Аутор Тема: Мој грб - како изгледа, шта предлажете?  (Прочитано 194639 пута)

Ван мреже Sergio

• Памтиша
  • Поруке: 1855
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Мој грб - како изгледа, шта предлажете?
« послато: Децембар 01, 2016, 12:35:46 пре подне »
Sergio ме ових дана инспирисао да мало истражујем симболику Светог Ђорђа, кроз призму хералдике, па нађох доста занимљивих примера употребе те светогеоргијанске симболике у разним уметничким представама Светог Ђорђа.

Ово је пример у коме је рецимо за челенку употребљена фигура змаја, који још није уловљен, али његов носилац је провиђен да буде тај који ће убити змаја.

Слика је дело савременог сликара Леондарда Портера и настала је 2011. године.

Хералдички уметник и ја некако и даље нагињемо да наш змај буде прободен копљем.  :)
Стваро лепа слика!  :)
Ево још мало примењене хералдике (Велика Британија).
Слика:

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1814
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Мој грб - како изгледа, шта предлажете?
« Одговор #1 послато: Децембар 01, 2016, 04:27:54 пре подне »
Хералдички уметник и ја некако и даље нагињемо да наш змај буде прободен копљем.  :)

Имате ли неку радну верзију, да учествујемо са приједлозима? Још једном све похвале за грб :)
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #2 послато: Децембар 01, 2016, 12:30:09 поподне »
Имате ли неку радну верзију, да учествујемо са приједлозима? Још једном све похвале за грб :)

Избор челенке је сужен и отприлике би изгледао овако:  "На кациги, овојнице и плашта у осовним бојама, израстајући змај пропети црвени, наоружан и језиком, прободен кроз прса копљем, све златно." Наравно, црта још увек није подвучена, могуће су измене (вероватно само мање). Емблазон челенке и даље не постоји, а блазон још није озваничен. Штит је готов. То је мој аватар на овом форуму. Користим знак каденције за најстаријег сина јер грб у основи припада мом оцу. Мој штит још можете видети и на следећим линковима:

1. http://www.heraldikasrbija.rs/clanovi-drustva/

2. http://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Sr%C4%91an_Veki%C4%87

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #3 послато: Децембар 03, 2016, 10:45:16 поподне »
Мој отац се мало окушао у примењеној хералдици. Ово је правио од глине. Није лоше испало  с обзиром да је ово радио први пут.
Слика:

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9518
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #4 послато: Децембар 04, 2016, 11:57:46 пре подне »
Мој отац се мало окушао у примењеној хералдици. Ово је правио од глине. Није лоше испало  с обзиром да је ово радио први пут.
Слика:

Као рад, за похвалу, поготово ако је првенац. ;)

Али за хералдичаре, требало би га ипак укалупити у хералдичку форму, дакле да буде хералдички исправан.

У овом примеру, требао би прави штит, и на штиту само крин.

Ако иде и круна, она мора изнад штита.

Иначе, овакви радови би могли наићи на интересовање херадличке публике и код нас и у свету, само да их је мало више и да су мало популаризовани. Не знам да ли се то ради, али зашто не и боја на овакве одливке?

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #5 послато: Децембар 04, 2016, 04:01:19 поподне »
Иначе, овакви радови би могли наићи на интересовање херадличке публике и код нас и у свету, само да их је мало више и да су мало популаризовани. Не знам да ли се то ради, али зашто не и боја на овакве одливке?

Ово је више био експеримент у слободној уметничкој интерпретацији, тако да нису испоштована сва хералдичка правила. Мислим да се боја може стављати на овакве одливке, али то није урађено у овом случају.
Мада, мој отац више преферира аматерско сликарство. Ово је један од његових раних радова (1975).
Слика:

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #6 послато: Децембар 04, 2016, 04:13:16 поподне »
Примењена хералдика у архитектури. Фасаде старих зграда из доба Аустро-Угарске у центру Суботице. Снимио сам мобилним телефоном.

Слика 1:

Слика 2:

Слика 3:

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 5682
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #7 послато: Децембар 04, 2016, 04:35:45 поподне »
Можда није у реду што скрећем мало са теме, али видим да овде има има доста познавалаца хералдике, па ћу искористити прилику за малу "злоупотребу". Наиме, кренуо сам са неким аматерским покушајима осмишљавања грба па бих волео да чујем мишљење људи који боље познају тематику да ли је почетна идеја у складу са хералдичким правилима. Ево неке моје идеје за основу грба:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1697
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #8 послато: Децембар 04, 2016, 06:56:26 поподне »
Можда није у реду што скрећем мало са теме, али видим да овде има има доста познавалаца хералдике, па ћу искористити прилику за малу "злоупотребу". Наиме, кренуо сам са неким аматерским покушајима осмишљавања грба па бих волео да чујем мишљење људи који боље познају тематику да ли је почетна идеја у складу са хералдичким правилима. Ево неке моје идеје за основу грба:

Колико сам схватио, твоји су од Мириловића, је ли тако?

Уколико би грб требало то да нагласи, онда нема потребе за усправљеним коњем. Довољно је само 5 полумесеца, јер то и јесте штит с грба Мириловића. Дакле, мој предлог би био да се уклони коњ и оставе само полумесечеви, јер се тако указује на Мириловиће; могуће је да негде на свету постоји грб који на штиту има 5 младих месечева и усправљеног златног коња, па би деловало као да водиш порекло од те породице. То би био први предлог - избацити коња и оставити само месечеве. Још само да нагласим да би месечеви требало да буду усправни.  :)

Да ли би ова три крста и тврђава требало да представљају Херцеговину?
Можеш ли да напишеш шта би ти желео да грб говори? Сем порекла од Мириловића, то ми је јасно.  :)
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #9 послато: Децембар 04, 2016, 07:08:10 поподне »
Пошто видим да је све више људи заинтересовано за креирање сопственог грба, што је сјајна вест, можда не би било лоше отворити нову тему и пребацити ове претходне поруке у њу. Тема може да се зове, рецимо, "Мој грб - предлози и савети", или нешто слично.  :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #10 послато: Децембар 04, 2016, 08:01:39 поподне »
Колико сам схватио, твоји су од Мириловића, је ли тако?

Уколико би грб требало то да нагласи, онда нема потребе за усправљеним коњем. Довољно је само 5 полумесеца, јер то и јесте штит с грба Мириловића. Дакле, мој предлог би био да се уклони коњ и оставе само полумесечеви, јер се тако указује на Мириловиће; могуће је да негде на свету постоји грб који на штиту има 5 младих месечева и усправљеног златног коња, па би деловало као да водиш порекло од те породице. То би био први предлог - избацити коња и оставити само месечеве. Још само да нагласим да би месечеви требало да буду усправни.  :)

Да ли би ова три крста и тврђава требало да представљају Херцеговину?
Можеш ли да напишеш шта би ти желео да грб говори? Сем порекла од Мириловића, то ми је јасно.  :)

Бакс, драго ми је да си разумео нешто од симболике коју сам покушао да уградим у штит. Значи да нисам баш потпуно омашио :). Грб би требао да представља братство Михића који јесу део рода Мириловића. Симболика би била следећа:
  • Подела штита на четири поља је одабрана жељом да буде подељен централним белим крстом. Облик крста прати стилизовани "Косовски крст" (овде: http://www.czipm.org/vjsk.html) што би требало да укаже на даље порекло рода Мириловића са простора Косова.
  • Горње лево поље са златним коњем који се пропиње и пет полумесеца указује на припадност Михића роду Мириловића као што си претпоставио. Свестан сам да би требали бити положени (вероватно си то мислио да кажеш). Назовимо то Copy/Paste грешком, јер сам их преузео са грба Мириловића који је био накривљен, а нисам много о томе водио рачуна јер сам се фокусирао на идејни дизајн штита. Пртио сам симболику овог грба: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Mirilovic_Coat_of_Arms_V1.png/200px-Mirilovic_Coat_of_Arms_V1.png
  • Идеја са симболиком горњег десног поље је вишеструка. Избор беле и црвене боје и симетричних крстова треба да укаже на Херцеговину и подсети на заставу Војводства Светог Саве. Три крста испод куле треба да укажу на предање Михића: Михићи потичу од три сина родоначелника Михе који су имали своју кулу у Горњем Храсну. Предање каже да је Михо са своја три сина живео под кулом и тај засеок се зато данас зове Поткула, а омеђине куле постоје и данас. То би било дакле значенје три крста под кулом - три Михина сина која живе под кулом. Поред тога, и симбол куле сам по себи би требао да указује на величину и друштво, што у неку руку грб и треба да представи - једно бројно братство.
  • Јагње у средини крста симболише Св. Јована Крститеља, што је крсна слава свих Мириловића па и Михића. Како сам пронашао, јагње божије је симбол који се везује за Св. Јована Крститеља (нпр. https://thatresourcesite.com/thatresourcesite/wp-content/uploads/2013/06/St-John-the-Baptist-Saintly-Symbols.jpg). У извесној мери идеја ми је била да се искористи и хералдичка симболика самог јагњета (трпљење под патњом) јер мислим да се у извесној мери може повезати са судбином бројних фамилија братства Михића.

То су биле идеје којима сам се водио, наравно поред неке опште естетике коју сам покушао да осмислим.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #11 послато: Децембар 04, 2016, 08:24:43 поподне »
Пошто видим да је све више људи заинтересовано за креирање сопственог грба, што је сјајна вест, можда не би било лоше отворити нову тему и пребацити ове претходне поруке у њу. Тема може да се зове, рецимо, "Мој грб - предлози и савети", или нешто слично.  :)

Подржавам идеју.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #12 послато: Децембар 04, 2016, 09:25:01 поподне »
Бакс, драго ми је да си разумео нешто од симболике коју сам покушао да уградим у штит. Значи да нисам баш потпуно омашио :). Грб би требао да представља братство Михића који јесу део рода Мириловића. Симболика би била следећа:
  • Подела штита на четири поља је одабрана жељом да буде подељен централним белим крстом. Облик крста прати стилизовани "Косовски крст" (овде: http://www.czipm.org/vjsk.html) што би требало да укаже на даље порекло рода Мириловића са простора Косова.
  • Горње лево поље са златним коњем који се пропиње и пет полумесеца указује на припадност Михића роду Мириловића као што си претпоставио. Свестан сам да би требали бити положени (вероватно си то мислио да кажеш). Назовимо то Copy/Paste грешком, јер сам их преузео са грба Мириловића који је био накривљен, а нисам много о томе водио рачуна јер сам се фокусирао на идејни дизајн штита. Пртио сам симболику овог грба: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Mirilovic_Coat_of_Arms_V1.png/200px-Mirilovic_Coat_of_Arms_V1.png
  • Идеја са симболиком горњег десног поље је вишеструка. Избор беле и црвене боје и симетричних крстова треба да укаже на Херцеговину и подсети на заставу Војводства Светог Саве. Три крста испод куле треба да укажу на предање Михића: Михићи потичу од три сина родоначелника Михе који су имали своју кулу у Горњем Храсну. Предање каже да је Михо са своја три сина живео под кулом и тај засеок се зато данас зове Поткула, а омеђине куле постоје и данас. То би било дакле значенје три крста под кулом - три Михина сина која живе под кулом. Поред тога, и симбол куле сам по себи би требао да указује на величину и друштво, што у неку руку грб и треба да представи - једно бројно братство.
  • Јагње у средини крста симболише Св. Јована Крститеља, што је крсна слава свих Мириловића па и Михића. Како сам пронашао, јагње божије је симбол који се везује за Св. Јована Крститеља (нпр. https://thatresourcesite.com/thatresourcesite/wp-content/uploads/2013/06/St-John-the-Baptist-Saintly-Symbols.jpg). У извесној мери идеја ми је била да се искористи и хералдичка симболика самог јагњета (трпљење под патњом) јер мислим да се у извесној мери може повезати са судбином бројних фамилија братства Михића.

То су биле идеје којима сам се водио, наравно поред неке опште естетике коју сам покушао да осмислим.

Да, положени. Боже...  :o

Аха, схватам. Сјајна симболика за породично предање.
Ево, мало сам се играо у Пејнту. Молим све који виде слику да ми се не смеју због јагњета у средини; на брзину сам све урадио, а и ово је само скица.  ;D

mladjo

• Гост
« Одговор #13 послато: Децембар 04, 2016, 09:35:12 поподне »

Дивно, све јако лијепо сажето...међутим, мишљења сам да би ипак грб требао више говорити о теби него о широј породици и поријеклу, значи грб би требао бити првенствено Велибора Михића и његових потомака, то је центар грба/штита...а после је свакако могуће указивати и на везу са Мириловићима (ово је већ мало проблематичније доказати, историјиски гледано), као и прапостојбини Херцеговини и Космету.
Такође мислим да би било добро да што мање шаржи буде на штиту...како исти не би био пренатрпан.

Ово је свакако моје субјективно мишљење...гледате га као на конструктивну критику. :)
« Последња измена: Децембар 04, 2016, 09:42:45 поподне млађо »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #14 послато: Децембар 04, 2016, 09:41:15 поподне »

Дивно, све јако лијепо сажето...међутим, мишљења сам да би ипак грб требао више говорити о теби него о широј породици и поријеклу, значи грб би требао бити првенствено Велибора Михића и његових потомака, то је центар грба/штита...а после је свакако могуће указивати и на везу са Мириловићима (ово је већ мало проблематичније доказати), као и прапостојбини Херцеговини и Космету.
Такође мислим да би било добро да што мање шаржи буде на штиту...како исти не би био пренатрпан.

Ово је свакако моје субјективно мишљење...гледате га као на конструктивну критику. :)

Чини ми се да би ово требало бити грб читавог братства Михић

mladjo

• Гост
« Одговор #15 послато: Децембар 04, 2016, 09:46:46 поподне »
Чини ми се да би ово требало бити грб читавог братства Михић

Помишљах да је то лични Велиборов грб...праштајте.
Како год, на штиту на видим директну алузију на Михиће.  :)
« Последња измена: Децембар 04, 2016, 09:54:48 поподне млађо »

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #16 послато: Децембар 04, 2016, 10:14:12 поподне »
Sasvim je u redu staviti porodično predanje na grb. To je i moj otac uradio.

Bela šarža ne može na belu pozadinu. To nije heraldički ispravno. Takođe, jagnje je suviše malih proporcija u ovom slučaju.

Ima baš dosta šarži unutar grba. Možda bi trebalo razmisliti o simplifikaciji.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #17 послато: Децембар 04, 2016, 10:26:12 поподне »

Дивно, све јако лијепо сажето...међутим, мишљења сам да би ипак грб требао више говорити о теби него о широј породици и поријеклу, значи грб би требао бити првенствено Велибора Михића и његових потомака, то је центар грба/штита...а после је свакако могуће указивати и на везу са Мириловићима (ово је већ мало проблематичније доказати, историјиски гледано), као и прапостојбини Херцеговини и Космету.

Млађо, нема љутње. Зато сам и поделио овде идеју да бих чуо друга мишљења.
Не знам да ли је ова централна симетрија грба коју је Бакс предложио нешто што је обавезно у хералдици када је штит подељен на четири поља? Мислим на унакрсно понављање шаржи по дијагонали. Управо сам хтео да избегнем претрпаност грба па сам се задржао на шаржама само у горњим пољима. Дакле, ово би била корекција оригиналног предлога са уклоњеним коњем:

Остаје Серђова примедба у вези беле боје јагњета која је на месту. Можда би имало смисла променити му боју...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Жика

• Познавалац
  • Поруке: 579
« Одговор #18 послато: Децембар 04, 2016, 10:49:55 поподне »
покушај да повећаш кулу, да би три крста стала испод ње. (може свака од грана Михића одређену боју свог крста).
Јагње пробај у злато а крстић у застави обавезно црвено, евентуално додај додатну бордуру таковском крсу.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #19 послато: Децембар 04, 2016, 10:59:15 поподне »
покушај да повећаш кулу, да би три крста стала испод ње. (може свака од грана Михића одређену боју свог крста).
Јагње пробај у злато а крстић у застави обавезно црвено, евентуално додај додатну бордуру таковском крсу.

