Јануар 26, 2019, 02:34:16 поподне »
И мени је јуче стигло исто обавештење.

Ван мреже Златан

• Познавалац
  • Поруке: 555
  • Y: E-V13>А18833>А9739
« Одговор #45 послато: Фебруар 01, 2019, 10:54:45 поподне »
Ја сам Y111 урадио код ФТДНА, али ова цена Full Genome од 259 евра ми делује привлачно.
Шта су негативне стране Данте Лабс? Ко после интерпретира тај фајл. Какве сервисе они нуде када резултати стигну?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #46 послато: Фебруар 10, 2019, 09:53:08 поподне »
Коначно је данас и мој узорак стигао у Dante Labs. Уплатио сам га 22.11. прошле године. Више од месец дана је до мене путовао прибор и отприлике исто толико назад. Оно остало између иде на моју душу :). Све укупно, више од два и по месеца од уплате до доставе узорка лабораторији...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9518
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #47 послато: Фебруар 10, 2019, 10:14:47 поподне »
Коначно је данас и мој узорак стигао у Dante Labs. Уплатио сам га 22.11. прошле године. Више од месец дана је до мене путовао прибор и отприлике исто толико назад. Оно остало између иде на моју душу :). Све укупно, више од два и по месеца од уплате до доставе узорка лабораторији...

Тамо је, то је сад једино важно! :)

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 964
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #48 послато: Фебруар 25, 2019, 02:54:11 поподне »
Povodom Dana retkih bolesti Dante Labs nudi WGS sa mtDNA po ceni od 259 evra.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #49 послато: Фебруар 25, 2019, 02:59:32 поподне »
Дај Боже да Данте Лабс поживи док не стигне мој резултат...  ::)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #50 послато: Фебруар 25, 2019, 03:18:03 поподне »
Дај Боже да Данте Лабс поживи док не стигне мој резултат...  ::)

Читам коментар једног Пољака који је радио код Danteа. Каже: "Превара? Ипак није. Стигао резултат након 6 месеци." И даје један добар закључак:"јефтино и добро није брзо, брзо и добро није јефтино, јефтино и брзо није добро". 😉
« Последња измена: Фебруар 25, 2019, 03:28:58 поподне Милош »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #51 послато: Фебруар 25, 2019, 03:41:45 поподне »
Читм коментар једног Пољака који је радио код Danteа. Каже: "Превара? Ипак није. Стигао резултат након 6 месеци." И даје један добар закључак:"јефтино и добро није брзо, брзо и добро није јефтино, јефтино и брзо није добро". 😉

Мене брине што су у режиму дебелог попуста нон-стоп, већ четврти месец. То веома често значи да се нема пара... Продају се расположиви капацитети испод цене далеко у будућност да би се превазишли тренутни финансијски проблеми у нади да ће касније бити боље.
Гуглао сам их мало и гледао где им је пословни простор и могу рећи да ме целокупна слика помало брине...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #52 послато: Фебруар 25, 2019, 04:46:33 поподне »
Продају се расположиви капацитети испод цене далеко у будућност да би се превазишли тренутни финансијски проблеми у нади да ће касније бити боље.

Можда DanteLabs пропадне сутра (заиста не остављају неки посебан утисак), али ова снижења сигурно нису испод цене тј. профит сигурно постоји, ма колико мали био. Ради се о томе да смо се навикли на лоповске цене некадашњих монополиста из FTDNA, па нам је сад невероватно да неко три пута јефтиније нуди дупло бољу услугу.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #53 послато: Фебруар 25, 2019, 05:17:21 поподне »
Можда DanteLabs пропадне сутра (заиста не остављају неки посебан утисак), али ова снижења сигурно нису испод цене тј. профит сигурно постоји, ма колико мали био. Ради се о томе да смо се навикли на лоповске цене некадашњих монополиста из FTDNA, па нам је сад невероватно да неко три пута јефтиније нуди дупло бољу услугу.

Стварно не знам колико реало износе трошкови оваквих тестирања али није FTDNA једина лаборатрија код које су слични тестови вишеструко скупљи. Novogene, FullGenomes, Yseq - код свих су WGS тестови два до четири пута скупљи, зависи од тренутка поређења. Надам се да си у праву и да ће ово значити да цене тестова генерално падају, али нешто не примећујем да су остале лабораторије у некој паници због ових попуста код DanteLabs и да дају сличне попусте.
Како било, најмање што очекујем од њих је да одрже темпо од 6 месеци за достављање резултата.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #54 послато: Фебруар 25, 2019, 11:33:06 поподне »
Према коментарима на https://www.wikitree.com/g2g/719230/a-30x-full-genome-sequence-for-199-169-150 и https://www.wikitree.com/g2g/718053/startup-company-nebula-genomics-using-different-business можда ће ускоро бити могуће урадити анализу целог генома и још зарадити на томе, ако сте "X-man" и спремни да продате своју душу, т.ј. ДНК и медицинску историју.

Nebula Genomics https://www.nebula.org/ https://www.nebula.org/how_it_works за сада нуди своје услуге само у САД: 99$ кошта WGS са покривеношћу од 0.4x, што значи да даје гомилу погрешно очитаних маркера, не могу се поуздано утврдити нове гране на стаблу Y хаплогрупа, али вероватно је могуће утврдити припадност познатим гранама. Наравно, стиче се увид у аутосомалну ДНК, могуће наследне болести итд. Друга могућност је одговорити на питања која се тичу личних особина, навика, запослења, наслеђа, здравља ( чланова породице) и онда чекати да се појаве истраживачке установе спремне да плате трошкове WGS-а са покривеношћу од 30x или који долар више. А то је у рангу WGS теста код Dante Labs-а.

Од неколико хиљада тестираних у таблицама Порекла, можда би се нашло бар стотинак оних који живе у САД, или имају рођаке тамо, који би купили тест за 99$ или имају податке какве траже медицинске и фармацеутске компаније и били би вољни да их продају. Довољно за прављење базе података аутосомалне ДНК у Срба и детаљније профилисање најчешћих Y хаплогрупа.

Онима који су већ урадили WGS, EncrypGen https://encrypgen.com/ омогућава да продају резултате својих ДНК тестова заинтересованим истраживачима или компанијама. Сами не раде тестове, али нуде тестове партнерских компанија https://encrypgen.com/buy-dna-test-kits/. Viazoi нуди, тренутно за 59$, између осталог, свој тест Genetic Ancestry Insights који изгледа тестира само одређене маркере https://viazoi.com/product/ancestry/. Codigo 46 има Codigo Ancestry тест који за 99$ тестира 650000 маркера https://codigo46.com.mx/en/codigo-ancestry/.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #55 послато: Март 18, 2019, 12:53:54 поподне »
Novi problemi sa Dante Labs...

Verovatno sam ja jedan od retkih sa naših prostora koji je poručio testiranje preko njihovog američkog sajta us.dantelabs.com a ne kao većina, preko globalnog www.dantelabs.com. Iz nepoznatog razloga su do sada imali dva sajta koji su bili vizuelno identični, osim što su na jednom cene bile izražene u USD a na drugom u EUR. Takođe su i baze korisnika bile odvojene, pa se sa nalogom koji ste otvorili na jednom sajtu nije moglo prijaviti na drugom. Ovo su sada rešili tako što vas domen us.dantelabs.com automatski preusmeri na globalni domen www.dantelabs.com. No niko se izgleda još nije setio da spoji i baze korisnika tako da se više uopšte ne mogu prijaviti na svoj nalog niti videti stanje kita.

Pisao sam im pa ćemo videti...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #56 послато: Април 02, 2019, 09:11:38 поподне »
Стигли су резултати. Данас поподне су ме мејлом обавијестили и упутили на мој налог гдје су окачили извјештаје, и за мене и за супругу. Добили смо здравствене извјештаје на болести и медикаменте. Сирови фајл је у .vcf формату и величине је око 150 мегабајта.

Stay tuned!

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #57 послато: Април 02, 2019, 09:23:00 поподне »
Стигли су резултати. Данас поподне су ме мејлом обавијестили и упутили на мој налог гдје су окачили извјештаје, и за мене и за супругу. Добили смо здравствене извјештаје на болести и медикаменте. Сирови фајл је у .vcf формату и величине је око 150 мегабајта.

Stay tuned!

Нека је са срећом! Да ли се зна како ћеш да скинеш BAM фајл?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #58 послато: Април 02, 2019, 09:29:40 поподне »

Stay tuned!

Одлично! Много брже него што сам се надао. Да ли си тражио и BAM фајл и ако јеси зна ли се када ће га доставити?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #59 послато: Април 02, 2019, 09:36:29 поподне »

Stay tuned!

Честитам! Већ из .вцф-а може да се види ако има неких нових СНП-ова које делиш с неким, најбоље да погледа неко са И2а пројекта ради поређења, или са нашег на фтдна, на пример. 

Ван мреже Дервента

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 169
  • I2-PH908-FT16449-Y126296-FT19919
« Одговор #60 послато: Април 02, 2019, 10:04:49 поподне »
Честитам, није лоше вријеме за које си добио резултате. Ово обећава за будућа тестирања преко Dante Labs.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #61 послато: Април 02, 2019, 10:09:15 поподне »
Не спомињу BAM. Сутра шаљем нашим мастермајндовима овај VCF, требао бих и на Y Full, надам се у току дана да ћемо знати више.

Иначе је здравствени извјештај добар, живјећу 100 година, а једина болест коју сам наслиједио није ништа страшно, али су ми се отвориле очи, с обзиром на неке симптоме које сам имао.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 121
« Одговор #62 послато: Април 02, 2019, 10:13:29 поподне »
Мислим да YFull не прима VCF фајл.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #63 послато: Април 02, 2019, 10:21:16 поподне »
Мислим да YFull не прима VCF фајл.

Требало би да прихватају. Ја сам најпре послао VCF фајл, па касније када је стигао и BAM. Причам о FTDNA, не Dante Labs-у. Обрадили су VCF без проблема, једино што је велика разлика у количини података. Односно BAM садржи много више информација.
« Последња измена: Април 02, 2019, 10:25:58 поподне Милош »

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #64 послато: Април 02, 2019, 10:55:38 поподне »
Требало би да прихватају. Ја сам најпре послао VCF фајл, па касније када је стигао и BAM. Причам о FTDNA, не Dante Labs-у. Обрадили су VCF без проблема, једино што је велика разлика у количини података. Односно BAM садржи много више информација.

На другом форуму кажу да не примају, а и не видим ту опцију на њиховом сајту.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #65 послато: Април 02, 2019, 11:01:11 поподне »
Један коментар на Фејсбук страници:

For all those waiting, I ordered on black friday and got the results 1-2 weeks ago. My only complaints would be:
1) The detail in the report provided is not as complete as the sample report - but I am happy to get more information via Prometheus at a small fee.
2) The promised cloud download of BAM/FASTQ previously has now changed into needing to pay more to get the data on hard drive. Got a screenshot of Dante saying cloud download of BAM/FASTQ is available and I am not impressed with the repetitive "it will become available in the near future" with no concrete date given.
Additionally, less of a complaint but more of a remark, the sequencing data that's provided uses the Hg19 reference genome - the latest version is currently Hq38. Hence why I would like to get the BAM/FASTQ.

edit: granted, they do deliver at a very reasonable cost overall

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #66 послато: Април 02, 2019, 11:06:26 поподне »
Полић је такође добио резултате.

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #67 послато: Април 03, 2019, 07:08:36 пре подне »
Полић је такође добио резултате.
Nažalost još nisam :(

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #68 послато: Април 03, 2019, 07:26:58 пре подне »
Nažalost još nisam :(

Превидио сам оно "Hopefully" :-(

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #69 послато: Април 04, 2019, 01:59:04 поподне »
Како ствари стоје са резултатима:

- На бази анализе VCF фајла, а захваљујући Синиши Јерковићу и Зденку Марковићу, дошло се до одређених информација значајних за I2-PH908, али о томе ће Милош на теми о I2-PH908 хаплогрупи,

- Лабораторија Dante Labs је послала кратак одговор на упит за BAM фајл у правцу да треба наручити хард диск на који ће га они снимити и послати поштом: "VCF files (~150 MB) are easily downloadable from your account. While FASTQ and BAM files (~100 GB each) can be delivered via a 512 GB HD. You can purchase one here: https://www.dantelabs.com/products/500-gb-hard-disk-containing-your-raw-data". Цијена је 59 евра.

- Y Full прихвата само BAM фајлове: "Hello! Thank you for order! Unfortunately the BAM file is not available by link."

- Неколико различитих опција ми је предложио Албан Лаука са албанског ДНК пројекта, а док чекам одговор из лабораторије могу ли они да ми издвоје ипсилон хромозом и обезбиједе линк за преузимање. Албан каже да је он то јесенас тражио, али да није ишло. Ево шта он још каже:
"- You can try to upload the whole file and let YFull cut it. I have never tried this, but I have read somewhere that one person did it.
- You can pay $50 to YSEQ and send it to them. They offer a cloud space where you can upload the >100Gb file. They will split it, analyze it, give your paternal and maternal haplogroups, and then make smaller files available for download. They might do all this in a week.
- There are also free web services that do this, such as https://sequencing.com/big-yotta-file-uploader. Costumer service is probably not as good as with YSEQ, since it's free.
- Another way is to get SAMtools and cut the file yourself. To upload to YFull you only need the Y chromosome information. But to use SAMtools you need to operate Linux. If you know how to do that, it is not too difficult."

- Посљедњу опцију ми је предложио и један члан Фејсбук групе Y Full:
"The tool you need is called samtools. It's easiest to use on a *nix-based operating system, but there are reports of success with the Windows port known as Bow. I've not used it myself.
The command line argument you need is:
samtools view -b [input.bam] chrY chrM > [output.bam]
This simply views the file in binary mode on chromosome Y and the mtDNA. The ">" operator redirects the output into a file instead of your screen.
http://www.htslib.org/
https://archive.codeplex.com/?p=bow"

Изгледа да ће најбоља опција бити наручивања хард диска, а затим тражења некога ко је добар са Линуксом.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #70 послато: Април 04, 2019, 03:23:28 поподне »
Како ствари стоје са резултатима:

- На бази анализе VCF фајла, а захваљујући Синиши Јерковићу и Зденку Марковићу, дошло се до одређених информација значајних за I2-PH908, али о томе ће Милош на теми о I2-PH908 хаплогрупи,

- Лабораторија Dante Labs је послала кратак одговор на упит за BAM фајл у правцу да треба наручити хард диск на који ће га они снимити и послати поштом: "VCF files (~150 MB) are easily downloadable from your account. While FASTQ and BAM files (~100 GB each) can be delivered via a 512 GB HD. You can purchase one here: https://www.dantelabs.com/products/500-gb-hard-disk-containing-your-raw-data". Цијена је 59 евра.

