Булатовићи у Кучима нису тема већ род који сте назвали Булатовићи - Вељовићи.
Чињеница је да су се Булатовићи у Бијелој Цркви до 1924. године презивали Вељовићи, надам се да Вам је овај податак познат. Такође је познато да раније нигде међу Вељовићима у званичној употреби презимена Булатовић није било. Овом роду је секундарно презиме Булатовић (ново презиме је само та једна грана Вељовића у Бијелој Цркви узела 1924. године, очито по лажном предању), а не Вељовић. Према томе, погрешно је овај генетички род назвати по Булатовићима, из најмање два разлога које сам објаснио. Још је већа грешка што сте и
Шешеље сврстали у род
под овим називом, јер Шешељи немају предање о пореклу од Булатовића, нити од Вељовића, ниједно од ова два презимена никада нису у прошлости употребљавали.
Нисам ничији адвокат и не браним ја овде ничији екслузивитет, само сам желео да укажем да то што оборена предања Вељовића истичете у први план и испред генетичке генеалогије није добро решење и да овакво тумачење и класификација једног рода ствара нове и погрешне интерпретације. Такође, покушај омаловажавања Вам није успео:
Булатовићи који припадају роду Никшића уопште немају ексклузивно право на то презиме. Толиким братствима су допустили да узму њихово презиме не би ли били бројнији, па кад су то већ урадили, оде и ексклузивитет. Али они га ни не траже, већ га тражи неко ко до пар година није ни знао да потиче од Никшића. Има једна изрека у нашем народу на ту тему.
То што сте један од ретких квалификованих кадрова на Пореклу Вам не даје за право да се понашате тако надмено према истраживачима који то овде нису, а велика већина је таква. Није на Вама да истичете и потенцирате да сам неко ко до пре неколико година није ни знао да потичем од Никшића, већ на мени, што сам и радио небројено пута на форуму. Заборављате да сам о томе увек отворено писао. Међутим, то није била мана већ моја предност, јер ми је таква позиција омогућила систематично истраживање, улазећи постепено у материју, потпуно неоптерећен и неограничен разним предањима Никшића Ровчана и Жупљана. То што се стари наративи, спекулације и теорије о Тарским Никшићима и Никшићима уопште, базиране на методологији кратких хаплотипова и крајње нерепрезентативном узорку тестираних породица са крсном славом Лучиндан, нису обистиниле са резултатима дубинских тестова Никшића у иностраним лаботаторијама, не треба да Вас чини бесним и разочараним, напротив. Разумем непостојање потребе и жеље у Вама ка реализацији дубље генетичке профилизације рода Васојевића, јер међу вама је мање-више све познато, немате проблем са кратким хаплотиповима (сетимо се само тестираних PH908 фамилија којима дубинске анализе нису потврдиле припадност Никшићима, чији су претходни резултати на 23 маркера указивали на исту, и обрнуто) као ни проблем прибраћених родова и разумевања њихових генеалогија, а и свакако сте и млађи и слабији по бројности род од Никшића, али покушајте већ једном да обуздате своју озлојеђеност и анимозитет који осећате према Пројекту генетичко-генеалошког истраживања рода Никшића (или покушајте бар да га не преносите на остале теме), на који би свако са СДНКП природно требао бити поносан, јер генетичка истраживања Никшића су од изузетне историјске вредности. Тематска историографија географских области какве су Средње Полимље и Потарје су постале богатије, миграторни процеси старосрпског становништва овог дела Старе Рашке разумљивији, док је процес напуштања тзв. "Немањићке традиције" и предања о племићком пореклу Никшића са Грбља постао неминован. Подједнако је био спор али значајан процес превазилажења и прерастања и појединих ставова о Никшићима Оногошта (које је рецимо Петар Шобајић заступао у првој половини 20. века о Никшићима Оногошта, када је историјска грађа у истамбулском архиву била недоступна), у науку која није само реконструкција догађаја већ и у разумевање процеса који мноштву историјских догађаја дају смисао.
И добро знајте, да никакве и ничије заблуде, па ни Ваше, нас неће омести и скренути са спознајног пута, којег су нам утабале генетичка открића и резултати, до којих смо дошли мукотрпним и озбиљним радом и залагањем. Дакле, Ваше заблуде и ограниченост предањима, које сте испољили на више места, а конкретно и везано за тему о роду Никшића, рецимо за Војиновиће, као и за прошћенске Тарске Никшиће али и овде за род Вељовића, нама не представљају апсолутно ништа, потпуно смо равнодушни према њима, уосталом, Мирослав Главоњић је већ објаснио суштину тог дела истраживачког процеса којим се покушавамо бавити на крајње одговоран начин:
Сва стара предања и записи, могу, а и не морају бити тачна. Оно што ми откријемо у процесу истраживања, може да потврди предање, допуни га, али може и да га измени или га чак и побије. Али за то и служе предања, не да нас ограничавају, већ да нас усмеравају.
А што се тиче "фалсификовања" места порекла на Yfull налозима појединих тестираних Никшића, понављам још једном, то је рађено у договору са тестираним особама и представља наш својеврсни и заједнички одговор на погрешне интерпретације о роду Никшића, а све у циљу бољег разумевања наше генеалогије. Криво нам је што рецимо Радуловић из околине Пријепоља Y189944* нема конкретну информацију о селу из којег потиче, а које се налазило по предању негде између Колашина и Мојковца, иначе би и њему стајала на налогу једна од две наведене општине порекла, али то свакако нећемо пропустити да урадимо са будућим WGS тестираним Никшићима.
Завршена је позорница на овом месту, позивам Вас да се о свему новом и будућем упознате на главној сцени, на теми о Никшићима. Слободно се активирајте, даћемо Вам и одговарајућу улогу.