Ne može jagnje u zlatno. To bi opet bilo heraldički pogrešno. Ne može metal na metal, niti boja na boju. Metali su srebro (bela boja) i zlato (žuta boja). Heraldičke boje su: crvena, plava, zelena, crna i ljubičasta.

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #20 послато: Децембар 04, 2016, 11:07:35 поподне »

Ne može jagnje u zlatno. To bi opet bilo heraldički pogrešno. Ne može metal na metal, niti boja na boju. Metali su srebro (bela boja) i zlato (žuta boja). Heraldičke boje su: crvena, plava, zelena, crna i ljubičasta.

Наравно, имамо исту проблематику као са јерусалимским грбом. Треба узети у обзир и јагњећи ореол (златан/сребрн?)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #21 послато: Децембар 04, 2016, 11:18:44 поподне »
Ова два доња поља су ми се мало учинила "празна", па сам због тога поновио шарже одозго. Не морају оне да се понављају, не мораш због тога да бринеш, Велиборе.  :)

Мој предлог за решење метал-на-метал проблема је да крст не мора бити бео. Искрено, бела боја између црвене и плаве ме некако подсећа на југословенство.  ;D

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #22 послато: Децембар 04, 2016, 11:19:46 поподне »
Наравно, имамо исту проблематику као са јерусалимским грбом. Треба узети у обзир и јагњећи ореол (златан/сребрн?)

Oreol je ipak mali detalj na šarži. On bi nekako prošao ali veći deo šarže ipak treba da bude urađan po pravilima tinture. Slučaj (izuzetak) jerusalimskog grba se ne može primeniti u ovom slučaju jer je u pitanju lična, a ne crkvena heraldika. Takođe, znakovi kadencije su izuzeti od pravila tinture, ali o tome ipak nije reč kod Velibora.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #23 послато: Децембар 04, 2016, 11:26:01 поподне »
Oreol je ipak mali detalj na šarži. On bi nekako prošao ali veći deo šarže ipak treba da bude urađan po pravilima tinture. Slučaj (izuzetak) jerusalimskog grba se ne može primeniti u ovom slučaju jer je u pitanju lična, a ne crkvena heraldika. Takođe, znakovi kadencije su izuzeti od pravila tinture, ali o tome ipak nije reč kod Velibora.

Или можда да јагње буде уметнуто? Као, рецимо, на овој застави Финске:

Тада можемо променити позадину јагњета, а крст да и даље остане бео.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #24 послато: Децембар 04, 2016, 11:29:37 поподне »
Или можда да јагње буде уметнуто? Као, рецимо, на овој застави Финске:

U principu, zastave ne treba uzimati kao primer. Heraldika i veksilologija jesu slične discipline ali ipak pravila nisu baš ista.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #25 послато: Децембар 04, 2016, 11:31:37 поподне »
U principu, zastave ne treba uzimati kao primer. Heraldika i veksilologija jesu slične discipline ali ipak pravila nisu baš ista.

Серђо, ово сам узео као илустрацију начина како да се испоштују правила хералдике. Уметање није забрањено.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #26 послато: Децембар 04, 2016, 11:40:14 поподне »
Može krst ostati kao metal. Jagnje se u tom slučaju može predstaviti u nekoj heraldičkoj boju (crvena, crna, plava...).
Primer:

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #27 послато: Децембар 04, 2016, 11:44:05 поподне »
Направљена нова тема. Супер, да не затрпавамо ону.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #28 послато: Децембар 04, 2016, 11:49:49 поподне »

Велиборе, зар Часни Крст и Јагње Божије нису на неки начин симболички синоними? Шта представља крст, а шта јагње у конкретном случају? По мени, ту имамо два симбола истог значења који се преплићу, можда се једноставно треба одлучити за један? На страну што и кад би остало овако, нешто мора да мења боју, Часни Крст или Јагње Божије.

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #29 послато: Децембар 05, 2016, 12:27:52 пре подне »
Они који славе:

- Св. Николу могу као симбол у грбу узети три златне кугле (=три погаче)
- Св. Јована Богослова - орла
- Св. Марка - лава (крилатог)
- Св. Луку- вола (крилатог)
- Св. Матију- анђела
- Св. Андрију- крст (као шкотски)
итд.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #30 послато: Децембар 05, 2016, 12:28:58 пре подне »
Велиборе, зар Часни Крст и Јагње Божије нису на неки начин симболички синоними? Шта представља крст, а шта јагње у конкретном случају? По мени, ту имамо два симбола истог значења који се преплићу, можда се једноставно треба одлучити за један? На страну што и кад би остало овако, нешто мора да мења боју, Часни Крст или Јагње Божије.

Амикусе, објаснио сам неколико постова раније симболику:

Серђов предлог да јагње не буде бело ми се не свиђа, иако сам и сам у једном моменту на то помислио. Али свака боја за Јагње Божије осим беле ми је некако непримерена. Можда би нешто овако могло да дође у обзир:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #31 послато: Децембар 05, 2016, 12:32:40 пре подне »
Упс... Грешком обрисах кулу... :(
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #32 послато: Децембар 05, 2016, 12:37:26 пре подне »
Упс... Грешком обрисах кулу... :(

Корекција:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #33 послато: Децембар 05, 2016, 12:40:21 пре подне »
Супер је испало! Јеси ли пробао да 3 крста ставиш на бедем?

mladjo

• Гост
« Одговор #34 послато: Децембар 05, 2016, 12:50:29 пре подне »
Амикусе, објаснио сам неколико постова раније симболику:
Серђов предлог да јагње не буде бело ми се не свиђа, иако сам и сам у једном моменту на то помислио. Али свака боја за Јагње Божије осим беле ми је некако непримерена. Можда би нешто овако могло да дође у обзир:

Алузија на крсно име може ићи нпр. на челенку...штит бих ипак додатно растеретио и да сам на твом мјесту, покушао бих да нађем шаржу која би одговарала или твом имену или презимену или нешто што је теби битно и што повлачи одређену симболику, грб је ипак твој: лични.  :)
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 12:59:17 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #35 послато: Децембар 05, 2016, 01:16:50 пре подне »
Супер је испало! Јеси ли пробао да 3 крста ставиш на бедем?
Нисам. Баш сам желео беле симетричне крстиће на црвеној подлози, да асоцирају на прву заставу Херцеговине, ову што ми је аватар.

Алузија на крсно име може ићи нпр. на челенку...штит бих ипак додатно растеретио и да сам на твом мјесту, покушао бих да нађем шаржу која би одговарала или твом имену или презимену или нешто што је теби битно и што повлачи одређену симболику, грб је ипак твој: лични.  :)
И то ми је пало на памет, да јагње иде на челенку.
Ово не би био мој лични грб, па не бих да уносим личне елементе. Идеја ми је да буде грб нашег братства, зато сам се и фокусирао на заједничку прошлост Михића. Постоје неке идеје да се региструјемо као грађанско удружење, па би смо онда могли да региструјемо и грб. До тада је ово само вежба јер не могу ја сам да проглашавам нешто за грб братства у име свих Михића. Но свакако ћу предлог изнети на братственичку Фејсбук групу :)

Дакле, без јагњета штит би изгледао као на слици доле. Некако ми централни круг вапи за неким симболом :)

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #36 послато: Децембар 05, 2016, 01:31:48 пре подне »
Нисам. Баш сам желео беле симетричне крстиће на црвеној подлози, да асоцирају на прву заставу Херцеговине, ову што ми је аватар.
И то ми је пало на памет, да јагње иде на челенку.
Ово не би био мој лични грб, па не бих да уносим личне елементе. Идеја ми је да буде грб нашег братства, зато сам се и фокусирао на заједничку прошлост Михића. Постоје неке идеје да се региструјемо као грађанско удружење, па би смо онда могли да региструјемо и грб. До тада је ово само вежба јер не могу ја сам да проглашавам нешто за грб братства у име свих Михића. Но свакако ћу предлог изнети на братственичку Фејсбук групу :)

Дакле, без јагњета штит би изгледао као на слици доле. Некако ми централни круг вапи за неким симболом :)

Извини, ја се и по други пут зезнух...Бакс ми је на то већ неколико постова раније скренуо пажњу, да је знамење за све Михиће а не твоје лично, значи радите нешто слично што су урадили Мацуре.
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 01:40:47 пре подне млађо »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #37 послато: Децембар 05, 2016, 01:49:30 пре подне »
Амикусе, објаснио сам неколико постова раније симболику.

Да, сад видим, упадох мало на брзину на тему, па не прочитах редом све постове.

Мислим да је грб исувише искомпликован, превише шаржи је на њему, а при том рецимо у доња два поља су празна.

Кад смо код грба Мириловића, тек да напоменем једну ствар, која је више историјска него хералдичка, а то је да грб Мириловића у Фојничком грбовнику није исти као у свим осталим (од Фојничког углавном старијим) преписима. Тамо је штит зелен, а не плав. ;)

Но добро, у начелу, шарже као шарже, могу проћи у свакој комбинацији, а да се сачува нека алузија на тај грб. Уосталом, не знам да ли знате, али тестирани Мирило је рецимо радио себи грб, и он је од Мириовића позајмио детаљ из челенке, крило.

Што се тиче косовског крста, ако то треба да симболизује порекло са Косова, можда је боље наћи неки другачији симбол (зашто не и птица кос, као у грбу Косовчића), јер косовски крст прилично већ заступљен у породичној и личној хералдици, па на неки начин сви грбови помало наликују једни на друге.

Мотив заставе Косача би могао у челенку, рецимо као споредни мотив, две заставице око главног мотива. Слах баш Sergiju такав један пример.

У сваком случају, ја бих овај грб мало претумбао, а о појединим симболима још и поразмислио. Не треба журити у сваком случају! Идеја о кули, застави Косача, вези са Мириловићима, то ми је све OK. :)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #38 послато: Децембар 05, 2016, 01:57:14 пре подне »
Што се тиче косовског крста, ако то треба да симболизује порекло са Косова, можда је боље наћи неки другачији симбол (зашто не и птица кос, као у грбу Косовчића), јер косовски крст прилично већ заступљен у породичној и личној хералдици, па на неки начин сви грбови помало наликују једни на друге.

Или божур. То је лепа симболика (косовски божури).

Ђорђе Реџа је искористио божур, и јако лепо изгледа.
http://www.heraldikum.com/en/arms-of-djordje-redza/
Само, треба бити прави мајстор и то нацртати.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #39 послато: Децембар 05, 2016, 02:45:35 пре подне »
Хвала свима на корисним коментарима. Рецимо да симболику у вези Косова и припадност Мириловићима изместим у неке друге елементе великог грба, ван штита (пре свега челенка). Симболике куле изнад три симетрична крста на црвеном пољу се не бих одрекао јер ми је то некако једино аутентично и у директној вези са предањем Михића. У том случају би штит могао да се сведе на једно поље и значајно упрости. Шта мислите о оваквом решењу:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #40 послато: Децембар 05, 2016, 06:20:10 пре подне »
Хвала свима на корисним коментарима. Рецимо да симболику у вези Косова и припадност Мириловићима изместим у неке друге елементе великог грба, ван штита (пре свега челенка). Симболике куле изнад три симетрична крста на црвеном пољу се не бих одрекао јер ми је то некако једино аутентично и у директној вези са предањем Михића. У том случају би штит могао да се сведе на једно поље и значајно упрости. Шта мислите о оваквом решењу:

Веома добро решење за Ваш грб Велиборе. Сугестија, пошто треба да истакнете и кретање Михића, предлажем да умјесто грчког крста употрјебите косовске; тиме би осим симболике три брата, добили и симболику кретања Ваше породице. Један симбол може да носи више значења. :)

Крстове поставите у формацију, два крста са страна куле, а трећи испод(инспирација према грбу Павловића).

У челенку ставите орлова крила, а у њима полумјесеце, тиме би означили континуитет са Мириловићима.

Нађите простора и за трећу боју. :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #41 послато: Децембар 05, 2016, 10:09:59 пре подне »
Веома добро решење за Ваш грб Велиборе. Сугестија, пошто треба да истакнете и кретање Михића, предлажем да умјесто грчког крста употрјебите косовске; тиме би осим симболике три брата, добили и симболику кретања Ваше породице. Један симбол може да носи више значења. :)

Крстове поставите у формацију, два крста са страна куле, а трећи испод(инспирација према грбу Павловића).

У челенку ставите орлова крила, а у њима полумјесеце, тиме би означили континуитет са Мириловићима.

Нађите простора и за трећу боју. :)

Хвала Радуле. И мени се свиђа више ово ново решење.
Размишљам да ипак одустанем од симболике у вези Косова јер та веза није извесна а и тиче се историје свих Мириловића, не само Михића. Било би зато довољно указати само на везу са Мириловићима. То би можда могло да се уради дискредно, додавањем пет мириловићких полумесеца у главу штита. Тиме би штит добио и предложену трећу боју (или тачније, други метал). Овако некако:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #42 послато: Децембар 05, 2016, 10:21:14 пре подне »

Mislim da su ova rešenja svakako bolja od prvobitnog. Inače, sa izradom blazona ne treba žuriti. To je proces koji može da potraje. Grb treba ozvaničiti tek kada si 100% siguran da više ništa nećeš menjati. U heraldici postoji pravilo da, jednom kad počneš zvanično koristiti grb, naknadne promene više nisu moguće. Naravno, u našoj zemlji ne postoji neki vrhovni heraldički autoritet (kao recimo  u Engleskoj i Škotskoj) koji bi te ukorio, ali to ne znači da pravilo ne treba ispoštovati.

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #43 послато: Децембар 05, 2016, 10:24:35 пре подне »
а шта мислиш о плавом шеврону са 5 златних полумесеца а крсове бочно и испод у распореду 2,1?

mladjo

• Гост
« Одговор #44 послато: Децембар 05, 2016, 10:36:46 пре подне »
а шта мислиш о плавом шеврону са 5 златних полумесеца а крсове бочно и испод у распореду 2,1?

Можда у замјену за класични шеврон, пробати поставити преломљену греду на 4 дијела као алузија на слово М од презимена "Михић"...са 5 златних полумјесеца...

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #45 послато: Децембар 05, 2016, 10:38:15 пре подне »

Размишљам и о плавом шеврону. Бојим се само да опет не завршим са претрпаним и неелегантним решењем...
Крстове хоћу испод куле због поменуте симболике, а и мислим да би са бочно постављеним крстовима штит изгубио на оригиналности и изгледао као некаква адаптирана копија штита Павловића. 
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #46 послато: Децембар 05, 2016, 11:11:16 пре подне »
Mislim da su ova rešenja svakako bolja od prvobitnog. Inače, sa izradom blazona ne treba žuriti. To je proces koji može da potraje. Grb treba ozvaničiti tek kada si 100% siguran da više ništa nećeš menjati. U heraldici postoji pravilo da, jednom kad počneš zvanično koristiti grb, naknadne promene više nisu moguće. Naravno, u našoj zemlji ne postoji neki vrhovni heraldički autoritet (kao recimo  u Engleskoj i Škotskoj) koji bi te ukorio, ali to ne znači da pravilo ne treba ispoštovati.