- Y Full прихвата само BAM фајлове: "Hello! Thank you for order! Unfortunately the BAM file is not available by link."

- Неколико различитих опција ми је предложио Албан Лаука са албанског ДНК пројекта, а док чекам одговор из лабораторије могу ли они да ми издвоје ипсилон хромозом и обезбиједе линк за преузимање. Албан каже да је он то јесенас тражио, али да није ишло. Ево шта он још каже:
"- You can try to upload the whole file and let YFull cut it. I have never tried this, but I have read somewhere that one person did it.
- You can pay $50 to YSEQ and send it to them. They offer a cloud space where you can upload the >100Gb file. They will split it, analyze it, give your paternal and maternal haplogroups, and then make smaller files available for download. They might do all this in a week.
- There are also free web services that do this, such as https://sequencing.com/big-yotta-file-uploader. Costumer service is probably not as good as with YSEQ, since it's free.
- Another way is to get SAMtools and cut the file yourself. To upload to YFull you only need the Y chromosome information. But to use SAMtools you need to operate Linux. If you know how to do that, it is not too difficult."

- Посљедњу опцију ми је предложио и један члан Фејсбук групе Y Full:
"The tool you need is called samtools. It's easiest to use on a *nix-based operating system, but there are reports of success with the Windows port known as Bow. I've not used it myself.
The command line argument you need is:
samtools view -b [input.bam] chrY chrM > [output.bam]
This simply views the file in binary mode on chromosome Y and the mtDNA. The ">" operator redirects the output into a file instead of your screen.
http://www.htslib.org/
https://archive.codeplex.com/?p=bow"

Изгледа да ће најбоља опција бити наручивања хард диска, а затим тражења некога ко је добар са Линуксом.

Ја колико знам samtools ради само са BAM фајловима и не може се користити за VCF. То што су ти објаснили за samtools односи се на издвајање само података који се тичу Y-DNA и mtDNA из комплетног BAM фајла који у овом случају садржи податке у вези целогупног генома. Yfull-u остали подаци нису потребни а многи и не желе да их шаљу због заштите приватности. Мора се дакле добити прво BAM фајл.
Иначе, ако треба урадити само ово што је описано, једном када се добије БАМ фајл то неће бити никакав проблем.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #71 послато: Април 04, 2019, 04:28:31 поподне »
Управо и говорим искључиво о BAM фајловима. Већ имам VCF, из њега смо извукли нешто, али Y Full га не прихвата.

Сагласни смо да је издвајање ипсилон хромозома из BAM фајла најбоља опција, па тек онда слање Y Full-у.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #72 послато: Април 04, 2019, 04:45:27 поподне »
Управо и говорим искључиво о BAM фајловима. Већ имам VCF, из њега смо извукли нешто, али Y Full га не прихвата.

Сагласни смо да је издвајање ипсилон хромозома из BAM фајла најбоља опција, па тек онда слање Y Full-у.

Разумем. Збунила ме је последња реченица где кажеш да ће наручивање диска са BAM фајлом изгледа бити најбоља опција. Уствари, опција нема, то је једина могућност ако желиш анализу од Yfull-a.

Ја сам одмах наручио и диск са BAM фајлом у нади да ћу тиме мало убрзати ствари. Како сам чуо, за оне који су накнадно наручивали умело је баш да се отегне са испоруком.

Иначе, јуче су ми послале мејл следеће садржине:

Цитат
Dear ****,

As valued Dante Labs users, I am glad to share some updates on our company. In the last two years, we managed to reduce the cost of whole-genome sequencing to a few hundreds of dollars/euros, providing advanced data interpretation and customized reports. Thousands of people accessed advanced genetics at affordable prices for the first time, making a difference in their lives.

In 2018, we had also delays and our communication wasn't always clear. There are no excuses. We own the responsibility for these delays.

In 2019, we are making the following investments to offer you even more value:

•   we are building our high-throughput sequencing center in Italy to internalize the sequencing process
•   we will release more reports and more advanced analytics

You will receive a new Pharmacogenomic Report in the next 4 weeks, regardless of when you purchased the test, free of charge. This is a value of hundreds of dollars.

In general, we will add more analysis, more reports and more functionalities in 2019, staying true to our mission of making advanced genomics accessible to everyone.

Thanks!

Andrea
« Последња измена: Април 04, 2019, 04:47:58 поподне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #73 послато: Април 04, 2019, 04:55:36 поподне »
Ја сам такође добио тај мејл. У питању је заправо извештај о осетљивости на лекове. Овај извештај мислим да нико од нас није наручио, него њега добијамо "гратис", нешто у смислу као знак искупљења због дугог чекања на резултате. Али ја сад овако размишљам, ако су они у стању да нам дају овај извештај, то значи да је геном већ секвенциран, и да само треба да сачекамо да нам јаве да су резултати стигли, однсно треба да сачекамо да се главни резултати изгенеришу.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #74 послато: Април 04, 2019, 05:36:42 поподне »
Ја бих рекао да сам овај извјештај већ добио. Није ми јасно шта је то ново што ћу добити, а што су навели у том мејлу.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #75 послато: Април 04, 2019, 09:47:16 поподне »
Ако буде ко наручивао диск, наводно кода WELCOME10 за -10% још увијек ради.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #76 послато: Април 04, 2019, 10:51:09 поподне »
Ја бих рекао да сам овај извјештај већ добио. Није ми јасно шта је то ново што ћу добити, а што су навели у том мејлу.

Ако си га већ добио, ти вероватно онда нећеш добити ништа ново. То је намењено нама којима још увек ништа није стигло  :).
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #77 послато: Април 19, 2019, 09:36:25 поподне »
https://www.dantelabs.com/blogs/news/understanding-the-30x-of-your-whole-genome-sequencing

Цитат
If you don’t have a WGS, visit Dante Labs and consider ordering a test for DNA Day this April 25th!

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #78 послато: Април 22, 2019, 01:13:40 поподне »
Prateći Facebook grupu Dante Labs Customers, evo jedan zanimljiv post od korisnika Ted Kandell:

"Max De Plum, Nancy Grossman, and I had a conference call with Andrea Riposati yesterday about issues related to Dante Labs. Here are some of the things that Andrea agreed that Dante Labs would do, and some explanations:

Dante will realign all BAMs to the latest hg38 build and patch in a batch. The default going forward will be hg38 with the latest patch. (hg38.p12 UCSC reference, or p13 when UCSC makes that available)>
• A web form will be available on the Dante Labs site to request realignments, and Andrea will post the link.
• There will be a later option for realignment to a different build for $10, and a free coupon code for this group.
• Dante Labs will provide tracking numbers for hard drives.
Dante will make the BAM files available via a web link and this link will be active 3-6 months, then the BAM file will be moved to more permanent storage but will still be available upon request.
Dante Labs is in contact with YFull to work out how to make it easy for customers to submit BAM files to YFull.
• Andrea said that delays in delivery were due to the sequencing supplier. BAM files were originally delivered to Dante via hard drives, which also caused delays.
• Dante Labs is aiming to open their own sequencing center in Aquila Italy in July, so they are in solely in control of the delivery of results. (This announcement of a partnership with BGI to open a sequencing center in Italy appeared in news articles - link below.)
Dante will offer a "DNA Day" sale April 25-29, final price to be determined, but below $250 Euros.

This is definitely very encouraging.
Now, it's up to all of us customers (and potential customers) here to hold Dante Labs to their promises, and also give them (and each other) our feedback."

https://www.ilcapoluogo.it/2018/05/05/la-sfida-aquilana-sul-dna-attrae-la-cina/?fbclid=IwAR3RDVK18O9dBkBa-DPKOC8MD5oNXTWwPOLFKJTcmqJPZxh3lEQq7t-G4AE

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #79 послато: Април 22, 2019, 01:27:44 поподне »
Prateći Facebook grupu Dante Labs Customers, evo jedan zanimljiv post od korisnika Ted Kandell:

"Max De Plum, Nancy Grossman, and I had a conference call with Andrea Riposati yesterday about issues related to Dante Labs. Here are some of the things that Andrea agreed that Dante Labs would do, and some explanations:

Dante will realign all BAMs to the latest hg38 build and patch in a batch. The default going forward will be hg38 with the latest patch. (hg38.p12 UCSC reference, or p13 when UCSC makes that available)>
• A web form will be available on the Dante Labs site to request realignments, and Andrea will post the link.
• There will be a later option for realignment to a different build for $10, and a free coupon code for this group.
Dante will make the BAM files available via a web link and this link will be active 3-6 months, then the BAM file will be moved to more permanent storage but will still be available upon request.
Dante Labs is in contact with YFull to work out how to make it easy for customers to submit BAM files to YFull.
• Andrea said that delays in delivery were due to the sequencing supplier. BAM files were originally delivered to Dante via hard drives, which also caused delays.
• Dante Labs is aiming to open their own sequencing center in Aquila Italy in July, so they are in solely in control of the delivery of results. (This announcement of a partnership with BGI to open a sequencing center in Italy appeared in news articles - link below.)
Dante will offer a "DNA Day" sale April 25-29, final price to be determined, but below $250 Euros.

Now, it's up to all of us customers (and potential customers) here to hold Dante Labs to their promises, and also give them (and each other) our feedback."

https://www.ilcapoluogo.it/2018/05/05/la-sfida-aquilana-sul-dna-attrae-la-cina/?fbclid=IwAR3RDVK18O9dBkBa-DPKOC8MD5oNXTWwPOLFKJTcmqJPZxh3lEQq7t-G4AE

Једино Андреа мудро ћути и не оглашава се...

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #80 послато: Април 22, 2019, 01:50:37 поподне »

Ја сам крајње резервисан у вези њихових обећања. Свашта би они у теорији хтели али изгледа да немају снаге да то и спроведу. У међувремену срљају у све већу дубиозу. Ево опет сад дају попусте за Светски ДНК дан. Посао им се само нагомилава а они из попуста у попуст... Додуше, ја још немам разлога да се жалим јер нисам ни очекивао да добијем до сад резултат.
Шта је ту је, остаје нам да се надамо да ће испунити ова обећања. Ако би се то десило било би заиста одлично.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #81 послато: Мај 08, 2019, 05:11:41 поподне »
Јуче сам послао DanteLabs неку врсту очајничке поруке, типа, да ли има уопште смисла да питам када ће моји резултати бити готови, и јутрос имам шта да видим. Послали су ми нови кит, са образложењем да је узорак таман, и да сам вероватно пре узимања пљувачке, нешто јео  :D :D :D
Све би ово било у реду, да мој први узорак није примљен 12.12.2018 :)
Постоје 2 разлога зашто ми шаљу нови кит, или су први узорак изгубили, или им је након 6 месеци ипак потамнео :)
Ајмо Јово наново :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #82 послато: Мај 08, 2019, 05:34:07 поподне »
Јуче сам послао DanteLabs неку врсту очајничке поруке, типа, да ли има уопште смисла да питам када ће моји резултати бити готови, и јутрос имам шта да видим. Послали су ми нови кит, са образложењем да је узорак таман, и да сам вероватно пре узимања пљувачке, нешто јео  :D :D :D
Све би ово било у реду, да мој први узорак није примљен 12.12.2018 :)
Постоје 2 разлога зашто ми шаљу нови кит, или су први узорак изгубили, или им је након 6 месеци ипак потамнео :)
Ајмо Јово наново :)

Мој узорак тек треба да потамни. Још ми се не јављају.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже marigold

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 380
  • mtDNA: H1-f2d1*
« Одговор #83 послато: Мај 08, 2019, 08:45:42 поподне »
Мој узорак тек треба да потамни. Још ми се не јављају.

Пратим како стоје ствари са Данте лабораторијом, јер сам у то време била у дилеми да ли да радим мтДНК код њих или у ФТДНА (заједно са аутосомалном), и изгледа да сам добро одлучила. Жао ми је што пролазите тако, изгледа да је јефтиније ипак скупље.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #84 послато: Мај 08, 2019, 09:31:38 поподне »
Пратим како стоје ствари са Данте лабораторијом, јер сам у то време била у дилеми да ли да радим мтДНК код њих или у ФТДНА (заједно са аутосомалном), и изгледа да сам добро одлучила. Жао ми је што пролазите тако, изгледа да је јефтиније ипак скупље.

Како оно беше:
..."јефтино и добро није брзо, брзо и добро није јефтино, јефтино и брзо није добро". 😉

Овде изгледа имамо четврти случај који није наведен: "јефтино, споро и лоше није ни за шта"
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #85 послато: Мај 08, 2019, 11:15:18 поподне »
Како оно беше:
Овде изгледа имамо четврти случај који није наведен: "јефтино, споро и лоше није ни за шта"

Остао сам данас без коментара...

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #86 послато: Мај 17, 2019, 11:27:09 поподне »
Како видим, сада се може скинути и FASTQ фалове, не само VCF.

Како ствари стоје са анализирањем FASTQ фалова?.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #87 послато: Мај 18, 2019, 12:35:56 поподне »
DNA Kit Studio сада омогућава предикцију мтДНА групе из *.snp.vcf, односно *.snp.vcf.gz фајла. Али изгледа користе старije филогенетско стабло. То иначе није неки проблем јер се може из Output фајла добити тачнији резутлат на страници Джејмс Лика.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #88 послато: Септембар 01, 2019, 01:31:46 пре подне »
Како видим ДантеЛабс је почео да сређује неке заостатке. Мени су јавили да ће ми ускоро послати БАМ фајл на диску. Мада сад ми можда више и није потребан. Имао сам ФастQ фајлове, које сам успијо да сам конвертује у БАМ хг38.п12 и потом извучем само мтДНА и Y-ДНА податке које сам пребацио на YФулл.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #89 послато: Новембар 10, 2019, 08:27:13 пре подне »
Сад гледам Прерадове постове. И ја сам добио BAM HG38 тако што сам YSEQ-у послао FASTQ фајл (преко OneDrive), и они пребацили YFULL-у.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #90 послато: Новембар 10, 2019, 08:29:20 пре подне »
Мејл од YFULL--а, заједничка сарадња и нови попуст. Ја сан задовољан Dante Labs-ом. Знам да неки (оправдано) нису, али ево ипак:

Dear friends,

We try not to bother our users with newsletters, and we only do this when we want to report about any features or important news.

