Аутор Тема: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности  (Прочитано 69337 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13621
Одг: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности
« Одговор #260 послато: Јун 27, 2024, 09:42:22 поподне »
Најновија верзија  :)

Интересантно. Потпуно ти нестадоше компоненте ван Балкана. Да ли ово значи да ће MH своје мапе убудуће креирати на основу реалних (најближих) генетичких поклапања. По томе ће Јужни Словени добијати доминатно Балкан и MH ће се, на неки начин, са овим проценама етничке припадности приближити 23andMe, а удаљити од FTDNA на који је подсећао.

Видећемо какви су остали резултати.

Ван мреже Душан

• Писар
  • Поруке: 363
  • I2a1b-PH908
« Одговор #261 послато: Јун 27, 2024, 10:10:48 поподне »
Интересантно. Потпуно ти нестадоше компоненте ван Балкана. Да ли ово значи да ће MH своје мапе убудуће креирати на основу реалних (најближих) генетичких поклапања. По томе ће Јужни Словени добијати доминатно Балкан и MH ће се, на неки начин, са овим проценама етничке припадности приближити 23andMe, а удаљити од FTDNA на који је подсећао.

Видећемо какви су остали резултати.

Резултат Румунке пре и после:

Ван мреже kocovic

• Писар
  • Поруке: 244
« Одговор #262 послато: Јун 27, 2024, 10:16:20 поподне »

Резултат Румунке пре и после:

Чини се да има више смисла на прву лопту, јер одакле би Румуни имали Финску и западну Европу?
Делује као да им алгоритам више не узима у обзир ниска поклапања (поклапања са малим сегментима)
« Последња измена: Јун 27, 2024, 10:19:53 поподне kocovic »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 646
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #263 послато: Јун 28, 2024, 07:49:19 поподне »
Мој нови резултат, групе се нису мењале.

Од фамилије сви су добили 100% Балкан, сем бабе по мајци, која је добила и Јужну Италију.
Генетичке групе им се нису мењале.

Ван мреже dalugala1

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #264 послато: Децембар 15, 2024, 05:50:14 поподне »
Ja ranije radio na AncestryDna i uploadovao ovdje raw file. Da bih imao etnicku procjenu trebam uplatiti 30e. Vrijedi li? Kontam da je mozda bolja procjena za Evropu. Cini mi se da kritikuju novi update IllustrativeDna, volio bih imati bolji uvid, a ne isplati mi se bas da za svaki sajt autosomalne genetike placam pretplatu.

Ван мреже kocovic

• Писар
« Одговор #265 послато: Децембар 15, 2024, 06:55:19 поподне »
Ja ranije radio na AncestryDna i uploadovao ovdje raw file. Da bih imao etnicku procjenu trebam uplatiti 30e. Vrijedi li? Kontam da je mozda bolja procjena za Evropu. Cini mi se da kritikuju novi update IllustrativeDna, volio bih imati bolji uvid, a ne isplati mi se bas da za svaki sajt autosomalne genetike placam pretplatu.

30е је много. Зар није било око 20? Са друге стране питање је да ли ћете уопште добити нови резултат ускоро, јер још увек нису свима доделили нове резултате.

Ван мреже dalugala1

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #266 послато: Децембар 15, 2024, 07:11:56 поподне »
30е је много. Зар није било око 20? Са друге стране питање је да ли ћете уопште добити нови резултат ускоро, јер још увек нису свима доделили нове резултате.
29e tacnije, ja zaokruzio.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 711
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #267 послато: Децембар 31, 2024, 05:52:52 поподне »
https://www.kommersant.ru/doc/7420712?from=vertical_lenta

Генеалошки сервис MyHeritage објавио повлачење из Русије
Сервис MyHeritage, који омогућава креирање породичних веб-сајтова, састављање генеалошког стабла и проналажење предака, објавио је прекид подршке за налоге руских корисника. Њихове странице ће бити обрисане 1. фебруара 2025. године.

Корисници сервиса добили су обавештење о прекиду рада у Русији. MyHeritage је своју одлуку оправдао „правилима која важе на територији Русије“.