Значи, као тетоважа. Добро размислити јер кад се једном стави назад нема :). Свакако никуда не журим, одлежаће све ове идеје док се коначно не одлучим...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #47 послато: Децембар 05, 2016, 11:32:19 пре подне »
Још једна могућа варијација на исту тему, овај пут са придодатим "мириловићким" чифом:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1366
« Одговор #48 послато: Децембар 05, 2016, 12:00:19 поподне »
Сва ова понуђена рјешења су нешто најбоље што сам видио до сада у креирању породичних грбова у Херцеговини. Али ту ми нешто фали. Некако је упроштен грб. Јеси ли покушао да подјелиш грб у четри једнака поља, два црвена и два плава. У једно црвено нек иде кула, у друго три крста. у плава нек иде јагње и полумјесеци Мириловића

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #49 послато: Децембар 05, 2016, 12:02:12 поподне »
И да додам, већину мојих земљака спомен Михића, углавном ће одмах асоцирати на врхунски клесарску умјетност

mladjo

• Гост
« Одговор #50 послато: Децембар 05, 2016, 01:55:09 поподне »
Моје виђење:  :)

Јагње се није баш најбоље уклопило у композицију...нисам нешто нарочито вјешт а не знам и да ли је редослед шаржи коректан...но, да придодам мало ватре дискусији.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #51 послато: Децембар 05, 2016, 02:04:22 поподне »

Јагње се није баш најбоље уклопило у композицију...нисам нешто нарочито вјешт а не знам и да ли је редослед шаржи коректан...но, да придодам мало ватре дискусији.

Млађо, одлично осмишљено! :)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #52 послато: Децембар 05, 2016, 02:08:49 поподне »

Сјајно!

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #53 послато: Децембар 05, 2016, 02:34:19 поподне »
Пре свега, хвала вам много свима што сте узели учешћа у овој дискусији.

Веома занимљива идеја, једино би полумесеци требали бити положени а не усправљени.

Ја сам се некако сад залепио за ово идејно решење са јединственим црвеним пољем :). Волфов коментар о Михићима као каменоресцима ми је веома интересантан јер је то заиста био занат којим су се бавили многи од нас. У неком моменту сам имао идеју да и то некако укомбинујем, па ми је после побегла. Пронашао сам симболику која се користила за каменорезачки занат у средњовековној хералдици (http://mistholme.com/wp-content/uploads/2013/12/chisel.jpg) па би се можда могла укомпоновати у грб, уз ризик да опет претрпам поље шаржама:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #54 послато: Децембар 05, 2016, 02:57:43 поподне »
Још једна могућа варијација на исту тему, овај пут са придодатим "мириловићким" чифом:

Генерално, заглавље (Chief) у плавој боји не би требало да иде на црвен штит. То је оно правило да боја не иде на боју. Пар хералдичких познавалаца ми је скренуло пажњу на то док сам им својевремено излагао све моје идејe за грб. Мада, има доста примера где се не примењује ово правило, па стављају боју (заглавље) на боју (штит). Нпр. у француској месној хералдици има доста примера, а видео сам и међу личним грбовима на сајту Центра за истраживање православног монархизма. Ја лично не бих то радио, али ти можеш тражити оправдање у овим изузецима које сам навео, ако се одлучиш за ову варијанту.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #55 послато: Децембар 05, 2016, 03:20:00 поподне »
Генерално, заглавље (Chief) у плавој боји не би требало да иде на црвен штит. То је оно правило да боја не иде на боју. Пар хералдичких познавалаца ми је скренуло пажњу на то док сам им својевремено излагао све моје идејe за грб. Мада, има доста примера где се не примењује ово правило, па стављају боју (заглавље) на боју (штит). Нпр. у француској месној хералдици има доста примера, а видео сам и међу личним грбовима на сајту Центра за истраживање православног монархизма. Ја лично не бих то радио, али ти можеш тражити оправдање у овим изузецима које сам навео, ако се одлучиш за ову варијанту.

Серђо, да ли би додавање пет златних полумесеца директно на главу црвеног штита без издвајања плавог заглавља (једна од варијанти коју сам предложио) било хералдички прихватљиво?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #56 послато: Децембар 05, 2016, 03:26:41 поподне »
Серђо, да ли би додавање пет златних полумесеца директно на главу црвеног штита без издвајања плавог заглавља (једна од варијанти коју сам предложио) било хералдички прихватљиво?

Да.

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #57 послато: Децембар 05, 2016, 03:28:15 поподне »
Овако је отприлике изгледала ваша кула у Храсном. Ово је Комадова кула у Убоску(исто Мириловићка породица)

screenshot

mladjo

• Гост
« Одговор #58 послато: Децембар 05, 2016, 04:07:34 поподне »
Млађо, одлично осмишљено! :)

Сјајно!

Хвала, хвала...трудим се...Грујићева школа.  ;)
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 04:11:37 поподне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #59 послато: Децембар 05, 2016, 04:09:00 поподне »
Пре свега, хвала вам много свима што сте узели учешћа у овој дискусији.

Веома занимљива идеја, једино би полумесеци требали бити положени а не усправљени.

Ја сам се некако сад залепио за ово идејно решење са јединственим црвеним пољем :). Волфов коментар о Михићима као каменоресцима ми је веома интересантан јер је то заиста био занат којим су се бавили многи од нас. У неком моменту сам имао идеју да и то некако укомбинујем, па ми је после побегла. Пронашао сам симболику која се користила за каменорезачки занат у средњовековној хералдици (http://mistholme.com/wp-content/uploads/2013/12/chisel.jpg) па би се можда могла укомпоновати у грб, уз ризик да опет претрпам поље шаржама:

Тек када сам поставио примјетих грјешку...исправих и додах пар шаржи.
Но, јасно ми је да си се концентрисао на горе постављено рјешење...ипак стављам у прилог и следеће...:  8)

« Последња измена: Децембар 05, 2016, 04:14:39 поподне млађо »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #60 послато: Децембар 05, 2016, 04:24:05 поподне »

Тек када сам поставио примјетих грјешку...исправих и додах пар шаржи.
Но, јасно ми је да си се концентрисао на горе постављено рјешење...ипак стављам у прилог и следеће...:  8)

Да, ово је одлично, јер се врхови алатки савршено уклапају у "брегове" у доњем пољу.  :)

По мени, овде је мали проблем то што се месечеви налазе један поред другог, док је код Мириловића јасно: два у горњем реду, један у средњем, и два у доњем реду. Јесу месечеви симбол Мириловића, али је битно и како стоје.  :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #61 послато: Децембар 05, 2016, 05:26:22 поподне »
По мени, овде је мали проблем то што се месечеви налазе један поред другог, док је код Мириловића јасно: два у горњем реду, један у средњем, и два у доњем реду. Јесу месечеви симбол Мириловића, али је битно и како стоје.  :)

Слажем се да је у приказу грба Мириловића битна комплетна композиција. Но овде је ипак идеја да се направи само асоцијација на везу са Мириловићима, није обавезно да се копира комплетан блазон. Као што би стављањем крила у челенку или полумесеца на плашт указали на везу са Мириловићима, тако и ових пет полумесеца има исту симболику. У противном, били би спорни и крило у челенци и полумесец на плашту, јер се такви симболи јављају на многим грбовима, не само код Мириловића.
Зато бих у складу са Срђановом препоруком уклонио и плаво заглавље, јер сматрам да је и пет положених златних полумесеца довољна симболика за асоцирање на везу са Мириловићима, па нема разлога да се оптерећује грб и крше хералдичка правила.

Уз дужно поштовање према свим изнетим предлозима. мој фаворит за сада изгледа овако:

Мада, можда бих могао наћи неку "четвртастију" кулу која више подсећа на ову херцеговачку са Волфове слике :).
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #62 послато: Децембар 05, 2016, 06:39:22 поподне »
Народе, пребацих вам куле на Археологију.

Тема је посебна, а како је и занимљива, нема разлога да овде остане затрпана. ;)

Овде настављамо о грбовима. ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #63 послато: Децембар 05, 2016, 08:32:59 поподне »
На кућном заседању изгласана је замена кружне куле четвртастом. Таман и јгање да има где да стане :).
Ово је 16. предлог од јуче од када је кренула тема, што публикован на форуму, што интерни, и на њему бих се за сада зауставио:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #64 послато: Децембар 05, 2016, 08:58:01 поподне »
На кућном заседању изгласана је замена кружне куле четвртастом. Таман и јгање да има где да стане :)

Уколико кула мора бити одређеног облика, требало би то прецизирати у будућем блазону.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #65 послато: Децембар 05, 2016, 09:07:54 поподне »
Уколико кула мора бити одређеног облика, требало би то прецизирати у будућем блазону.

Хвала Срђане. Да, то ми је јасно. Колико сам разумео, сваки детаљ на грбу за који је битно да буде представљен на тачно одређен начин, мора да буде описан у блазону. Али мислим да је за регистрацију грба још рано, треба мало ова идеја да одлежи, да се ипак не залећем превише. Па и да је прво представим фамилији. Ваљда нам нико неће у међувремену регистровати грб на своје име :).
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #66 послато: Децембар 05, 2016, 09:08:45 поподне »
Шпица изгледа као метак за ловачки карабин :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #67 послато: Децембар 05, 2016, 09:38:48 поподне »

Баш... :)  Можда и у томе има неког скривеног значења...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #68 послато: Децембар 05, 2016, 09:40:45 поподне »
Али мислим да је за регистрацију грба још рано, треба мало ова идеја да одлежи, да се ипак не залећем превише.

Tako je.  :)

Ваљда нам нико неће у међувремену регистровати грб на своје име :).

Међу нама нема лопова.  ;) Ако неко са стране украде, ми ћемо сведочити у твоју корист.   :P

;D

Ван мреже Сол

• Истраживач
  • Поруке: 1325
« Одговор #69 послато: Децембар 05, 2016, 09:51:48 поподне »

Свака част Млађо, првокласан нацрт! Штета што ниiе у боiи! :'( (шеврон са Iагњетом iе пун погодак!)
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

mladjo

• Гост
« Одговор #70 послато: Децембар 05, 2016, 10:00:51 поподне »
Свака част Млађо, првокласан нацрт! Штета што ниiе у боiи! :'( (шеврон са Iагњетом iе пун погодак!)

Хвала Сол,
горе постављено је требало само мало да подстакне дискусију...нисам има друге намјере, међутим ”преломљена” греда је требала алудирати на почетно слово М презимена Михић...мислим да не дужим причу, било би ту још доста посла, због тога урадих онај штит/нацрт на брзака без тинктура...  :)
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 10:17:46 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #71 послато: Децембар 05, 2016, 10:29:50 поподне »

Кад се Млађо већ потрудио, штета да не обојимо и његову верзију. Овако некако би то изгледало за почетак:

Визуелно изузетно лепо али ме код овог решења мучи неколико ствари:
- Превелик део простора на штиту је посвећен грбу Мириловића. Тако је било и у мом првом решењу али сам касније заузео становиште да фокус грба треба да буде на Михићима те да се веза са Мириловићима само назначи.
- Верзија са јагњем у доњем пољу ми је била прихватљивија, јер овде опет постоји проблем превише малог јагњета када је у шеврону. Можда би било боље сместити алатке у косине шеврона а вратити јагње у доње поље.
- Немам идеју које боје искористити за шеврон (тј. изломљену греду) и доње поље. Осим црвене и евентуално плаве, остале боје мени лично ништа не значе, а не видим како да се црвена и плава ту употребе на смислен начин. Такође, опет имамо ситуацију да сребрна и златна као метали не долазе у обзир за бојење шеврона и доњег поља.
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #72 послато: Децембар 05, 2016, 10:48:20 поподне »
Кад се Млађо већ потрудио, штета да не обојимо и његову верзију. Овако некако би то изгледало за почетак:

Визуелно изузетно лепо али ме код овог решења мучи неколико ствари:
- Превелик део простора на штиту је посвећен грбу Мириловића. Тако је било и у мом првом решењу али сам касније заузео становиште да фокус грба треба да буде на Михићима те да се веза са Мириловићима само назначи.
- Верзија са јагњем у доњем пољу ми је била прихватљивија, јер овде опет постоји проблем превише малог јагњета када је у шеврону. Можда би било боље сместити алатке у косине шеврона а вратити јагње у доње поље.
- Немам идеју које боје искористити за шеврон (тј. изломљену греду) и доње поље. Осим црвене и евентуално плаве, остале боје мени лично ништа не значе, а не видим како да се црвена и плава ту употребе на смислен начин. Такође, опет имамо ситуацију да сребрна и златна као метали не долазе у обзир за бојење шеврона и доњег поља.

Идемо даље:  ;)

« Последња измена: Децембар 05, 2016, 10:57:52 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #73 послато: Децембар 05, 2016, 11:05:23 поподне »

Идемо даље:  ;)

Е ово ми се много више свиђа! Могу ли на сребро ићи златне шарже ако имају црну бордуру? Мислим, зар у том случају боја не раздваја метале? На пример:

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #74 послато: Децембар 05, 2016, 11:09:03 поподне »
Е ово ми се много више свиђа! Могу ли на сребро ићи златне шарже ако имају црну бордуру? Мислим, зар у том случају боја не раздваја метале? На пример:

Све зависи, можда ако би полумјесеци били ”фимбрирани”...у неку од тинктура.
Такође, расцијепљено црвено и плаво је за неке проблематично... :)
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 11:11:32 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #75 послато: Децембар 05, 2016, 11:17:40 поподне »

Све зависи, можда ако би полумјесеци били ”фимбрирани”...у неку од тинктура.
Такође, расцијепљено црвено и плаво је за неке проблематично... :)

Сад сам показао рођи који нема појма са хералдиком да ми да своје тумачење овог грба на основу познавања историје и предања Михића. Каже човек "Ово за јагњетину у реду... И овај метак за снајпер и војнички ашовчић и то ми је јасно... Али шта су ти ови муслимани и овај шах горе"? :D :D :D :D

Ето ти симболике...
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #76 послато: Децембар 05, 2016, 11:21:57 поподне »
Сад сам показао рођи који нема појма са хералдиком да ми да своје тумачење овог грба на основу познавања историје и предања Михића. Каже човек "Ово за јагњетину у реду... И овај метак за снајпер и војнички ашовчић и то ми је јасно... Али шта су ти ови муслимани и овај шах горе"? :D :D :D :D

Ето ти симболике...

”Ово за јагњетину у реду...метак за снајпер и војнички ашовчић”...умирем од смијеха!  ;D
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 11:26:08 поподне млађо »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #77 послато: Децембар 05, 2016, 11:25:40 поподне »
У суштини, грб не мора бити подељен на плаву и црвену половину.

mladjo

• Гост
« Одговор #78 послато: Децембар 05, 2016, 11:27:15 поподне »
У суштини, грб не мора бити подељен на плаву и црвену половину.

Слажем се, међутим у овом случају проблематично јесте што греда у плаво пада преко штита у црвено...у овом случају потребно је фимбрирати греду...у злато или сребро.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #79 послато: Децембар 05, 2016, 11:34:22 поподне »

Слажем се, међутим у овом случају проблематично јесте што греда у плаво пада преко штита у црвено...у овом случају потребно је фимбрирати греду...у злато или сребро.