1) Transfer the BAM file from Dante Labs to YFull will be more convenient and easier

Dante Labs company plans in December 2019 for all its customers (for those who have received their results earlier and for future users) to add the ability to request for free charge the generation of a BAM file (in a special widget on the website), which will include only Y and/or MT Chromosomes. The user will be able to download this BAM file (Y+MT) to your computer or send a direct link in the order form on the YFull website. This option is preferable. We hope that after this the transfer of the BAM file for analysis will be simple and accessible to everyone!

2) Special extra discount for YFull users from Dante Labs dedicated to "China's Singles Day"

You can make a discounted order from 11pm CET (Europe) or 5pm eastern time (USA) on Sunday, November 10, 2019 on until Monday, November 11, 2019.

The price for the WGS (Whole Genome Sequencing) 30X on the Illumina NovaSeq 6000 will be $199.

For YFull users with the "YFULL10" code extra 10% discount, and the price for the WGS (Whole Genome Sequencing) 30X on Illumina NovaSeq 6000 will be only $180!

Discount Code: YFULL10
https://www.dantelabs.com/products/whole-genome-sequencing

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #91 послато: Новембар 10, 2019, 12:06:07 поподне »
Мејл од YFULL--а, заједничка сарадња и нови попуст. Ја сан задовољан Dante Labs-ом. Знам да неки (оправдано) нису, али ево ипак:

Dear friends,

We try not to bother our users with newsletters, and we only do this when we want to report about any features or important news.

1) Transfer the BAM file from Dante Labs to YFull will be more convenient and easier

Dante Labs company plans in December 2019 for all its customers (for those who have received their results earlier and for future users) to add the ability to request for free charge the generation of a BAM file (in a special widget on the website), which will include only Y and/or MT Chromosomes. The user will be able to download this BAM file (Y+MT) to your computer or send a direct link in the order form on the YFull website. This option is preferable. We hope that after this the transfer of the BAM file for analysis will be simple and accessible to everyone!

2) Special extra discount for YFull users from Dante Labs dedicated to "China's Singles Day"

You can make a discounted order from 11pm CET (Europe) or 5pm eastern time (USA) on Sunday, November 10, 2019 on until Monday, November 11, 2019.

The price for the WGS (Whole Genome Sequencing) 30X on the Illumina NovaSeq 6000 will be $199.

For YFull users with the "YFULL10" code extra 10% discount, and the price for the WGS (Whole Genome Sequencing) 30X on Illumina NovaSeq 6000 will be only $180!

Discount Code: YFULL10
https://www.dantelabs.com/products/whole-genome-sequencing

Наслушао сам се ја њихових обећања. Није први пут да се појављују са бомбастичним најавама. Када год је неки велики попуст они изађу са новим обећањима и слатким причама. Ове године су људима гарантовали поврат новца и резултате ако све не заврше за 40 дана, па свеједно људи нису добили ни резултате ни новац.  Са њима нешто радити је као играти лото: неко и добије нешто али већина не добије ништа. Ти си један од ретких и једини са нашег форума који је имао среће да добије оно што је платио. Полић и ја чекамо резултате годину дана, Цонић од јула месеца прошле године. Небројено пута сам им писао и као одговор једино стижу лажи. Те биће за недељу дана, те за две недеље, али ништа. Стигао ми је једино VCF фајл који ми ништа не значи.
Какав год да буде исход у мом случају, ја знам да сам са њима у будуће завршио, а свако ће наравно одлучити за себе. Ипак бих препоручио онима који планирају да код њих нешто купе а имају Фејсбук налог, да се претходно придруже групи Dante Labs Customers и прочитају мало о искуствима других људи.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #92 послато: Новембар 24, 2019, 11:21:12 поподне »
Чисто да испоштујемо и овај попуст.

https://www.dantelabs.com/products/whole-genome-sequencing?variant=30759474593927

Са купон кодом YFULL10 цена је 150€.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 969
« Одговор #93 послато: Новембар 25, 2019, 10:47:43 пре подне »
Чисто да испоштујемо и овај попуст.

https://www.dantelabs.com/products/whole-genome-sequencing?variant=30759474593927

Са купон кодом YFULL10 цена је 150€.

Ljudi, kakvo je vaše iskustvo, šta savetujete? Ja sam zainteresovan...
Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #94 послато: Новембар 25, 2019, 10:53:13 пре подне »

Ја сам написао моје искуство, које још траје. Можеш прочитати у претходној поруци коју сам слао на овој теми. Укратко, ако Бог да да некако ипак добијем оно што сам им платио пре годину дана на истој оваквој распродају, па да се разилазимо. И да се не љубимо...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #95 послато: Новембар 25, 2019, 12:08:17 поподне »
Не желим да их браним, јер тек треба да се докажу. Направили су хаос већих размера.

Међутим, тесно пратим ситуацију са Данте Лабс задњих пар недеља. Имају нову лабораторију од септембра и све узорке обрађују сада интерно. Значи, муштерије које су у септембру наручиле WGS (онај 2-Week-Promotion) су средином октобра већ добиле резултате.

Проблем је да многи корисници који су наручили тестове давно још нису добили своје резултате. То је време када је Dante Labs узорке слао другим лабораторијама на тестирање, а то више није случај.

CEO компаније је обавио у два Webinara уживо где је одговарао на разна незгодна питања. Делује ми бар као да постоји добра воља да се крене напред и да све нове наруџбине се обрађују са много већом контролом. Сад је питање како ће средити тај хаос од прошле године.

Делује да ствари иду у добром смеру. Такође, имамо тренутно 3 наручена WGS теста у склопу "Chinese Father's Day". Данте шаље ДХЛ-ом и прибор је за два дана у Србији, са плаћеном поштарином натраг. Њихова подршка ми је у року од 3-4 сата давала одговоре на нека питања.
« Последња измена: Новембар 25, 2019, 12:11:08 поподне Златан »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #96 послато: Новембар 25, 2019, 12:14:00 поподне »

Цена је примамљива. За нашег човека је ово нека реална цена за ове напредније тестове. Све преко тога, за нашег човека је скупо. Да не причамо о ценама преко 350€.

Људи имају разна искуства. Мазалици је релативно брзо стигло све, Михићу је релативно брзо стигао VCF фајл, али BAM још није, док Полићу још ништа није стигло. Сви су наручили прошле године у ово време.

Међутим треба рећи да се примећује да су се ипак консолидовали. Потписивање уговора о сарадњи са Yfull-ом и нова опрема уливају наду да су се издигли изнад својих недостатака, да не кажем непрофесионалног приступа.

Шта се добија све за 150€, и када се узме све у разматрање што сам навео, ја сам и даље непоправљиви оптимиста по питању Dante Labsa, и препоручујем.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #97 послато: Новембар 25, 2019, 12:19:09 поподне »
Хвала лепо! Ја сам баш заинтересован :)

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #98 послато: Новембар 25, 2019, 12:25:32 поподне »
Моја искуства и рокови отприлике:

- крајем новембра 2018. наручио тест,
- средином децембра 2018. стигао прибор,
- послао узорак крајем децембра,
- екстракција узорка крајем јануара 2019.,
- почетком априла 2019. завршен .vcf. На основу њега обрађени здравствени и фармакогенетски извјештаји, и добијене информације о снп-овима од којих сам један кандидовао код YSeq. Наручио BAM фајл,
- почетком августа стигао хард диск са BAM фајлом, и онда се доста бавио са извлачењем ипсилон хромозома, па пребацивању са Hg19 на Hg38, а како бих могао послати фајл на YFULL.

Неке импресије:
Јесам дуже чекао, али цијена је много мања него нпр. FTDNA.
Добију се и информације о генетски насљедним болестима.
Квалитет података је врхунски, покривеност одлична, и мислим боља него BigY700.
Сада гарантују 8 седмица, и прилагодиће се слању на YFULL.
« Последња измена: Новембар 25, 2019, 12:46:19 поподне Amicus »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #99 послато: Новембар 25, 2019, 05:33:18 поподне »
Моје искуство са њима је исто као Sergius-ово, немам ништа да додам. Добио сам оно што сам и очекивао - свеобухватне резултате за знатно мање новца него на FTDNA, али у нешто дужем року. Само, изгледа да су код неких тестираних превршили сваку меру са одуговлачењем. Очигледно још увек нису довољно уиграни за промет који имају, али верујем да ће бити све бољи временом.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #100 послато: Новембар 25, 2019, 07:05:11 поподне »
Хвала момци :)

Размислићу још који дан, мада сам сигуран да ћу да наручим.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2634
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #101 послато: Новембар 25, 2019, 08:07:24 поподне »
Хвала момци :)

Размислићу још који дан, мада сам сигуран да ћу да наручим.
Не размишљај,наручуј,стижу празници....

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #102 послато: Новембар 25, 2019, 09:30:41 поподне »
Не размишљај,наручуј,стижу празници....

Јеси ли ти наручио већ?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #103 послато: Новембар 25, 2019, 10:03:11 поподне »
Јеси ли ти наручио већ?
Ja sam odradio na ftdna

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #104 послато: Новембар 25, 2019, 10:21:09 поподне »
Ја сам кад је била акција са YFULL-ом наручио за двојицу I-Y126296. Стигао прибор, у току прикупљање узорака.

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1854
  • I-A1328
« Одговор #105 послато: Новембар 26, 2019, 01:08:57 пре подне »

Ја хтјех наручити и на крају испада да не примају paypal, него само кредитну картицу. Има ли некто, кому могу послати износ на paypal, а он да ми наручи прибор картицом?
Најдеш ли се у њекој великој биједи,
не реци "Свевишњи, имам велику биједу!"
реци "Биједо, имам великога Свевишњега!"

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #106 послато: Новембар 26, 2019, 01:36:42 пре подне »
Ја хтјех наручити и на крају испада да не примају paypal, него само кредитну картицу. Има ли некто, кому могу послати износ на paypal, а он да ми наручи прибор картицом?

Ако више не може да се плаћа Пејпалом, мислим да за то постоји добар разлог. Некада је могло а знам да су многи купци покушавали да поврате свој новац, оптужујући Данте за превару. Рекао бих да је раскид сарадње са Пејпалом резултат тих притужби.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 147
  • R-YP6098>BY149000 mtdna u1a1a1*
« Одговор #107 послато: Новембар 29, 2019, 11:55:03 пре подне »
Поздрав свима,
Треба ми помоћ. Наручио сам Дате лабс тест и сад ме ДХЛ малтретира.
Послали су ми документацију за увоз и кад сам им објаснио о чему се ради рекли су ми да ће пробати да скину са царине али да преко њих то не може да се врати. Пишите ми на vid.knezevic@gmail за савете.
Поздрав,
Вид

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #108 послато: Новембар 29, 2019, 12:07:36 поподне »
Имамо сличан проблем с једном пошиљком, док су све друге послате истог дана сасвим нормално прошле царински процес.

Обично тако бива када царина има одређену дозу сумње да је вредност указана у рачуну тачна. А указана вредност је 1 евро, што у принципу јесте реално јер се ради о једној пластичној епрувети.

А додатни разлог томе је зато што се пошиљка шаље као пакет (а не као писмо), па подлеже процесу царине.

Достави им тражену докуменацију и потврди садржај пакета и његову вредност.
Такође, DanteLabs све пошиљке шаље "DDP паритета" (Delivered-Duty Paid), што значи да чак и да подлеже царини, прималац не треба платити ништа.

Једино део нисам разумео у коме кажеш да "преко њих то не може да се врати". На шта конкретно мислиш?

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #109 послато: Новембар 29, 2019, 12:13:55 поподне »
ДХЛ ми прави проблем . Тражеми изјаву у којој треба да наведем шта се налази. Ја сам написао, али нисам још послао , да је у питању , посуда за пљувачку. Можда неки савет шта да напишем.
Такође ДХЛ ми каже да та пошиљка не може да се пошаље преко њих назад у Данте лабс, што ми нешто није нормално. Знам да царина прави проблем , али зашто ДХЛ?
Не знам шта је паметнои да урадим.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #110 послато: Новембар 29, 2019, 12:18:35 поподне »
Напиши тако да одговара рачуну који си добио од Данте-а.

Садржај пошиљке је "пластична епрувета". Ако те питају за шта се користи, можеш написати да се користи у лабораторијама.

"Посуда за пљувачку" може да буде било шта и из било ког материјала, па царински гледано неће им бити довољно ако би тако написао.

---

Пошиљка у тренутном статусу као таквом не може (и никако не треба) да се врати Данте-у.
Међутим, DHL Србија тренутно не зна да си ти добио етикету и товарни лист за повратни транспорт у Италију.

Ту информацију међутим тек трабаш им проследиш након што спремиш узорак. Тада ћеш позвати ДХЛ и организовати транспорт натраг.

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #111 послато: Новембар 29, 2019, 12:24:24 поподне »
Рекли су ми да не може да се врати зато што је у питању биолошки материјал , ме могу да пошаљу назад.
Урадићу како си рекао, али тако су ми рекли.
Мислиш ли да је проблем, или налетех на неког?

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #112 послато: Новембар 29, 2019, 01:34:03 поподне »
За све остале (ми смо се чули телефоном):
--------------------------------------------------

По нашем закону само правна лица могу експортовати ДНК материјал. Многи момци су имали проблема и при слању пошиљка назад у ФТДНА-Хјустон. Била је и посебна тема везана са ФТДНА-проблематику.

Било како било, у рачуну који Данте шаље за повратни транспорт у Италију само пише да је у питању "лабораторијски материјал" и указан је на рачуну ткзв. "HS Code 39..." што цариницима говори да је у питању пластика. Шанса да вам пошиљка буде заустављена на експортном прегледу је минимална.

Дакле, ако вам у DHL-у при импорту кажу да пошиљку не можете слати назад у Италију, не улазите у никакву расправу с њима.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1007
« Одговор #113 послато: Новембар 29, 2019, 05:18:23 поподне »
Мени су у пошти-царини на крају Земуна (новија троугласта зграда) рекли да пошиљке означавам са "днк узорак" и да они неће правити проблеме. Локалне поште (неписмене) праве проблем јер не знају да ли ће пошта-царина да отвори.

Та пошта-царина је Пошта Београд 146, Угриновачка 210/Б. Са стране Угриновачке се улази.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #114 послато: Децембар 03, 2019, 10:03:05 пре подне »
https://www.repubblica.it/economia/rapporti/osserva-italia/le-storie/2019/11/22/news/mattia_capulli_e_andrea_riposati_di_dante_labs_vincono_il_premio_ey_start_up-241626465/

DanteLabs је добио престижну "EY Start Up" награду као најбољи "StartUp" 2019 године у Италији.
Све ово иде у прилог општем утиску да се од лета ове године Данте поправио, тј да од тада са много више контроле обрађују поруџбине и одржавају однос с муштеријама.

