Размишљам да наручим Y-37 код FTDNA кад буде на снижењу. Тест би био за човека са којим делим предање о заједничком пореклу.
Пошто сам ја већ на чекању код Данте-а, занима ме колика је могућност поређења између ова два теста, односно, колико заједничких маркера имају?
За вас као WGS тестираног, терминална хаплогрупа, односно позиција на стаблу одређује се на основу SNP мутација које носите. За вас, после WGS теста, STR меркери имају значај једино за "регрутацију" других за тестирање, међу људима који су урадили само STR тест, што је овде управо и случај.
Ако поручите Y-37 тест на FTDNA за човека за кога претпостављате да дели исто порекло с вама, рачунајте да ће њему маркери бити 100% поуздано очитани (FTDNA за то користи PCR метод). Затим бисте свих 37 маркера унели у НЕВГЕН да предвидите којој кровној хаплогрупи пропада. Ту сада имамо два могућа сценарија:
1) Ако не припадате истој кровној хаплогрупи (ви сте I2-PH908, а он рецимо испадне нека подграна E, R1a итд.) предање о заједничком пореклу је оборено. Крај приче, број упоредивих маркера је небитан.
2) Међутим, ако би НЕВГЕН и за њега проценио да припада I-PH908, у том случају би број упоредивих маркера био значајан за процену да ли сте у неком ближем сродству, односно да ли има смисла да и он уради WGS тест (или надогради на Big Y ако је већ узорак на FTDNA).
Е сад, проблем са одређивањем вредности STR маркера из вашег WGS резултата лежи у чињеници да YFull вредности STR маркера одређује софтверски из BAM фајла, па ту фактор среће, односно покривеност Y хромозома WGS тестом има велики утицај, те стога и резултати прилично варирају од човека до човека.
Ево рецимо шта је мени YFull успео да "извуче" из WGS BAM фајла (ово уоквирено плавим су првих 37 маркера по FTDNA панелу):

Међутим, као што рекох, може да се деси и да број поуздано софтверски одређених маркера буде и мањи, око ~25. Толико маркера би у том песимистичком сценарију било упоредиво са човеком кога сте тестирали преко FTDNA. Ни то наравно није тако лоше, обзиром да ми на Српском ДНК пројекту на 23-25 маркера радимо сличне процене (наравно, узимајући у обзир и славу, географију, предање и доступне документарне изворе).