Могло би, али мислим да нема потребе. Као што рече Серђо, чак и ЦЗПМ не прати ово правило, и на њиховом сајту могу се наћи многи боја-на-боју примери.

mladjo

• Гост
« Одговор #80 послато: Децембар 05, 2016, 11:35:48 поподне »
Могло би, али мислим да нема потребе. Као што рече Серђо, чак и ЦЗПМ не прати ово правило, и на њиховом сајту могу се наћи многи боја-на-боју примери.

Да да, то је ОК, међутим тамо гдје се може то правило испоштовати, било би добро исто и спровести... :)

То значи овако:

А може и ово:
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 11:52:37 поподне млађо »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #81 послато: Децембар 05, 2016, 11:50:21 поподне »
Мени опет некако проблем ти месечеви - нису поређани како треба. Као, рецимо, кад би ставио крст и 4 оцила без икаквог реда. Рецимо, једно оцило, па крст, па онда још 3 оцила једно за другим.

Схватам да би само требало нагласити порекло од Мириловића, али ово онда није симбол Мириловића. Можда нека породица у Белгији или Бог-зна-где има грб с овако постављеним златним месечевима на плавој позадини. Испало би да се наглашава порекло од њих.

Не знам да ли сам добро објаснио шта сам хтео да кажем...

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #82 послато: Децембар 05, 2016, 11:52:12 поподне »
Није правилно да у грбу имаш и сребрене и златне елементе; то је резервисано за племство. Можеш имати само једно.  ;)

mladjo

• Гост
« Одговор #83 послато: Децембар 05, 2016, 11:53:40 поподне »
Мени опет некако проблем ти месечеви - нису поређани како треба. Као, рецимо, кад би ставио крст и 4 оцила без икаквог реда. Рецимо, једно оцило, па крст, па онда још 3 оцила једно за другим.

Схватам да би само требало нагласити порекло од Мириловића, али ово онда није симбол Мириловића. Можда нека породица у Белгији или Бог-зна-где има грб с овако постављеним златним месечевима на плавој позадини. Испало би да се наглашава порекло од њих.

Да, дијелимо исто мишљење.

mladjo

• Гост
« Одговор #84 послато: Децембар 05, 2016, 11:57:43 поподне »
Није правилно да у грбу имаш и сребрене и златне елементе; то је резервисано за племство. Можеш имати само једно.  ;)

Ово ми није било познато...значи мој породични грб није у складу са поменутим правилом.  ;D
« Последња измена: Децембар 05, 2016, 11:59:55 поподне млађо »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #85 послато: Децембар 06, 2016, 12:10:32 пре подне »
Нисам ни ја ово знао.  :o
Многи сертификовани грбови имају и сребрну и златну на штиту.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #86 послато: Децембар 06, 2016, 12:13:51 пре подне »

Можда сребром фимбрирати греду, да се не користе два метала. Мириловићки полумесеци се такође могу приказати у одговарајућем поретку.

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #87 послато: Децембар 06, 2016, 12:31:19 пре подне »
Можда сребром фимбрирати греду, да се не користе два метала. Мириловићки полумесеци се такође могу приказати у одговарајућем поретку.

Мало и равнотеже:  8)

Но као што Бакс рече, проблематични су и даље ови полумјесеци.

.
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 12:46:41 пре подне млађо »

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #88 послато: Децембар 06, 2016, 12:41:32 пре подне »
Нисам ни ја ово знао.  :o
Многи сертификовани грбови имају и сребрну и златну на штиту.

Може само племство. Ако нема идеје онда у опису грба, рецимо наводиш да користиш злато и "природну боју бјелу" .

Можеш ли окачити примјер сертификованог  кршења правила? :)

mladjo

• Гост
« Одговор #89 послато: Децембар 06, 2016, 12:43:59 пре подне »
Може само племство. Ако нема идеје онда у опису грба, рецимо наводиш да користиш злато и "природну боју бјелу" .

Хехе, мој лични сертификовани доказ кршења правила није још за ширу јавност.  ;D
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 01:11:39 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #90 послато: Децембар 06, 2016, 12:46:45 пре подне »

Мало и равнотеже:  8)
...
Но као што Бакс каже, проблематични су и даље ови полумјесеци.

Јако лепо!
Једино што су сада у овим верзијама, ако ћемо стриктно да пратимо блазон мириловићког грба, поред распореда полумесеца спорне и боје - негде подлоге, негде и подлоге и полумесеца.
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #91 послато: Децембар 06, 2016, 12:53:44 пре подне »
Јако лепо!
Једино што су сада у овим верзијама, ако ћемо стриктно да пратимо блазон мириловићког грба, поред распореда полумесеца спорне и боје - негде подлоге, негде и подлоге и полумесеца.

Да да, сам распоред шаржи не указује на грб Мириловића...макар овако како постављено.
Бакс, Амiсus као и остали, сигурно ће дати своје виђење и помоћи одријешити овај чвор око алузије на Мириловиће и полумјесеце.

Одмакосмо много од теме грба Михића, а то је ово:

« Последња измена: Децембар 06, 2016, 12:56:47 пре подне млађо »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #92 послато: Децембар 06, 2016, 12:56:56 пре подне »

На овом се експлицитно спомињу и злтна и сребрна на штиту
http://www.czipm.org/ljubanic-povelja.html

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #93 послато: Децембар 06, 2016, 01:04:47 пре подне »
Одмакосмо много од теме грба Михића, а то је ово:

Све је ово у функцији теме, не мислим да смо јако застранили...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #94 послато: Децембар 06, 2016, 01:20:44 пре подне »

:)

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #95 послато: Децембар 06, 2016, 01:57:39 пре подне »
На овом се експлицитно спомињу и злтна и сребрна на штиту
http://www.czipm.org/ljubanic-povelja.html

Моја грешка, погледах и остале  ;D

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #96 послато: Децембар 06, 2016, 08:09:28 пре подне »
Можда овако нешто:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #97 послато: Децембар 06, 2016, 09:15:04 пре подне »

Слажем се, Велибор би требао инсистирати на мириловићком распореду мјесеца да буде јасно позивање на поријекло од њих.. Да ли би хералдички испаравно било ставити као знак клесарског умјећа"шпицу и мацу" умјесто"шпице и длијета"? Некако ми прва комбинација даје више асоцијација на мајсторе у камену.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2450
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #98 послато: Децембар 06, 2016, 09:19:35 пре подне »
Слажем се, Велибор би требао инсистирати на мириловићком распореду мјесеца да буде јасно позивање на поријекло од њих.. Да ли би хералдички испаравно било ставити као знак клесарског умјећа"шпицу и мацу" умјесто"шпице и длијета"? Некако ми прва комбинација даје више асоцијација на мајсторе у камену.

Ја сам мислио да је оно метак за калашњиков, а не шпица.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #99 послато: Децембар 06, 2016, 10:56:05 пре подне »

Па није баш тако, а што се тиче боја, ја сам чуо да се углавном љубичаста означава као "краљевска". Мада, нема ту стриктних правила што се тога тиче.

Много људи, који се разумеју у хералдику, су ми својевремено саветовали да грб упростим колико год могу (да га не претрпам са огромним бројем шаржи) и да је најбоље да изаберем само две тинтуре (метал и боју). Послушао сам их. Мој грб је у златно-црвеној варијанти (знак каденције се не рачуна као изворна шаржа).

Многи заобилазе забрану "боја на боју" тако што фимбрирају ивице са неким металом. Колико је то добро и исправно стварно не знам. Треба се посаветовати са неким професионалним хералдичким уметником, али видим да пролази јер има доста таквих примера.

Ако нема идеје онда у опису грба, рецимо наводиш да користиш злато и "природну боју бјелу" .

У хералдици жута боја увек означава злато, а бела сребро.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #100 послато: Децембар 06, 2016, 11:04:05 пре подне »
Ако постоји вертикална подела, важније шарже увек иду на dexter страну. Ако постоји хоризонтална подела, важније шарже би требале бити на потезу центар-заглавље.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #101 послато: Децембар 06, 2016, 11:15:09 пре подне »
Многи заобилазе забрану "боја на боју" тако што фимбрирају ивице са неким металом. Колико је то добро и исправно стварно не знам. Треба се посаветовати са неким професионалним хералдичким уметником, али видим да пролази јер има доста таквих примера.

Фимрирање је део хералдичке праксе, али поставља се питање колико је то увек добро решење, да како си то добро приметио, неко заобиђе забрану "боју на боју".

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #102 послато: Децембар 06, 2016, 02:31:09 поподне »

Видим да преовлађује мишљење да би требало очувати композицију полумесеца са грба Мириловића, па ћу пробати да је задржим.

А о том длету сам и ја размишљао. Више ми је симбол дрводеља него каменорезаца, мада постоји и секач за камен који је истог облика. Нема никаквих препрека да се стави мацола или чекић као шаржа, чак су и одређени хералдички облици који се препоручују: http://mistholme.com/dictionary/hammer/. Некако сам зазирао од чекића на штиту јер обликом јако одудара од длета, па ми нарушава вертикалну симетрију. Али можда би и прошло:

или   

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #103 послато: Децембар 06, 2016, 03:29:26 поподне »
   или   

Полумесеци би требало да су на плавом

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #104 послато: Децембар 06, 2016, 03:46:38 поподне »

Бакс, уз дужно поштовање и чињеницу да сам далеко од познаваоца хералдике, није ми јасно зашто се мора уметнути практично цео штит Мириловића да би се указало на везу? Зар пет положених златних полумесеца у распореду 2:1:2 нису јасан и довољан омаж мириловићком пореклу? Неко је направио раније паралелу са крстом са четири оцила када смо дискутовали о значају распореда полумесеца, па бих је сада и ја употребио: Да ли асоцијација на српство увек мора бити бели крст са белим оцилима на црвеној подлози? Виђао сам разних грбова и са белим и са златним оцилима и крстом, на црвеној и на плавој подлози, али асоцијација на српство је увек била јасна.
У том контексту бих питао и следеће: на који начин је крило у челенци грба Драгана Мирила кога је радио Небојша Дикић правилнија асоцијација на везу са Мириловићима него пет златних полумесеца у одговарајућуј констелацији? (http://www.heraldikum.com/grb-porodice-mirilo/).

Немој ме погрешно разумети, не доводим у питање твој ауторитет у вези ове теме, али ми заиста није јасно.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #105 послато: Децембар 06, 2016, 04:00:45 поподне »

Ако ћемо по изворном емблазону месеци су на зеленом, погледајте пример из Коренића-Неорића (1595). Исти је и у свим другим преписима, осим у познијем и по много чему исквареном Фојничком грбовнику (1675-1688).

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #106 послато: Децембар 06, 2016, 04:17:10 поподне »
Ако ћемо по изворном емблазону месеци су на зеленом, погледајте пример из Коренића-Неорића (1595). Исти је и у свим другим преписима, осим у познијем и по много чему исквареном Фојничком грбовнику (1675-1688).

Полумесеци на зеленој подлози у грб ићи неће, макар морао одустати од мириловићке симболике...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #107 послато: Децембар 06, 2016, 04:17:28 поподне »

Не мораш све ове елементе ставити на штит. Нешто од тога можеш ставити у челенку.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #108 послато: Децембар 06, 2016, 04:25:50 поподне »
Полумесеци на зеленој подлози у грб ићи неће, макар морао одустати од мириловићке симболике...

Нисам ни мислио. ;D Само скрећем пажњу да је Фојнички грбовник фаличан извор. ;) Мене ако питаш, најближи сам мишљењу колеге Млађе, који је прегложио грб са ломљеном гредом, у облику слова "М", и на њој дужно распоређених пет месеца из грба Мириловића. :)

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #109 послато: Децембар 06, 2016, 04:28:22 поподне »
Бакс, уз дужно поштовање и чињеницу да сам далеко од познаваоца хералдике, није ми јасно зашто се мора уметнути практично цео штит Мириловића да би се указало на везу? Зар пет положених златних полумесеца у распореду 2:1:2 нису јасан и довољан омаж мириловићком пореклу? Неко је направио раније паралелу са крстом са четири оцила када смо дискутовали о значају распореда полумесеца, па бих је сада и ја употребио: Да ли асоцијација на српство увек мора бити бели крст са белим оцилима на црвеној подлози? Виђао сам разних грбова и са белим и са златним оцилима и крстом, на црвеној и на плавој подлози, али асоцијација на српство је увек била јасна.
У том контексту бих питао и следеће: на који начин је крило у челенци грба Драгана Мирила кога је радио Небојша Дикић правилнија асоцијација на везу са Мириловићима него пет златних полумесеца у одговарајућуј констелацији? (http://www.heraldikum.com/grb-porodice-mirilo/).

Немој ме погрешно разумети, не доводим у питање твој ауторитет у вези ове теме, али ми заиста није јасно.
Ја нипошто не бих одустајао од правилног редослиједа и боје Мириловића грба. Прави је благослов имати средњевјековни грб и штета је тај детаљ вјерно не пренијети на савремени грб.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #110 послато: Децембар 06, 2016, 04:29:50 поподне »
Не мораш све ове елементе ставити на штит. Нешто од тога можеш ставити у челенку.

То ми је јасно, али шта ћу кад ми је све на штиту драго па не бих ничег да се одрекнем :). Можда би се три крста могла стилизовано приказати и уградити у хоризонталну пречку уколико остане поље са плавом подлогом. Тиме би се мало растеретио штит од шаржи:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #111 послато: Децембар 06, 2016, 04:31:47 поподне »

Зато што је симбол Мириловића такав - 5 златних полумесеца 2+1+2 на плавој позадини. Такви полумесеци на црвеној позадини једноставно нису симбол Мириловића; можда тако изгледа грб неког војводе из Шкотске. Разумеш? Онда би изгледало као да покушаваш да укажеш на порекло од те Шкотске породице.

Наравно, не морају да се искористе полумесеци, али то је најочигледнији симбол Мириловића, као што је крст с 4 оцила најочигледнији симбол Србије. Можеш ти ставити била шта друго. Можеш, ако желиш, и ставити симбол мира, јер је по предању Мирило то име добио јер је мирио људе. :) Сам бираш шарже.

Мени се чини да је штит зелен јер је папир пожутео. Плава и жута дају зелену.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #112 послато: Децембар 06, 2016, 04:33:48 поподне »

Ја сам био предложио овако нешто. Нема гужве на штиту, није претрпану, и све је јасно.  :)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #113 послато: Децембар 06, 2016, 04:37:37 поподне »

Хех  :D
Ма какав ауторитет. Ја сам само човек који воли хералдику. Мноооооге ствари у вези с њом ја не знам.  :)

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #114 послато: Децембар 06, 2016, 04:39:37 поподне »
Да пробаш вертикално подјелити штит, У плаво поље стави грб Мириловића а у црвено ове остале детаље. ИУли стави у црвено само кулу и три крста. Клесарске симболе избаци а јагње стави на челенку

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #115 послато: Децембар 06, 2016, 04:41:40 поподне »
Мени се чини да је штит зелен јер је папир пожутео. Плава и жута дају зелену.

У неким случајевима, да, али овде то није случај. Треба упоредити ту зелену са осталима у грбовнику и видеће се да је то та боја. А можда очигледнији пример је грб Мириловића из Моденског грбовника. Не знам имаш ли ти Берлински? :) Ако имаш, тамо је све сликано масним бојама, зелена у грбу Мириловића је нарочито упечатљива. Мада, постоји још један необјављени грбвник, додуше баш позан, у коме је грб Мириловића на црном штиту. :D

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #116 послато: Децембар 06, 2016, 04:48:38 поподне »
У неким случајевима, да, али овде то није случај. Треба упоредити ту зелену са осталима у грбовнику и видеће се да је то та боја. А можда очигледнији пример је грб Мириловића из Моденског грбовника. Не знам имаш ли ти Берлински? :) Ако имаш, тамо је све сликано масним бојама, зелена у грбу Мириловића је нарочито упечатљива. Мада, постоји још један необјављени грбвник, додуше баш позан, у коме је грб Мириловића на црном штиту. :D

Значи зелени, плави и црни штит. Па може онда и црвени :)... Важни су изгледа само полумесеци :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #117 послато: Децембар 06, 2016, 04:49:59 поподне »
Да пробаш вертикално подјелити штит, У плаво поље стави грб Мириловића а у црвено ове остале детаље. ИУли стави у црвено само кулу и три крста. Клесарске симболе избаци а јагње стави на челенку

Симплистички.  :)  Само сам оставио и јагње на кули.