Остаје им да реше проблем са старијим незадовољним клијентима чија су очекивања више пута изневерили. Нашим момцима из ове групе желим да што пре добију своје дуго очекиване резултате.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #115 послато: Децембар 03, 2019, 10:20:31 пре подне »
Па ето, ја сам грешком (следећи Милошеве  :) инструкције) ДантеЛабс платио 169 евра уместо 152, међутим, Ojler им је у моје име срочио такав текст те су ме  бржебоље обавестили да ће спорних 17 евра да ми врате. Е, сад чекам да се то догоди ... :)

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #116 послато: Децембар 04, 2019, 05:19:40 поподне »
Па ето, ја сам грешком (следећи Милошеве  :) инструкције) ДантеЛабс платио 169 евра уместо 152, међутим, Ojler им је у моје име срочио такав текст те су ме  бржебоље обавестили да ће спорних 17 евра да ми врате. Е, сад чекам да се то догоди ... :)

Dogodilo se :)

Ван мреже Онај с ону главу

• Шегрт
  • Поруке: 74
  • Е, па да!
« Одговор #117 послато: Децембар 04, 2019, 09:03:27 поподне »
Наравно да се догодило.

Иоле озвиљан појединац, а камоли фирма, неће да се брука за 17 евра.

Кад се већ реши да се краде, краде се -- што рекли Енглези мог прадеде -- 17 стотина хиљада евâрâ(х), да не рекнем на српском милион и седамсто, а не 17 клот.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #118 послато: Децембар 09, 2019, 04:55:01 пре подне »
https://www.dantelabs.com/collections/advanced-dna-tests/products/whole-genome-sequencing?variant=30759474593927

"Premium Whole Genome Sequencing for Health (30X)" тренутно за 299 евра.

https://www.dantelabs.com/products/whole-genome-upgrade?variant=30262878961708

Ако се неко већ тестирао код њих, сада има могућност за додатно тестирање без слања новог узорка.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #119 послато: Децембар 10, 2019, 07:14:50 пре подне »

Добих обавештење од уважене фирме:

Dear Customers,

Thank for choosing our Advanced DNA Tests.
We are sorry for the delays in the shipment of the kits.
The shipment of your kit will be processed tomorrow or Wednesday.

Best regards,
Dante Labs

Па да сачекамо ...

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • Поруке: 375
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #120 послато: Децембар 11, 2019, 12:29:22 пре подне »

Добих обавештење од уважене фирме:

Dear Customers,

Thank for choosing our Advanced DNA Tests.
We are sorry for the delays in the shipment of the kits.
The shipment of your kit will be processed tomorrow or Wednesday.

Best regards,
Dante Labs

Па да сачекамо ...
И мени је јуче стигло исто обавештење на мејл. Мусићу који је истог дана као и ја наручио тест, прибор му је стигао прекјуче, а ја и даље чекам. Ваљда ће Гилету и мени стићи сутра или прекосутра. Само да не одуговлаче са слањем као са резултатима  ;D
« Последња измена: Децембар 11, 2019, 05:53:43 поподне Иван Вукићевић »

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #121 послато: Децембар 11, 2019, 08:12:30 пре подне »
Земљаче, поред нас двојице, у исто време тест су наручили "сова" и "НСБ", колико знам ни њима КИТ није стигао.

Ван мреже Белић

• Шегрт
  • Поруке: 87
« Одговор #122 послато: Децембар 11, 2019, 08:33:47 пре подне »
Јуче предвече ме обавестише из Дантеа и ДХЛ-а да је кит кренуо ка Србији.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #123 послато: Децембар 11, 2019, 09:14:00 пре подне »
Ја сам већ за двојицу тестираних добио прибор, узео узорке, послао назад. У петак сам видио на сервису за праћење пошиљки да им је стигло, а у понедељак су ме и званично обавијестили да су примили узорке. Видјећемо хоће ли испоштовати рок од 8 седмица. Иначе сам наручио 11.новембра, кад је био онај попуст са YFULL-ом.

Било је компликација јер DHL неће више да шаље медицински садржај који шаљу физичка лица, па треба наћи лабораторију која ће овјерити да садржај није опасан и која ће послати тај документ за царину.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #124 послато: Децембар 11, 2019, 11:00:15 пре подне »
Земљаче, поред нас двојице, у исто време тест су наручили "сова" и "НСБ", колико знам ни њима КИТ није стигао.
Ипак је Гуњак рекордер , поручио два кита прије годину дана никад није добио...

Ван мреже Сова

• Шегрт
  • Поруке: 69
  • I2-PH908>FT16449>Y151633> FT34788
« Одговор #125 послато: Децембар 11, 2019, 01:20:33 поподне »
Управо сам добио обавештење из лабораторије и ДХЛ-а да су послали кит на моју адресу.

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #126 послато: Децембар 11, 2019, 06:50:01 поподне »
У мене није било проблема. Од наручбе прибор стигао за дан и назад им путовало дан по DHL Express. Но то је релација Италија-Њемачка.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #127 послато: Децембар 12, 2019, 01:41:39 поподне »
Управо сам добио обавештење из лабораторије и ДХЛ-а да су послали кит на моју адресу.

И ја :)

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #128 послато: Децембар 12, 2019, 06:04:53 поподне »
У мене није било проблема. Од наручбе прибор стигао за дан и назад им путовало дан по DHL Express. Но то је релација Италија-Њемачка.
Стигло је и мени мало пре обавештење да су послали.

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #129 послато: Децембар 12, 2019, 06:08:11 поподне »
Стигао ми је Кит.
Регистровао сам, напунио и заказао ДХЛ.
Треба сутра да дођу по њега.
Видећемо хоће ли проћи све како треба.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #130 послато: Децембар 12, 2019, 07:26:45 поподне »
За сада све по плану :)

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #131 послато: Децембар 13, 2019, 02:55:35 поподне »
Дхл неће да прими пошиљку у којој је биолошки материјал. Само овлашћено правно лице за извоз таквих ствари. Идем инкогнито у пошту....

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #132 послато: Децембар 13, 2019, 02:58:27 поподне »
Имаш такође опцију да наручиш ДХЛ курира онлајн.

Имали смо случај да је један дечко одбијен телефоном, а онда је наручио ДХЛ путем онлајн форме. Курир је покупио робу и већ је изашла из Србије.

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #133 послато: Децембар 13, 2019, 05:11:29 поподне »
Тако и урадих. Питао ме курир шта је унутра, ја наивно одговорих ''Пљувачка'' и ето белаја.
После одох у  централу , међутим ни тамо , после упозоравајућег позива курира, не примише  пакет.
Ко буде слао , нек проба да скине омот Дантеов са пакета и нек каже да је   ЦД унутра или неки пластични артикал...

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #134 послато: Децембар 13, 2019, 05:50:03 поподне »
Не стигох да окачим пост раније. И ја сам имао проблем приликом слања узорка назад у Данте. Прво сам пробао да наручим курира телефоном и код првог оператера сам имао проблем да Веј бил број није код њих био видљив па су ми тражили акаунт број Дантеа. Кад сам успео да га нађем, уз Златанову помоћ, опет сам звао, и оператер ме је питао шта је у пакету. Немушто сам прочитао са одштамног папира, и онда сам добио директно питање јел пљачка унутра.,што значи да нешто знају. После више поновљених питања рекао сам да јесте. Онда је кренуло предавање да је то законом забрањено, итд
Видео сам да нема ништа од тога и баш сам се забринуо. Затим сам се опет консултовао са Златаном и пробао сам онлајн наручивање и тај корак је прошао, курир је сутрадан дошао по пакет. Мислим да сам га мало убрзао јер сам имао све спремно и дечко је био млађи па је прошло али нисам сигуран да ме је неко кренуо испитивати шта је унутра, како би се завршило. Мислим да лабораторијска опрема можда може бити одговор који би прошао али можда и већ знају о чему се ради кад је Данте лабс у питању.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #135 послато: Децембар 13, 2019, 06:46:07 поподне »
А што се патите са DHL-ом ако већ не иде? Разумем да је већ плаћено па је јефтиније али слање обичном поштом иде уз неку симболичну цену и без икаквих проблема.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #136 послато: Децембар 13, 2019, 07:06:55 поподне »
Обична пошта је у штрајку. Надам се да од понедељка раде....

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #137 послато: Децембар 13, 2019, 07:23:41 поподне »
Теоретски, овај закон важи и за Пошту, а имамо и тему на форуму око слања узорака поштом у Хјустон и да је и ту било перипетија уз исто образложење.

Ипак се слажем при слању обичном поштом има више флексибилности.

Штрајк је завршен данас.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #138 послато: Децембар 15, 2019, 08:32:50 пре подне »
Ако је неко пропустио Црни Петак, може и данас да наручи WGS 30X за 169 евра.

Такође нуде фармакогенетске и друге анализе тестова рађених код других фирми.
https://www.dantelabs.com/products/import-your-genetic-data?variant=29761262845996

Ulysses: 100,000 Mediterranean Genome Project
Амбиција им не недостаје. Планирају да за три године секвенцирају 100000 генома. Позивају универзитете, болнице, истраживачке центре и биобанке да се придруже пројекту. Можда би и "Порекло" могло да ступи у контакт са њима. Ако би постало овлаштено правно лице, могло би без проблема да шаље биолошки материјал.
https://www.dantelabs.com/blogs/news/dante-labs-ulysses-genome

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #139 послато: Децембар 20, 2019, 12:23:11 пре подне »
Важно

За све којима је пошиљка WGS - теста од ДантеЛабс на путу или су је већ добили.

Већ знамо три особе којима је DHL oдбио да покупи пакет при организацији слања у Италију.
Разлог је увек исти, тј да слање биолошког материјала није дозвољено.

Унапред дакле, немојте звати јер ћете 95% добити исти одговор као и пар момака до сада.

Предлажем ове варијанте:

Најизбалансиранија:
Слање обичном поштом. Обична пошта има свој одсек царине, те нема никаквих додира са особљем ДХЛа. Можете пробати тамо. Рецимо из Поште-Царине директно. Пошта Београд 146, Угриновачка 210/Б. Или ће проћи или ће вас на лицу места одбити и вратити пакет.

Најбржа и најризичнија:
Наручити ДХЛ курира путем линка: https://mydhl.express.dhl/rs/en/mobile.html#/pickup
Знамо форумаша коме је пошиљка уредно изашла из земље, иако је предходно био одбијен телефоном. Овде ипак има ризика и зависи колико је сам курир обучен и инструктован. Такође, има и неких назнака да би ДХЛ могао самоиницијативно да уништи узорак уколико би открили садржај.

Најспорија и најпоузданија:
Ако имате неког у иностранству, пошаљите му пакет са пљувачком по некој од многих аутобуских тура на релацији која вам треба. А он ће без перипетија обичном поштом проследити ваш узорак у Италију.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #140 послато: Децембар 20, 2019, 08:58:20 пре подне »
Немам искуства са Дантеом, али свакако препоручујем пошту/царину у Угриновачкој. Треба да се пише све и свашта али без проблема иде. Јасно назначити "DNA sample / DNK uzorak" и неће бити никаквих проблема. Прошле године сам послао два узорка (од мојих), пре пар недеља још један, могуће да ускоро буде и четврти.
Нешто преко 300 динара кошта слање за Хјустон. До Италије може да буде само јефтиније.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #141 послато: Децембар 20, 2019, 12:53:41 поподне »
Управо сам обавио телефонски разговор са извесним Владимиром Арсенијевићем (ДХЛ), особом која ме је пре пар дана обавестила путем мејла  да је на моје име стигла пошиљка из Италије и да могу да је преузмем једино ако попуним гомилу папира која је стигла, такође на мејл, заједно са ценовником царињења пошиљке.

Покушао сам да објасним о каквој се пошиљци ради тј. да то није никакав биолошки материјал, како је он то дефинисао, већ обична празна пластична кутијица чија је вредност мања од једног евра и коју  тек треба да "напуним". Дакле, јасно сам му предочио о чему се ради и да ми није први пут да добијам такве пошиљке из иностранства, тј. да нисам једини и да је ових дана неколико људи без икакве процедуре добило пошиљку са истим садржајем...

Нисам желео превише да га убеђујем, једноставно сам му дао до знања да је на њему да одлучи да ли ће пошиљку да врати назад или не.

« Последња измена: Децембар 20, 2019, 12:55:56 поподне gillle »

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #142 послато: Децембар 20, 2019, 01:08:30 поподне »
То су већина момака добијали. Аргументацију да су некима те информације тражили а некима не на жалост није могуће применити. Они могу да садрже било коју пошиљку ако постоји нека доза сумње. А при вашем импорту се првенствено ради о ниско указаној вредности у рачуну од стране Дантеа, јер не постоји закон који забрањује увоз празних пластичних епрувета и то ДХЛ зна.

Пошаљите копију наруџбине коју вам траже, потврдите садржај и да је вредност те епрувете 1 евро, те да Вам не могу обрачунати царину на основу наруџбине, јер је то инострана услуга која није физички предмет царине.

Ако пупуните све папире и објасните писмено о чему се ради, пошиљка неће бити враћена и нећете платити ни царинске дажбине, нити царинску услугу ДХЛу, јер ће пошиљка бити ослобођена плаћања царине. Код нас је тако прошло, само што смо дуго чекали решење.

Попуните те папире слободно и напомените да је пошиљка послата по "DDP" условима транспорта, што значи да чак и да неки трошкови настану, све трошкове плаћа пошиљалац.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #143 послато: Децембар 20, 2019, 01:14:43 поподне »
Видим да се помиње пошиљка у којој је празна пластична епрувета. Не знам да ли је Данте нешто мењао у технологији прикупљања узорака, али ја када сам радио тест епрувета није стизала празна већ са течношћу за конзервирање узорка. И још са све најлонском кесицом на којој је био велики наранџасти знак за биохазард. Мене уопште не изненађује што са таквом пошиљком ДХЛ опрезно поступа. Одакле да знају каква је течност у питању...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9518
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #144 послато: Децембар 20, 2019, 01:37:28 поподне »
Видим да се помиње пошиљка у којој је празна пластична епрувета. Не знам да ли је Данте нешто мењао у технологији прикупљања узорака, али ја када сам радио тест епрувета није стизала празна већ са течношћу за конзервирање узорка. И још са све најлонском кесицом на којој је био велики наранџасти знак за биохазард. Мене уопште не изненађује што са таквом пошиљком ДХЛ опрезно поступа. Одакле да знају каква је течност у питању...

