Аутор Тема: Средњовековна српска хералдика - Medieval Serbian Heraldry  (Прочитано 35135 пута)

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 991
Одг: Средњовековна српска хералдика - Medieval Serbian Heraldry
« Одговор #100 послато: Децембар 10, 2024, 02:20:56 поподне »
Апропо Жарка и Б(В)ратислава прво прочитах да су пронађени посмртни остаци и да ће се радити  анализе, а затим да нису пронађени посмртни остаци испод надгробних плоча. Ако надлежни људи са "Порекла"  имају контакт са археолошким тимом  надам се да могу разрешити ову мистерију.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1333
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #101 послато: Децембар 10, 2024, 02:37:07 поподне »
И ја сам прочитао да су пронађени скелети испод обе плоче. Где си видео да пише да нема? Када смо већ код тога зна ли ко шта је било са оном некрополом на граници Србије и Црне Горе, оном на самом граничном прелазу? Поред ње постоји још једно место које до сада није ти проучавано а то је она велика некропола са стећцима код језера Перућац. Све у свему Мађари су светлосну годину испред нас.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 991
« Одговор #102 послато: Децембар 10, 2024, 04:12:54 поподне »
Испред нас је Босна, а камоли Мађарска. Да нема професора Кораћа и истраживања Виминацијума ми не би ни имали анализиране узорке из прошлости. Што се тиче Жарка и Б(В)ратислава траје  завет ћутања што надам се није лош знак сам по себи.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1814
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #103 послато: Јануар 11, 2025, 03:38:41 поподне »
Грб Котроманића
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1084
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #104 послато: Јануар 11, 2025, 09:42:18 поподне »
Нисам хералдичар, али ово решење са крстовима који висе наопачке ми не делује лепо. На другим приказима грба Котроаманића то више личи на неку пузавицу са тролисним изданцима, него на крстове.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1697
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #105 послато: Јануар 11, 2025, 09:46:45 поподне »
Знам да сад звучим као они људи које нико не воли јер мисле да нитпикујем, али морам рећи да читава династија никад није имала посебан грб, него је сваки владар из ове династио имао свој грб. Некад су се грбови понављали, и неколико владара из ове династије користило је исти грб.

Неки владари имали су само круну на грбу, други крунисано Т, а трећи крунисано TS на штиту. Овај, напознатији грб, највероватније је први користио Твртко након крунисања, кад је додао љиљане претходном грбу који је највероватније био дијагонална трака на штиту.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"