Немам Берлински. Имаш ли можда линк, да га скинем. Нека стоји на харду, 'леба не јебе.  :D

Све што имам на харду скинуо сам с ФБ странице "Српска хералдика", а модератора нема да постави нове грбове.  ;D

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #118 послато: Децембар 06, 2016, 04:52:54 поподне »

Рече Млађо да не ваља расцепљено црвено и плаво.
Ваљда због урока, шта ли... :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #119 послато: Децембар 06, 2016, 05:08:52 поподне »
Немам Берлински. Имаш ли можда линк, да га скинем. Нека стоји на харду, 'леба не јебе.  :D

Све што имам на харду скинуо сам с ФБ странице "Српска хералдика", а модератора нема да постави нове грбове.  ;D

Берлински је набавио ДСГ "Милош Обилић" пре пар година, као и Лондонски, али због преузетих обавеза код наруџбе према библиотекама, као и договора међу наручиоцима, ти грбовници се користе само за проверу информација, без публикације њихових садржаја.

Што се тиче овог модератора, човек се повукао са ФБ, али надајмо се да ће то имати користи на неким другим пољима. ;)

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #120 послато: Децембар 06, 2016, 05:30:30 поподне »

Heraldički je ispravno.

mladjo

• Гост
« Одговор #121 послато: Децембар 06, 2016, 06:22:16 поподне »
Ваљда због урока, шта ли... :)

Хехе, не не није због урока :), него што за неке хералдичка друштва "не иде боја уз боју"...мој штит је нпр. расцијепљен на плаво и црно, покушао сам га регистровати код једног иностраног хералдичког друшта и рекли су ми да за њих боја уз боју не иде и да то они сматрају као хералдички неисправно, па тако нисам успио да извршин регистрацију...могло је, али уз веће измјене на које нисам пристао. 😀
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 06:40:06 поподне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #122 послато: Децембар 06, 2016, 06:41:21 поподне »
Heraldički je ispravno.

Зависи, одређена хералдичка друштва то не прихватају.

mladjo

• Гост
« Одговор #123 послато: Децембар 06, 2016, 06:43:27 поподне »

Одлично...једини проблем јесте што јагње, кула и крстићи на заузимају више површине на штиту...подоста ”простора слободног” са стране.
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:21:49 поподне млађо »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #124 послато: Децембар 06, 2016, 06:49:02 поподне »
А да се на штит уметне мањи штит са грбом Мириловића? :)

mladjo

• Гост
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:21:28 поподне млађо »

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #126 послато: Децембар 06, 2016, 07:21:19 поподне »
мој штит је нпр. расцијепљен на плаво и црно

Плаво-црна комбинација је стварно специфична (поготово ако је плава у тамнијој нијанси), али по универзалним хералдичким правилима може боја поред боје ако је у питању "per pale" подела поља.
Нашао сам овај пример у енглеској територијалној хералдици.
Surrey county (England).
Blazon: Per pale Azure and Sable two Keys in bend wards upwards and outwards bows interlaced Or between in dexter base a Woolpack and in sinister chief a Sprig of Oak fructed Argent.
Слика:

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #127 послато: Децембар 06, 2016, 07:24:56 поподне »

Свиђа ми се овај предлог...  :)
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:20:50 поподне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #128 послато: Децембар 06, 2016, 07:27:58 поподне »
Плаво-црна комбинација је стварно специфична (поготово ако је плава у тамнијој нијанси), али по универзалним хералдичким правилима може боја поред боје ако је у питању "per pale" подела поља.
Нашао сам овај пример у енглеској територијалној хералдици.
Surrey county (England).
Blazon: Per pale Azure and Sable two Keys in bend wards upwards and outwards bows interlaced Or between in dexter base a Woolpack and in sinister chief a Sprig of Oak fructed Argent.
Слика:

Да да, свакако је атестиран, но нека хералдичка друштва не дозвољавају да штит пуде подјељен "per pale" са двије боје...могло би када би комбиновали нпр. плаво и један од метала, или црна и један од метала.
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 07:30:45 поподне млађо »

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #129 послато: Децембар 06, 2016, 07:33:15 поподне »
...но нека хералдичка друштва не дозвољавају да штит пуде подјељен "per pale" са двије боје.

Мислим да код ЦЗИПМ и armorial-register.com нећеш имати те врсте проблема.  ;)

mladjo

• Гост
« Одговор #130 послато: Децембар 06, 2016, 07:41:23 поподне »
Мислим да код ЦЗИПМ и armorial-register.com нећеш имати те врсте проблема.  ;)

Да, требало би да може, пробаћу код ”armorial-register”.

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #131 послато: Децембар 06, 2016, 07:42:53 поподне »

Сiаiан предлог! А шта ако се избаци плави "chief" (прибор и месеце) тако да све остане у црвеном - само увећано a између бедема и прозора куле убацити мали грб Мириловића?
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:20:38 поподне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #132 послато: Децембар 06, 2016, 07:44:51 поподне »

Свиђа ми се овај предлог...  :)

Није лоше, проблем је што има превише слободног простора на штиту (није попуњен).
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:20:16 поподне млађо »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #133 послато: Децембар 06, 2016, 07:47:54 поподне »
Сiаiан предлог! А шта ако се избаци плави "chief" (прибор и месеце) тако да све остане у црвеном - само увећано a између бедема и прозора куле убацити мали грб Мириловића?

И ја то кажем. 8)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #134 послато: Децембар 06, 2016, 07:48:35 поподне »

Можда овако некако:

« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:19:59 поподне млађо »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #135 послато: Децембар 06, 2016, 07:49:32 поподне »
Да, требало би да може, пробаћу код ”armorial-register”.

Последње две године су увек давали попусте за време божићних празника. Пратим њихову страницу на facebook.com .

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #136 послато: Децембар 06, 2016, 07:55:04 поподне »
Можда овако некако:

Тако, с тим да би требало видети како удесити распоред свих шаржа, како би штит био подједнако попуњен, а хијерархија симбола задржана на жељеном нивоу.

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #137 послато: Децембар 06, 2016, 07:58:15 поподне »
Можда овако некако:

Да, само да штит буде ближе бедему али обавезно оставити прозор или капиiу, а крстове као што је млађо у 2:1 преместио!
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:19:48 поподне млађо »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #138 послато: Децембар 06, 2016, 08:00:17 поподне »
Да, само да штит буде ближе бедему али обавезно оставити прозор или капиiу, а крстове као што је млађо у 2:1 преместио!

Све знаш! :)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #139 послато: Децембар 06, 2016, 08:05:01 поподне »
Можда овако некако:

Ово је супер. Само кула мало шира, штит мало ужи, и попуниће се то лепо.  :)
Једноставно и одлична симболика.

Е сад, то је основа. Даље би требало завршити "ситне" детаље. Као што каже Сол, видети какве отворе ће имати кула, ког ће облика бити, итд.
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:19:28 поподне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #140 послато: Децембар 06, 2016, 08:06:46 поподне »

Овако?
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:10:48 поподне млађо »

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #141 послато: Децембар 06, 2016, 08:10:23 поподне »
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:11:23 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #142 послато: Децембар 06, 2016, 08:14:13 поподне »
Јако ми је битна симболика крстова под кулом а не поред или изнад куле, што сам већ писао. Ово је највише на шта пристајем :):

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #143 послато: Децембар 06, 2016, 08:35:10 поподне »

Или ово, не знам само да ли у овом случају ”стег Мириловића” треба фимбрирати:
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 08:47:37 поподне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #144 послато: Децембар 06, 2016, 08:50:35 поподне »
Јако ми је битна симболика крстова под кулом а не поред или изнад куле, што сам већ писао. Ово је највише на шта пристајем :):

У сваком случају треба припазити да ли је ово могуће блазонирати (хералдичким језиком описати)...мислим положај крстића.

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #145 послато: Децембар 06, 2016, 08:57:27 поподне »
Или ово, не знам само да ли у овом случају ”стег Мириловића” треба фимбрирати:

Савршено! Мислим да нетреба фимбрирати, iер "de Bona / Бунић" имају све исто (црвено поље са плавом коцкицом у углу и ништа више)

mladjo

• Гост
« Одговор #146 послато: Децембар 06, 2016, 09:26:37 поподне »
Да саберемо, од првог до последњег предлога...:  8)

ПРВА СЛИКА

ДРУГА СЛИКА

ТРЕЋА СЛИКА
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 10:50:42 поподне млађо »

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #147 послато: Децембар 06, 2016, 09:45:12 поподне »
моiи фаворити: 8,27,31,33

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #148 послато: Децембар 06, 2016, 10:02:10 поподне »
Мој глас имају:

1. друга слика, последњи ред, први грб
2. трећа слика, последњи ред, други грб

С тим да у другом примеру треба проверити шта се иначе ставља у кантон? Чини ми се да сам негде читао да се ту стављао грб суверена, или неког ко је комдандно или хијерархијски натчињен армигеру, а не треба сметнути ни ово с ума: is not a mark of peculiar honour, but a mark denoting that the bearer is a stranger in blood (World Heritage Encyclopedia).

mladjo

• Гост
« Одговор #149 послато: Децембар 06, 2016, 11:00:15 поподне »
Мој глас имају:

1. друга слика, последњи ред, први грб
2. трећа слика, последњи ред, други грб

С тим да у другом примеру треба проверити шта се иначе ставља у кантон? Чини ми се да сам негде читао да се ту стављао грб суверена, или неког ко је комдандно или хијерархијски натчињен армигеру, а не треба сметнути ни ово с ума: is not a mark of peculiar honour, but a mark denoting that the bearer is a stranger in blood (World Heritage Encyclopedia).

Мислим да је у питању ”почасни” кантон, то јесте ”почасно” мјесто...ако се не варам.
« Последња измена: Децембар 06, 2016, 11:09:11 поподне млађо »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #150 послато: Децембар 06, 2016, 11:15:02 поподне »
Мислим да је у питању ”почасни” кантон, то јесте ”почасно” мјесто...ако се не варам.

На то сам мислио, немам овде где да проверим, али биће да то није никаква препрека.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #151 послато: Децембар 06, 2016, 11:34:05 поподне »
Млађо, честитам! Изгледа да је твоје последње понуђено решење победило на овом нашем конкурсу. Искрено, ја сам више љубитељ симетрије па ми се, онако на око, више свиђа предпоследња варијанта са грбом Мириловића на бедему куле. Али кад већ постоји хералдичка пракса "одавања почасти" у кантону штита, спреман сам на компромис.
Сад још да видимо како би се то блазонирало ;)
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #152 послато: Децембар 06, 2016, 11:59:41 поподне »
Млађо, честитам! Изгледа да је твоје последње понуђено решење победило на овом нашем конкурсу. Искрено, ја сам више љубитељ симетрије па ми се, онако на око, више свиђа предпоследња варијанта са грбом Мириловића на бедему куле. Али кад већ постоји хералдичка пракса "одавања почасти" у кантону штита, спреман сам на компромис.
Сад још да видимо како би се то блазонирало ;)

Хехе,
има ту још да се ради, ово је било више разматрање...нисам знао да је у току конкурс.  :o
На теби је да све опет размотриш, сагледаш...додаш или одузмеш.

Симетрија је природна појава, ма да искрен буде не увијек и добро рјешење.

”Мана” последњег прилога јесте што ипак не успијева да сав простор штита прекрије/попуни, такође је питање блазонирања три крста у подножју куле.

Има још доста посла на грбу, ово је само почетак.  ;)
« Последња измена: Децембар 07, 2016, 12:01:41 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #153 послато: Децембар 07, 2016, 12:09:25 пре подне »
”Мана” последњег прилога јесте што ипак не успијева да сав простор штита прекрије/попуни, такође је питање блазонирања три крста у подножју куле.

Ето ти га сад... Кад је претрпано шаржама не ваља, кад се види мало подлоге штита опет не ваља :D
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #154 послато: Децембар 07, 2016, 12:18:09 пре подне »
Ето ти га сад... Кад је претрпано шаржама не ваља, кад се види мало подлоге штита опет не ваља :D

Без зноја, нема ништа...треба наћи равнотежу.  ;D
Ипак бих те позвао да додатно размислиш, времена имаш а чини ми се да и не журиш, што је свакако добро.  :)
Ми смо ту да ти помогнемо колико у нашој моћи (надам се да ме остали неће грдити што причам у име свих).

Осмишљање грба јесте у неку руку Сизифов ”подухват”.  ;)
« Последња измена: Децембар 07, 2016, 12:31:52 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #155 послато: Децембар 07, 2016, 12:41:37 пре подне »

Не причај ми ништа... Већ сам почео опет да се предомишљам :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #156 послато: Децембар 07, 2016, 12:55:16 пре подне »
Без зноја, нема ништа...треба наћи равнотежу.  ;D
Ипак бих те позвао да додатно размислиш, времена имаш а чини ми се да и не журиш, што је свакако добро.  :)
Ми смо ту да ти помогнемо колико у нашој моћи (надам се да ме остали неће грдити што причам у име свих).

Само да подржим Млађино мишљење, журити не треба, а размишљања никад доста. Уосталом, сад већ није време за размишљање, нека стоји ово до ујутро. 8)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #157 послато: Децембар 07, 2016, 01:28:16 поподне »
Преспавао, промислио, и опет ме некако вуче симетрична верзија са грбом Мириловића на бедему куле. Златна бордура са оцилима би лепо легла на црвено:

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #158 послато: Децембар 07, 2016, 01:40:20 поподне »
Преспавао, промислио, и опет ме некако вуче симетрична верзија са грбом Мириловића на бедему куле. Златна бордура са оцилима би лепо легла на црвено:

Овакву бордуру користи и Драган Мирило на свом штиту...у сваком случају ја бих ипак тражио нешто што је оригинално и јединствено за братство Михића.  :)
Као и на досадашњим примјерима, штит и даље има доста непопуњеног простора.  8)
Обзиром да на желим бити "претежак", уздржаваћу се од додатних коментара на теми.
« Последња измена: Децембар 07, 2016, 02:16:03 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #159 послато: Децембар 07, 2016, 01:52:52 поподне »
Као и на досадашњим примјерима, штит и даље има доста непопуњеног простора.  8)

Шта знам... Мени је накако "таман" - нит' претрпано, нит' шупље. Та једноставност, елеганција и синетрија је управо оно што ми се и свиђа. У сваком случају мој фаворит за данашње поподне :D...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #160 послато: Децембар 07, 2016, 01:54:34 поподне »
Обзиром да на желим бити "претежак", уздржаваћу се од додатних коментара на теми.