Тако је. Ја сам неки дан узимао човеку брис и била је мала бочица с плавом течности.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #145 послато: Децембар 20, 2019, 01:37:48 поподне »

Колико ми се чини до сада су ту "пљуцку" углавном описивали као празну и први пут сада чујем/читам шта се ту све налази. Слао сам у Yseq и мислим да је било нешто слично "штапићима" које наш ДНК центар користи (?).
Није страшно и да се врати, вероватно ћу и о томе да добијем неко обавештење. Да ли да предложим ДантеЛабс-у неку другу фирму за слање, нека то не буде ДХЛ...

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #146 послато: Децембар 20, 2019, 01:42:07 поподне »
gille - ако попуниш све формуларе и даш ону аргументацију нећеш платити царинске дажбине нити ће се вратити. Само је питање дал' желиш да се малтретираш око свега...

(пс: ово је заиста занимљиво, јер је мени буразер које је пре недељу дана давао узорак рекао да је била празна, а Милош ми је послао слику епрувете где смо установили да шаљу две различите епрувете по изгледу)

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #147 послато: Децембар 20, 2019, 01:50:07 поподне »
gille - ако попуниш све формуларе и даш ону аргументацију нећеш платити царинске дажбине нити ће се вратити. Само је питање дал' желиш да се малтретираш око свега...

(пс: ово је заиста занимљиво, јер је мени буразер које је пре недељу дана давао узорак рекао да је била празна, а Милош ми је послао слику епрувете где смо установили да шаљу две различите епрувете по изгледу)

Није то баш тако, пријатељу! Јавио ми је Слатинац да је све прописно попунио и послао, баш како смо преко Милоша добили инструкције од тебе или Јовице и да су му одговорили да ипак не испуњава све услове да добије пошиљку, већ да му је потребна још једна повећа камара докумената од извесних регистрованих агенција...

Теби у сваком случају, као и Милошу, хвала на труду и ангажовању!

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #148 послато: Децембар 20, 2019, 02:00:39 поподне »
У праву си.. сад је и мене звао Слатинац и потврдио што кажеш. Значи још је постало ригорозније.

Знам да је Данте Лабс поменуо Милошу да могу да промене товарни лист и импортни рачун на неку фирму коју би ми указали. То делује као једино преостало решење.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #149 послато: Децембар 20, 2019, 02:34:20 поподне »
У праву си.. сад је и мене звао Слатинац и потврдио што кажеш. Значи још је постало ригорозније.

Знам да је Данте Лабс поменуо Милошу да могу да промене товарни лист и импортни рачун на неку фирму коју би ми указали. То делује као једино преостало решење.
A da probaju slanje regularnom postm?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #150 послато: Децембар 20, 2019, 02:38:32 поподне »
Па да, само што се у том случају баш треба наоружати стрпљењем уколико Данте Лабс тек реши да пошаље нови "кит", након што тренутни приме назад.

Мени је друг наручио прошле недеље прибор и сад се надам да га нису послали, јер није добио имејл да је на путу. Покушавам да контактирам Данте да га преусмере или пошаљу обичном поштом.
« Последња измена: Децембар 20, 2019, 02:40:13 поподне Златан »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #151 послато: Децембар 20, 2019, 02:40:30 поподне »
Да ли су сва три комплета, и Миличевићев, и Гилетов, и Слатинчев,  у истом сосу? Да ли се може нешто урадити, на неком вишем нивоу, а да се комплети не враћају назад?

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #152 послато: Децембар 20, 2019, 02:55:42 поподне »
Ако би сви овде написали свој број наруџбине ("EU..."), могли би смо једним имејлом да се обратимо [email protected] заједничком поруком која би све приборе који су у проблему обухватила.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #153 послато: Децембар 20, 2019, 04:02:05 поподне »
Синди је веома кооперативна. Одговор сам добио за 15-так минута и прибор од мог друга је преусмерила на моју адресу у Швајцарској како неби имао проблема с ДХЛ-ом. Имали смо среће, јер још увек није био послат. А после ћу му послати обичном поштом или по некој од аутобуских тура на нашој релацији.

Ово може да буде једна од опција како да решите проблем.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #154 послато: Децембар 20, 2019, 04:15:35 поподне »
Синди је веома кооперативна. Одговор сам добио за 15-так минута и прибор од мог друга је преусмерила на моју адресу у Швајцарској како неби имао проблема с ДХЛ-ом. Имали смо среће, јер још увек није био послат. А после ћу му послати обичном поштом или по некој од аутобуских тура на нашој релацији.

Ово може да буде једна од опција како да решите проблем.

Да ли је онда боља опција за мог брата, али и за Глишовића, да шаљу из иностранства узорак? Наиме буразер би требало ускоро да иде за Швајцарску, па би могао да понесе та два комплета и тамо онда послати. Једино ме занима да ли да се шаље преко ДХЛ-а или редовним путем, односно обичном поштом?
« Последња измена: Децембар 20, 2019, 04:20:34 поподне Милош »

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #155 послато: Децембар 20, 2019, 04:46:42 поподне »
Обичном поштом је по мени боље, свакако и јефтиније ако се шаље из иностранства.

Може да проба из Србије првобитно обичном поштом, ако му је пошиљка већ стигла.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #156 послато: Децембар 20, 2019, 04:47:36 поподне »
Обичном поштом је по мени боље, свакако и јефтије.

Може да проба из Србије првобитно обичном поштом, ако му је пошиљка већ стигла.

Отправлено с моего SM-G975F через Tapatalk

Пошиљка је стигла обојици...

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #157 послато: Децембар 20, 2019, 04:58:30 поподне »
Платин је писао раније... вреди бар покушати обичном поштом из Србије.

Ово из иностранства је сигурна варијанта, само што треба да се прође кроз сав тај додатни труд, а и дуже траје.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #158 послато: Децембар 20, 2019, 05:21:04 поподне »
 Гуњак је данас добио нови емајл од Данте Лабс... кажу да да су анализирали слање поште за Србију и да неће да се упуштају у проблем. Замолили су да се достави нека друга адреса у ЕУ или да врате новац. Тако да је одлучено да се пошиљка упути на адресу пријатеља  па кад неко дође да донесе у торби . А назад иста маршрута... Живимо гдје живимо...

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #159 послато: Децембар 21, 2019, 12:14:02 поподне »
Dante послах данас обичном поштом, без икаквих проблема. 620 динара платих. Класична пошта ка иностранству, на којој, по упутству са царине , написах  ''брис грла у епрувети за анализу''.  Фабричко паковање картонско , које добих, убацих у поштанску заштитну коверту.

Жао ми је што бацих 5 дана на препуцавање са ДХЛ-ом. Њихова оправдања нису на месту. Прва два разговора  и одласка код њих су се вадили на царину, да наводно они не дозвољавају да физичко лице шаље брис у иностранство, па кад им рекох да сам разговарао са царином и да ми потврдише да може да се шаље, онда променише причу на њихове унутрашње прописе.
 :o
По мени чист безобразлук.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #160 послато: Јануар 04, 2020, 05:27:06 поподне »
Поздрав из незваничног дистрибуционог центра Данте Лабса :)
Прослеђивање за Србију, односно Италију у понедељак/уторак.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #161 послато: Јануар 04, 2020, 06:06:56 поподне »
Поздрав из незваничног дистрибуционог центра Данте Лабса :)
Прослеђивање за Србију, односно Италију у понедељак/уторак.

Дакле ко је све у питању? :)

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #162 послато: Јануар 08, 2020, 09:48:30 пре подне »
Мени су већ иссеквенцирали геном; није прошло ни 4 седмице.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #163 послато: Јануар 08, 2020, 10:45:16 пре подне »
Мени су већ иссеквенцирали геном; није прошло ни 4 седмице.

Да ли би могао да поделиш шта си урадио поводом БАМ фајла и како планираш да га проследиш YFull-у?
Колико знам, онај обећани линк између Данте Лабса и YFull-a joш није функционалан.

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #164 послато: Јануар 08, 2020, 11:34:54 пре подне »
Да ли би могао да поделиш шта си урадио поводом БАМ фајла и како планираш да га проследиш YFull-у?
Колико знам, онај обећани линк између Данте Лабса и YFull-a joш није функционалан.
За сада нисам ништа урадио.  Мислио сам,  да већ постоји установљен начин прослиједити податке до Yfull,  па нисам ломио главу около тога. Баш сам хтио упитати овдје како то извршити.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #165 послато: Јануар 08, 2020, 02:47:34 поподне »
За сада нисам ништа урадио.  Мислио сам,  да већ постоји установљен начин прослиједити податке до Yfull,  па нисам ломио главу около тога. Баш сам хтио упитати овдје како то извршити.

Ја сам уплатио Гугл драјв на месец дана и тамо поставио BAM датотеку, а онда приступ поделио са Yfull-ом. Цена за 100GB је 2$ за месец дана. 100GB би требало да буде довољно за ChrY+ChrM BAM фајл (мени је било).
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #166 послато: Јануар 08, 2020, 04:51:37 поподне »
У разговору са Sergius-ом, а везано за резултате двојице тестираних код Dante Labs-a, који су наручени пре два месеца, а чији су резултати стигли, може се рећи следеће:

-резултати стижу преко налога у форми како се види на слици.

-за неко брзо сазнање о SNP-овима, довољан је овај SNP (VCF) фајл. Само се "скине" и проследи онима који знају исчитати резултате.

-са друге стране из BАМ фајла се помоћу Линукса извлачи Y хромозом и он се шаље Yfull-y.

То је отприлике једно најпростије објашњење везано за резултате Dante Labs-a, који очито стижу у новој форми.

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #167 послато: Јануар 09, 2020, 05:57:48 поподне »

Yfull је скинуо себи ВАМ фајл након што сам им дао приступ мојему Данте налогу.  Сами ће извући из њега Y и MT Chrom.  податке. Нисам морао саздавати  Yfull налог,  но ће он бити саздан аутоматски њима.  Обрада ће трајати неколике седмице.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #168 послато: Јануар 09, 2020, 06:06:20 поподне »
Хвала. Није лоше знати да и тако може.

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #169 послато: Јануар 13, 2020, 07:33:57 поподне »
21.12. послах пакет  у Данте нашом поштом.
02.01. је стигао у Италију.
08.01. им је уручен, а данас су га убацили у процедуру.
Сад чекање.....

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #170 послато: Јануар 13, 2020, 07:43:54 поподне »
21.12. послах пакет  у Данте нашом поштом.
02.01. је стигао у Италију.
08.01. им је уручен, а данас су га убацили у процедуру.
Сад чекање.....

Хвала на информацијама.

Глишовићу и Милетићу стигло у Италију 08.01. Још им није уручено. Данас је и Миличевић послао.

Ван мреже Сова

• Шегрт
« Одговор #171 послато: Јануар 23, 2020, 05:13:27 поподне »
Поздрав, само да јавим да је мој узорак стигао у лабораторију.

13.01. послах пакет у Данте обичном поштом.
17.01. је стигао у Италију.
21.01. им је уручен, а данас су ме обавестили мејлом да је мој узорак у статусу провере квалитета и да ће након провере ако буде све у реду почети са секвенцирањем.

« Последња измена: Јануар 23, 2020, 05:19:48 поподне Сова »

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #172 послато: Јануар 30, 2020, 11:23:28 пре подне »
Dante за 13 дана завршио секвенцирање и послао ми извештаје.
17.01. је узорак прошао проверу и отишао на секвенцирање.
Данас ми послаше обавештење да је завршено све.
У пријатном шоку сам.  ;D

Шаљем ових дана Yfull.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #173 послато: Јануар 30, 2020, 11:27:09 пре подне »
Dante за 13 дана завршио секвенцирање и послао ми извештаје.
17.01. је узорак прошао проверу и отишао на секвенцирање.
Данас ми послаше обавештење да је завршено све.
У пријатном шоку сам.  ;D

Шаљем ових дана Yfull.

Одлично. И Тарским Никшићима је при крају. Чека се само извештај.

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #174 послато: Јануар 31, 2020, 12:36:25 пре подне »
Отворио сам једну тему, која би понајвише могла користити муштеријама ДантеЛабса.

Линк

Ван мреже Белић

• Шегрт
« Одговор #175 послато: Јануар 31, 2020, 11:45:25 пре подне »
Проследих Yfull-u BAM, на исти начин како је Сунце урадио.
Дао сам им User и Pass и сами скинуше шта им треба.
Добих и потврду да је све како треба.
Приступићу новоформираном пројекту на Yfull.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #176 послато: Фебруар 01, 2020, 10:14:07 пре подне »
Проследих Yfull-u BAM, на исти начин како је Сунце урадио.
Дао сам им User и Pass и сами скинуше шта им треба.
Добих и потврду да је све како треба.
Приступићу новоформираном пројекту на Yfull.

Свака част! Брзо и ефикасно.

Већ си са Иветићем у истој грани на Yfull стаблу. Биће занимљиво видети TMRCA вас двојице.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2450
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #177 послато: Фебруар 01, 2020, 10:40:22 пре подне »
Свака част! Брзо и ефикасно.

Већ си са Иветићем у истој грани на Yfull стаблу. Биће занимљиво видети TMRCA вас двојице.