У јануару 2022. године Тагански окружни суд у Москви казнио је израелски сервис са 1,5 милиона рубаља због одбијања да локализује податке руских корисника. У октобру 2023. године, суд је из истог разлога казнио MyHeritage са 6 милиона рубаља.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Slavodrag

• Гост
  • *
  • Поруке: 9
« Одговор #268 послато: Јануар 28, 2025, 09:22:13 пре подне »
Поздрав, људи! Први пут се јављам овде, па бих имао питање у вези са резултатима на МХ.
Наиме, знам све своје претке до чукун предака, а на два или три места чак познати траг иде до средине 18.века, што значи да у последњих око 140 година сви преци и са мушке и са женске стране су ми Срби, осим једне чукунбабе рођене око 1870. која је Мађарица из Винковаца. Остали преци су везани за Поморавље и околину Београда, углавном преко 200 година. Постоји још једна чукунбаба из Срема(Сасе, Нови Карловци), која је Српкиња. А онда ми тест покаже да имам само нешто једва преко 50% Балкан. Поред тога, 23% Источна Европа, око 16% Грчка и Јужна Италија... Ок, ова три има велики број тестираних Срба, али оно што је мени највеће изненађење је 7% Балтик. Постоји још 2.3% Италија. Како је могуће да о том Балтику немам никаквих сазнања, а ради се о толиком проценту?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 5815
« Одговор #269 послато: Јануар 28, 2025, 10:33:58 пре подне »
Поздрав, људи! Први пут се јављам овде, па бих имао питање у вези са резултатима на МХ.
Наиме, знам све своје претке до чукун предака, а на два или три места чак познати траг иде до средине 18.века, што значи да у последњих око 140 година сви преци и са мушке и са женске стране су ми Срби, осим једне чукунбабе рођене око 1870. која је Мађарица из Винковаца. Остали преци су везани за Поморавље и околину Београда, углавном преко 200 година. Постоји још једна чукунбаба из Срема(Сасе, Нови Карловци), која је Српкиња. А онда ми тест покаже да имам само нешто једва преко 50% Балкан. Поред тога, 23% Источна Европа, око 16% Грчка и Јужна Италија... Ок, ова три има велики број тестираних Срба, али оно што је мени највеће изненађење је 7% Балтик. Постоји још 2.3% Италија. Како је могуће да о том Балтику немам никаквих сазнања, а ради се о толиком проценту?

То је уобичајена генетичка слика коју добијају Срби на MY Heritage. Балкан компонента је у суштини мјешавина словенске и балканске компоненте карактеристичне за наше просторе. Она би се могла превести и као јужнословенска компонента. Грчка и јужна Италија су онај дио компоненте који садржи мало и или нимало словенске генетике, а Источна Европа и Балтик су онај дио компоненте који не садржи балканске генетике.

Укратко, компоненете са MY Heritage не треба схватати буквално. Оне дају само оквирну слику наше генетичке мјешавине, а она је балканско-словенска.

Ван мреже Slavodrag

• Гост
  • *
« Одговор #270 послато: Јануар 28, 2025, 01:06:27 поподне »
Хвала!

Ван мреже Душан

• Писар
  • Поруке: 363
  • I2a1b-PH908
« Одговор #271 послато: Јануар 30, 2025, 10:45:10 поподне »
Ново ажурирање резултата.  ???

Ван мреже kocovic

• Писар
« Одговор #272 послато: Јануар 30, 2025, 10:56:03 поподне »
Novi rezultat:

Ван мреже Zor

• Истраживач
  • Поруке: 1462
« Одговор #273 послато: Јануар 30, 2025, 11:55:37 поподне »
Novi rezultat:

Занимљиво да су ту Румуни у грчко-албанском кластеру иако су генерално бар на PCA ближи Бугарима. Но, можда да је да су ту успјели разрадити аутозоме који ипак указују на веће везе са југом (и нпр. мјешавину са неким још сјевернијим елементом него је на Балкану). Углавном указује на везу Маловлашке (од 19 в. Румуније) са Мегаловлахијом (у Тесалији). :D

Ван мреже kocovic

• Писар
« Одговор #274 послато: Јануар 31, 2025, 12:03:09 пре подне »
Занимљиво да су ту Румуни у грчко-албанском кластеру иако су генерално бар на PCA ближи Бугарима. Но, можда да је да су ту успјели разрадити аутозоме који ипак указују на веће везе са југом (и нпр. мјешавину са неким још сјевернијим елементом него је на Балкану). Углавном указује на везу Маловлашке (од 19 в. Румуније) са Мегаловлахијом (у Тесалији). :D

Имам неке даље рођаке у Румунији чије су се породице преселиле из Македоније горе у околини Браиле и Галаце, негде после првог светског рата или тако негде. Колико сам успео да сазнам нису били једини, било их је више.