Ма зашто? Ништа ја не замерам, драго ми је да чујем сваки добронамеран коментар и мишљење.
« Последња измена: Децембар 07, 2016, 02:16:16 поподне млађо »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #161 послато: Децембар 07, 2016, 02:17:23 поподне »

Бордура стварно лепо изгледа у овом случају.  :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #162 послато: Децембар 07, 2016, 03:11:48 поподне »
Бордура стварно лепо изгледа у овом случају.  :)

Mlađo je u pravu, zaista sam je "pozajmio" sa grba Dragana Mirila, čisto da vidim kako bi legla neka slična.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #163 послато: Децембар 07, 2016, 03:24:11 поподне »
Mlađo je u pravu, zaista sam je "pozajmio" sa grba Dragana Mirila, čisto da vidim kako bi legla neka slična.

Има још сличних примера:
http://www.heraldikum.com/en/grb-porodice-veskovic/

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #164 послато: Децембар 07, 2016, 04:58:39 поподне »
Ове оциласте бордуре не можеш ухватити ни за главу ни за реп. Зато их не волим. Био је предлог и за мој грб да то буде, али хвала Богу да сам то у старту одбио, иако је у мом случају то још можда најбоље изгледамо, свеједно нисам хтео ништа да имам са оцилима.

Него Велиборе, а да узмеш расцепљен штит на црвено и плаво, па у првом три крста, а у другом кула и Јагње Божије?

Такође, морају ли ти крстови да буду на штиту, шта мислиш да их ставимо у челенку у виду заставица? :)

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #165 послато: Децембар 07, 2016, 05:57:31 поподне »
 Једно питање за хералдичаре. Да ли постоји у неком грбовнику какав грб везан за Дробнјакее или Церовиће. Ако будем И1-п109 да и ја начиним некакав грб

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #166 послато: Децембар 07, 2016, 06:16:53 поподне »
Ове оциласте бордуре не можеш ухватити ни за главу ни за реп. Зато их не волим. Био је предлог и за мој грб да то буде, али хвала Богу да сам то у старту одбио, иако је у мом случају то још можда најбоље изгледамо, свеједно нисам хтео ништа да имам са оцилима.

Него Велиборе, а да узмеш расцепљен штит на црвено и плаво, па у првом три крста, а у другом кула и Јагње Божије?

Такође, морају ли ти крстови да буду на штиту, шта мислиш да их ставимо у челенку у виду заставица? :)

Може све, али три крста испод куле не дам :)
Можда си мислио овако нешто:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #167 послато: Децембар 07, 2016, 06:22:37 поподне »
Може све, али три крста испод куле не дам :)

А ти инсистираш да буду крстови под кулом? Каква је то симболика, ако није тајна? Мислим, мало је деградирајуће крстове закопати тако, под кулу?

Или шта мислиш, на црвеном кула са крстовима (у овом распореду) и штитом Мириловића преко куле, а у челенци јагње?

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #168 послато: Децембар 07, 2016, 06:36:03 поподне »
Да ли би кула или јагње могли у челенку? Тако би се мало "растеретио" штит.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #169 послато: Децембар 07, 2016, 06:40:10 поподне »
А ти инсистираш да буду крстови под кулом? Каква је то симболика, ако није тајна? Мислим, мало је деградирајуће крстове закопати тако, под кулу?

Или шта мислиш, на црвеном кула са крстовима (у овом распореду) и штитом Мириловића преко куле, а у челенци јагње?

Има у једном од првих постова објашњење симболике:
...
Избор беле и црвене боје и симетричних грчких крстова треба да укаже на Херцеговину и подсети на заставу Војводства Светог Саве. Три крста испод куле треба да укажу на предање Михића: Михићи потичу од три сина родоначелника Михе који су имали своју кулу у Горњем Храсну. Предање каже да је Михо са своја три сина живео под кулом и тај засеок се зато данас зове Поткула, а омеђине куле постоје и данас. То би било дакле значенје три крста под кулом - три Михина сина која живе под кулом. Поред тога, и симбол куле сам по себи би требао да указује на величину и друштво, што у неку руку грб и треба да представи - једно бројно братство.

Ако сам добро разумео нови предлог, то би било овако некако (само ти вероватно не би стављао златну бордуру):

Свиђа ми се...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #170 послато: Децембар 07, 2016, 06:40:38 поподне »
Колико сам ја схватио, кула је ту због предања. Кулу је саградио Михо Мириловић, а испод куле живела су три његова сина, од којих су данас сви Михићи. Дакле, три крста представљају три брата, који морају бити испод куле, јер су по предању три брата ту и живела. Зато се кула и крстови не смеју раздвајати.  :)

Надам се да сам добро схватио Велибора.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #171 послато: Децембар 07, 2016, 06:41:46 поподне »
Закасних с одговором за 20 секунди  :D

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #172 послато: Децембар 07, 2016, 06:43:47 поподне »
Има у једном од првих постова објашњење симболике:
Ако сам добро разумео нови предлог, то би било овако некако (само ти вероватно не би стављао златну бордуру).

Хвала Велиборе на подсећању, нисам ја пратио тему одпочетка, па каснкам у информацијама. :)

Да, овако, само без бордуре (додуше, ја сам против оциласте, а можда би нека друга и била добро дошла?).

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #173 послато: Децембар 07, 2016, 06:47:19 поподне »
Хвала Велиборе на подсећању, нисам ја пратио тему одпочетка, па каснкам у информацијама. :)

Да, овако, само без бордуре (додуше, ја сам против оциласте, а можда би нека друга и била добро дошла?).

Не, не мора оциласта. Не инсистирам уопште на њој, него ми је била најједноставнија за позајмицу. Више је била идеја да видим како ће се уклопити златна бордура на црвени штит.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #174 послато: Децембар 07, 2016, 06:48:03 поподне »
Јел мора бити бело на црвено? Ако не, пробај обрнуто - наочитије је.

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #175 послато: Децембар 07, 2016, 06:57:54 поподне »
Јел мора бити бело на црвено? Ако не, пробај обрнуто - наочитије је.
Полумјесеци морају на плавој подлози јер су повезница са хералдичким наслијеђем предака

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #176 послато: Децембар 07, 2016, 07:02:34 поподне »
Једно питање за хералдичаре. Да ли постоји у неком грбовнику какав грб везан за Дробнјакее или Церовиће. Ако будем И1-п109 да и ја начиним некакав грб

Мислим да не постоји. Али, то може бити добра ствар, јер можеш дати машти на вољу приликом цртања грба.  :)

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #177 послато: Децембар 07, 2016, 07:02:54 поподне »
Полумјесеци морају на плавој подлози јер су повезница са хералдичким наслијеђем предака

Грб (Мириловића) би остао на месту такав какав јесте, само би кула плус крстови променили боју

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #178 послато: Децембар 07, 2016, 07:04:36 поподне »
Мислим да не постоји. Али, то може бити добра ствар, јер можеш дати машти на вољу приликом цртања грба.  :)

Мада, сад сам нашао ово.  :o  Али, треба прво видети који су то Церовићи.

https://arkamonte.files.wordpress.com/2010/11/grb-cerovica.jpg

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #179 послато: Децембар 07, 2016, 07:05:36 поподне »
Грб (Мириловића) би остао на месту такав какав јесте, само би кула плус крстови променили боју

Мора овако, због Херцеговине  :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #180 послато: Децембар 07, 2016, 07:13:12 поподне »
Мора овако, због Херцеговине  :)

Tako je :). Kao u mom avataru...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #181 послато: Децембар 07, 2016, 07:33:48 поподне »
Мада, сад сам нашао ово.  :o  Али, треба прво видети који су то Церовићи.

https://arkamonte.files.wordpress.com/2010/11/grb-cerovica.jpg

Ово вероватно јесте грб неких Церовића, али што кажеш, питање је којих? По изгледу, рекао бих да је у питању неко касније племство, можда млетачко или аустријско? Грб је објављен у Grbovniku crnogorskom, али без икаквих смерница, додуше, пише у загради само Samardžić, али осим што је Самарџић један од аутора, никакве друге информације о том грбу немамо.

Својевремено направих праву малу потрагу за тим грбом Церовића, али без успеха, ако није нечија новија урадба... онда је у питању неки аустријски или млетачки грб.

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #182 послато: Децембар 07, 2016, 08:04:25 поподне »

Ви Новљани I1 P109 - "Ђурђевштаци" само треба да се на овом форуму договорите да на- или на левој или десној страни половине грба сви носите црвени крст на белом пољу, док би друга половина грба свако могао попунити по свом нахођењу.

Био би то убедљиво најлепши грб!

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #183 послато: Децембар 07, 2016, 08:09:17 поподне »
Ви Новљани I1 P109 - "Ђурђевштаци" само треба да се на овом форуму договорите да на- или на левој или десној страни половине грба сви носите црвени крст на белом пољу, док би друга половина грба свако могао попунити по свом нахођењу.

Био би то убедљиво најлепши грб!

Па било би то врло интересантно уобичајити. Зачас бисмо имали нешто врло оригинално у нашој хералдици. Мада упет утемељено вековима хералдичке праксе. ;)

Ван мреже Драган Т. Мирило

• Почетник
  • **
  • Поруке: 40
  • Мириловићи
« Одговор #184 послато: Децембар 07, 2016, 09:23:14 поподне »
моiи фаворити: 8,27,31,33

Пратио сам до сада ову дискусију и свиђају ми се мање више сва решења. Сећам се времена када сам радио свој лични грб, исто сам хтео да користим грб или шарже Мириловића међутим било је то превише за један лични грб :)
Када је у питању једно братство Мириловића као што су Михићи онда све ово са алудирањем на грб Мириловића има смисла.
Мој предлог је трећа слика, други ред, број 4

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #185 послато: Децембар 07, 2016, 10:33:33 поподне »
Нема овоме краја :). Ево још једне идеје:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #186 послато: Децембар 07, 2016, 10:53:38 поподне »
пробај белу кулу са 3 црвена крста унутар ње ("у приземљу")на (целом) плавом штиту са пет великих crescent (млађиних ©) да поставиш?

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #187 послато: Децембар 07, 2016, 11:11:46 поподне »
наравно, можеш и варијанту са црвеном кулом и 3 бела крста унутар ње ("у приземљу":) на (целом) плавом штиту са пет великих crescent-а (млађиних ©) да поставиш.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #188 послато: Децембар 07, 2016, 11:51:25 поподне »
наравно, можеш и варијанту са црвеном кулом и 3 бела крста унутар ње ("у приземљу":) на (целом) плавом штиту са пет великих crescent-а (млађиних ©) да поставиш.

Жико, пробао сам обе варијанте, али ми ни једна не паше. Бела кула са црвеним грчким крстовима на плавој подлози ми изгледа као саобраћајни знак обавештења за прву помоћ у близини. А црвена кула на плаву подлогу никако не иде - ем је шаржа у боји на подлогу у боји, ем визуелно никако не изгледа.

... него ми овај мој претходни предлог опет враћа у комбинацију идеју о стилизованом слову М у виду ломљене пречке:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #189 послато: Децембар 07, 2016, 11:56:19 поподне »
Жико, пробао сам обе варијанте, али ми ни једна не паше. Бела кула са црвеним грчким крстовима на плавој подлози ми изгледа као саобраћајни знак обавештења за прву помоћ у близини. А црвена кула на плаву подлогу никако не иде - ем је шаржа у боји на подлогу у боји, ем визуелно никако не изгледа.

Свиђа ми се коментар :) :) :) :) :) :) :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #190 послато: Децембар 08, 2016, 11:44:37 пре подне »
Једна варијанта великог грба:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #191 послато: Децембар 08, 2016, 02:14:55 поподне »
Пробај да ставиш све те предлоге на хералдичке facebook групе и странице. Тако ћеш добити још неке додатне сугестије од људи који нису из наше земље. Хералдичка правила су универзална и свуда примењива. Можда би ти њихови одговори помогли око техничког дела израде грба. Ја сам то радио почетком године. Највише су ми помогли један Словак и један Пољак. У овим земљама је хералдика веома цењена. Такође има доста Британаца који су одлично упућени у хералдику.

mladjo

• Гост
« Одговор #192 послато: Децембар 08, 2016, 02:18:42 поподне »
Једна варијанта великог грба:

Мали детаљ за исправити...измјенити редослед тинктура на овојници...прво иде метал а после боја (тренутни редослед јесте, црвено-бијело...а требало би бијело-црвено).
Такође плашт би требао да садржи тинктуре које се налазе на штиту (или макар већина), у супротном у блазону треба навести збoг чека то није случај, ако се не варам.  :)
« Последња измена: Децембар 08, 2016, 02:54:47 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #193 послато: Децембар 08, 2016, 03:41:42 поподне »

Мали детаљ за исправити...измјенити редослед тинктура на овојници...прво иде метал а после боја (тренутни редослед јесте, црвено-бијело...а требало би бијело-црвено).
Такође плашт би требао да садржи тинктуре које се налазе на штиту (или макар већина), у супротном у блазону треба навести збoг чека то није случај, ако се не варам.  :)

Ispravljeno :):

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #194 послато: Децембар 08, 2016, 04:07:21 поподне »
Ispravljeno :):

Мој је савјет да правилно распоредиш боје или вратиш стару двобојну верзију. Овако ме подсјећа на нека лоша хералдичка обиљежја градова по Херцеговини.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #195 послато: Децембар 08, 2016, 04:40:26 поподне »
Мој је савјет да правилно распоредиш боје или вратиш стару двобојну верзију. Овако ме подсјећа на нека лоша хералдичка обиљежја градова по Херцеговини.

Раде, шта видиш да је спорно? Не прија ти оку у естетском смислу, или мислиш да је хералдички лош избор решења?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #196 послато: Децембар 08, 2016, 04:46:43 поподне »
Раде, шта видиш да је спорно? Не прија ти оку у естетском смислу, или мислиш да је хералдички лош избор решења?
Мислим на плашт, боље ми дјелује двобојна варијанта. Пробај са три боје али пази на симетрију. Овако гдје је црвена са једне а плава са друге стране. дјелује ми некако несиметрично.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #197 послато: Децембар 08, 2016, 05:11:42 поподне »
Мислим на плашт, боље ми дјелује двобојна варијанта. Пробај са три боје али пази на симетрију. Овако гдје је црвена са једне а плава са друге стране. дјелује ми некако несиметрично.