Побогу, Милоше! И даље верујеш у тај TMRCA. :)

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #178 послато: Фебруар 01, 2020, 10:56:41 пре подне »
Побогу, Милоше! И даље верујеш у тај TMRCA. :)

Свакако...Отприлике то је исто као да си ме питао: "Побогу, Милоше! И даље верујеш у сеобу Словена?" И не верујем, верује се у натприродно, него једноставно постоји наука која се тиме бави. А и научни рад, на основу кога се и користи методологија за TMRCA. Једино након ове боље покривености, мислим да формула треба да се мења. Моје мишљење је да имамо у просеку један СНП на око100 година, односно након сваке 3-4. генерације. О томе је Урасин нешто и писао скоро.
« Последња измена: Фебруар 01, 2020, 11:11:36 пре подне Милош »

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #179 послато: Фебруар 03, 2020, 12:04:22 пре подне »
Свакако...Отприлике то је исто као да си ме питао: "Побогу, Милоше! И даље верујеш у сеобу Словена?" И не верујем, верује се у натприродно, него једноставно постоји наука која се тиме бави. А и научни рад, на основу кога се и користи методологија за TMRCA. Једино након ове боље покривености, мислим да формула треба да се мења. Моје мишљење је да имамо у просеку један СНП на око100 година, односно након сваке 3-4. генерације. О томе је Урасин нешто и писао скоро.
Не знам баш колико је TMRCA који одреде ови са Yfull-a поуздан. Конкретно навешћу пар примера код моје гране. Зрну и Грабежу су ставили да им је заједнички предак живео пре 150 година, а у стварности њих двоје су генетски и историјски удаљени око 300-400 година. Сличан случај је и са Битићима. Њима је TMRCA процењен на 700 година, а требало би да буде око 400 година. Знам да Yfull не може са 100% поузданошћу да потврди када је живео заједнички предак између две особе, али ово што су урадили код Зрна и Грабежа и Битићија су мало претерали.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #180 послато: Фебруар 03, 2020, 12:14:18 пре подне »
Ја само очекивао да ће толико грешити код мене, па је сасвим разумљиво да им не верујем. Видео сам колико с њим имам заједничких СНП-ова и одмах схватио да ће ставити неки мали TMRCA. Реална удаљеност је више од 400 година, а не 300-400. Свака њима част на научној методологији, али то је све нека вероватноћа, са доста нетачних процена.
« Последња измена: Фебруар 03, 2020, 12:43:11 пре подне Зрно »

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #181 послато: Фебруар 03, 2020, 02:36:51 поподне »
Dogovorio sam preko email-a da mi posalju treci kit, jer mi se ocigledno uzorak ili rezultat negde zagubio. Treca sreca :)

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #182 послато: Фебруар 12, 2020, 09:16:48 пре подне »
Да ли неко зна да ли у резултатима који се добију од Данте Лабса, осим Y хромозома, може да се "извуче" митохондријска ДНК и аутосомална? Ако може, да ли неко зна у ком фајлу се ти резултати налазе?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 5794
« Одговор #183 послато: Фебруар 12, 2020, 09:21:08 пре подне »
Да ли неко зна да ли у резултатима који се добију од Данте Лабса, осим Y хромозома, може да се "извуче" митохондријска ДНК и аутосомална? Ако може, да ли неко зна у ком фајлу се ти резултати налазе?

Има је у вцф фајлу.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #184 послато: Фебруар 12, 2020, 09:23:42 пре подне »
Има је у вцф фајлу.

Како да је издвојим од Y хромозома? И искористим? :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #185 послато: Фебруар 12, 2020, 09:24:41 пре подне »

Милоше, не знам на шта тачно мислиш, али информације које се извлаче из мДНК и целог генома добијаш у VCF, BAM и FASTQ формату, уз ограничења која сваки од тих формата са собом носи.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #186 послато: Фебруар 12, 2020, 09:32:32 пре подне »
Како да је издвојим од Y хромозома? И искористим? :)

Што се VCF фајла тиче, ту се баш нећеш усрећити. У мом случају се показао као неупотребљив за неке даље аутосомалне генеалошке анализе. То је због неког чудног филтрирања очитавања које су користили, нисам баш улазио у детаље. Може бити да је сада другачије када имају своју лабораторију па сами раде. Али из FASTQ се може генерисати мДНК BAM фајл који можеш онда послати YFull-у, заједно са chrY фајлом, па ће ти они одредити мДНК хаплогрупу.
Исто тако је могуће изгенерисати и VCF који се може користити за аутосомалне анализе, али тиме се нисам бавио.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #187 послато: Фебруар 12, 2020, 09:48:19 пре подне »
Што се VCF фајла тиче, ту се баш нећеш усрећити. У мом случају се показао као неупотребљив за неке даље аутосомалне генеалошке анализе. То је због неког чудног филтрирања очитавања које су користили, нисам баш улазио у детаље. Може бити да је сада другачије када имају своју лабораторију па сами раде. Али из FASTQ се може генерисати мДНК BAM фајл који можеш онда послати YFull-у, заједно са chrY фајлом, па ће ти они одредити мДНК хаплогрупу.
Исто тако је могуће изгенерисати и VCF који се може користити за аутосомалне анализе, али тиме се нисам бавио.

Хвала друже. Видећу са овима из Yfull-a, могу ли нешто.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #188 послато: Фебруар 12, 2020, 10:03:10 пре подне »
Хвала друже. Видећу са овима из Yfull-a, могу ли нешто.

Можеш то и самостално издвојити али је прилична петљанција. Мени је YSeq све издвојио, они то раде услужно. Цена је 25$ а од њих добијеш BAM фајл целог генома, издвојене chrY и chrM BAM фајлове и chrY VCF фајлове, све пребачено у hg38 формат. Онда можеш слати само chrY и chrM BAM фајлове YFull-у, уместо BAM фајла целог генома.
Видим да неки које не брине сигурност и злоупотреба података који се могу извући из целог генома практикују да YFull-у једноставно дају податке за приступ њиховом DanteLabs налогу, па онда они сами узимају шта им треба и препакују.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #189 послато: Фебруар 12, 2020, 10:35:10 пре подне »
Са WGSExtract се може све извући за час посла.

Упутства овдје и овдје.

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #190 послато: Фебруар 12, 2020, 04:54:48 поподне »
Да поделим и ја своје искуство са Дантеом  :D

28.01. сам послао пакет у Данте из главне поште у К. Митровици.
04.02. је стигао у Италију.
10.02. им је уручен, а данас су га убацили у процедуру и у току је провера квалитета узорка.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #191 послато: Фебруар 12, 2020, 11:22:28 поподне »
Да поделим и ја своје искуство са Дантеом  :D

28.01. сам послао пакет у Данте из главне поште у К. Митровици.
04.02. је стигао у Италију.
10.02. им је уручен, а данас су га убацили у процедуру и у току је провера квалитета узорка.

Лепе вести! Пут твог пакета није био лак :)

Чисто информативно... ти међу-статуси нису баш поуздани.
Имао сам до прексиноћ узорак који је већ две недеље био у статусу провере квалитета, да бих пола дана касније добио потврду да је секвенсирање завршено са свим фајловима већ доступним.

Данте, дакле, ове нове наруџбине (почевши од прошле јесени) завршава 2 до 4 пута брже од обећаних 8 недеља!

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • R1b>Z2705>BY199059*
« Одговор #192 послато: Фебруар 18, 2020, 08:25:26 поподне »
Лепе вести! Пут твог пакета није био лак :)

Чисто информативно... ти међу-статуси нису баш поуздани.
Имао сам до прексиноћ узорак који је већ две недеље био у статусу провере квалитета, да бих пола дана касније добио потврду да је секвенсирање завршено са свим фајловима већ доступним.

Данте, дакле, ове нове наруџбине (почевши од прошле јесени) завршава 2 до 4 пута брже од обећаних 8 недеља!
Што се тиче тих међу-статуса, мислим да је то све индивидуално и да зависи све од случаја до случаја. Мени је малопре стигло обавештење да су завршили проверу квалитета и да је започето секвенцирање. До краја фебруара или почетком марта би требало да заврше секвенцирање.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #193 послато: Март 15, 2020, 09:29:37 поподне »
Dante Labs нуди бесплатни WGS истраживачима гена који одређују реакцију тела на корона вирус.
https://www.dantelabs.com/pages/coronavirus

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #194 послато: Март 16, 2020, 08:10:43 пре подне »
Dante Labs нуди бесплатни WGS истраживачима гена који одређују реакцију тела на корона вирус.
https://www.dantelabs.com/pages/coronavirus

Ваља се заразити па аплицирати, јер сви ће се заразити раније или касније и онако,  а овако уштедиш лову.  ;D

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #195 послато: Март 16, 2020, 09:16:32 пре подне »
E pa prijavise možda ti beli miševi budu zahvalni.  😂

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #196 послато: Март 16, 2020, 09:33:52 пре подне »
E pa prijavise možda ti beli miševi budu zahvalni.  😂

Ја сам већ тестиран,  а што се тиче COVID-19 вјеројатно се у мени киселио (инкубирао) већ седмицама. На крају мало пекло у грлу и било теже дисати,  али престало када сам појео љуте папричице и чешњака. Искрено,  мени је ово забавно као никада, гдје годи ми постане тијесно, само кахнем и све округ мене се ослобађа.  ;D

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1814
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #197 послато: Март 16, 2020, 11:11:51 поподне »
Ево једног купон кода, WEWONTSTOP; да умјесто 599.00 EUR, буде €299.00 EUR ;)
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #198 послато: Јул 03, 2020, 06:46:07 пре подне »
Сада тестирају и да ли сте заражени Ковидом-19 или сте то били.
https://www.dantelabs.com/collections/covid-19-home-test-kit
Ако немате друга посла, можете и да вадите ДНК из јагода. Још и да им одредите хаплогрупу.
https://www.dantelabs.com/blogs/blog/little-experiment-big-results-how-to-extract-dna-from-a-strawberry

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #199 послато: Јул 03, 2020, 05:41:44 поподне »

Лепе вести за FGC33034 :)

Узорак Кајовића из Пријепоља успешно стигао на одредиште.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #200 послато: Јул 03, 2020, 06:05:58 поподне »

Лепе вести за FGC33034 :)

Узорак Кајовића из Пријепоља успешно стигао на одредиште.
Кајевиќ

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #201 послато: Јул 03, 2020, 08:30:14 поподне »
Кајевиќ

Кајевић, помињао сам га и у претходним коментарима, ето, сад ми се омаче :) Хвала!

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #202 послато: Јул 03, 2020, 08:41:24 поподне »
Кајевић, помињао сам га и у претходним коментарима, ето, сад ми се омаче :) Хвала!
Нема на чему,него ми локал патриоти то тако мало...

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #203 послато: Јул 19, 2020, 10:01:17 поподне »
За оне који прате ове тему и којима је можда промакла моја јучерашња објава у другој теми, која се односи на КОВИД-19, Неандерталске гене и провјеру ризичних СНП-ова.

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1382
  • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
« Одговор #204 послато: Јул 27, 2020, 08:47:31 пре подне »
Неке препоруке за лабораторију са најисплативијим тестирањем Big Y? Када падају највећа снижења и да ли се тестирати у Dante lab-u или на ФТДНА где ја већ рецимо имамо профил уз узорак предат ради испитивања аутозомалне генетике?
Хвала унапред на одговору.
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #205 послато: Јул 27, 2020, 09:45:32 пре подне »
ДантеЛабс јесте прихватљив са цијеном на попусту. Међутим треба повући ручну док они ријеше питање цијена. YSEQ  већ дуго најављује да ће скинути цијене. Следећа битна ставка по мени је надоградња на нову генерацију тестова коју даје ФТДНА.
На крају све се сведе колико може да се плати.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #206 послато: Јул 27, 2020, 09:48:12 пре подне »
У финансијском смислу, најисплативије је сачекати попусте око "Црног Петка", па онда наручити тест код Данте Лабса. По приспећу резултата, проследити исте YFull-у ради анализе. Ова два могу коштати око 200-220 долара. За наше прилике, то је нека реална опција.

Ово такође подразумева да си спреман на све могуће перипетије које могу настати за време слања и повратног слања узорка. Такође, мораш бити спреман ти резултати могу бити завршени после свега три недеље од пријема узорка у лабораторију, али исто тако бити спреман да чекаш и месецима, ако из било ког разлога нешто крене како не треба. Њихова комуникација са клијентима доста варира. Када нема проблема, одговарали су ми у року од 24 сата, али сам такође чекао и по недељу дана на одговор на обичан имејл.

---

Ако не желиш да размишљаш и новац ти не представља проблем, нећеш погрешити тестом код ФТДНА. Они "деру", али на попустима у новембру и децембру тест се може наћи за око 400-450 долара + 49 слање YFull-у (које охрабрујемо, али није неопходно). Ту ћеш вероватно имати доста сређенији ток статуса, али зато се одреши кеса, а и такође неби губио време на слање узорка.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #207 послато: Јул 27, 2020, 09:52:13 пре подне »
...
Ово такође подразумева да си спреман на све могуће перипетије које могу настати за време слања и повратног слања узорка. Такође, мораш бити спреман ти резултати могу бити завршени после свега три недеље од пријема узорка у лабораторију, али исто тако бити спреман да чекаш и месецима, ако из било ког разлога нешто крене како не треба. Њихова комуникација са клијентима доста варира. Када нема проблема, одговарали су ми у року од 24 сата, али сам такође чекао и по недељу дана на одговор на обичан имејл.
...

Додао бих да треба да будеш спреман и да те заврну, те да никад не добијеш нешто што си платио....
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #208 послато: Јул 27, 2020, 10:44:18 пре подне »
Слажем се са Златаном: најјефтинију услугу у новембру нуди Данте лабс, али им је претходна историја рада врло проблематична. Дешавају се и проблеми са слањем пошто користе ДХЛ.
Фтдна је скупљи, али је процес предвидив и уређен. Ово може обичном поштом да се шаље, па се проблеми дешавају са неким запосленима који не ништа не разумеју.
Повољно је ако је узорак већ код фтдна, може даље да се наручи. Ја сам тако урадио, прво направио за родитеље аутосомални тест, па после урадио биг, за оца (годину касније).

Не знам да ли данте има нешто попут базе аутосомалних резултата, али можда то оправдава већу цену. У сваком случају, препоручујем штедњу до 27. новембра :)
« Последња измена: Јул 27, 2020, 10:47:05 пре подне Platin »

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #209 послато: Јул 27, 2020, 08:32:33 поподне »
Хвала вам свима људи на конкретним одговорима. Обзиром да сам већ слао узорак пре годину ипо дана у ФТДНА , можда је онда исплативије да са њима наставим сарадњу. Цена јесте већа, али свакако не морам поново да шаљем узорак, нећу вероватно морати ни толико да чекам на обраду резултата..приде ко зна како ће се пооштрити контрола слања узорака обзиром на Ковид-19 и капљични пут ширења. Пљувачка је потенцијално биолошко оружје ових дана, а сва је прилика да ће се то наставити и у наредним месецима.
Дефинитивно желим да се макнем са мртве тачке и да видим шта даље могу сазнати од мушког прапорекла који ме је највише и нагнао да се упустим у једну лепу, ето већ трогодишњу причу и хоби родословља и генеологије. Битно ми је само да се са људима који су искуснији саветујем и припремим за дрешење кеше, да бих уштедео што више могу, а да се опет не оекујем неке драстичније падове цена током снижења.

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Ван мреже Владимир Бојановић

• Памтиша
  • Поруке: 1517
  • I2>PH908>Y52621>FT190799 Лимски (Тарски) Никшић
« Одговор #210 послато: Јул 30, 2020, 11:06:39 поподне »
Следећа битна ставка по мени је надоградња на нову генерацију тестова коју даје ФТДНА.
О каквим се надоградњама ради?

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #211 послато: Јул 31, 2020, 01:41:52 пре подне »
О каквим се надоградњама ради?

