Јуче је преминуо српски писац Бранимир Шћепановић, познат по дјелима: Уста пуна земље и Смрт господина Голуже. Био је један од најпревођенијих српских писаца, а писао је и филмске сценарије.
Својевремено, кад су га уврстили у едицију Црногорски писци, Шћепановић је изјавио:
"Поводом увршћења романа "Уста пуна земље" у Едицију Црногорски писци, аутор Бранимир Шћепановић за "Политику" јуче је рекао:
– Јасно је да сам ја преко свог адвоката Саве Анђелковића предузео одговарајуће кораке да једну непојмљиву и несхватљиву ситуацију разрешим на суду. Не треба да објашњавам да сам ја српски писац чији роман "Уста пуна земље" припада српској књижевности, и да је тај роман, то треба нагласити у овим актуелним догађањима, написан на српском језику пошто постоје јаке и озбиљне намере да се у Црној Гори институционално српски језик преименује у црногорски језик.
Издавачка компанија "Вијести" је у великом тиражу 22.000 примерака објавила тај мој роман без икаквог контакта са мном, дакле, без сагласности, без уговора, и тим чином направила три деликта: први је пиратерија, други – да је правним насиљем преименовала роман српске књижевности у црногорски роман, и трећи, тај роман је објављен у истим корицама са два друга романа, што је својеврсни чин обезвређивања те књиге и својеврсно вређање."
Не знам да ли је Шћепановић од ровачких Шћепановића. Ако јесте, онда се Никшићима мора признати одређени литерарни дар, довољно је поменути: Борислава Пекића, Матију Бећковића, Миодрага Булатовића, Милована Ђиласа.
https://www.youtube.com/v/SItZAhb-8fA