А то... ја сам разумео да мислиш на штит. Ма, Млађо ме нахватао на брзину :). Гледао сам радове Небојше Дикића и видим да има и једних и других варијанти. Нпр. плашт у три боје:

А ево и случаја где је штит у три боје а плашт у две:

http://www.heraldikum.com/wp-content/uploads/2013/07/arms_Jokic.gif[/img]]
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #198 послато: Децембар 08, 2016, 07:43:00 поподне »
Ово су биле неке од идеја које смо мој отац и ја имали током процеса осмишљавања грба. Када смо почињали нисмо знали сва хералдичка правила па зато неке идеје нису биле хералдички исправне.
Слике:

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #199 послато: Децембар 08, 2016, 08:03:32 поподне »

Мислили смо овако нешто. Ово је једна груба скица (алудирање на нашу славу - Ђурђевдан).
Слика:

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #200 послато: Децембар 08, 2016, 11:45:11 поподне »
Ово су биле неке од идеја које смо мој отац и ја имали током процеса осмишљавања грба. Када смо почињали нисмо знали сва хералдичка правила па зато неке идеје нису биле хералдички исправне.
Слике:

Значи, ово је уобичајен процес изгледа :)

За данас завршавам са овим:

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #201 послато: Децембар 09, 2016, 12:43:32 пре подне »
Значи, ово је уобичајен процес изгледа :)

За данас завршавам са овим:

Баш ти не дамо мира: ;)

« Последња измена: Децембар 09, 2016, 12:50:23 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #202 послато: Децембар 09, 2016, 01:07:42 пре подне »

Баш ти не дамо мира: ;)

Занимљива идеја али не знам да ли је "легална", тј. да ли два метала смеју у поставу плашта. А и ако смеју, онда би вероватно и плаву и злато требало додати у овојницу. Била би му овојница као да се спремио за прајд :)
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #203 послато: Децембар 09, 2016, 01:13:41 пре подне »
Занимљива идеја али не знам да ли је "легална", тј. да ли два метала смеју у поставу плашта. А и ако смеју, онда би вероватно и плаву и злато требало додати у овојницу. Била би му овојница као да се спремио за прајд :)

Наравно да је легална...но што се овојнице тиче, ту можеш ставити нпр. злато и плаво...мораћеш још мало да се позабавиш челенком и кацигом и наравно јагње би морало да стоји изнад овојнице, мислим са њом у контакту.  ;)

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #204 послато: Децембар 09, 2016, 01:26:39 пре подне »

А да пробамо уметнути грб Мириловића још једном на кулу? :)

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #205 послато: Децембар 09, 2016, 10:15:27 пре подне »
Када сви будемо израдили грбове, могли би организовати једно овакво окупљање.  ;D ;D ;D
Слика:

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #206 послато: Децембар 09, 2016, 12:32:03 поподне »
А да пробамо уметнути грб Мириловића још једном на кулу? :)

Некако ми се допада та ненарушена белина куле. Ништа не фали малом грбу Мириловића на кули, него ми је мало визуелно необично. Ако бих се определио за то решење, онда бих скроз избацио  плаво поље, што нас враћа на један од предлога који смо већ имали. Дакле почињемо да се вртимо у круг :)

Оно што ме храбри је да сам јутрос по први пут устао а да ми се јучерашња идеја и даље допада :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #207 послато: Децембар 09, 2016, 12:51:07 поподне »
Некако ми се допада та ненарушена белина куле. Ништа не фали малом грбу Мириловића на кули, него ми је мало визуелно необично. Ако бих се определио за то решење, онда бих скроз избацио  плаво поље, што нас враћа на један од предлога који смо већ имали. Дакле почињемо да се вртимо у круг :)

Оно што ме храбри је да сам јутрос по први пут устао а да ми се јучерашња идеја и даље допада :)

Значи, црвено, са сребрном изломљеном гредом, у горњем пољу сребна кула са уметнутим штитом Мириловића, а у стопи штита три крста, смо већ имали?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #208 послато: Децембар 09, 2016, 01:17:05 поподне »
Значи, црвено, са сребрном изломљеном гредом, у горњем пољу сребна кула са уметнутим штитом Мириловића, а у стопи штита три крста, смо већ имали?

Такав није био. Мислиш на ово:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #209 послато: Децембар 09, 2016, 01:43:10 поподне »
Такав није био. Мислиш на ово:

Да, Велиборе, на то сам мислио. Не изгледа тако страшно, зар не?

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #210 послато: Децембар 09, 2016, 01:55:48 поподне »
Мени се некако баш допада верзија са штитом Мириловића на кули. Наглашава и порекло од Мириловића, а и чињеницу да је та породица поседовала утврђење, што и није мала ствар.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #211 послато: Децембар 09, 2016, 02:06:44 поподне »
Мени се некако баш допада верзија са штитом Мириловића на кули. Наглашава и порекло од Мириловића, а и чињеницу да је та породица поседовала утврђење, што и није мала ствар.

Уметнути штит има симболику позивања на нечије наследство, а у овом случају је то наследство Мириловића, и зато је то можда најидеалније решење у овом случају. У претходном примеру, тих пет месецах "виси" у ваздуху.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #212 послато: Децембар 09, 2016, 04:49:29 поподне »

Ova verzija je možda i najbolja do sada. Nije komplikovana, a predstavlja suštinu.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #213 послато: Децембар 09, 2016, 05:53:08 поподне »
Ova verzija je možda i najbolja do sada. Nije komplikovana, a predstavlja suštinu.

Овде је једино естетски проблематична та пирамидална формација шаржи која се противи обрнуто пирамидалној поставци штита.

Узгред, нађох пар лепих примера са уметнутим штитом на кулу, једино куле су свуда усамљене. :)

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #214 послато: Децембар 09, 2016, 09:03:55 поподне »
Чуди ме, да нико од србских грбоносаца до сада није узео као шаржу плави малтешки крст Ордена Светога Саве.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #215 послато: Децембар 10, 2016, 04:40:56 поподне »

Није много битно што се теме тиче, али не иде прича баш тако. Мириловићи су били влашка групација која престаје да се помиње негде почетком у 16. века. Од њих су настале бројне херцеговачке фамилије које се данас сматрају братством Мириловића. Презиме Мириловић изгледа да и није било у употреби, већ се тако звала цела та средњовековна влашка група. Михо који је имао кулу живео је тек у 18. веку, и презивао се Кнежић а не Мириловић. У том смислу кула је припадала Михи Кнежићу и тројици његових синова а саградио ју је Михин четврти син који се одвојио од породице, прешао на ислам и постао паша. У знак захвалности својој породици је саградио кулу. Од њега је настала фамилија Пашић, а од остале тројице браће фамилија Михић.

Уметнути штит има симболику позивања на нечије наследство, а у овом случају је то наследство Мириловића, и зато је то можда најидеалније решење у овом случају. У претходном примеру, тих пет месецах "виси" у ваздуху.

Полумесеци Мириловића су у кантону штита. Ако је подлога кантона у боји подлоге главе штита, не мора се одвајати. Ако замислимо да је то плаветнило уједно и плаветнило неба, онда је месецима право место управо на небу. Дакле бела кула Михића под "месечином" Мириловића.

Но, да се вратимо на тему. Сузили смо избор на два предлога. Први је са потпуно црвеном подлогом и грбом Мириловића на кули. Чистији  блазон свакако... Друга је са плавом подлогом у глави штита и грбом Мириловића у кантону. Нешто компликованији блазон али такође регуларан.

Дакле опција 1 или 2?

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Бакс

• Памтиша
« Одговор #216 послато: Децембар 10, 2016, 04:51:02 поподне »
По мени, опција 1, али само зато што опција број два на штиту има комбинацију плаво-бело-црвено, што ме подсећа на југословенство.

mladjo

• Гост
« Одговор #217 послато: Децембар 10, 2016, 04:57:01 поподне »
Није много битно што се теме тиче, али не иде прича баш тако. Мириловићи су били влашка групација која престаје да се помиње негде почетком у 16. века. Од њих су настале бројне херцеговачке фамилије које се данас сматрају братством Мириловића. Презиме Мириловић изгледа да и није било у употреби, већ се тако звала цела та средњовековна влашка група. Михо који је имао кулу живео је тек у 18. веку, и презивао се Кнежић а не Мириловић. У том смислу кула је припадала Михи Кнежићу и тројици његових синова а саградио ју је Михин четврти син који се одвојио од породице, прешао на ислам и постао паша. У знак захвалности својој породици је саградио кулу. Од њега је настала фамилија Пашић, а од остале тројице браће фамилија Михић.

Полумесеци Мириловића су у кантону штита. Ако је подлога кантона у боји подлоге главе штита, не мора се одвајати. Ако замислимо да је то плаветнило уједно и плаветнило неба, онда је месецима право место управо на небу. Дакле бела кула Михића под "месечином" Мириловића.

Но, да се вратимо на тему. Сузили смо избор на два предлога. Први је са потпуно црвеном подлогом и грбом Мириловића на кули. Чистији  блазон свакако... Друга је са плавом подлогом у глави штита и грбом Мириловића у кантону. Нешто компликованији блазон али такође регуларан.

Дакле опција 1 или 2?

По мени оба предлога су добра...симпатишем више за предлог 2, уз можда фимбрирано поље у злату за мјесеце Мириловића а и плашт би можда требао имати 4 тинктуре.

Јагње мора бити контакту са овојницом, да не леби као сада...што значи да би ”брденце” ;) од кациге између овојнице и ногу јагњета морало бити уклоњено...

Овде су представљене двије овојнице?

У суштини сада стоји на Михићима да се усагласе.  :)
« Последња измена: Децембар 10, 2016, 05:00:06 поподне млађо »

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #218 послато: Децембар 10, 2016, 05:03:53 поподне »

Зар не би било примерно и том четвртом сину (муслиману) из поштовања доделити један полумесец у низу са 3 крста. Мислим да је ипак пазио и чувао своју браћу?

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #219 послато: Децембар 10, 2016, 05:19:35 поподне »
Glasam za CRVENU verziju.
 ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #220 послато: Децембар 10, 2016, 06:26:39 поподне »
Glasam za CRVENU verziju.
 ;)

Mora da si zvezdaš :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #221 послато: Децембар 10, 2016, 06:54:05 поподне »
Mora da si zvezdaš :)

Нисам.  :P Свидела ми се та верзија јер је симетрична и мање комплекснија (што је пожељно у хералдици).  ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #222 послато: Децембар 10, 2016, 08:16:58 поподне »
Зар не би било примерно и том четвртом сину (муслиману) из поштовања доделити један полумесец у низу са 3 крста. Мислим да је ипак пазио и чувао своју браћу?

Размишљао сам о томе. Не знам ни сам. У принципу, од потомака три сина, Илије, Тодора и Томе, који су остали у православљу постали су Михићи. Ипак, додавањем неке симболике на штиту у вези њега појачала би се асоцијација на породично предање. Са дорађеном кацигом и овојницом, то би изгледало овако некако:

Мени делује интересантноа али не знам да ли ће фамилија прихватити стављање белог полумесеца на црвену подлогу  ;D
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #223 послато: Децембар 10, 2016, 10:22:37 поподне »
Први предлог, и то само због уметнутог штита... а чекај, Велиборе, да пробаш уметнути штит на овом другом, плавом примеру? Без сумње би остављало бољи утисак од невидљивог кантона?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #224 послато: Децембар 11, 2016, 01:32:22 пре подне »
Први предлог, и то само због уметнутог штита... а чекај, Велиборе, да пробаш уметнути штит на овом другом, плавом примеру? Без сумње би остављало бољи утисак од невидљивог кантона?

Ја са том опцијом имам један проблем. Моје разумевање смисла грба је да сваки детаљ мора имати своју јасну симболику. Дакле, ако је нешто плаво, онда морам знати зашто сам ставио плаво. Колико год ми можда присуство плавог поља чинило штит атрактивнијим него у чисто црвеној варијанти, ако је плаво ту само из естетских разлога, тешко ми је да то "сварим". Могао бих онда убацити још два лава и једног змаја, онако, да се нађе :)
У верзији штита са полумесецима у неодељеном кантону, плаво поље има своје оправдање управо због те плаве подлоге штита Мириловића. Али ако штит Мириловића пребацим на кулу, онда плава боја за мене нема никакву симболику, осим можда у смислу комплетирања палете пан-словенских боја, плаве, беле и црвене, или како Бакс рече заставе Југославије (што узгред речено мени не смета).

Ево како би изгледала верзија са плавим горњим ппољем и штитом Мириловића на кули:

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #225 послато: Децембар 11, 2016, 01:47:49 пре подне »
Ја са том опцијом имам један проблем. Моје разумевање смисла грба је да сваки детаљ мора имати своју јасну симболику. Дакле, ако је нешто плаво, онда морам знати зашто сам ставио плаво. Колико год ми можда присуство плавог поља чинило штит атрактивнијим него у чисто црвеној варијанти, ако је плаво ту само из естетских разлога, тешко ми је да то "сварим". Могао бих онда убацити још два лава и једног змаја, онако, да се нађе :)
У верзији штита са полумесецима у неодељеном кантону, плаво поље има своје оправдање управо због те плаве подлоге штита Мириловића. Али ако штит Мириловића пребацим на кулу, онда плава боја за мене нема никакву симболику, осим можда у смислу комплетирања палете пан-словенских боја, плаве, беле и црвене, или како Бакс рече заставе Југославије (што узгред речено мени не смета).

Ево како би изгледала верзија са плавим горњим ппољем и штитом Мириловића на кули:

:) ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #226 послато: Децембар 11, 2016, 01:54:08 пре подне »
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #227 послато: Децембар 11, 2016, 01:57:35 пре подне »
Млађо, јел то твој фаворит?

Спериментишем:  :)

« Последња измена: Децембар 11, 2016, 02:12:03 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #228 послато: Децембар 11, 2016, 02:10:37 пре подне »
Спериментишем:  :)

Ако ништа друго, изгледа да бар шарже на штиту постају стабилне.  Већ два дана није било драматичних преокрета :)
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #229 послато: Децембар 11, 2016, 02:12:39 пре подне »
Ако ништа друго, изгледа да бар шарже на штиту постају стабилне.  Већ два дана није било драматичних преокрета :)

Шарже су већ дуже вријеме стабиле, једино што још нису нашле своје право мјесто, своју одговарајаћу хјерархију.

Обећах да нећу реметити дискусију, али ипак ћу морати рећи још пар ријечи.  :)
Мислим да Мириловића грб заузима превилики значај (он је у центру, у срцу штита), на односу на четири брата која су постављена у подножје штита...што имак мислим да симболички гледано није баш идеално.

Мислим да би четврти брат требао стајати у срцу штита...он је прешао на ислам, али је саградио кулу своме роду. Међутим та изузетна чињеница као да се свјесно прећуткује и даје не значају нечему што толико великог значаја нема или је нешто сасвим маргинално...грб Мириловића.

Праштај на искрености.
« Последња измена: Децембар 11, 2016, 02:18:28 пре подне млађо »

mladjo

• Гост
« Одговор #230 послато: Децембар 11, 2016, 02:27:36 пре подне »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #231 послато: Децембар 11, 2016, 02:46:26 пре подне »
Шарже су већ дуже вријеме стабиле, једино што још нису нашле своје право мјесто, своју одговарајаћу хјерархију.

Обећах да нећу реметити дискусију, али ипак ћу морати рећи још пар ријечи.  :)
Мислим да Мириловића грб заузима превилики значај (он је у центру, у срцу штита), на односу на четири брата која су постављена у подножје штита...што имак мислим да симболички гледано није баш идеално.

Мислим да би четврти брат требао стајати у срцу штита...он је прешао на ислам, али је саградио кулу своме роду. Међутим та изузетна чињеница као да се свјесно прећуткује и даје не значају нечему што толико великог значаја нема или је нешто сасвим маргинално...грб Мириловића.

Праштај на искрености.

Нема се шта праштати. Искреност је најмање што очекујем :)
Слажем се да и четврти брат треба некако да нађе своје место на штиту, иако није Михић. Заиста ми није била намера да било шта прећуткујем, нити имам икакав проблем са братом пашом. Пашићи и Михићи су се генерацијама сматрали братственицима.  Због разумевања симболике, овако гласи наше предање у целини:

Давни предак Михића због крвне освете дође из Мириловића у Горње Храсно, вероватно негде око 1400. године. Био је то Богић Рајковић, кога су звали Кнез Мирило. Његов четврти син, који се насели на Побрђе, по оцу кнезу доби презиме Кнежић. Кнежићи су живели у Побрђу наредних 300 година. Један од њих, Михо Кнежић, иначе брат Сердара Милинка Кнежића, око 1700. године пређе да живи с Побрђа у Селишнице, исто у Горњем Храсну. Михо је имао четири сина. За време Турске управе једног Михина сина од 10 година одведоше Турци харачлије у Цариград. Кроз неколико година Михин син се врати у Херцеговину као паша. Он се сети родитеља и браће које пронађе у Храсну и ослободи их плаћања харача. Он направи кулу у Селишницама и то место се прозва Под Кулом. Тако је Михо Под Кулом у Горњем Храсну имао 9 харача брда и 90 рала земље у Попову пољу. Његови синови Илија, Тодор и Томо, по оцу Михи добише презиме Михићи. Њихово некадашње имање се и данас зове Михићевина. Од Михиног сина паше посташе Пашићи.
После неколико година код Михе на конак дођоше Турци харачлије да купе харач. Иако су били ослобођени плаћања харача, Турци покушаше на силу да их похараче. Михин син Томо био је чобанин и чувао стоку. Доласком кући од стоке, нађе харачлије како чине зулум па их погуби. По турским законима, за убиство мораше се мењати кадилук и платити крвнина.Турске власти им запленише сво имање осим једног дела који оста на некој жени. Михићи су и за време Аустрије од тог дела узимали травнину и хак, а после су то имање продали неком Рогоњићу.
Михиће раселише из Храсна: Тодор се настани у Чавашу, његов брат Илија у Банчићима, а Томо који погуби харачлије оде даље и настани се у Потком, на заравни Медене главе и обронака планине Снијежница.