ФТДНА након неког времена врши осавременјаванје теста. И обично кад се тек појави та надограднја буде доста поволјна испод 200 долара. Бар је тако било БигY500 na БигY700. Кад сам надограђен послаона Yфулл  поново добиосам солидан број новела.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #212 послато: Новембар 11, 2020, 01:08:12 поподне »
Заобилазите ове ликове у широком луку.

16. октобра сам наручио тест;
19. послали опрему;
26. стигло;
26. исти дан сам им преко поште вратио назад;
3. пошиљка стигла у Италију;
5. је  стигла у Лаквилу;
6. је покушана испорука али им није уручена:
05/11/2020 07.14   Pronta per la consegna   L'AQUILA AQ
05/11/2020 16.28   In consegna   L'AQUILA AQ
06/11/2020 13.00   Consegnata   L'AQUILA AQ
06/11/2020 20.12   In consegna   L'AQUILA AQ
06/11/2020 20.14   Pronta per la consegna   L'AQUILA AQ

до данас је у статусу "спремна за испоруку".

Када сам их контактирао преко мејла да преузму пакет они ништа нису одговорили, после пар мејлова написали су да је имејл прослијеђен одјељењу задуженом за пошиљке, и ништа више. Брука! Ако ми до петка буде у овом статусу тражићу поврат новца.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #213 послато: Новембар 11, 2020, 01:12:43 поподне »
Заобилазите ове ликове у широком луку.

16. октобра сам наручио тест;
19. послали опрему;
26. стигло;
26. исти дан сам им преко поште вратио назад;
3. пошиљка стигла у Италију;
5. је  стигла у Лаквилу;
6. је покушана испорука али им није уручена:
05/11/2020 07.14   Pronta per la consegna   L'AQUILA AQ
05/11/2020 16.28   In consegna   L'AQUILA AQ
06/11/2020 13.00   Consegnata   L'AQUILA AQ
06/11/2020 20.12   In consegna   L'AQUILA AQ
06/11/2020 20.14   Pronta per la consegna   L'AQUILA AQ

до данас је у статусу "спремна за испоруку".

Када сам их контактирао преко мејла да преузму пакет они ништа нису одговорили, после пар мејлова написали су да је имејл прослијеђен одјељењу задуженом за пошиљке, и ништа више. Брука! Ако ми до петка буде у овом статусу тражићу поврат новца.

Говорио сам ја да их се оканете али ме не слушате  :).
Можда и добијеш некад резултат, али на новац заборави. Мени од 2018. дугују паре за хард диск са подацима, који сам им платио за доставу BAM/FASTQ фајлова у време када се то није могло преузети са клауда.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Прерад

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #214 послато: Новембар 12, 2020, 12:57:24 пре подне »
Ја сам био нешто сретнији. У априлу 2019 сам наручио диск за тест који је био у току. Августа сам им послао питање у бези диска, пошто је био тест завршен маја. Обећали су ми да ће га ускоро послати али ништа не би од тога. Поново сам се им обратио почетком марта 2020 путем њиховог супорт контакта, тражио сам враћање новца и отказао наруџбу диска. Брзо су ми одговорили али умјесто враћања новца понудили су ми неке попусте на медицинске извјештаје, које сам одбио, и већ следећи дан ми је био новац враћен.

« Последња измена: Новембар 12, 2020, 12:59:26 пре подне Прерад »

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #215 послато: Новембар 13, 2020, 05:21:35 поподне »
Нису преузели мој прибор нити су ишта радили, а сад Dante Labs избјгава да ми одговори на захтјев за поврат новца на шта имам право и према њиховој Refund Policy. Заобилазите их.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #216 послато: Новембар 13, 2020, 05:44:59 поподне »
Нису преузели мој прибор нити су ишта радили, а сад Dante Labs избјгава да ми одговори на захтјев за поврат новца на шта имам право и према њиховој Refund Policy. Заобилазите их.
Ако си плаћање извршио преко PayPal, само на PayPal стави примједбу реаговаће за мање од 24 сата.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #217 послато: Новембар 13, 2020, 05:48:53 поподне »
Ако си плаћање извршио преко PayPal, само на PayPal стави примједбу реаговаће за мање од 24 сата.

Хвала

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #218 послато: Новембар 16, 2020, 05:00:50 поподне »
Говорио сам ја да их се оканете али ме не слушате  :).
Можда и добијеш некад резултат, али на новац заборави. Мени од 2018. дугују паре за хард диск са подацима, који сам им платио за доставу BAM/FASTQ фајлова у време када се то није могло преузети са клауда.
Јутрос после акције мог адвоката одмах су ми враћене паре. 

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #219 послато: Новембар 16, 2020, 05:54:49 поподне »
Јутрос после акције мог адвоката одмах су ми враћене паре.
Паре људе кваре😜

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #220 послато: Новембар 21, 2020, 11:21:51 пре подне »
Јесте ли знали за ову компанију, која врши whole genome test за 299 $?

https://nebula.org/whole-genome-sequencing/?utm_source=blog&utm_medium=blog-text&utm_campaign=promo-snippet

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #221 послато: Новембар 21, 2020, 02:05:16 поподне »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #222 послато: Новембар 23, 2020, 10:55:15 пре подне »
Велики попуст за "Црни петак" код Данте Лабса

https://www.dantelabs.com/collections/advanced-dna-tests/products/whole-genome-sequencing?variant=32330833625223

И поред лоших искустава којих је било,  има и оних којима је завршена анализа експресно брзо. Могуће да ће сада због ситуације са COVID-19 ићи теже и око слања и око саме анализе, али за цену од 149€, вреди наручити.
« Последња измена: Новембар 23, 2020, 11:11:10 пре подне Милош »

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #223 послато: Новембар 23, 2020, 11:35:18 пре подне »
Прошлогодишња тура је ишла прилично брзо. БАМ фајл се добије бесплатно, за разлику од ФТДНА, а и покривеност је боља.

Цијена је нижа него прошле године, када је била 169 евра.

На мрежи Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1084
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #224 послато: Новембар 23, 2020, 11:53:12 пре подне »
Да, ово је заиста врло повољно (мада нас вероватно 3-4 године деле од масовне доступности WGS по цени од стотинак долара).

Међутим, изгледа да не испоручују у Србију. Када сам покушао да наручим, "закочило" је код избора начина испоруке (shipping method):

"There are no shipping methods available for your cart or address".

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #225 послато: Новембар 23, 2020, 04:29:26 поподне »
Да, ово је заиста врло повољно (мада нас вероватно 3-4 године деле од масовне доступности WGS по цени од стотинак долара).

Међутим, изгледа да не испоручују у Србију. Када сам покушао да наручим, "закочило" је код избора начина испоруке (shipping method):

"There are no shipping methods available for your cart or address".

UPDATE:

Пробао сам поново пре 5 минута и прошло је! Изгледа да је био неки привремени проблем са њихове стране. Сада нуди подразумевано "Free Shipping" и иде се директно на плаћање.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #226 послато: Новембар 23, 2020, 04:32:09 поподне »
Срећно вам било... Ено видим да неки кукају да су им пролетос отказали већ плаћене "long reads sequencing" надоградње тестова, али паре још не враћају. Преваранти...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #227 послато: Новембар 23, 2020, 04:33:00 поподне »
UPDATE:

Пробао сам поново пре 5 минута и прошло је! Изгледа да је био неки привремени проблем са њихове стране. Сада нуди подразумевано "Free Shipping" и иде се директно на плаћање.

Треба обратити пажњу када се наручује, да ли је у питању опција за европско или америчко тржиште. Уколико се изабере опција за америчко тржиште, а тражи се да буде испиручено у Србији, онда избацује тај проблем.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #228 послато: Новембар 23, 2020, 04:37:00 поподне »
Срећно вам било... Ено видим да неки кукају да су им пролетос отказали већ плаћене "long reads sequencing" надоградње тестова, али паре још не враћају. Преваранти...

Оно што сам приметио код њих је да проблеми настају управо код тих случајева надоградње, хард диска као код тебе, и сл. Овај вид теста који се сада наручује, као и прошле године, није заказао Можда грешим, али од наших људи, сви су добили резултате.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #229 послато: Новембар 23, 2020, 04:41:39 поподне »
Оно што сам приметио код њих је да проблеми настају управо код тих случајева надоградње, хард диска као код тебе, и сл. Овај вид теста који се сада наручује, као и прошле године, није заказао Можда грешим, али од наших људи, сви су добили резултате.

Ја видим да има још људи који нису добили резултате тестова од прошлог Црног Петка.
Код њих је тако: од десет што уплате тест, осам добије резултат, двојица никад. Зато и могу да дају попусте. Па ако имаш среће да си у оних осам, супер. Ако не, можеш само да цмиздриш по друштвеним мрежама. Олош и преваранти...
Kамене рабъ и госодинъ

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #230 послато: Новембар 23, 2020, 04:44:29 поподне »
Треба обратити пажњу када се наручује, да ли је у питању опција за европско или америчко тржиште. Уколико се изабере опција за америчко тржиште, а тражи се да буде испиручено у Србији, онда избацује тај проблем.

Апсолутно ништа нисам мењао, само сам се вратио после неколико сати и када сам отворио корпу (cart) стајало је овог пута "Free shipping". Дефинитивно је био неки привремени проблем код њих.

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #231 послато: Новембар 23, 2020, 05:24:03 поподне »
Ја бих се сложио са Милошем. Јако сам задовољан свим урађеним прошле године.

Ван мреже Милан Петровић

• Истраживач
  • Поруке: 1098
  • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
« Одговор #232 послато: Новембар 23, 2020, 05:34:03 поподне »
Милоше, да ли ово мени решава ствар, ако сам неоткривена грана?
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #233 послато: Новембар 23, 2020, 05:58:20 поподне »
Милоше, да ли ово мени решава ствар, ако сам неоткривена грана?

Свакако. И да останеш на нивоу PH908* , оно што је до тебе урадио си. Јер је ово, као и BigY, и слични тестови, "extra level" генетичке генеалогије. Тако да јесте ово решење.

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 639
« Одговор #234 послато: Новембар 23, 2020, 06:11:38 поподне »
Мислим да има доста заинтересованих за овогодишње тестирање. Ја нећу још да потврди али ћу вероватно да се тестирам кад наручим јављам.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 7666
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #235 послато: Новембар 23, 2020, 07:57:24 поподне »
Наручио сам Данте (чекамо и остале :) )

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #236 послато: Новембар 23, 2020, 09:33:50 поподне »

Нека је са срећом, Дуле! :)

Ја се премишљам, планирао сам два комада и сад нешто не смем :)

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #237 послато: Новембар 23, 2020, 09:50:45 поподне »

Нека је са срећом, братствениче!  ;)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #238 послато: Новембар 23, 2020, 10:08:47 поподне »
Нека је са срећом, братствениче!  ;)
Хвала рођо! :) (Владимир је у контакту са осталим кандидатима, а незванично, оном списку ће се можда придружити и Матијашевић из Суторине, који дели са њим Y189944 - и Y190799 + )

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #239 послато: Новембар 23, 2020, 11:44:19 поподне »
Наручио и ја мислим сутра ћу али је решено. 🤪🤪🤪

Ван мреже Милан Петровић

• Истраживач
« Одговор #240 послато: Новембар 24, 2020, 12:20:18 пре подне »
Наручио сам, у име науке.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #241 послато: Новембар 24, 2020, 12:54:03 пре подне »
Нека је са срећом, Дуле! :)

Хвала Гиле! :) ( надамо се најбољем сви који улазимо у ову туру)

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #242 послато: Новембар 24, 2020, 12:58:52 пре подне »
Наручио сам, у име науке.

Већ видим две или једну нову подграну PH908. Нека је са срећом и сад чекамо резултате.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #243 послато: Новембар 24, 2020, 03:02:34 пре подне »
Чик ако смеш  ;)  ;D Ово је вучје доба:

« Последња измена: Новембар 24, 2020, 03:11:18 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #244 послато: Новембар 24, 2020, 11:06:08 пре подне »
Проблем са слањем јесте био привремен, послао сам одмах упит и рекли су да је до сајта. Касније су откочили.

Што се тиче нових PH908 грана, моје наруџбе неће дефинисати нове, али ће постојећу Y126296, а посебно Y103938 учврстити на трону најбројније до сада ;-)

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #245 послато: Новембар 24, 2020, 11:20:27 пре подне »
Проблем са слањем јесте био привремен, послао сам одмах упит и рекли су да је до сајта. Касније су откочили.

Што се тиче нових PH908 грана, моје наруџбе неће дефинисати нове, али ће постојећу Y126296, а посебно Y103938 учврстити на трону најбројније до сада ;-)
Јел ово бачена рукавица другим гранама коће више истражити СНП-а ?
« Последња измена: Новембар 24, 2020, 11:21:59 пре подне Romanijski »

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #246 послато: Новембар 24, 2020, 01:42:49 поподне »
Јел ово бачена рукавица другим гранама коће више истражити СНП-а ?
Нека буде позив за сазнавање нових чињеница. "Деветстоосмица" постоји око милион... Прорекло зна за тек око хиљаду :)

Лакше је ту организовати трку него за неки усамљен и необичан случај.

• Памтиша
« Одговор #247 послато: Новембар 24, 2020, 01:59:13 поподне »
И Бошко Вујачић је поручио, у то име (моја омиљена :D ):

<a href="https://www.youtube.com/v/chUR5yjyBBY&amp;ab_channel=guslarvujovic" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/chUR5yjyBBY&amp;ab_channel=guslarvujovic</a>

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #248 послато: Новембар 24, 2020, 02:20:41 поподне »

<a href="https://www.youtube.com/v/chUR5yjyBBY&amp;ab_channel=guslarvujovic" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/chUR5yjyBBY&amp;ab_channel=guslarvujovic</a>
Идемо!!  :D

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #249 послато: Новембар 24, 2020, 02:43:10 поподне »

Нека пева ова кућа!  ;)

<a href="https://www.youtube.com/v/iu_Z_d1lyeg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/iu_Z_d1lyeg</a>

Ван мреже АЦар

• Почетник
  • **
  • Поруке: 24
  • R1a R-Y2608* mt:H13b1-a1a*
« Одговор #250 послато: Новембар 24, 2020, 03:10:12 поподне »
Да се пријавим да сам и ја наручио код Дантеа... е сад видећу како ћу проћи... чисто да видим где ћу да се утнем у  Yfull-у...

Поздрав од R1a -Z280>Y2608

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #251 послато: Новембар 24, 2020, 03:21:32 поподне »
По оп оп оп, дружина се сакупила 🤪🤪🤪 надамо се још неким кандидатом.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #252 послато: Новембар 24, 2020, 05:23:20 поподне »
Је л' ово бачена рукавица другим гранама ко ће више истражити СНП-а ?

Само здрава конкуренција 😀

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • I-A1328
« Одговор #253 послато: Новембар 24, 2020, 05:36:52 поподне »
Начух, да је WGS наручио и један I-A1328 из рода крајишких слављеника Пантелијина дана.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #254 послато: Новембар 25, 2020, 07:37:29 поподне »
Наручили за сада или су чврсто решили:

Обреновић, Св. Врачи, Марковица, Лучани

Вучковић, Лучиндан, Медвеђа, Трстеник (Никшићи)

Петровић, Ђурђевдан, Демировац, Коз. Дубица

Лукић, Јовањдан, Г. Неродимље, Урошевац

Обрадовић, Ђурђиц, Кијевчиће, Лепосавић (Коматовићи)

Радовић, Лучиндан, Прекопуце, Прокупље (Тарски Никшићи)

Орловић, Ђурђевдан, Крлигате, Зубин Поток (Дробњаци)

Раденковић, Ђурђиц, Србовац, Звечан

Знам да Владимир и Sergius имају своје кандидате, па би било добро да их овде поставе, да би их имали све на једном месту.
« Последња измена: Новембар 25, 2020, 07:45:53 поподне Милош »

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #255 послато: Новембар 25, 2020, 08:40:12 поподне »
Наручио 🤪🤪🤪 ко не зна Лукић, Горње Неродимље, за сада PH908* али од фебруара нешто нижа грана 🤪🤪🤪

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #256 послато: Новембар 25, 2020, 08:40:33 поподне »
Уз R1a-Y2608 Цара из Карловца (Јовањдан), по хаплогрупама ствар стоји овако:

R1b-P312:

I2a-Y3120>PH908:

Вучковић, Лучиндан, Медвеђа, Трстеник

Петровић, Ђурђевдан, Демировац, Козарска Дубица

Лукић, Јовањдан, Горње Неродимље, Урошевац

Радовић, Лучиндан, Прекопуце, Прокупље

Обрадовић, Ђурђиц, Кијевчиће, Лепосавић

I1-P109>FGC22045:

Орловић, Ђурђевдан, Крлигате, Зубин Поток

E1b-V13>Z1057:

Раденковић, Ђурђиц, Србовац, Звечан

« Последња измена: Новембар 25, 2020, 08:45:57 поподне Atlantische »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #257 послато: Новембар 25, 2020, 08:45:58 поподне »
Вујачић, Лучиндан, Струг, Шавник (Никшићи)...јуче поручио

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #258 послато: Новембар 25, 2020, 09:14:33 поподне »
Радић из Илијаша и Ђукановић из Братунца, обојица R1b-Z2705, тачније моја грана BY199059.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #259 послато: Новембар 25, 2020, 09:59:28 поподне »
Иначе информација за оне које живе у САД, и желе да наруче, Dante Labs има представништво за америчко тржиште у Њујорку. Наручује се преко сајта:

us.dantelabs.com

Цена је 149$. Дакле јефтиније него у Европи.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #260 послато: Новембар 25, 2020, 10:03:25 поподне »
R1b-P312:

Истини за вољу, нисам поручио Dante Labs кит за себе (јер већ сам почетком новембра послао узорке у Хјустон за Big Y-700 тест).

Но у сваком случају, да сам знао да ће бити овакav попуст, вероватно бих и за своје сопствено тестирање уместо FTDNA ишао на Dante Labs, јер је тренутно више него дупло јефтинија опција.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #261 послато: Новембар 25, 2020, 10:11:13 поподне »
 Имал неко информацију НГС од YSEQ, гдје обрађују тест ? Јер пише да шаљу њиховој партнер лабораторији.

• Памтиша
« Одговор #262 послато: Новембар 25, 2020, 11:24:57 поподне »
Поручили:

Матијашевић, Суторина, Херцег Нови, Лучиндан

Тодоровић, Орашац, Аранђеловац, Лучиндан

Шћепановић, Лијешње, Колашин, Лучиндан

Чворовић, Заглавак, Бајина Башта, Лучиндан

Караџић, Ковчица, Жабљак, Аранђеловдан

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #263 послато: Новембар 25, 2020, 11:30:07 поподне »
Поручили:

Какав никшићки гемишт.  :) Бићемо профилисанији од Мазалициних.  ;D

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #264 послато: Новембар 25, 2020, 11:31:49 поподне »
Поручили:

Браво за Владу и кандидате! :) Имамо за сада три никшићке гране (Вујачић, Матијашевић и Шћепановић), Кургаш је још увек непозната грана, као и ја и Владимир (који је можда иста грана са Матијашевићем)...
« Последња измена: Новембар 25, 2020, 11:40:12 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #265 послато: Новембар 25, 2020, 11:38:22 поподне »
Имал неко информацију НГС од YSEQ, гдје обрађују тест ? Јер пише да шаљу њиховој партнер лабораторији.

Можда BGI...

• Памтиша
« Одговор #266 послато: Новембар 25, 2020, 11:40:47 поподне »
Иначе информација за оне које живе у САД, и желе да наруче, Dante Labs има представништво за америчко тржиште у Њујорку. Наручује се преко сајта:

us.dantelabs.com

Цена је 149$. Дакле јефтиније него у Европи.
Учинило ти/нам се.  :D На крају су ипак скинули 149 еура.  ;)

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #267 послато: Новембар 26, 2020, 12:02:05 пре подне »
Учинило ти/нам се.  :D На крају су ипак скинули 149 еура.  ;)

Је л' си сигурно наручио преко сајта за њихово тржите? :) Или је разлог то што си плаћао из Европе? Није нам се учинило.

Ван мреже Rigel

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 327
« Одговор #268 послато: Новембар 26, 2020, 12:23:59 пре подне »

Мислим да WGS раде у компанији CeGaT.

Ван мреже Милан Петровић

• Истраживач
« Одговор #269 послато: Новембар 26, 2020, 05:27:28 пре подне »
About us
Our Sequencing Center, an innovation hub in the heart of Italy, allows us to sequence your entire DNA with unparalleled precision, thanks to the most advanced technology in both Next-Generation Sequencing (NGS) and in Lab Automation.

Значи, у италији је лабораторија.

Видим да су ми кит послали из Немачке.
Догодине у Холштајну!

• Памтиша
« Одговор #270 послато: Новембар 26, 2020, 08:08:32 пре подне »
Је л' си сигурно наручио преко сајта за њихово тржите? :) Или је разлог то што си плаћао из Европе? Није нам се учинило.
Мислим да је цака у препознавању локације. Десетак пута сам покушао да уђем на us.dantelabs.com и сваки пут су ме враћали на dantelabs.com и цену од 149 еура, без обзира на америчку адресу кандидата. Уколико има још кандидата који живе и раде у Америци а тестирали би се, не би било лоше да пробају ово, можда прође.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #271 послато: Новембар 26, 2020, 08:49:26 пре подне »
Мислим да је цака у препознавању локације. Десетак пута сам покушао да уђем на us.dantelabs.com и сваки пут су ме враћали на dantelabs.com и цену од 149 еура, без обзира на америчку адресу кандидата. Уколико има још кандидата који живе и раде у Америци а тестирали би се, не би било лоше да пробају ово, можда прође.

Подеси коришћење proxy-ја за приступ Интернету и одабери неки јавни proxy сервер који је лоциран у Америци, па онда уради наруџбу преко америчког сајта. Неће бити проблема.
Kамене рабъ и госодинъ

• Памтиша
« Одговор #272 послато: Новембар 26, 2020, 12:10:37 поподне »
Подеси коришћење proxy-ја за приступ Интернету и одабери неки јавни proxy сервер који је лоциран у Америци, па онда уради наруџбу преко америчког сајта. Неће бити проблема.
Да сам изверзиран вероватно бих се снашао на време. За мог кандидата је сада касно али је свакако задовољан уштедом (планирао је BigY у FTDNA), само да прође све како треба по питању доспећа и приспећа узорака у Италију..

Свакако одлична понуда.
« Последња измена: Новембар 26, 2020, 12:12:27 поподне Владимир Бојановић »

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #273 послато: Новембар 26, 2020, 06:30:33 поподне »
Колико сам избројао тест је наручило 17 лица, што је одлично за српски ДНК пројекат.

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #274 послато: Новембар 27, 2020, 12:46:01 поподне »
Јел на крају тест кошта 125 евра или 150 евра? Пошто мени на њиховом сајту излази само скупља варијанта..

Ван мреже Сова

• Шегрт
« Одговор #275 послато: Новембар 27, 2020, 12:50:05 поподне »
Знам да су неки људи са овог форума имали негативно искуство са Данте лабораторијом, али моја искуства са Данте лабораторијом су одлична. 26.11 сам наручио тест а резултат је стигао 14.02. Цена је врло приступачна за разлику од BigY теста. BigY скенира само У хромозом, док Дантеов WGS скенира цео геном. Зато нуди и податке о здрављу као и мтДНК. Кад се узму обзир цена и богатство информација, мислим да вреди  ризиковати и искористити овај попуст.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #276 послато: Новембар 27, 2020, 12:54:18 поподне »
Јел на крају тест кошта 125 евра или 150 евра? Пошто мени на њиховом сајту излази само скупља варијанта..

125€ или 149$ је за америчко тржиште. За европско тржиште је 149€.

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #277 послато: Новембар 27, 2020, 05:06:46 поподне »
И ја сам се приклонио својим колегама са Порекла...наручио сам Биг Ипсилон код Дантеа, вероватно као први Банатски Србин што ми је на неки начин част. ;D :)

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #278 послато: Новембар 27, 2020, 05:33:35 поподне »
И ја сам се приклонио својим колегама са Порекла...наручио сам Биг Ипсилон код Дантеа, вероватно као први Банатски Србин што ми је на неки начин част. ;D :)

И на крају колико си платио? 🤪🤪🤪

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #279 послато: Новембар 27, 2020, 05:41:17 поподне »
И на крају колико си платио? 🤪🤪🤪

Као Европљанин  ;D

Ван мреже Милан Петровић

• Истраживач
« Одговор #280 послато: Новембар 27, 2020, 05:46:29 поподне »
И ја сам банатски Србин, мада дођош.  ;D
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
« Одговор #281 послато: Новембар 27, 2020, 09:10:54 поподне »
Могуће је да си први код Дантеа :)

Имамо већ Томашевића са Бигом, а и ја сам једнако већ ту  :) Додуше, ми смо код фтдна поручили тест.
Томашевићево место је у данашњој Румунији, моје у Мађарској... Али ако се гледа Банат по географији а не по границама... ;)

Нека буде трећа срећа  ;D
Велики тест увек донесе прегршт података :D

Ван мреже melkijades

• Шегрт
  • Поруке: 63
« Одговор #282 послато: Новембар 28, 2020, 03:18:54 поподне »
Zna li se do kada im traje ova akcija. Ako ce biti aktueljo u ponedeljak, onda uzimam. R1a- z289

Ван мреже Rigel

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #283 послато: Новембар 28, 2020, 04:53:47 поподне »
Zna li se do kada im traje ova akcija. Ako ce biti aktueljo u ponedeljak, onda uzimam. R1a- z289

Овде пише да траје до понедељка, што би значило да укључује и понедељак (мада то није званична објава на DanteLabs сајту):

https://www.newswire.com/news/dante-labs-launches-best-ever-black-friday-offer-for-whole-genome-21264061

”Dates: The offer is valid in the U.S. and Europe until Cyber Monday, Nov. 30, 2020.”

Зар нисте ви у табели сврстани у R1a-Z280>YP4278 ? R1a>>Z289 је северна/нордијска грана R1a хаплогрупе.

Ван мреже melkijades

• Шегрт
  • Поруке: 63
« Одговор #284 послато: Новембар 28, 2020, 05:10:32 поподне »
Овде пише да траје до понедељка, што би значило да укључује и понедељак (мада то није званична објава на DanteLabs сајту):

https://www.newswire.com/news/dante-labs-launches-best-ever-black-friday-offer-for-whole-genome-21264061

”Dates: The offer is valid in the U.S. and Europe until Cyber Monday, Nov. 30, 2020.”

Зар нисте ви у табели сврстани у R1a-Z280>YP4278 ? R1a>>Z289 је северна/нордијска грана R1a хаплогрупе.

Hvala.

Jesam. Kucam na telefonu, pa sam omasio, a posle nisam pogledao sa pisah. 😂
« Последња измена: Новембар 28, 2020, 05:12:04 поподне drajver »

Ван мреже Rigel

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #285 послато: Новембар 28, 2020, 05:27:29 поподне »
Hvala.

Jesam. Kucam na telefonu, pa sam omasio, a posle nisam pogledao sa pisah. 😂

Одлично. То ће бити значајан резултат за хаплогрупу R1a-YP4278.

Претпоставио сам да је грешка у писању, али рекох да проверим.  ;)

• Памтиша
« Одговор #286 послато: Новембар 28, 2020, 06:30:33 поподне »
Поручио (на моје велико задовољство):

Милановић, Крушевице, Херцег Нови, Лучиндан

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=736.900

Шћепановићу је прадеда рођен у Лијешњу, али пошто су му деда и отац рођени у селу Гојаковићи, исправљам место порекла у:

Шћепановић, Гојаковићи, Мојковац, Лучиндан

« Последња измена: Новембар 28, 2020, 06:33:58 поподне Владимир Бојановић »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #287 послато: Новембар 28, 2020, 08:21:30 поподне »
Поручио (на моје велико задовољство):

Милановић, Крушевице, Херцег Нови, Лучиндан

Сва срећа, па је ту и понедељак на располагању  ;D има још времена за још неког  :D
« Последња измена: Новембар 28, 2020, 08:24:55 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #288 послато: Новембар 30, 2020, 10:26:04 пре подне »
Нед, 29.11.2020, 23:03, Феуцхт, Немачка
Пошиљка се превози у одредишну државу / подручје одредишта и предаје тамошњој доставној организацији.

Предпостављам да је свима овако. То значи да ће за који дан брис бити код нас 🤪

Ван мреже Полић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-Y56203
« Одговор #289 послато: Новембар 30, 2020, 10:57:54 пре подне »
Нед, 29.11.2020, 23:03, Феуцхт, Немачка
Пошиљка се превози у одредишну државу / подручје одредишта и предаје тамошњој доставној организацији.

Предпостављам да је свима овако. То значи да ће за који дан брис бити код нас 🤪
Ah Feucht...tu je neki logistički centar valjda, na 15km od mene :)

Ван мреже