Што се тиче Бугара уопште их немам међу поклапањима. Можда 2-3 све укупно, али ценим да није зато што нам је заједнички предак био/била Бугарин/Бугарка.
« Последња измена: Јануар 31, 2025, 12:11:10 пре подне kocovic »

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1979
  • G2a-FT221531
« Одговор #275 послато: Јануар 31, 2025, 05:59:05 поподне »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 281
« Одговор #276 послато: Јануар 31, 2025, 07:47:56 поподне »
Нови:

Стари:

Негде су ми се загубили ови Балти и Ашкенази :)
ФТДНА ми је исто у некој ранијој верзији видео нешто мало ашкенаских процената, али се у новијој верзији то трансформисало у нејасни регион од Мале Азије па све до Ирана.
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже Slavodrag

• Гост
  • *
« Одговор #277 послато: Фебруар 01, 2025, 01:20:39 пре подне »
Ма, важи се! Чуј, Грчка и Албанија!? До пре два сата сам био 23% источноевропљанин, а сад сам само 8%. Балтик и Италија су просто нестали за два сата, а комбиновано сам имао скоро 10%.
Балкан порастао са 50% на 55%, а оно што је било Грчка и Јужна Италија је сад постало Грчка и Албанија и скочило је са 16% на 35%!?
Суштински, ово није никаква научна студија, него анкета, па ако се из неке регије за тест пријави више људи, онда се та регија зове по том етносу, без обзира да ли се ради о неком античком гену са тог простора или о, нпр, Албанцу који је после 1945. илегално из Албаније ушао на КиМ.
Помаже код подударања са рођацима, али све ово остало је баљезгарење које ће да апдејтују сваких годину-две.

Ван мреже kocovic

• Писар
« Одговор #278 послато: Фебруар 01, 2025, 02:32:13 пре подне »
Ма, важи се! Чуј, Грчка и Албанија!? До пре два сата сам био 23% источноевропљанин, а сад сам само 8%. Балтик и Италија су просто нестали за два сата, а комбиновано сам имао скоро 10%.
Балкан порастао са 50% на 55%, а оно што је било Грчка и Јужна Италија је сад постало Грчка и Албанија и скочило је са 16% на 35%!?
Суштински, ово није никаква научна студија, него анкета, па ако се из неке регије за тест пријави више људи, онда се та регија зове по том етносу, без обзира да ли се ради о неком античком гену са тог простора или о, нпр, Албанцу који је после 1945. илегално из Албаније ушао на КиМ.
Помаже код подударања са рођацима, али све ово остало је баљезгарење које ће да апдејтују сваких годину-две.

Главни циљ је да пронађеш људе са којим делиш аутосомалну генетику.

Што се мене тиче, дошао сам до закључка да је апсолутно бољи од претходног. Стари ми је дао Ашкенази Јевреје (4.5%), Шпанце (2%) и северне Италијане (15.5%) што је апсурдно јер да имам скоре претке међу Италијанима и Јеврејима би ваљда знао. Чак ми је пронашао и немачки део, а сигурно знам да имам даљег претка из Луксембурга, тако да....

Са друге стране ако имаш доста Албанаца, Македонаца или Грка међу "рођацима" добићеш категорију Грчка и Албанија, и значи да ти тај део предака вероватно нема везе са Словенима, док Балкан сада означава јужнословенски елемент.

Ван мреже Slavodrag

• Гост
  • *
« Одговор #279 послато: Фебруар 01, 2025, 03:16:10 пре подне »
Ако гледа по регионима, онда бих морао да будем Немац или Американац, јер ту имам по 700+ поклапања. Грчка, Албанија и Македонија свега по 15-20. А стварно никад нисам чуо да је било ко имао везе са Албанцима или Грцима у фамилији. За Македонију не могу да тврдим за нешто од пре 150+ година, али до средине 19. века нема ни тога сигурно. И онда поред тога добијем 35%...то стварно изгледа као фантастика. Е, сад, ако је међу Србима било предака који су предсловенског порекла и то вукли из генерације у генерацију, ко зна...