Свеједно, не бих се одрекао симболике и везе са Мириловићима на штиту, а четвртом брату ћемо исказати почаст као и осталој тројици. Јесу четири брата у стопи штита, али је то она симболика о којој сам већ причао - Михо Под Кулом. Стопи се евентуално може дати већи простор померањем двоструког шеврона на горе.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #232 послато: Децембар 11, 2016, 10:26:22 пре подне »
Свеједно, не бих се одрекао симболике и везе са Мириловићима на штиту...

Штит Мириловића је визуелно много боље истакнут ако је позадина иза куле црвене боје. Не знам да ли сте то приметили...

Стопи се евентуално може дати већи простор померањем двоструког шеврона на горе.

Мислим да је ово добра идеја. Мада, у том случају, можемо причати већ о "party per fess" варијанти.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #233 послато: Децембар 11, 2016, 10:56:08 пре подне »

Ако би смо ишли на овакву варијанту, онда ми плава боја дефинитивно не треба. Само са црвено белом комбинацијом боја имамо веома чисту и ефектну варијанту. Већ је примећено да три крста под кулом могу некоме деловати деградирајуће. Ако на кулу ставимо и полумесец, тај ефекат постаје још израженији:

Вероватно је ипак прихватљивије решење задржавање крстова и полумесеца у стопи.
Овде сам за пробу симболику везе са Мириловићима изместио у њихов стег на челенци. Мада ми је жао да се одрекнем мириловићке симболике на штиту, тиме би се коначно свео на две боје. Да ли је хералдички прихватљиво имати два независна симбола у челенци - стег и јаре?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #234 послато: Децембар 11, 2016, 02:04:43 поподне »
Ако се стег Мириловића сме додати у челенку, и са враћањем полумесеца у стопу, имали би смо ово:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #235 послато: Децембар 11, 2016, 04:45:43 поподне »

Иако ми лепо изгледа, апсолутно исправно је рећи да и та плава мора имати свој виши разлог зашто је ту, а уколико тога нема, она је ту свакако сувишна. Наравно, иако су ово добри радови, иапк су аматерски, па ми не знамо како би неки вичан хералдички уметник уметнуо штит Мириловића на "црвени грб", ја не сумњам да би се и то сјајно уклопило. Тако да бих у том случају ја био на црвеном грбу и уметнутом штиту, још једном подстичући на размишљање, да грб Мириловића иде у оригиналу (као зелени), а не у фалш верзији какав је онај из Фојничког грбовника.

Што се тиче челенке са заставом, једна застава има смисла, чак и удуплана, али две различите, то просто не иде. Узгред, треба увек имати на уму, да би ти Велиборе у неком идеалном тренутку, требао ова знамења да обучеш. Замисли само шта би ти дошло на главу и како би изгледао? Моје је мишљење, да од тога се увек мора поћи, а слична ствар је и са штитом. Замисли се на бојном пољу, пре свега, и да испод свега тога опет будеш ти. :)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #236 послато: Децембар 11, 2016, 05:57:40 поподне »
...
Што се тиче челенке са заставом, једна застава има смисла, чак и удуплана, али две различите, то просто не иде. Узгред, треба увек имати на уму, да би ти Велиборе у неком идеалном тренутку, требао ова знамења да обучеш. Замисли само шта би ти дошло на главу и како би изгледао? Моје је мишљење, да од тога се увек мора поћи, а слична ствар је и са штитом. Замисли се на бојном пољу, пре свега, и да испод свега тога опет будеш ти. :)
...

Шта сам све видео да се ставља у челенку и то од стране признатих хералдичких уметника, ово моје није ништа :)

...
Тако да бих у том случају ја био на црвеном грбу и уметнутом штиту, још једном подстичући на размишљање, да грб Мириловића иде у оригиналу (као зелени), а не у фалш верзији какав је онај из Фојничког грбовника.
....

Такође, црвеној је зелена комплементарна боја, тако да је то идеалан контраст за подлогу штита и визуелно лежи много боље него плава. Да и то видимо како изгледа, са нешто широм стопом штита:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #237 послато: Децембар 11, 2016, 07:44:01 поподне »
Ево мог дилетантно склепаног предлога,

користио сам Баксов нацрт у комбинациiи плашта, шлема и челенке фоiничког типа. Постава плашта би требало бити црвена (нисам успео променити)- за расмилити iе и промена боiа грба Мириловића - сребрне месеце на црном пољу, као што iе  Amicus наведо да у грбовицима постоји - моћно делује. Значи црно/црвена комбинациiа и сребрним шаржама - кула, месеци, јагње и 3 крста уз (евентуално)додатни полумесец.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #238 послато: Децембар 11, 2016, 07:45:35 поподне »
Шта сам све видео да се ставља у челенку и то од стране признатих хералдичких уметника, ово моје није ништа :)

Такође, црвеној је зелена комплементарна боја, тако да је то идеалан контраст за подлогу штита и визуелно лежи много боље него плава. Да и то видимо како изгледа, са нешто широм стопом штита:

Не кажем ја да се не ставља свашта, али да треба водити рачуна, из опет наведених разлога. ;)

Хвала што си урадио и овај предлог, другачије изгледа кад се стави на папир, него кад је само у глави.

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #239 послато: Децембар 12, 2016, 09:01:48 пре подне »

Неки хералдички мање обавјештени витезови могли би се на Велибора посебно окомити јер би помислили да се ради о неком невјернику. Шалим се наравно. Ипак мислим да се грб Мириловића, мора вјерно пренијети, Веза је очигледна. Па Храсно се још почетком 18. вијека упоредо назива и Мириловић.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #240 послато: Децембар 12, 2016, 09:35:36 пре подне »
Неки хералдички мање обавјештени витезови могли би се на Велибора посебно окомити јер би помислили да се ради о неком невјернику. Шалим се наравно. Ипак мислим да се грб Мириловића, мора вјерно пренијети, Веза је очигледна. Па Храсно се још почетком 18. вијека упоредо назива и Мириловић.
Видећемо шта ће рећи фамилија. Рачунам да грб Мириловића у оригиналној боји могу оправдати, али слутим да ће полумесец у стопи бити проблематичан...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Жика

• Познавалац
« Одговор #241 послато: Децембар 12, 2016, 09:50:01 пре подне »
Видећемо шта ће рећи фамилија. Рачунам да грб Мириловића у оригиналној боји могу оправдати, али слутим да ће полумесец у стопи бити проблематичан...

Јеси ли размиљао, да избациш м-шеврон и да полумесец замени место са једним крстом?

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #242 послато: Децембар 12, 2016, 09:52:36 пре подне »

Kada prisvojiš i kasnije registruješ grb, on će po heraldičkim pravilima pripadati samo tebi i tvojim potomcima. Šira rodbina neće imati pravo da se služi ovim konkretnim grbom.

mladjo

• Гост
« Одговор #243 послато: Децембар 12, 2016, 10:10:47 пре подне »

Колико је морање да се за четири брата користе шарже као што су крстови и полумјесец?

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #244 послато: Децембар 12, 2016, 10:36:10 пре подне »

Колико је морање да се за четири брата користе шарже као што су крстови и полумјесец?

У праву си. Ако може iедна од два настариiа и наiпрестижнија римске рода - Колонна, да има само две шарже (стуб/колумну + круну) на црвеном пољу, зашто не би могли имати и Михићи само кулу са Iагњетом на бедему?

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #245 послато: Децембар 12, 2016, 10:38:01 пре подне »
Грб Колонна:

mladjo

• Гост
« Одговор #246 послато: Децембар 12, 2016, 10:47:15 пре подне »
Грб Колонна:

Мислим да се овај штит може назвати ријечитим, јер шаржа стуба јесте заправо алузија на презиме...colonna = стуб.
« Последња измена: Децембар 12, 2016, 10:54:14 пре подне млађо »

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #247 послато: Децембар 12, 2016, 10:54:38 пре подне »

Мислим да се овај штит може назвати ријечетим, јер шаржа стуба јесте заправо алузија на презиме...colonna = стуб.

Управо то. Први носиоц презимена ие Petrus de Columna (1078–1108).

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #248 послато: Децембар 12, 2016, 02:09:19 поподне »
Kada prisvojiš i kasnije registruješ grb, on će po heraldičkim pravilima pripadati samo tebi i tvojim potomcima. Šira rodbina neće imati pravo da se služi ovim konkretnim grbom.

Већ сам помињао да би ово требао бити грб братства Михића, уколико се региструјемо као удружење грађана, а не мој лични.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #249 послато: Децембар 12, 2016, 02:12:42 поподне »
У праву си. Ако може iедна од два настариiа и наiпрестижнија римске рода - Колонна, да има само две шарже (стуб/колумну + круну) на црвеном пољу, зашто не би могли имати и Михићи само кулу са Iагњетом на бедему?

Није ништа морање, не мора се ни грб правити :). То је нека моја идеја и симболизам који сам замислио.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #250 послато: Децембар 12, 2016, 02:18:22 поподне »

Мој став је да је провокативније увек боље. То је твој грб, твоја симболика, ти знаш кључ њене одгонетке. Овај грб ако би радио неки вичан хералдички уметник, то би тек дошло до изражаја. ;)

Примедбе осталих, које се своде на преантрпаност другог поља су оправдане, али јасно ми је да свако мењање повлачи за собом стварање сасвим нове композиције. Што није страшно, али треба извагати, да ли је потенцијалном грбоносцу то важније од симболике? По мени се уопште не би нарушила симболика да се два крста ставе поред кула, а трећи и полумесец у оваквом распореду испод, јер нешто што је физички "под кулом", на грбу не мора дословно да буде пренесено, поготово ако прави овакву гужву какву прави, или чак ове четири шарже у распореду крста да буду око куле, јер кула је центар који вас окупља.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #251 послато: Децембар 12, 2016, 04:37:16 поподне »
Мој став је да је провокативније увек боље. То је твој грб, твоја симболика, ти знаш кључ њене одгонетке. Овај грб ако би радио неки вичан хералдички уметник, то би тек дошло до изражаја. ;)

Примедбе осталих, које се своде на преантрпаност другог поља су оправдане, али јасно ми је да свако мењање повлачи за собом стварање сасвим нове композиције. Што није страшно, али треба извагати, да ли је потенцијалном грбоносцу то важније од симболике? По мени се уопште не би нарушила симболика да се два крста ставе поред кула, а трећи и полумесец у оваквом распореду испод, јер нешто што је физички "под кулом", на грбу не мора дословно да буде пренесено, поготово ако прави овакву гужву какву прави, или чак ове четири шарже у распореду крста да буду око куле, јер кула је центар који вас окупља.

У том случају преломљена греда у виду слова М би се морала избацити. То би изгледало овако:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #252 послато: Децембар 12, 2016, 05:01:01 поподне »
У том случају преломљена греда у виду слова М би се морала избацити. То би изгледало овако:

Pa nije loše moram priznati. Ovo je do sada najravnomernije popunjena verzija štita, a uz to ima apsolutnu simetričnost dexter-a i sinister-a.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #253 послато: Децембар 12, 2016, 09:18:26 поподне »

Разуме се. :) А овај модел изгледа први пут употпуњен. Не кажем да тако треба остати, поготово ако за то не постоји консензус међу Михићима, али треба се водити оваквим примером. Јер плени пажњу. ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #254 послато: Децембар 13, 2016, 08:32:59 поподне »
Разуме се. :) А овај модел изгледа први пут употпуњен. Не кажем да тако треба остати, поготово ако за то не постоји консензус међу Михићима, али треба се водити оваквим примером. Јер плени пажњу. ;)

Уколико не прође предлог са полумесецом, онда би ово било слично алтернативно решење:

Веома личи на једно које је Млађо раније предложио а тада ми није било баш нешто. За неке ствари очито треба времена да одлеже и да се сваре... Сад када гледам неке моје идеје од пре десет дана, изгледају ми као тежак кичерај :)

Узгред једно питање за познаваоце. Да ли се облик штита некако дефинише? Видим да се јављају разни - "троугласти" (heater), "ушати", са заобљеном стопом... Нисам видео у блазонима да се облик штита икада помиње, а опет одређени штитови се у пракси увек приказују на истој форми. На пример штит Србије је увек са заобљеном стопом. Да ли би било исправно када би неко рецимо велики грб Србије приказао са "троугластим" штитом у средини?
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #255 послато: Децембар 14, 2016, 01:25:59 пре подне »
Уколико не прође предлог са полумесецом, онда би ово било слично алтернативно решење:

Веома личи на једно које је Млађо раније предложио а тада ми није било баш нешто. За неке ствари очито треба времена да одлеже и да се сваре... Сад када гледам неке моје идеје од пре десет дана, изгледају ми као тежак кичерај :)

Узгред једно питање за познаваоце. Да ли се облик штита некако дефинише? Видим да се јављају разни - "троугласти" (heater), "ушати", са заобљеном стопом... Нисам видео у блазонима да се облик штита икада помиње, а опет одређени штитови се у пракси увек приказују на истој форми. На пример штит Србије је увек са заобљеном стопом. Да ли би било исправно када би неко рецимо велики грб Србије приказао са "троугластим" штитом у средини?
Само да прецизирам, ја сам тај предлог нацртао по инструкцијама колеге Сол-а.  :)

Што се штита тиче, мишљења сам да и четврти брат мора имати своје мјесто на штиту:

Отвор на кули би требао бити црн.
« Последња измена: Децембар 14, 2016, 01:40:50 пре подне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #256 послато: Децембар 14, 2016, 01:43:48 пре подне »
...
Што се штита тиче, мишљења сам да и четврти брат мора имати своје мјесто на штиту:
Да, и ја сам тог мишљења. То је овај претходни предлог. Али пошто нећу сам одлучивати о избору грба, а јасно ти је како може бити протумачен бели полумесец на црвеној подлози и колико је та тема осетљива, морам размишљати и о алтернативном решењу...

Отвор на кули би требао бити црн.
Стварно, у праву си... :)
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #257 послато: Децембар 14, 2016, 01:47:01 пре подне »
Да, и ја сам тог мишљења. То је овај претходни предлог. Али пошто нећу сам одлучивати о избору грба, а јасно ти је како може бити протумачен бели полумесец на црвеној подлози и колико је та тема осетљива, морам размишљати и о алтернативном решењу...
Стварно, у праву си... :)

Све се да измјенити и прилагодити...шарже, боје, грб.  ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #258 послато: Децембар 14, 2016, 02:12:28 пре подне »
Све се да измјенити и прилагодити...шарже, боје, грб.  ;)

На пример, љиљан уместо полумесеца... ;)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао