Аутор Тема: Обавештења о изменама и допунама у табели Српског ДНК пројекта  (Прочитано 309895 пута)

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2592
  • I2-BY55783>BY79593
Као што каже име теме, овде ће се објављивати новости везане за промене у табели, што се пре свега односи на:

1. SNP тестирање

2. Допуну маркера

3. Додавање/измена славе и/или места порекла тестираних

4. Подела постојећих или формирање нових родова и промена имена истих

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10150
  • I2a S17250 A1328
Одг: Обавештења о изменама и допунама у табели Српског ДНК пројекта
« Одговор #1 послато: Јун 14, 2017, 07:13:04 поподне »
Као што каже име теме, овде ће се објављивати новости везане за промене у табели, што се пре свега односи на:
3. Додавање/измена славе и/или места порекла тестираних

Ево, ја први да се огласим:

Предлажем да се мом рођи Девићу (I2 dinaric north, бр. 95) у рубрици "место порекла" упише (измени или дода) - Шекулар, с обзиром да је његово порекло из села Ћетковиће у Шекулару.

Надам се да се и он слаже (с обзиром да је овде с нама на форуму).

"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #2 послато: Јун 14, 2017, 07:13:11 поподне »
Мазалица (Јовањдан, Суваја, хаплогрупа I2-PH908) је тестиран као РН908+

Радуловић (Игњатијевдан, Дрежница, хаплогрупа G2a-L497) је проширио број маркера са 23 на 40

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #3 послато: Јун 14, 2017, 07:25:23 поподне »
Ево, ја први да се огласим:

Предлажем да се мом рођи Девићу (I2 dinaric north, бр. 95) у рубрици "место порекла" упише (измени или дода) - Шекулар, с обзиром да је његово порекло из села Ћетковиће у Шекулару.

Надам се да се и он слаже (с обзиром да је овде с нама на форуму).

Ажурирано је место порекла за тестираног Девића: Шекулар/Беране/ЦГ

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #4 послато: Јун 14, 2017, 07:27:53 поподне »
Ажурирано је место порекла за тестираног Девића: Шекулар/Беране/ЦГ

Благодарим, Гујо!

Jelic

• Гост
« Одговор #5 послато: Јун 14, 2017, 07:28:35 поподне »
Зар за Девића не би требало да стоји Ровца/Беране р. Шекулар?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13402
« Одговор #6 послато: Јун 14, 2017, 07:40:11 поподне »
Зар за Девића не би требало да стоји Ровца/Беране р. Шекулар?

Причали смо раније о овоме. Уколико је скорија сеоба у питању, треба да стоји то старије место порекла. Сложили смо се да се под "скоријом" сеобом сматра период неких последњих 100 година.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5532
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #7 послато: Јун 14, 2017, 07:47:11 поподне »
Ja биx пpeдлoжиo дa ce у тaбeли I2a dinaric south "poд Лучинштaкa 19=14" пpeимeнуje у "poд Tapcки Никшићи", c oбзиpoм дa вeћ имaмo двojицу ca cлaвoм Apaнђeлoвдaн, a и нa зaтвopeнoм дeлу имaмo двe cлaвe кoje ниcу Лучиндaн. C дpугe cтpaнe мнoгo je дoкaзa кoje гoвope дa ce paди o Tapcким Никшићимa.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #8 послато: Јун 14, 2017, 07:48:55 поподне »
Девићи су из села Ровца, које је преко брда Ћетковићима. То није никаква одредница, јер су сви родови у Ровцима новији досељеници, који тачно знају одакле су ту дошли. Да су Девићи из неке даље старине у Ровцима, то би имало смисла. С обзиром да се братство Ћетковића, чији су Девићи огранак, зачело у Шекулару, није смислено уписати да је Девићу место порекла Ровца, јер тај податак ништа не показује.

То је као кад бисмо неком Булатовићу из племена Ровца, чији се прађед населио у Мојковац, уписали да је место порекла - Мојковац. Не, то је место где су се неки Булатовићи населили после 1912. године у склопу неких историјских околности и не указује ништа у вези са пореклом.

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1155
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #9 послато: Јун 14, 2017, 07:50:13 поподне »
Jevtic dinaric north Ozren,Republika Srpska.Trebalo bi dodati mjesto Kakmuz.Mnoge intresuje koji je dio Ozrena 

Jelic

• Гост
« Одговор #10 послато: Јун 14, 2017, 07:54:29 поподне »
Jevtic dinaric north Ozren,Republika Srpska.Trebalo bi dodati mjesto Kakmuz.Mnoge intresuje koji je dio Ozrena

Промењено.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 7446
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #11 послато: Јун 14, 2017, 09:36:25 поподне »
Ја бих опет вратио код И1 ону класификацију "род Дробњака",или можда "род Новљана"...у суштини,сад је он у табели "исцепкан" на више мањих родова,али глобална категоризација би могла да буде,па у оквиру ње се и виде по истим презименима да су у оквиру глобалног рода и ужи родови...

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #12 послато: Јун 14, 2017, 09:56:01 поподне »
Ја бих опет вратио код И1 ону класификацију "род Дробњака",или можда "род Новљана"...у суштини,сад је он у табели "исцепкан" на више мањих родова,али глобална категоризација би могла да буде,па у оквиру ње се и виде по истим презименима да су у оквиру глобалног рода и ужи родови...
По мени овако је боље. Поготово што постоје породице које немају никакве везе са племеном Дробњак а припадају I1-P109, као нпр. мноштво њих из околине Пријепоља који имају предање да су заправо пореклом из области племена Кучи, као и један који је из Ивициног тестирања а има предање да је из Роваца.
А овако је и много прецизнији приказ оних братстава за које се зна поуздано да су Дробњаци ком огранку припадају.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #13 послато: Јун 14, 2017, 10:28:20 поподне »
По мени овако је боље. Поготово што постоје породице које немају никакве везе са племеном Дробњак а припадају I1-P109, као нпр. мноштво њих из околине Пријепоља који имају предање да су заправо пореклом из области племена Кучи, као и један који је из Ивициног тестирања а има предање да је из Роваца.
А овако је и много прецизнији приказ оних братстава за које се зна поуздано да су Дробњаци ком огранку припадају.
Да,у смислу назива "род Дробњака",можда је преуско орјентисан на област и на племе,иако су блиски у тој мери и они из Пријепоља који не славе Св.Ђорђа ,иако имајупредање које их не везује за Дробњак и они који јесу из Дробњака са И1-Р109...али блискост је чини ми се у оној мери ,која је довољна да се сместе у већи род...Можда је "род Новљана" прихватљивији назив ...Да, назив "род Дробњака" би био као кад би уместо назива "род Никшића" имали назив "род Ровчана" иако  нису сви Никшићи Ровчани...али и овако је добро,нема грешке :)
« Последња измена: Јун 14, 2017, 10:32:05 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Дробњак

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1208
  • I1 P109
« Одговор #14 послато: Јун 14, 2017, 11:24:43 поподне »
Предложио бих да се мени на табели промени место порекла. Тренутно у табели стоји Превиш али моји преци су се са Превиша преселили још 1880-их у Горњу Буковицу. Шта више тада су се сви Јегдићи иселили у Буковицу или Провалију и на Превишу није остао нико. Једна фамилија се повратила после Првог светског рата. Не знам шта они искуснији мисле, је ли прошло довољно година да би ми Јегдићи Буковицу сматрали матицом?
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #15 послато: Јун 15, 2017, 08:38:39 пре подне »
Предложио бих да се мени на табели промени место порекла. Тренутно у табели стоји Превиш али моји преци су се са Превиша преселили још 1880-их у Горњу Буковицу. Шта више тада су се сви Јегдићи иселили у Буковицу или Провалију и на Превишу није остао нико. Једна фамилија се повратила после Првог светског рата. Не знам шта они искуснији мисле, је ли прошло довољно година да би ми Јегдићи Буковицу сматрали матицом?
Да, логично би било да стоји Горња Буковица, јер и моји су се 1882. преселили са Лијешња у Ровцима у Мркоње у Горњој Јабланици, што и стоји у табели. По истом принципу уписивано је у табели и за друге, као нпр. за Јошановића, Божинића итд. Такав је био став и када смо полемисали својевремено о томе на форуму.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1177
« Одговор #16 послато: Јун 15, 2017, 10:20:12 пре подне »
Девићи су из села Ровца, које је преко брда Ћетковићима. То није никаква одредница, јер су сви родови у Ровцима новији досељеници, који тачно знају одакле су ту дошли. Да су Девићи из неке даље старине у Ровцима, то би имало смисла. С обзиром да се братство Ћетковића, чији су Девићи огранак, зачело у Шекулару, није смислено уписати да је Девићу место порекла Ровца, јер тај податак ништа не показује.

То је као кад бисмо неком Булатовићу из племена Ровца, чији се прађед населио у Мојковац, уписали да је место порекла - Мојковац. Не, то је место где су се неки Булатовићи населили после 1912. године у склопу неких историјских околности и не указује ништа у вези са пореклом.

Тако је Небо. Па Ровца ( мислим на Шекуларска) су дио Шекулара, иако га неки не рачунају, па умјесто Шекуларска Ровца почели су да употребљавају име Беранска Ровца. У  Шекуларским Ровцима сва братства су из Шекулара - Ћетковићи, осим неколико кућа Киковића ( од Лабана - дошли из околине Плава) и Вулевића ( дошли из Трешњева)- Васојевића.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #17 послато: Јун 15, 2017, 10:28:04 пре подне »
 До разграничења са Турском послије  Берлинског конгреса  1878г. , односно 1884.г. и Ровца и Калудра су биле дио Шекулара.

Ван мреже serbsky

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
« Одговор #18 послато: Јун 15, 2017, 12:25:18 поподне »
Мислим да би моје податке у табели требало допунити и старим презименом, уз ново РАКИЋ, дакле РАКИЋ-БА(Ј)ИНОВИЋ, јер се презиме јавља у два рефлекса, са и без јоте, што је условљено фонетиком, Ј је испред И у слабом положају, па се у изговору само донекле региструје. Чисто да би се ''рођаци'' лакше повезали, јер је уз славу Св. Агатоника то старо презиме нешто што сви знају, иако већина има ново. Моји су, рецимо имали оба, док отац није скинуо Бајиновић, јер га нервирало када нешто мора да попуњава, а предвиђено је место само за једно презиме. Можда би било боље и да као место порекла стоји МЕДВЕЂА, ГОРЊА ЈАБЛАНИЦА, јер је Дашиновац засеок с неколико кућа изнад Медвеђе и није посебно насеље, већ је део овог места.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #19 послато: Јун 15, 2017, 02:14:56 поподне »
Мислим да би моје податке у табели требало допунити и старим презименом, уз ново РАКИЋ, дакле РАКИЋ-БА(Ј)ИНОВИЋ, јер се презиме јавља у два рефлекса, са и без јоте, што је условљено фонетиком, Ј је испред И у слабом положају, па се у изговору само донекле региструје. Чисто да би се ''рођаци'' лакше повезали, јер је уз славу Св. Агатоника то старо презиме нешто што сви знају, иако већина има ново. Моји су, рецимо имали оба, док отац није скинуо Бајиновић, јер га нервирало када нешто мора да попуњава, а предвиђено је место само за једно презиме. Можда би било боље и да као место порекла стоји МЕДВЕЂА, ГОРЊА ЈАБЛАНИЦА, јер је Дашиновац засеок с неколико кућа изнад Медвеђе и није посебно насеље, већ је део овог места.

Како је Дашиновац добио име? Вјероватно по неком Даши? Знам, да у Горњој Јабланици, између осталих има и Шекулараца из Шекулара, а и оних раније пресељених у Метохији, али под другим презименима, сходно мјесној традицији, а и власти нијесу хтјеле да дозволе племенско братственичко окупљање Црногораца. Од када постоји топоним Дашиновац код Медвеђе? Мени се јавља асоцијација на презиме Дашић? И њих има у Медвеђи али под разним презименима.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #20 послато: Јун 15, 2017, 08:37:59 поподне »
  Како је Дашиновац добио име? Вјероватно по неком Даши? Знам, да у Горњој Јабланици, између осталих има и Шекулараца из Шекулара, а и оних раније пресељених у Метохији, али под другим презименима, сходно мјесној традицији, а и власти нијесу хтјеле да дозволе племенско братственичко окупљање Црногораца. Од када постоји топоним Дашиновац код Медвеђе? Мени се јавља асоцијација на презиме Дашић? И њих има у Медвеђи али под разним презименима.
Овај засеок Дашиновац у Медвеђи можда има везе са неким топонимом у Метохији, чак мислим да постоји и село Дашиновац у Метохији. Обзиром да су Ракићи (Ба(ј)иновићи) доселили из Метохије и да припадају струји досељеника које зову ''Пећанци'', није искључено да је назив овог засеока донет управо из Метохије, поготово што је број досељених породица ''Пећанаца'' доста велики.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #21 послато: Јун 15, 2017, 09:59:47 поподне »
Овај засеок Дашиновац у Медвеђи можда има везе са неким топонимом у Метохији, чак мислим да постоји и село Дашиновац у Метохији. Обзиром да су Ракићи (Ба(ј)иновићи) доселили из Метохије и да припадају струји досељеника које зову ''Пећанци'', није искључено да је назив овог засеока донет управо из Метохије, поготово што је број досељених породица ''Пећанаца'' доста велики.

То би било то. Дашиновац-насеље у општини Дечани - Метохија.  А претходно требало би да има везе са Дашом, односно  Дашићима.

Jelic

• Гост
« Одговор #22 послато: Јун 16, 2017, 11:48:25 пре подне »
За Ђоровића из Лешка додат S17250+.
« Последња измена: Јун 16, 2017, 12:15:38 поподне Лука »

Ван мреже ...

• Познавалац
  • Поруке: 540
« Одговор #23 послато: Јун 16, 2017, 01:04:51 поподне »
За Ђоровића из Лешка додат S17250+.

Ђоровић је негативан на све гране испод S17250, PH908 није тестиран. Пошто има вредност DYS449=30 можда је логичније да буде пребачен међу јужњаке у табели? Вероватно ту и припада.

Jelic

• Гост
« Одговор #24 послато: Јун 16, 2017, 01:06:33 поподне »
Ђоровић је негативан на све гране испод S17250, PH908 није тестиран. Пошто има вредност DYS449=30 можда је логичније да буде пребачен међу јужњаке у табели? Вероватно ту и припада.

Нека остане за сада ту где јесте, барем док не тестира PH908.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #25 послато: Јун 17, 2017, 03:19:28 пре подне »
Суботић (Марковдан, Ервеник, хаплогрупа Е-V13) је тестиран као Z19851+ (V13 панел)

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1633
« Одговор #26 послато: Јун 18, 2017, 09:09:53 пре подне »
Код хаплогрупе  I2 Dinarc south  Милићевићи (ред. бр.19) Јовањдан, I2 PH 908 (општи род), поред назива места у Шумадији у којем су од 1844 до данас, можда треба унети и назив места из кога су и досељени тј. село Црвење, Књажевац (уколико има места, а без брисања садашњег места).

У оскудној литератури о Лепеници помињу се и као Црвењаковићи (такво презиме не нађох у Србији). Презиме Милићевић датира од досељења у Шумадију. Тако да је најстарији познати предак и сахрањен у Рачи као Милић Милићевић (који се ту населио наводно "по убиству неког турчина доневши са собом некакво велико благо" али и гусле што је занимљиво као податак о могућим ранијим сеобама пре Црвења).Синови Никола и Никодије Милићевић.  Али помиње се у породици као старије презиме и Николић, могуће је да је ту мењана слава, те да је ранија слава била Свети Никола.

У сваком случају баш овде на форуму прочитах  да има пуно исељених из села Црвење код Књажевца у Сокобању.
« Последња измена: Јун 18, 2017, 09:12:53 пре подне на Црвeњском путу »

Ван мреже Milić

• Шегрт
  • Поруке: 59
  • E-V13
« Одговор #27 послато: Јун 18, 2017, 08:29:05 поподне »
Чисто да питам, пошто сам сврстан дефинитивно у табели у  Z5018>L241, како је и по оном предвиђачу . Јел то значи да не морам радити тест на СНП?  :)

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1959
  • G2a-FT221531
« Одговор #28 послато: Јун 18, 2017, 08:32:53 поподне »
Чисто да питам, пошто сам сврстан дефинитивно у табели у  Z5018>L241, како је и по оном предвиђачу . Јел то значи да не морам радити тест на СНП?  :)
Не, то значи да си као и сви којима не стоји + на основу стр вредности предвиђен као припадник те гране, што не значи да јој не припадаш. Тестирањем снп-а би искључиво ''озваничио'' неспорну припадност том снп-у. :)
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #29 послато: Јун 18, 2017, 08:37:52 поподне »

Поздрав Милићу,

Невген заиста даје веома високу вероватноћу да сте L241 (преко 99%), али СНП потврда никада није на одмет, поготово зато што сте тестирани на само 23 маркера.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
  • Поруке: 1852
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
« Одговор #30 послато: Јун 18, 2017, 08:41:19 поподне »

Тестирање СНП-а није неопходно али је донекле пожељно (да би озваничио резултат са стопостотном сигурношћу).  :)

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • Поруке: 978
  • E-Z16988+BY99620+

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #32 послато: Јун 20, 2017, 05:58:35 поподне »
Недељковић (Ђурђиц, Ђурђевдан, Крушевац, хаплогрупа R1а) је проширио број маркера са 12 на 37

Jelic

• Гост
« Одговор #33 послато: Јун 28, 2017, 01:32:24 поподне »
Милетић из рода Лучинштака 19 = 14 је урадио проширење на 111 маркера.

Jelic

• Гост
« Одговор #34 послато: Јун 29, 2017, 03:01:12 поподне »
За Давидова из општег рода I2-PH908, је убачена крсна слава Михољдан као и место порекла Нови Козјак/Алибунар/Банат/СРБ.

Jelic

• Гост
« Одговор #35 послато: Јун 30, 2017, 01:31:21 поподне »
Новаковић Драшковић из рода Озринића је урадио проширење са 17 на 23 маркера.

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
  • Поруке: 1646
  • N2-P189.2>FT182494>FGC28435
« Одговор #36 послато: Јун 30, 2017, 06:38:17 поподне »
Неколицина наших N2 је направила тест на маркеру DYS464 код YSeq. Добивам различите информације како се добијени резултати уписују у предвиђаче. Неки кажу 13-13-14-14, а неки 13-14-14-14. Остављам Уредништву да одлучи како ће се резултати уписати у табелу Порекла.

Тестирани су Ђилас, Црнчевић и Стакић а DYS464 резултати свих тестираних су 13-13-14-14-14-14, а DYS464X је 13g-13g-14g-14g-14g-14g

Захваљујем се пуно свима који су пристали и омогучили ово додатно тестирање!

Ван мреже crni

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 363
« Одговор #37 послато: Јул 01, 2017, 11:01:29 пре подне »
Неколицина наших N2 је направила тест на маркеру DYS464 код YSeq. Добивам различите информације како се добијени резултати уписују у предвиђаче. Неки кажу 13-13-14-14, а неки 13-14-14-14. Остављам Уредништву да одлучи како ће се резултати уписати у табелу Порекла.

Тестирани су Ђилас, Црнчевић и Стакић а DYS464 резултати свих тестираних су 13-13-14-14-14-14, а DYS464X је 13g-13g-14g-14g-14g-14g

Можда може ријешити дилему обавијештење које сам добио од YSEQ-а на мојој страници резултата код њих (My STR Results) да убацим низ 13-13-14-14 у препоручене предвиђаче :
Copy & paste this string into Whit Athey's Haplogroup Predictor: 13,13,14,14
Or Vadim Urasin's YPredictor: 13,13,14,14
Or Milos Cetkovic Gentula and Aco Nevski's NEVGEN Predictor: 13-13-14-14

Господину Uziju захваљујем на одличној организацији тестирања, посвећености и напору који је уложио том приликом  :)

Ван мреже Rigel

• Редакција СДНКП
  • Писар
  • Поруке: 327
« Одговор #38 послато: Јул 05, 2017, 01:27:57 пре подне »

Таман сте ме подсетили на овај проблем.

Маркери са већим бројем копија, из палиндромског дела Y хромозома, код којих се број копија маркера може разликовати, су нешто на шта треба обратити пажњу. За сада се у табели Српског ДНК пројекта ове ствари не означавају, већ се увек уписује стандардни број копија маркера, што може довести до погрешног тумачења приликом поређења хаплотипова. У табелама пројеката на FTDNA је наведен реалан број копија маркера.

Навешћу свој пример да бих појаснио.

Тестиран сам преко FTDNA и показало се да имам већи врој копија маркера од стандардног у случају три тестирана multy-copy маркера:

DYS459:   9-9-9
DYS464:   14-14-15-15-15-16
CDY:        34-34-38

Стандардни број копија за DYS459 и CDY је два (означени као a и b), а за DYS464 је четири (означени као a, b, c и d). У табелу Српског ДНК пројекта су ми унете вредности:

DYS459:   9-9
DYS464:   14-15-15-16
CDY:        34-38

Увећање броја копија појединог маркера се сматра посебним мутационим догађајем и самим тим увећава генетичку удаљеност два хаплотипа. Према стандардном инфинитном моделу мутација, који користе на FTDNA, било каква промена броја копија ових маркера (са 2 на 3 или са 4 на 6) се рачуна као повећање генетичке удаљености за један. Ово се из наше тренутне табеле не може установити.

Рачуначи који процењују време до најближег заједничког претка такође не узимају ове ствари у обзир јер би прорачун тада сигурно био компликованији са техничке стране. Нисам нигде успео да нађем колика је стопа мутација које доводе до увећања број копија наведених маркера, па не знам колики је реалан значај ових појава при поређењу хаплотипова. Колико видим, мали број људи има овакве нестандардне бројеве копија.

У сваком случају, нешто на шта би требало обратити пажњу и можда укључити могућност уноса вредности већег броја копија за поменуте маркере када се буде радио редизајн табеле и сајта.
« Последња измена: Јул 05, 2017, 01:37:33 пре подне Rigel »

Jelic

• Гост
« Одговор #39 послато: Јул 05, 2017, 11:12:01 пре подне »
Драшковић (Поповић) из рода Озринића је проширио број маркера са 17 на 23.

Jelic

• Гост
« Одговор #40 послато: Јул 07, 2017, 05:39:26 поподне »
За Шестовића из Стожера код Бијелог Поља је број маркера повећан са 23 на 42.

Jelic

• Гост
« Одговор #41 послато: Јул 26, 2017, 02:23:40 поподне »
Демић из Класнића на Банији, проширио је број маркера са 67 на 111.

Ван мреже resavac

• Шегрт
  • Поруке: 87
  • I1
« Одговор #42 послато: Јул 27, 2017, 12:52:20 пре подне »
Демић из Класнића на Банији, проширио је број маркера са 67 на 111.

Demic zvani Dema?

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #43 послато: Јул 28, 2017, 08:29:02 поподне »
Радуловић (Игњатијевдан, хаплогрупа G2a-L497) је проширио број маркера са 40 на 79

Томашевић (Петковдан, хаплогрупа E-V13>Z16988) је проширио број маркера са 37 на 67

Jelic

• Гост
« Одговор #44 послато: Јул 28, 2017, 08:50:27 поподне »
За Векића (I2-PH908) је додата вредност 29 на маркеру 449.

симо

• Гост
« Одговор #45 послато: Август 16, 2017, 08:59:40 пре подне »
Бачко је тестиран позитивно на СНП FGC21732

Филогенетски низ за овај СНП је сљедећи:

I1-M253>P109>S10891>FGC21732

Још једна норманска грана међ Србљем.  :)

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9514
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #46 послато: Август 16, 2017, 09:47:25 пре подне »
Бачко је тестиран позитивно на СНП FGC21732

Филогенетски низ за овај СНП је сљедећи:

I1-M253>P109>S10891>FGC21732

Још једна норманска грана међ Србљем.  :)

Је л' Бачкови имају ближих поклапања негде јужније од простора са кога они потичу?

Питам у смислу, да ли су наше норманске хаплогрупе последица једне миграције (једна група и једно време), или више миграција, нпр. две групе, у различитим периодима?

симо

• Гост
« Одговор #47 послато: Август 16, 2017, 10:17:10 пре подне »
Је л' Бачкови имају ближих поклапања негде јужније од простора са кога они потичу?

Питам у смислу, да ли су наше норманске хаплогрупе последица једне миграције (једна група и једно време), или више миграција, нпр. две групе, у различитим периодима?

Чини ми се да је Бачку најближи по маркерима 383217   Bino, Emerico. abt. 1698   Hungary, међутим он још није потврђен FGC21732, а занимљив је и због Татарина са пројекта. Бачку и Татарину су блиска и двојица тестираних САНУ, из Шапца и Обреновца.

Од потврђених FGC21732 ови се могу наћи на ФТДНА пројекту:

314084   Daniel Francis Densmore, b. ~1849 NY?, d. >1905   Ireland
E17198   Francino da Fazzano,1400 ca. Fivizzano, Massa Tosc   Italy
N8115   John Joy, b.1834 Doon, Limerick, Ireland   Ireland   I-FGC21732 (окрук Лимерик је био зона интензивног насељавања Нормана)
152159   Abraham Coleman, b. 1760 and d. 1824   Unknown Origin   I-FGC21732
161268   Nicolas Marion de Lafontaine, 1640-1699   France   I-FGC21732

На Y-Fullu овој грани припада још неколико Швеђана, Американаца и Британаца. Старост гране се процјењује на 2900 година.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #48 послато: Август 16, 2017, 01:44:28 поподне »
Чини ми се да је Бачку најближи по маркерима 383217   Bino, Emerico. abt. 1698   Hungary, међутим он још није потврђен FGC21732, а занимљив је и због Татарина са пројекта. Бачку и Татарину су блиска и двојица тестираних САНУ, из Шапца и Обреновца.

Није искључено да је овај Beno/Bino Немац пореклом из Веспримске жупаније.

Уз њега, још најмање тројица I M-253 јесу пореклом из Веспримске жупаније, а и кад се заједно траже кључне речи Beno и Veszprém, долази се до резултата где се ове две кључне речи поклапају.

Наравно, пошто је Немаца доста насељено и испод Блатног језера, поставља се питање да овај можда није каснији досељеник из јужних крајева Угарске (Барања, Толна, Шомођ), где имамо и већ тестираног Татарина, или је пак само случајност та веза између Немца и Бачка?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #49 послато: Август 27, 2017, 09:50:05 поподне »
Чеко I2a из БиХ је проширио маркере:

DYS 393      DYS 390      DYS 19/394      DYS 391      DYS 385a      DYS 385b      DYS 426      DYS 388      DYS 439      DYS 389-1   
13   25   16   11   14   15   11   13   12   13

DYS 392   DYS 389-2   DYS 460   GATA H4   YCA IIa   YCA IIb   DYS 456   DYS 607   DYS 576   DYS 570
11   31   10   10   21   21   15   12   18   18

CDY a   CDY b   DYS 442   DYS 438   DYS 531   DYS 578   DYS 395S1a   DYS 395S1b   DYS 590   DYS 537
33   34   11   10   11   8   15   15   7   12

DYS 641   DYS 472   DYS 406S1   DYS 511   DYS 425   DYS 413a   DYS 413b   DYS 557   DYS 594   DYS 436
10   8   11   9   12   22   22   16   11   12

DYS 490   DYS 534   DYS 450   DYS 444   DYS 481   DYS 520   DYS 446   DYS 617   DYS 568   DYS 487
12   12   7   10   30   21   13   14   10   13

DYS 572   DYS 640   DYS 492   DYS 565
11   11   12   9

Нема маркера 448, па остављам админу I2a да процени где спада на основу ово маркера.

Презиме Чеко се код Срба у БиХ јавља у Босанској Крајини. Старије презиме Принципа од којих је Гаврило, гласило је управо Чеко.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #50 послато: Август 27, 2017, 09:56:54 поподне »
Сад видим да су ти маркери убачени, али фале неки кључни маркери зато што није тестиран преко FTDNA/БГ лаб.

Jelic

• Гост
« Одговор #51 послато: Август 27, 2017, 09:57:10 поподне »
Чеко I2a из БиХ је проширио маркере:

DYS 393      DYS 390      DYS 19/394      DYS 391      DYS 385a      DYS 385b      DYS 426      DYS 388      DYS 439      DYS 389-1   
13   25   16   11   14   15   11   13   12   13

DYS 392   DYS 389-2   DYS 460   GATA H4   YCA IIa   YCA IIb   DYS 456   DYS 607   DYS 576   DYS 570
11   31   10   10   21   21   15   12   18   18

CDY a   CDY b   DYS 442   DYS 438   DYS 531   DYS 578   DYS 395S1a   DYS 395S1b   DYS 590   DYS 537
33   34   11   10   11   8   15   15   7   12

DYS 641   DYS 472   DYS 406S1   DYS 511   DYS 425   DYS 413a   DYS 413b   DYS 557   DYS 594   DYS 436
10   8   11   9   12   22   22   16   11   12

DYS 490   DYS 534   DYS 450   DYS 444   DYS 481   DYS 520   DYS 446   DYS 617   DYS 568   DYS 487
12   12   7   10   30   21   13   14   10   13

DYS 572   DYS 640   DYS 492   DYS 565
11   11   12   9

Нема маркера 448, па остављам админу I2a да процени где спада на основу ово маркера.

Презиме Чеко се код Срба у БиХ јавља у Босанској Крајини. Старије презиме Принципа од којих је Гаврило, гласило је управо Чеко.

Чеко већ има све ове маркере урађене, тако да очито није у питању допуна.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #52 послато: Септембар 04, 2017, 06:09:57 поподне »
Радуловић (Игњатијевдан, хаплогрупа G2a-L497) је проширио број маркера са 40 на 79

Радуловић је комплетирао 111 маркера.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #53 послато: Септембар 04, 2017, 06:14:50 поподне »
Радуловић је комплетирао 111 маркера.
Први српски G са комплетираним FTDNA панелом.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #54 послато: Септембар 07, 2017, 02:36:44 поподне »
Сугестија:
видим у табели СДП, хаплогрупа Е, ред. бр. 179. Божовић, пише "Загора, Љешанска нахија, Подгорица".
Загора из које је Божовић се налази у Цеклину (Ријечка нахија), и према територијалној организацији ЦГ, припада Општини ("Пријестоници") Цетиње.

Jelic

• Гост
« Одговор #55 послато: Септембар 07, 2017, 02:37:57 поподне »
Сугестија:
видим у табели СДП, хаплогрупа Е, ред. бр. 179. Божовић, пише "Загора, Љешанска нахија, Подгорица".
Загора из које је Божовић се налази у Цеклину (Ријечка нахија), и према територијалној организацији ЦГ, припада Општини ("Пријестоници") Цетиње.

Биће промењено. Мада ми се чини да Загора ипак Цетињу припада:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0_(%D0%A6%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B5)
« Последња измена: Септембар 07, 2017, 02:43:32 поподне Лука »

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #56 послато: Септембар 07, 2017, 02:43:37 поподне »
Биће промењено. Мада ми се чини да Загора ипак Цетињу припада:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0

Па, и ја то рекох.
Пише Подгорица, а треба - Цетиње.

Jelic

• Гост
« Одговор #57 послато: Септембар 07, 2017, 02:44:04 поподне »
Па, и ја то рекох.
Пише Подгорица, а треба - Цетиње.

Извини, мислио сам да си написао Подгорица.

Како год, сада стоји онако како треба да стоји:

Загора/Цетиње/Цеклин/ЦГ

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #58 послато: Септембар 07, 2017, 02:51:54 поподне »
То.  ;)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #59 послато: Септембар 26, 2017, 01:27:00 поподне »
Муштовић, муслиман, БиХ, J2b-M241. Убачено место порекла - Херцеговина. Само их је тамо било (Билећа и Чапљина)

Ћутук, католик, БиХ, I2-PH908. По свему судећи из Груда у западној Херцеговини. Матица им је село Ружићи.

Вујатовић, БиХ, R1a-M458. Презиме Вујатовић је, и према шематизму 1882. и према попису 1991, код Срба присутно само на простору Крајине.

Пашагић, муслиман, G1, убачено Бихаћ (извор: Санџачки днк пројекат)

Хаџајлић, муслиман, I2a-Dinaric. БиХ свакако. Брчко или Хаџићи/Сарајево (неупоредиво бројнији у Брчком).

Мехичић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Дервента или Добој. Посавина по свему судећи. За сада нека остане БиХ.

Башагић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Башагића је највише било у Цазину 1991. И на 23andMe постоји Башагић I2a, место порекла Бихаћ, па је то то вероватно.

Шурковић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Шурковића мислимана је било у Херцеговини (Почитељ/Херцеговина), али и у источној Босни, па је најбоље да остане БиХ.

Даутбашић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Даутбашићи су муслимани из Подриња. Највише их је било у Братунцу.

Бубаловић, БиХ, I2a-Dinaric је католик из околине Градачца. Срба Бубаловића није било. Присутно је само презиме Бубало код Срба из Крајине и Херцегоивне.

Бусулаџићи, БиХ, I2a-Dinaric су муслимани из Дервенте.

« Последња измена: Септембар 26, 2017, 01:33:31 поподне Небојша »

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #60 послато: Октобар 02, 2017, 01:09:18 поподне »
Месаровић (Лазаревдан, Топола; хаплогрупа Е-V13) је проширио број маркера са 12 на 67, премештен је из општег у род Z5017>Z16988 Г

Сремчевић (Ђурђиц, Буђановци, Рума; хаплогрупа I2-PH908) је проширио број маркера са 37 на 67

Jelic

• Гост
« Одговор #61 послато: Октобар 04, 2017, 10:41:21 поподне »
Јевтић, из Какмужа на Озрену, Република Српска је позитиван на S17250, резултати на СНП - ове низводно се чекају.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2380
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #62 послато: Октобар 04, 2017, 10:56:51 поподне »
Јевтић, из Какмужа на Озрену, Република Српска је позитиван на S17250, резултати на СНП - ове низводно се чекају.

Значио био сам у праву!  :) Чекамо да видимо која је подграна.

Ја пак мислим да нећеш испасти З17855...

Причали смо да је можда пре С17250...  :)

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #63 послато: Октобар 04, 2017, 11:00:45 поподне »
A zasto su onaj Savic i Veljkovic u tabeli na NORTH oznaceni sa PH908- sa DYS448  20 ?
Mozemo komotno staviti i Delica i to bratstvo iz PIVE odmah sa mnom :)

Jelic

• Гост
« Одговор #64 послато: Октобар 04, 2017, 11:04:14 поподне »
A zasto su onaj Savic i Veljkovic u tabeli na NORTH oznaceni sa PH908- sa DYS448  20 ?
Mozemo komotno staviti i Delica i to bratstvo iz PIVE odmah sa mnom :)

Делић је већ груписан са тобом у пројекту у исти род. Братство из Пиве тренутно није за објављивање, када буде за објављивање ставићемо га са тобом.

Савић и Вељовић имају PH908- зато што су радили тест и испали негативни на тај СНП.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #65 послато: Октобар 04, 2017, 11:05:28 поподне »

Иако им је маркер 448 = 20, то није 100% поуздан знак да су ПХ908-. То је код Савића и Вељовића стављено јер су они баш конкретно испитали ПХ908 и испали, очекивано, негативни.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #66 послато: Октобар 04, 2017, 11:06:02 поподне »
Делић је већ груписан са тобом у пројекту у исти род. Братство из Пиве тренутно није за објављивање, када буде за објављивање ставићемо га са тобом.

Савић и Вељовић имају PH908- зато што су радили тест и испали негативни на тај СНП.
OK.Bit ce zanimljivo u svakom slucaju i zbog PIVE i zbog projekta.

Jelic

• Гост
« Одговор #67 послато: Октобар 10, 2017, 09:05:03 поподне »

Јевтић је позитиван и на грану испод S17250, Y4882. За гране испод тога се тренутно чекају резултати.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #68 послато: Октобар 10, 2017, 09:36:19 поподне »
Јевтић је позитиван и на грану испод S17250, Y4882. За гране испод тога се тренутно чекају резултати.

Могао би бити грана којој припадају шекуларски Ћетковићи. Слава се, додуше, не поклапа.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #69 послато: Октобар 10, 2017, 09:47:35 поподне »
Могао би бити грана којој припадају шекуларски Ћетковићи. Слава се, додуше, не поклапа.
Pokusao sam da saznam od ovih mojih iz Borkovica,Piva  ( Radovici,Delici,Londrovici,Talovici ) da li znaju dalje porijeklo prije Borkovica ali slabo ko zna nesto.

Порекло становништва села Борковићи, стање из 1924. године

Село је на висини од 1397 м. над кањоном Пиве. Земљиште је таласасто са облим ниским главицама и пространим долинама.

Село је основано пре 80 година на катуну. Издизали на планину у борје, од чега је дошло име „Борковићи“, па ту и село створили.

Прво село Борковића било је Крушево у кањону; и данас сваки сељак из Борковића има своје земље у Крушеву.

Село нема живе воде; имају густијерне и снијежнице.

Њиве су и ливаде у селу и око села. Катун им је Николин До у планини. Имају ливаде по странама брда Божура, у Ружиглавице, по Брдима и на Мраморју. Зимски станови су у селу и у Сељковцу, селишту у кањону,. На лепом времену долазе зими чобани из Сељковца кући на ноћиште.

Куће су у групама растурене по главицама а не у долинама због великих сметова (намета). У долинама су њиве. У селу нема нигде дрвета; зими гоне дрва из Бријега.

Село је врло чисто; више њега има брдо Божур.

Имају нову цркву, она је изван села, над самим Бријегом, и око ње је гробље.

У селу има четири краја са именом породица које у њима живе.

Ту су братства: Радовићи (24 к.), Недићи (19 к.), Делићи (12 к.) и Лондрићи (4 к.), сви славе св. Јована и старинци су.

По причању сељака била су три брата: Богић, Јован и Вуко. Од Богића су Радовићи, који су се звали и Ђуровићи; од Јована су Лондровићи, а од Вука Делићи. Недићи су, по једнима, родом из Бањана из села Зеба и род су Копривицама. Издизали, веле, у Дурмитор на катун (и, данас има у планини Борковића место што се зове: Бањски Катун), па један од њих, зет некога Делића по Неди, остао у Борковићима, запопио се и по мајци Неди прозове се Недић. Од њих је, причају, било девет попова.

По свему изгледа да су сви они једно братство па се у току времена разродили и намножили.

Делића  има у Сарајеву, на Гласинцу под именом Реновићи, у Јајцу, у Требињу и Шуми, у Бањој Луци (Лазар Делић). Радовића има у зворничкој околини, на Гласинцу и у Србији. Лондровића има у Загорју под именом Таловићи, а под тим именом има једна кућа у Борковићима.

ИЗВОР: Светозар Томић, „Пива и Пивљани“, Посебан отисак из Српског етнографског зборника књ. LIX Насеља и порекло становништва књ. 3, из 1946. године

симо

• Гост
« Одговор #70 послато: Октобар 10, 2017, 09:51:55 поподне »
Pokusao sam da saznam od ovih mojih iz Borkovica,Piva  ( Radovici,Delici,Londrovici,Talovici ) da li znaju dalje porijeklo prije Borkovica ali slabo ko zna nesto.

Филипи, добро би било да се неко од ових Борковића тестира на Y4882. Маркерна блискост је несумњива, међутим Динарик је често варљив.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #71 послато: Октобар 10, 2017, 10:14:44 поподне »
Филипи, добро би било да се неко од ових Борковића тестира на Y4882. Маркерна блискост је несумњива, међутим Динарик је често варљив.
Da,razmisljao sam i  o tome.Ne mozemo 100 % biti sigurni bez obzira na slavu i bliskost markera.Znamo svi koliko je nekad nemoguca misija objasniti ljudima sve ovo a kamo li jos da plate :) Ne znam nikoga licno od tih iz Borkovica osim sto sam neke upoznao preko njihove FB grupe Borkovici Piva.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 3606
  • Васојевић
« Одговор #72 послато: Октобар 10, 2017, 11:23:58 поподне »

DYS391 је једини маркер где нема преклапања између до сада тестираних Ћетковића и братстава из Пиве (Костић, Делић, Јевтић). Код Ћетковића је вредност 11, а код братстава из Пиве 10. Сви до сада потврђени припадници A1328 гране, како код нас, тако и на I2a пројекту на FTDNA, имају вредност 11 на овом маркеру. Вредност 10 се јавља код Y16473 и A7358 (такође подгране Y4882), и то само код појединаца.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #73 послато: Октобар 18, 2017, 03:35:42 поподне »
У табели СДП (збирној), број 798. Бабовић из Радованића са Луштице. Слава је Никољдан, Луштица географски припада Боки, дакле - само побрисати упитнике  :)

Jelic

• Гост
« Одговор #74 послато: Октобар 18, 2017, 03:41:35 поподне »
У табели СДП (збирној), број 798. Бабовић из Радованића са Луштице. Слава је Никољдан, Луштица географски припада Боки, дакле - само побрисати упитнике  :)

Упитници стоје зато што колико сам схватио није 100% сигурно да је Бабовић од Бабовића из Радованића.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #75 послато: Октобар 18, 2017, 03:43:31 поподне »
Упитници стоје зато што колико сам схватио није 100% сигурно да је Бабовић од Бабовића из Радованића.

А откуд онда уопште податак о Радованићима и Луштици?

Jelic

• Гост
« Одговор #76 послато: Октобар 18, 2017, 03:44:08 поподне »
А откуд онда уопште податак о Радованићима и Луштици?

То би требало Синиша да објасни, он је унео тај хаплотип у табелу и означио га тако.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #77 послато: Октобар 18, 2017, 03:45:47 поподне »
ОК. Претпостављам да зна неки битан податак, јер иначе Бабовића има бар 5-6 разнородних братстава у ЦГ.

симо

• Гост
« Одговор #78 послато: Октобар 18, 2017, 03:53:15 поподне »
ОК. Претпостављам да зна неки битан податак, јер иначе Бабовића има бар 5-6 разнородних братстава у ЦГ.

Писах о томе раније http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=23.msg20312#msg20312

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #79 послато: Октобар 18, 2017, 04:03:31 поподне »
Писах о томе раније http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=23.msg20312#msg20312

Да, сад се сећам.

У истом селу (Радованићи) живе и Маровићи, додуше нису истог порекла са Бабовићима, али су могуће сродни "по бабине линије", а тестирани их је навео као блиске сроднике.

Уз те и оне оне податке са острва Елис које си навео, а затим и логике, јер је највише исељавања са подручја данашње Црне Горе у Америку било управо из Боке, рачунам да је извесно да се ради о луштичким Бабовићима.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #80 послато: Октобар 21, 2017, 04:07:49 поподне »
Месаровић (Лазаревдан, Топола; хаплогрупа Е-V13) је проширио број маркера са 12 на 67, премештен је из општег у род Z5017>Z16988 Г

Месаровић је добио резултате E-V13 панела, потврђено је да припада грани Z16988.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #81 послато: Октобар 21, 2017, 05:33:53 поподне »
DS, I2-PH908, Општи род

Милићeвић (рeд.бр.15) , Јовањдан, Рача Краг., ранијe Књажeвац до 1844.годинe, СРБ, проширeно јe са 17 на 23 маркeра (током сeптeмбра 2017).

DYS 576 -18
DYS 570 -20
DYS 481- 30
DYS 533 -14
DYS 549 -11
DYS 643 -10

Од каквог значаја јe тeстирањe на овим маркeрима?
 :)

Jelic

• Гост
« Одговор #82 послато: Октобар 21, 2017, 06:20:42 поподне »
DS, I2-PH908, Општи род

Милићeвић (рeд.бр.15) , Јовањдан, Рача Краг., ранијe Књажeвац до 1844.годинe, СРБ, проширeно јe са 17 на 23 маркeра (током сeптeмбра 2017).

DYS 576 -18
DYS 570 -20
DYS 481- 30
DYS 533 -14
DYS 549 -11
DYS 643 -10

Од каквог значаја јe тeстирањe на овим маркeрима?
 :)

Која вам је вредност на маркеру 635?

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #83 послато: Октобар 21, 2017, 07:37:07 поподне »
Која вам је вредност на маркеру 635?

Милићeвић DIS 635-23

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #84 послато: Октобар 21, 2017, 08:40:32 поподне »
Милићeвић I2a1b3 (2017).
За разлику од 2013.годинe (17 маркeра) 2017.годинe на 23 маркeра нијe нађeно ни јeдно потпуно  поклапањe са Y хаплотипом из базe https://yhrd.org/.
 :(

симо

• Гост
« Одговор #85 послато: Октобар 21, 2017, 10:30:17 поподне »
Милићeвић I2a1b3 (2017).
За разлику од 2013.годинe (17 маркeра) 2017.годинe на 23 маркeра нијe нађeно ни јeдно потпуно  поклапањe са Y хаплотипом из базe https://yhrd.org/.
 :(

Колико сам успио видјети, на 23 маркера, нико значајно близак.

симо

• Гост
« Одговор #86 послато: Октобар 21, 2017, 10:55:07 поподне »
Месаровић је добио резултате E-V13 панела, потврђено је да припада грани Z16988.

По хаплотипу, рекло би се да му је најближи тестирани непознатог поријекла 399718 који припада подграни Z16988>Z38664 (9/67). Од осталих тестираних Z16988+ најближи му је Радиновић из Хрватске 11/67.

Од СНП нетестираних најближи Месаровићу су Обрадовић из Шљивова/Александровац 1/16 и Ћоровић св. Јоаким и Ана, из Љубиња 9/67. Ћоровић је потенцијално такође Z16988+.

Занимљива је ова подграна Z16988, стара око 3000 године, а прилично распрострањена по Европи, од Балкана, Италије, Њемачке, Пољске и Норвешке.

Присутност у Норвешкој је интересантна због чињенице да тамо постоје чак двије давно одвојене подгране ове хаплогрупе, Z17264 и Z27131, које су се раздвојиле прије више од 2600 година, што практично може да значи да је ова хаплогрупа била присутна у Норвешкој 500 г. пне. Не знам која популација може да повеже Балкан, Њемачку и Норвешку у том периоду, тј. експанзију која се дешавала у периоду од 1000 до 500 г пне. Прва су ми мисао Келти, али нисам сигуран да су они допрли и до обала Норвешке.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #87 послато: Октобар 22, 2017, 08:03:06 пре подне »
Колико сам успио видјети, на 23 маркера, нико значајно близак.

На жалост!
Хвала Симо што сте одвојили време!
Учинило ми се за Жарића да има сличности, али значи ништа!
Видећемо на 37.

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • Поруке: 978
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #88 послато: Октобар 22, 2017, 04:07:21 поподне »
Занимљива је ова подграна Z16988, стара око 3000 године, а прилично распрострањена по Европи, од Балкана, Италије, Њемачке, Пољске и Норвешке.

Уместо навођења држава у којима је ова хаплогрупа присутна, можда је једноставније рећи где је у Европи нема :) . Колико знам ради се само о Пиринејском полуострву.
Нисам сигуран али мислим да само E-Z5018->L241 има ширу распротрањеност.

Jelic

• Гост
« Одговор #89 послато: Октобар 26, 2017, 01:16:02 поподне »
Драшковић (Дурковић), из рода Озринића је проширио број маркера са 17 на 23.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #90 послато: Октобар 26, 2017, 11:29:41 поподне »
Маћешић, Игњатијевдан, Крњак, Карловац, хаплогрупа G2-L497 је проширио број маркера са 25 на 37.

Jelic

• Гост
« Одговор #91 послато: Новембар 03, 2017, 09:36:02 поподне »
Стевановић из Брежана код Блаца је позитиван на Z17855.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #92 послато: Новембар 03, 2017, 09:41:27 поподне »

То су лепе вести. :) Имамо дакле четири нова Z17855+ тестирана - "Ковачане Точанце".

Jelic

• Гост
« Одговор #93 послато: Новембар 03, 2017, 11:55:07 поподне »

Јевтић је позитиван на A1328. Чека се резултат још на A7318.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #94 послато: Новембар 04, 2017, 12:00:19 пре подне »

Је л' има А7318 код нас?

Jelic

• Гост
« Одговор #95 послато: Новембар 04, 2017, 12:00:51 пре подне »
Је л' има А7318 код нас?

Колико ја знам, за сада не.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #96 послато: Новембар 04, 2017, 12:03:21 пре подне »

Опа! Ето ми још једног рође.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #97 послато: Новембар 04, 2017, 12:07:09 пре подне »

Старинци Пиве и Дробњака. Треба видети којој грани припадају Пилатовци (западно од вас) и Вељовићи/Булатовићи и Савићи (источно од вас). Једног дана...

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #98 послато: Новембар 04, 2017, 12:07:35 пре подне »
Иначе, кад смо већ код А1328, Ђенић је А1328 -, па би то можда требало унети у табелу СДП?

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #99 послато: Новембар 04, 2017, 12:09:16 пре подне »
Старинци Пиве и Дробњака. Треба видети којој грани припадају Пилатовци (западно од вас) и Вељовићи/Булатовићи и Савићи (источно од вас). Једног дана...

Да, и ја мислим да је то у питању.
А ово остало, - биће још резултата, разјасниће се све кад тад.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #100 послато: Новембар 04, 2017, 12:16:01 пре подне »
Trebalo bi sada Delica testirati na ovaj marker da budemo sigurni za njih,dinarik je cudan :) Vidjet cu da to uradim,posto mu je uzorak na FTDNA.....I da,TMRCA za A1328 je oko 1400 god,na FTDNA imamo ,Poljake,Ukrajince,Ruse.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #101 послато: Новембар 04, 2017, 12:22:04 пре подне »
Trebalo bi sada Delica testirati na ovaj marker da budemo sigurni za njih,dinarik je cudan :) Vidjet cu da to uradim,posto mu je uzorak na FTDNA.....I da,TMRCA za A1328 je oko 1400 god,na FTDNA imamo ,Poljake,Ukrajince,Ruse.

И Белоруса Веренича.
Делић и Јевтић се одлично гађају по маркерима, а и по слави.
Али, што кажеш - чудан је динарик...
Биће јако добро ако одрадиш тест Делићевог узорка. Важан податак.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #102 послато: Новембар 04, 2017, 07:58:48 пре подне »
И Белоруса Веренича.
Делић и Јевтић се одлично гађају по маркерима, а и по слави.
Али, што кажеш - чудан је динарик...
Биће јако добро ако одрадиш тест Делићевог узорка. Важан податак.
Vecenich je jos pozitivan ispod A1328, A7318 TMRCA oko 1000 god.

mladjo

• Гост
« Одговор #103 послато: Новембар 04, 2017, 10:30:11 пре подне »
Станковић, Никољдан, Слишане, Лебане, хаплогрупа R1a-L1280 је проширио број маркера са 23 на 37.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #104 послато: Новембар 04, 2017, 08:50:20 поподне »
Треба видети којој грани припадају Пилатовци (западно од вас) и Вељовићи/Булатовићи и Савићи (источно од вас). Једног дана...

За Вељовиће нема много дилеме јер имају модални хаплотип за I-Z17855 грану, исто као што Никшићи имају модални хаплотип за I-PH908 грану. Пилатовци би такође требало да су I-Z17855, док је за Савиће све могуће.

Jelic

• Гост
« Одговор #105 послато: Новембар 04, 2017, 09:24:12 поподне »
За Вељовиће нема много дилеме јер имају модални хаплотип за I-Z17855 грану, исто као што Никшићи имају модални хаплотип за I-PH908 грану. Пилатовци би такође требало да су I-Z17855, док је за Савиће све могуће.

Између хаплотипа Вељовића и Никшића што се модала за динарик тиче нема разлика, тако да мислим да је предвиђање СНП грана на основу СТР вредности одавно превазиђена ствар.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #106 послато: Новембар 04, 2017, 09:50:52 поподне »

Ја пак верујем да су и Пилатовци и Вељовићи S17250. Али немам нарочите аргументе. Видећемо

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #107 послато: Новембар 04, 2017, 11:32:58 поподне »
Између хаплотипа Вељовића и Никшића што се модала за динарик тиче нема разлика, тако да мислим да је предвиђање СНП грана на основу СТР вредности одавно превазиђена ствар.

Како се узме. Пре бих рекао да је предвиђање на основу СТР вредности изнуђено услед малог броја људи који тестирали SNP-ове. Уколико не бисмо правили процене, на пројекту би као припаднике I-PH908 гране имали једино оне који су позитивно тестирани на PH908 и оне који су им сродни према предањима, а њих није пуно. Услед недостатака прецизних резултата је неопходно имати неке процене. У мањем броју случајева се испостави да нису тачне (рецимо све је указивало на то да су Вељовићи I-PH908), али алтернатива где би кад припадници неке гране били приказани једино они који су позитивно тестирани је по мом мишљењу далеко лошија.

Jelic

• Гост
« Одговор #108 послато: Новембар 08, 2017, 01:41:54 пре подне »
Нинић из Јариња код Лепосавића, хаплогрупа I2-CTS10228, је позитиван на A1221.

Jelic

• Гост
« Одговор #109 послато: Новембар 08, 2017, 12:44:47 поподне »
Коначан СНП Јевтића је A1328*.

mladjo

• Гост
« Одговор #110 послато: Новембар 15, 2017, 12:36:37 пре подне »
Јаковљевић (Аврамијевдан), Дворска, Крупањ, хаплогрупа R1a-L1280 је проширио број маркера са 67 на 111.
Веселиновић (Аврамијевдан), Црнча, Љубовија, хаплогрупа R1a-L1280 је проширио број маркера са 67 на 111.
Томић (Аврамијевдан), Лоњин, Љубовија, хаплогрупа G2a је проширио број маркера са 67 на 111.

Jelic

• Гост
« Одговор #111 послато: Новембар 15, 2017, 12:08:25 поподне »
Ђукић из Курјака код Удбине у Лици, слава Марковдан, хаплогрупа I2-CTS10228, је позитиван на S17250.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #112 послато: Новембар 15, 2017, 12:09:46 поподне »
Ђукић из Курјака код Удбине у Лици, слава Марковдан, хаплогрупа I2-CTS10228, је позитиван на S17250.
Vjerovatno jos jedan iz Like Y4882.

Jelic

• Гост
« Одговор #113 послато: Новембар 15, 2017, 12:10:51 поподне »
Vjerovatno jos jedan iz Like Y4882.

Наручен је тест на Y4882, па ћемо видети.

Ван мреже ВУЛИЋЕВИЋ (САВИЋ) З. ИГОР

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 35
  • I2-PH908 PH3310+ mtDNA V
« Одговор #114 послато: Новембар 18, 2017, 05:31:55 поподне »

Помаже Бог свима,

Иване, помену си САВИЋЕ-е, нисам пратио целу дискусију али да се надовежем само, ако је од неке помоћи,

наше старо презиме је САВИЋ, тако смо се презивали до пре 120-130 година када су моји преци из Бишева(Рожаје) населили Кијевчиће(Лепосавић),

САВИЋ је сигурно наше старо презиме, о томе сведочи споменик моје чукунбаке на којем пише СТАНОЈКА САВИЋ, дакле по мом чукун деди ВУЛИЋУ(сахрањен у Косином Потоку)  ми смо

сада Вулићевићи; Свештеник из Бишева нам је рекао да су све црквене књиге спаљене после Другог светског рата и наша сазнања за сада допиру само дотле....
" Bez muke se pesma ne ispoja, bez muke se sablja ne sakova! "

Jelic

• Гост
« Одговор #115 послато: Новембар 21, 2017, 11:06:00 поподне »
Тенжера, хаплогрупа I2-CTS10228 је позитиван на Y4882.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #116 послато: Новембар 22, 2017, 01:43:40 поподне »
Миловановић (Аранђеловдан, Мосна, Доњи Милановац, хаплогрупа R1b) је PF7562+

Ван мреже Мића

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 528
  • R1b-PF7562
« Одговор #117 послато: Новембар 22, 2017, 09:31:11 поподне »
Миловановић (Аранђеловдан, Мосна, Доњи Милановац, хаплогрупа R1b) је PF7562+
Дугујем захвалност и честитке Црном Гуји на погођеном СНП-у „из прве"!
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

mladjo

• Гост
« Одговор #118 послато: Новембар 24, 2017, 09:34:36 поподне »
Јеротић, Аврамијевдан, Љубовија, хаплогрупа G2a L42 је проширио број маркера са 67 на 111.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #119 послато: Новембар 24, 2017, 09:40:56 поподне »
Јеротић, Аврамијевдан, Љубовија, хаплогрупа G2a L42 је проширио број маркера са 67 на 111.
Одлична вест!  8)

mladjo

• Гост
« Одговор #120 послато: Новембар 24, 2017, 09:52:45 поподне »
Одлична вест!  8)

Крајем децембра или почетак јануара, требало би да стигну и 111 од Томића из Лоњина, иста слава као и хаплогрупа.

Jelic

• Гост
« Одговор #121 послато: Новембар 25, 2017, 10:40:45 пре подне »

Ђукић је негативан на све гране испод S17250 тј. S17250* је.

Jelic

• Гост
« Одговор #122 послато: Новембар 30, 2017, 12:52:36 поподне »

Стевановић је позитиван на СНП испод Z17855, А16413.

Jelic

• Гост
« Одговор #123 послато: Децембар 08, 2017, 07:25:27 пре подне »
Пајкић из Голупца је PH908+.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #124 послато: Децембар 09, 2017, 03:19:31 поподне »
Видим да на FTDNA постоји неки Рајко Антонић E-V13, Србин из Босне. По свему судећи Крајишник, по мајчиној страни је Кецман. Лако може бити овај Антонић из днк пројекта, с обзиром на подграну Z5017>Z16988 (род "Б", Вајагић-Гајић-Антонић).

mladjo

• Гост
« Одговор #125 послато: Децембар 10, 2017, 12:24:04 поподне »
Поповић (Аврамијевдан), Чанићи, Шековићи, хаплогрупа R1a-L1280 је проширио број маркера са 67 на 111.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Поруке: 783
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #126 послато: Децембар 10, 2017, 08:31:15 поподне »
Предлажем да се измјени под редним бројем 650. Суботић !  Пише слава Арлијевдан, тај назив се користи у Херцеговини и на Романији, али је у колизији са редним бројевима 665. Ракић и 769. Судимац. Јер је ријеч о истој слави која се слави 4.Септембра.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #127 послато: Децембар 10, 2017, 08:55:03 поподне »
Предлажем да се измјени под редним бројем 650. Суботић !  Пише слава Арлијевдан, тај назив се користи у Херцеговини и на Романији, али је у колизији са редним бројевима 665. Ракић и 769. Судимац. Јер је ријеч о истој слави која се слави 4.Септембра.

Не може да се измени, зато што су Суботићи инсистирали да пише Арлијевдан.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #128 послато: Децембар 10, 2017, 09:00:07 поподне »
Не може да се измени, зато што су Суботићи инсистирали да пише Арлијевдан.
Можели у загради да се дода ?

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1685
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #129 послато: Децембар 11, 2017, 03:54:23 поподне »

А која слава је у питању? Ја никад нисам чуо за Арлијевдан.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

mladjo

• Гост
« Одговор #130 послато: Децембар 11, 2017, 04:37:34 поподне »
А која слава је у питању? Ја никад нисам чуо за Арлијевдан.

Св.Агатоник.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1685
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #131 послато: Децембар 11, 2017, 04:39:04 поподне »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #132 послато: Децембар 11, 2017, 04:51:28 поподне »
 Kako god odluče, ali ovako ostaje sakrivena veza. A govorimo da je slava jedan od tragova...

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #133 послато: Децембар 11, 2017, 05:01:07 поподне »
Kako god odluče, ali ovako ostaje sakrivena veza. A govorimo da je slava jedan od tragova...

Стајало је дуго и код њих Св. Агатоник, а онда су лично тражили да им се упише Арлијевдан, зато што су једино тако "звали" своју славу. Да се додаје у заграду мислим да нема потребе, иначе би требали и код Никољдана, Јовањдана и осталих у загради уписати Св. Никола, Св. Јован. Јесте ово нешто ређа слава, па у том смислу разумем да би то било као неко објашњење.

Ако админима днк пројекта није тешко нека додају тај податак, или нека процене сами.
« Последња измена: Децембар 11, 2017, 05:14:44 поподне Небојша »

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #134 послато: Децембар 11, 2017, 05:09:31 поподне »
Стајало је дуго и код њих Св. Агатоник, а онда су лично тражили да им се упише Арлијевдан, зато што су једино тако "звали" своју славу. Да се додаје у заграду мислим да нема потребе, иначе би требали и код Никољдана, Јовањдана и осталих у загради уписати Св. Никола, Св. Јован. Јесте ово нешто ређа слава, па у том смислу разумем да би то било као неко објашњење.

Ако админима днк пројекта није тешко нека додају тај податак, или нека проценте сами.
Slažemse !

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 531
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #135 послато: Децембар 12, 2017, 11:41:04 пре подне »
Може приједлог да се у табели Српског ДНК пројекта ставе називи свих родова, нпр. има назив за M253>P109>FGC22045 Дробњаци Новљани, али нема P189.2>Y7310 Бањани/Пивљани.

Такође кад се објави резултат, било би добро да се то нагласи, да се тестирани лакше идентификују са родом, а не са хаплогрупом, јер моје искуство је да им није јасно шта је P189.2>Y7310.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #136 послато: Децембар 12, 2017, 12:11:35 поподне »
Може приједлог да се у табели Српског ДНК пројекта ставе називи свих родова, нпр. има назив за M253>P109>FGC22045 Дробњаци Новљани, али нема P189.2>Y7310 Бањани/Пивљани.

Такође кад се објави резултат, било би добро да се то нагласи, да се тестирани лакше идентификују са родом, а не са хаплогрупом, јер моје искуство је да им није јасно шта је P189.2>Y7310.

Код овог другог може бити проблем што неки припадници одређених хаплогрупа/подграна можда немају никакве везе (осим генетске) са неким родом/племеном, па такав податак просто може бити погрешан.

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1747
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #137 послато: Децембар 12, 2017, 12:19:00 поподне »

Срђане апсолутно се слажем. Зашто је проблем написати прецизнију позицију?

Мени није јасно што се рецимо за мој род при објављивању пише старија узводима грана М92, када се зна која је тачно грана у питању, S8230.
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #138 послато: Децембар 12, 2017, 12:40:36 поподне »
Код овог другог може бити проблем што неки припадници одређених хаплогрупа/подграна можда немају никакве везе (осим генетске) са неким родом/племеном, па такав податак просто може бити погрешан.

Хаплогрупа P189.2>Y7310, и слава Јовањдан или Никољдан, нема шта бити друго него бањанско-пивљански род. Јесте погубљена веза са оригиналним племеном, али за то генетика и служи да се поново успостави :-)

Сагласан сам да има случајева гдје се не може ставити родовска припадност: удаљеност по маркерима, другачија слава, недостатак предања...

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #139 послато: Децембар 12, 2017, 12:49:20 поподне »
Хаплогрупа P189.2>Y7310, и слава Јовањдан или Никољдан, нема шта бити друго него бањанско-пивљански род. Јесте погубљена веза са оригиналним племеном, али за то генетика и служи да се поново успостави :-)

Сагласан сам да има случајева гдје се не може ставити родовска припадност: удаљеност по маркерима, другачија слава, недостатак предања...

Јесте код неких родова очигледна веза, али увек треба бити опрезан. Уколико се појави неки тестирани из јужноморавске струје који слави Св. Јована, а припадник је нпр. N-P1892., вероватно не би тек тако рекли да је пореклом Пивљанин и сл.

За ова имена подгрупа и родова смо ионако констатовали да су то само радни називи, не треба никако да одређују читаву једну подграну неке хаплогрупе. Оне су углавном знатно шири појам.

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #140 послато: Децембар 12, 2017, 07:40:03 поподне »
Радуловић, Јовањдан:

Quick results summary:
PH2651 T-

Следећи СНП за тестирање је Z38463 ;)

Ван мреже Србин

• Помоћник
  • Поруке: 164
  • Y-DNA: I2a-Z17855>BY190177
« Одговор #141 послато: Децембар 12, 2017, 09:29:49 поподне »
Приметио сам да је Драмићанин означен као CTS10228* YP196+ уместо CTS10228+ YP196*. С обзиром на то да је позитиван на YP196 он сам по себи није CTS10228* (што је иначе Заупе), међутим пошто није позитиван ни на тренутно познате гране низводно од YP196 онда јесте YP196*. Дакле требало би исправити у CTS10228+ YP196*.

Претпостављам да је ово последица додавања накнадно тестираног СНП-а YP196 на претходно познат резултат да је негативан на 4 низводне гране (због чега је првобитно и био унешен као CTS10228*).
« Последња измена: Децембар 12, 2017, 09:32:46 поподне Србин »

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #142 послато: Децембар 12, 2017, 09:44:26 поподне »
Приметио сам да је Драмићанин означен као CTS10228* YP196+ уместо CTS10228+ YP196*. С обзиром на то да је позитиван на YP196 он сам по себи није CTS10228* (што је иначе Заупе), међутим пошто није позитиван ни на тренутно познате гране низводно од YP196 онда јесте YP196*. Дакле требало би исправити у CTS10228+ YP196*.

Претпостављам да је ово последица додавања накнадно тестираног СНП-а YP196 на претходно познат резултат да је негативан на 4 низводне гране (због чега је првобитно и био унешен као CTS10228*).

Хвала на примедби, исправљено је.

Ван мреже ljubai

• Гост
  • *
  • Поруке: 17
« Одговор #143 послато: Децембар 13, 2017, 09:59:03 поподне »
Игњатовић, Никољдан, Бегаљица/Гроцка

Quick results summary:

BY611 C+

Jelic

• Гост
« Одговор #144 послато: Децембар 13, 2017, 10:44:50 поподне »
Пајкић из Голупца је PH908+.

Пајкић је позитиван и на Z16983.

Ван мреже Драган

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 109
  • I2- PH908>FT14506>Y52621
« Одговор #145 послато: Децембар 17, 2017, 03:18:01 поподне »
Поздрав,
Приметио сам неслагање у табели Српског ДНК, општи род PH908, редни број 162
Миливојевић (мој резултат) у колони за DYS YGATAH4 стоји ознака 10 треба по резултату центра за генетику Београд да стоји ознака 11. Незнам да ли је то грешка, ако јесте замолио бих да се то исправи.
Хвала поздрав

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #146 послато: Децембар 17, 2017, 03:25:33 поподне »
Поздрав,
Приметио сам неслагање у табели Српског ДНК, општи род PH908, редни број 162
Миливојевић (мој резултат) у колони за DYS YGATAH4 стоји ознака 10 треба по резултату центра за генетику Београд да стоји ознака 11. Незнам да ли је то грешка, ако јесте замолио бих да се то исправи.
Хвала поздрав

Није грешка. YGATAH4 се увијек умањује за један. То је свјетски стандард. :)

Ван мреже Драган

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 109
  • I2- PH908>FT14506>Y52621
« Одговор #147 послато: Децембар 17, 2017, 03:33:18 поподне »
 Radul@
Није грешка. YGATAH4 се увијек умањује за један. То је свјетски стандард.
Нисам то знао, Хвала.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #148 послато: Децембар 18, 2017, 07:24:34 поподне »
Допуњени су до 111 маркера следећи Аврамијештаци:

Ковачевић, Коцељева

Јаковљевић, Дворска, Крупањ

Ракић, Залазје, Сребреница

Лазаревић, Јасеница, Зворник

Васић, Јасеница, Зворник

Ћирковић, Слапашница, Братунац

Чајић, Горње Недељице, Љубовија

Веселиновић, Црнча, Љубовија

Поповић, Чанићи, Шековићи

Пантелић, Брасина, Мали Зворник

Мишић, Брасина, Мали Зворник

Радивојевић, Доња Буковица, Љубовија

Jelic

• Гост
« Одговор #149 послато: Децембар 31, 2017, 10:37:33 поподне »
Драшковић из рода Озринића је урадио проширење на 111 маркера.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #150 послато: Јануар 04, 2018, 01:41:38 пре подне »
Антић (Никољдан, Црни Као, Баточина, R1b-U152>L2) је позитиван на FGC13619, дакле потврђена је припадност истој грани којој припада и раније тестирани Коњевић.

На мрежи Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2385
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #151 послато: Јануар 04, 2018, 02:29:25 пре подне »
Антић (Никољдан, Црни Као, Баточина, R1b-U152>L2) је позитиван на FGC13619, дакле потврђена је припадност истој грани којој припада и раније тестирани Коњевић.

Значи Антићи су из племена Коњевића.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #152 послато: Јануар 04, 2018, 02:36:48 пре подне »
Честитке!! :)

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #153 послато: Јануар 04, 2018, 07:54:33 пре подне »

Дa ли je Koњeвић oд Вpaнeшa?

Ван мреже Лепеничанин

• Редакција СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 953
  • R1b
« Одговор #154 послато: Јануар 04, 2018, 08:19:06 пре подне »
Цитат
Дa ли je Koњeвић oд Вpaнeшa?

Није. Ови су староседеоци Суторине, негде се спомиње да потичу из Мораче, али вероватније је да су грчког порекла, јер су блиски Арменисима са Крфа.

Сад знамо да је FGC13619 стварно балкански СНП. Надам се да ће се и остали R1b U152 (Морачани, Каприш...) охрабрити да ураде панел код Y seq, штп топло препоручујем. Панел је урађен са немачком тачношћу, радили су снп по снп док нисмо стигли до овог позитивног. Имао сам узорак код њих одраније, кад сам гађао U152, па је све трајало само месец дана, а да сам испао неки од чешћих СНП-ова, било би готово за недељу дана.

симо

• Гост
« Одговор #155 послато: Јануар 04, 2018, 08:21:17 пре подне »

Честитам Антићу на резултату!

Оно што ми није јасно око ових резултата јесте у каквом су филогенетском односу FGC13619 који је тестирао Антић код Yseq и FGC13617 који је тестирао Коњевић код FTDNA. Колико сам схватио ради се о двије различите позиције, али нигдје нисам успио да нађем њихов међуоднос тј. да ли су на истом филогенетском нивоу?

Да ли је Коњевић тестирао FGC13619 код YSeq?

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #156 послато: Јануар 04, 2018, 08:28:42 пре подне »
Није. Ови су староседеоци Суторине, негде се спомиње да потичу из Мораче, али вероватније је да су грчког порекла, јер су блиски Арменисима са Крфа.

Сад знамо да је FGC13619 стварно балкански СНП. Надам се да ће се и остали R1b U152 (Морачани, Каприш...) охрабрити да ураде панел код Y seq, штп топло препоручујем. Панел је урађен са немачком тачношћу, радили су снп по снп док нисмо стигли до овог позитивног. Имао сам узорак код њих одраније, кад сам гађао U152, па је све трајало само месец дана, а да сам испао неки од чешћих СНП-ова, било би готово за недељу дана.

Чecтиткe дpужe!

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #157 послато: Јануар 04, 2018, 09:12:19 пре подне »
Честитке Лепене! ;)

Важан резултат и помак ка дубљем профилисању српских R1b хаплотипова.

Ван мреже Лепеничанин

• Редакција СДНКП
  • Истраживач
  • R1b
« Одговор #158 послато: Јануар 04, 2018, 09:23:33 пре подне »
Хвала свима на честиткама!

симо

• Гост
« Одговор #159 послато: Јануар 04, 2018, 09:23:42 пре подне »
Честитам Антићу на резултату!

Оно што ми није јасно око ових резултата јесте у каквом су филогенетском односу FGC13619 који је тестирао Антић код Yseq и FGC13617 који је тестирао Коњевић код FTDNA. Колико сам схватио ради се о двије различите позиције, али нигдје нисам успио да нађем њихов међуоднос тј. да ли су на истом филогенетском нивоу?

Да ли је Коњевић тестирао FGC13619 код YSeq?

Оно што сам успио да "ископам" је сљедеће:

YSeq тестира FGC13619, а у понуди код њих нема FGC13617. FGC13619 се налази у U152 панелу YSeq. Филогенетски низ код YSeq је сљедећи R1b-U152>L2>FGC13620>FGC13619 с тим да се FGC13620 не налази у панелу и на стаблу, али се може појединачно тестирати.

YFull нема још ниједног тестираног из ове гране, па самим тим на свом ставлу нема ни FGC13619 ни FGC13617 ни FGC13620.

ISOGG такође на свом стаблу R1b хаплогрупе нема ни FGC13619 ни FGC13617 ни FGC13620.

FTDNA препознаје FGC13617, али не и FGC13619 и FGC13620. Филогенетски низ код FTDNA је сљедећи R1b-U152>L2>FGC13617

Колико је мени познато: Коњевић и Арменис су тестирани позитивно на FGC13617. Није ми познато да ли су у некој лабораторији тестирали и FGC13619. Они су и без ове СНП потврде несумњиво повезани са заједничким претком који је живио прије 500-600 година.

Антић је тестирао FGC13619 код YSeq. на 17 маркера веома је близак и Арменису и Коњевићу и рекао бих да су један род.

Потребно је свакако разјашњења око ових СНП односа.

Ван мреже Ненад Спасић

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 2
« Одговор #160 послато: Јануар 04, 2018, 11:50:11 пре подне »
Поштовани,
интересује ме измена у табели српског ДНК пројекта.
Ради се о роду А. редни број 53 (Хаплогрупа Е).
Раније је био сврстан у други род, па ме интересује због чега је сада то промењено.
Хвала унапред.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #161 послато: Јануар 04, 2018, 12:58:25 поподне »
Колико је мени познато: Коњевић и Арменис су тестирани позитивно на FGC13617. Није ми познато да ли су у некој лабораторији тестирали и FGC13619. Они су и без ове СНП потврде несумњиво повезани са заједничким претком који је живио прије 500-600 година.

Требало би онда за Коњевића да стоји у табели да је FGC13617+ уместо FGC13619+.

симо

• Гост
« Одговор #162 послато: Јануар 04, 2018, 01:16:56 поподне »

Изгледа да јесу позитвни и на FGC13619.

Нађох их на овом сајту:

http://www.ytree.net/DisplayTree.php?blockID=2461

Ово би значило да је FGC13619 у истој филогенетској равни са FGC13617.
« Последња измена: Јануар 04, 2018, 01:18:48 поподне симо »

Ван мреже Rigel

• Редакција СДНКП
  • Писар
« Одговор #163 послато: Јануар 04, 2018, 01:21:45 поподне »

Коњевић и Арменис су урадили BigY и позитивни су на све ове СНП-ове, који се за сада сматрају филогенетски еквивалентним:

FGC13617
2840292-AC-A
5824580-C-T
7214655-AAGG-A
FGC13619
FGC13621
FGC13624
FGC13625
FGC13627
FGC13629
FGC13630
FGC13633
FGC13634
FGC13635
FGC13636
FGC13637
FGC13638
FGC13639
19049873-A-G
FGC13640
FGC13641
FGC13642
FGC13615
FGC13643
FGC13644
FGC13645
FGC13646
FGC13649
FGC13650
« Последња измена: Јануар 04, 2018, 01:23:19 поподне Rigel »

Ван мреже Rigel

• Редакција СДНКП
  • Писар
« Одговор #164 послато: Јануар 04, 2018, 01:22:45 поподне »
Изгледа да јесу позитвни и на FGC13619.

Нађох их на овом сајту:

http://www.ytree.net/DisplayTree.php?blockID=2461

Ово би значило да је FGC13619 у истој филогенетској равни са FGC13617.

Ево симо ме је предухитрио.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #165 послато: Јануар 04, 2018, 01:51:46 поподне »
Дакле, од  великог броја СНП-ова јединствених за Коњевића и Армениса, код Антића је тестиран само један - 13619 (јер је природно само један уврштен у панел, из економских и комерцијалних разлога). Није баш статистички оправдано рећи ово, али чињеница да је Антић позитиван на један насумично одабрани СНП из ове велике групе значи да им је доста близак (Коњевићу и Арменису), иако је географски доста удаљен (Крф vs Трнска клисура).

симо

• Гост
« Одговор #166 послато: Јануар 04, 2018, 01:55:17 поподне »
Дакле, од  великог броја СНП-ова јединствених за Коњевића и Армениса, код Антића је тестиран само један - 13619 (јер је природно само један уврштен у панел, из економских и комерцијалних разлога). Није баш статистички оправдано рећи ово, али чињеница да је Антић позитиван на један насумично одабрани СНП из ове велике групе значи да им је доста близак (Коњевићу и Арменису), иако је географски доста удаљен (Крф vs Трнска клисура).

Управо тако, насумично изабран СНП је ипак позитиван, па то иде у прилог блискости, поред СТР вриједности које су, иако их је мало, такође блиске.

Као што написах, Арменис и Коњевић су несумњиво повезани у скорашњем периоду. Да би се видјело колико им је заиста близак Антић, потребно би било тестирати 67 маркера. Мислим да би Антићевих 67 маркера доста тога показало.

Ван мреже Rigel

• Редакција СДНКП
  • Писар
« Одговор #167 послато: Јануар 17, 2018, 12:47:04 пре подне »
Допуна до Y-111 за [Видић  Стевањдан  Бачинци/Шид/СРБ  J2bM205]:

FTDNA PANEL 5 (68-75)
Marker DYS710 DYS485 DYS632 DYS495 DYS540 DYS714 DYS716 DYS717
Value 33.2 15 8 14 12 26 26 19
FTDNA PANEL 5 (76-85)
Marker DYS505 DYS556 DYS549 DYS589 DYS522 DYS494 DYS533 DYS636 DYS575 DYS638
Value 10 11 12 11 11 10 11 11 10 11
FTDNA PANEL 5 (86-93)
Marker DYS462 DYS452 DYS445 Y-GATA-A10 DYS463 DYS441 Y-GGAAT-1B07 DYS525
Value 11 31 10 12 22 14 11 10
FTDNA PANEL 5 (94-102)
Marker DYS712 DYS593 DYS650 DYS532 DYS715 DYS504 DYS513 DYS561 DYS552
Value 22 15 18 11 22 13 12 14 25
FTDNA PANEL 5 (103-111)
Marker DYS726 DYS635 DYS587 DYS643 DYS497 DYS510 DYS434 DYS461 DYS435
Value 12 21 21 9 13 19 9 10 11

Допуна до Y-111 за [Цветковић  Јовањдан  Црвени Брег/Бела Паланка/СРБ  R1a>>YP4278]:

PANEL 5 (68-75)
Marker DYS710 DYS485 DYS632 DYS495 DYS540 DYS714 DYS716 DYS717
Value 32 15 9 15 12 26 27 19
PANEL 5 (76-85)
Marker DYS505 DYS556 DYS549 DYS589 DYS522 DYS494 DYS533 DYS636 DYS575 DYS638
Value 13 13 13 12 10 9 12 11 10 11
PANEL 5 (86-93)
Marker DYS462 DYS452 DYS445 Y-GATA-A10 DYS463 DYS441 Y-GGAAT-1B07 DYS525
Value 11 30 13 14 24 13 9 10
PANEL 5 (94-102)
Marker DYS712 DYS593 DYS650 DYS532 DYS715 DYS504 DYS513 DYS561 DYS552
Value 22 15 19 11 23 16 12 15 25
PANEL 5 (103-111)
Marker DYS726 DYS635 DYS587 DYS643 DYS497 DYS510 DYS434 DYS461 DYS435
Value 12 23 19 10 15 17 9 11 11

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #168 послато: Јануар 17, 2018, 01:18:14 пре подне »
Допуна до Y-111 за [Видић  Стевањдан  Бачинци/Шид/СРБ  J2bM205]:

Допуна до Y-111 за [Цветковић  Јовањдан  Црвени Брег/Бела Паланка/СРБ  R1a>>YP4278]:

Допуњено. :)

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #169 послато: Фебруар 03, 2018, 09:32:45 пре подне »
Радуловић, Јовањдан:

Quick results summary:
Z38463 C+

8) 8) 8) 8)

симо

• Гост
« Одговор #170 послато: Фебруар 03, 2018, 10:19:07 пре подне »
Радуловић, Јовањдан:

Quick results summary:
Z38463 C+

8) 8) 8) 8)

Одлична вијест, Радуле.

Значи, повезаност са Ериком је сад и СНП потврђена.

Такође овај резултат је значајан јер показује да PH2651 (на који си негативан) и Z38463 (на који си позитиван) ипак нису на истом нивоу, како то сада стоји на YFull стаблу. То би значило да Z38463 стоји више од PH2651 на филогенетском стаблу, односно да је редослијед S8320/CTS1225>Z38463>PH2651

Могуће да ти и Ерико дијелите још неке СНП-ове низводније, али то може да се утврди само Биг Ипсилоном.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #171 послато: Фебруар 03, 2018, 08:52:26 поподне »
Колики је TMRCA за овај СНП: Z38463?

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #172 послато: Фебруар 03, 2018, 08:58:01 поподне »
Прорачун:

Еррико је на већини прорачуна удаљен између 1000-1200. година.

Jelic

• Гост
« Одговор #173 послато: Фебруар 09, 2018, 06:57:49 поподне »
Пајкић из Голупца је позитиван на A493, грану испод Z16983.

Никодијевић из Азање код Смедеревске Паланке је позитиван на Z17855.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #174 послато: Фебруар 09, 2018, 07:13:44 поподне »

Честитам Србину! Ово је увећање Z17855 фамилије за један велики род из Азање!  :)

Jelic

• Гост
« Одговор #175 послато: Фебруар 09, 2018, 08:03:25 поподне »
Миличевић из Јаска код Ирига је PH908+.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #176 послато: Фебруар 09, 2018, 08:25:35 поподне »

Да ли се добро сећам, или грешим, али овај Никодијевић има родовске везе с тестираним Вујчићем из Смедеревске Паланке (тестиран поодавно, као, тадашњи, "динарик северни")?
« Последња измена: Фебруар 09, 2018, 08:29:59 поподне Nebo »

Jelic

• Гост
« Одговор #177 послато: Фебруар 09, 2018, 08:31:05 поподне »
Да ли се добро сећам, или грешим, али овај Никодијевић има родовске везе с тестираним Вујчићем из Смедеревске Паланке (тестиран поодавно, као, тадашњи, "динарик северни")?

Мислим да нису повезани. Ни по предању, а делује да ни по хаплотипу нису повезани.

За Вујичића ако бих типовао на коју је грану позитиван, типовао бих на твоју грану.
« Последња измена: Фебруар 09, 2018, 08:33:56 поподне Лука »

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #178 послато: Фебруар 09, 2018, 08:36:45 поподне »
За Вујичића ако бих типовао на коју је грану позитиван, типовао бих на твоју грану.

Па, и ја бих. Зато и питам  :)

Jelic

• Гост
« Одговор #179 послато: Фебруар 09, 2018, 08:37:03 поподне »
Па, и ја бих. Зато и питам  :)

;)

Ван мреже Србин

• Помоћник
  • Поруке: 164
  • Y-DNA: I2a-Z17855>BY190177
« Одговор #180 послато: Фебруар 09, 2018, 08:49:27 поподне »
Тачно Лука. Двојица рођака из Азање и Влашког дола су тестирани у истраживању Др. Ивице Тодоровића, међутим они нису још унешени. Када их буду унели нека нас групишу.

Ван мреже aleksandar I

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 974
  • I2-Z16982
« Одговор #181 послато: Фебруар 09, 2018, 10:57:22 поподне »

Очекивано!!!!

Jelic

• Гост
« Одговор #182 послато: Фебруар 13, 2018, 10:20:21 поподне »

Никодијевић је негативан на све гране испод Z17855, као и Пајкић на све гране испод A493.

Jelic

• Гост
« Одговор #183 послато: Фебруар 21, 2018, 08:32:54 поподне »
Тодоровић (Дугић) из Толисе код Модриче (хаплогрупа I1-P109) је FGC22045+.

симо

• Гост
« Одговор #184 послато: Фебруар 21, 2018, 09:01:29 поподне »

Честитам Амикусу на резултату.

Ово је већ критичан проценат Дробњака у администрацији Порекла.  ;)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #185 послато: Фебруар 21, 2018, 09:15:31 поподне »
Честитке! :)

Ово је већ критичан проценат Дробњака у администрацији Порекла.  ;)

:D

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #186 послато: Фебруар 21, 2018, 09:26:58 поподне »
Друже, честитам :)

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
« Одговор #187 послато: Фебруар 21, 2018, 09:56:55 поподне »

Честитке Амикусе!  :)

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #188 послато: Фебруар 21, 2018, 10:25:51 поподне »
Хвала народе! :)

Znaci mogu mom prijatelju,bivsem rukometasu Jugoslavije,dobojske Sloge i Skopskog Vardara itd. Aleksandru Dugicu javiti porijeklo.On je od ovih Dugica.

Требао би бити, његови су исто из Толисе, међутим слава им је друга.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 998
« Одговор #189 послато: Фебруар 22, 2018, 02:42:50 поподне »
И ја честитам :D

Ван мреже ljubai

• Гост
  • *
  • Поруке: 17
« Одговор #190 послато: Фебруар 24, 2018, 06:02:45 поподне »
Игњатовић, Никољдан, Бегаљица/Гроцка (R1b BY611+)

Quick results summary:

Y30193 G-
Y23375 C+
CTS883 T+

симо

• Гост
« Одговор #191 послато: Март 07, 2018, 09:13:02 пре подне »
Примјетио сам да је Петковић из Каоца код Србца позитивно тестиран на FGC40572, па не би било лоше да се убаци на табелу. Филогенетски низ за ову подграну је:

R1а-Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816>Y2902>Y3226>Y3219>YP1144>PH3519>Y18555>FGC40572

Овај специфични СНП, Петковић дијели са још двојицом тестираних, Американцем и Енглезом. Рекло би се да је удаљеност између Американца и Енглеза око 800-900 година, удаљеност Петковића од ове двојице око 1400 године.

Следећи најближи је Мађар са сјевера Мађарске који припада првој узводној грани Y18555.

Иначе подграну YP1144 називају западна Волго-Карпатска. Доста је присутна у јужној Пољској, а мислим да је солидно заступљена и међу Хрватима по острвима (Рагузин, с тим да Рагузин припада подграни PH3782).
« Последња измена: Март 07, 2018, 09:16:00 пре подне симо »

Jelic

• Гост
« Одговор #192 послато: Март 10, 2018, 12:34:00 пре подне »
Векић из Ервеника у Далмацији, слава Ђурђевдан, хаплогрупа I2-PH908 проширио је број маркера са 23 на 37. Такође је и негативан на нову грану испод PH908, Y56203.

Ван мреже autarijat

• Шегрт
  • Поруке: 52
« Одговор #193 послато: Март 10, 2018, 07:39:44 пре подне »
Quick results summary:
R1b-U152 Superclade Panel processing
U152 T+
L2 C-
Z56 G-
Z192 T-
Y17161 G-
A7969 G-
CTS5531 A+
CTS4562 C-
CTS10222 processing
Moze li pomoc oko ovog rezultata?
Ja sam vec ranije testirani Rakocevic-Bogicevac.odradio sam ovo dodatno testiranje.ima li neko kvalitetno tumacenje za ovu podgranu CTS5531 na koju sam valjda poz.ima li jos kod nas testiranih pripadnika ove grane?

симо

• Гост
« Одговор #194 послато: Март 10, 2018, 08:44:55 пре подне »
Quick results summary:
R1b-U152 Superclade Panel processing
U152 T+
L2 C-
Z56 G-
Z192 T-
Y17161 G-
A7969 G-
CTS5531 A+
CTS4562 C-
CTS10222 processing
Moze li pomoc oko ovog rezultata?
Ja sam vec ranije testirani Rakocevic-Bogicevac.odradio sam ovo dodatno testiranje.ima li neko kvalitetno tumacenje za ovu podgranu CTS5531 na koju sam valjda poz.ima li jos kod nas testiranih pripadnika ove grane?

Честитам на резултату. Занимљив је, јер се ради о не баш тако честој подграни R1b-U152. Филогенетски низ је R1b-U152>Z36>CTS5531. Видим да је остало још да одраде подгране.

Сама грана CTS5531 је стара око 4000 година, рекао бих да јој је матично подручје западни Медитеран, прије свега Италија. Нема досад пуно тестираних, и они су углавном саподручја Италије, Сардиније, Малте, Француске, Швицарске.

Могуће да је грана Морачана нека давно издвојена балканска грана, видјећемо кад заврше са тестом.

Ово би требало пребацити у тему: https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2143.0

Jelic

• Гост
« Одговор #195 послато: Март 16, 2018, 07:41:12 поподне »
Векић из Ервеника у Далмацији, слава Ђурђевдан, хаплогрупа I2-PH908 проширио је број маркера са 23 на 37. Такође је и негативан на нову грану испод PH908, Y56203.

Векић је тестирао и маркере 557 и 561. На оба маркера поседује вредност 16.

Ван мреже herceg

• Помоћник
  • Поруке: 120
« Одговор #196 послато: Март 19, 2018, 07:51:22 поподне »
Примјетио сам да је Петковић из Каоца код Србца позитивно тестиран на FGC40572, па не би било лоше да се убаци на табелу. Филогенетски низ за ову подграну је:

R1а-Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816>Y2902>Y3226>Y3219>YP1144>PH3519>Y18555>FGC40572

Овај специфични СНП, Петковић дијели са још двојицом тестираних, Американцем и Енглезом. Рекло би се да је удаљеност између Американца и Енглеза око 800-900 година, удаљеност Петковића од ове двојице око 1400 године.

Следећи најближи је Мађар са сјевера Мађарске који припада првој узводној грани Y18555.

Иначе подграну YP1144 називају западна Волго-Карпатска. Доста је присутна у јужној Пољској, а мислим да је солидно заступљена и међу Хрватима по острвима (Рагузин, с тим да Рагузин припада подграни PH3782).

FGC40572 i Y18555 bi trebali biti ekvivalenti.

Ovi Englezi i Amerikanci su Odell, porijeklo iz Bedfordshirea, zabiliezeni tamo u 16. vijeku. FGC40572 se moguce zalijepila za Gote ili Hune i tako sirila. Madjar je iz Szabolcsa, koji je vrlo mijesan. R1a projekt na FTDNA ima dosta gresaka na PH3519, trebat ce neko vrijeme da se to preslozi.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #197 послато: Март 19, 2018, 10:23:59 поподне »
Радуловић, Хан Пијесак, хаплогрупа Ј2а-М92>Z38463; додати маркери 67-111.

симо

• Гост
« Одговор #198 послато: Март 28, 2018, 10:21:26 поподне »
Што се тиче тестираног I2-PH908 Петровић Његоша из Дубровника, мислим да се може додати и овај додатак Његош, јер су се они заиста тако презивали ( уписано је тако и у литератури). Такође може се додати слава Ђурђевдан. Ова породица је у Дубровник дошла из Котора, гдје их такође биљежи Накићеновић са истом славом и наводи да су дошли из Његуша. Е сад да ли су од Петровића Његоша питање је, с обзиром на неке друге резултате, али мислим да свакако треба у табели да стоји Петровић Његош, јер им је то званично презиме.
« Последња измена: Март 28, 2018, 10:23:32 поподне симо »

Jelic

• Гост
« Одговор #199 послато: Март 28, 2018, 10:31:30 поподне »
Што се тиче тестираног I2-PH908 Петровић Његоша из Дубровника, мислим да се може додати и овај додатак Његош, јер су се они заиста тако презивали ( уписано је тако и у литератури). Такође може се додати слава Ђурђевдан. Ова породица је у Дубровник дошла из Котора, гдје их такође биљежи Накићеновић са истом славом и наводи да су дошли из Његуша. Е сад да ли су од Петровића Његоша питање је, с обзиром на неке друге резултате, али мислим да свакако треба у табели да стоји Петровић Његош, јер им је то званично презиме.

Јел сигурно није било неких других Петровића у околини Дубровника?

симо

• Гост
« Одговор #200 послато: Март 28, 2018, 10:44:45 поподне »
Јел сигурно није било неких других Петровића у околини Дубровника?

Ствар је у томе што је тестирани навео баш ово презиме Петровић-Његош као своје. А Петровић-Његоши су заиста живјели у Дубровнику и славили Ђурђевдан.

То је тестирани    N89079   Jovo Veljko Petrovic, 1913-2001 из https://www.familytreedna.com/public/dinaric_alps_dna?iframe=yresults

односно исти овај http://www.ysearch.org/alphalist_view.asp?uid=&letter=P&lastname=Petrovic-Njegos&viewuid=5XFDM&p=0

Jelic

• Гост
« Одговор #201 послато: Март 31, 2018, 04:37:52 поподне »
Милићевић из Мирашевца, хаплогрупа I2-PH908, је проширио број маркера на 37.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #202 послато: Април 01, 2018, 02:24:35 поподне »
Дупор из Горњег Карина проширио број маркера на 67. Најближи му је Наранчић из Лике (-7).

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #203 послато: Април 02, 2018, 06:24:40 поподне »
Ниcaм знao гдe дa пocтaвим oвo oбaвeштeњe, пa нeкa aдминиcтpaтopи oдлучe. Нaимe, дaнac je Yfull "нaдoгpaдиo" филoгeнeтcкo cтaблo, aли штo ce Динapикa тичe, cвe je ocтaлo иcтo. Cви cмo ocтaли нa cтapим пoзициjaмa. :(

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #204 послато: Април 05, 2018, 09:17:53 поподне »
Митровић, Аранђеловдан, Бивоље, Крушевац; проширио је број маркера са 23 на 42 (FTDNA Y37). Нешто раније је стигао и резултат R1a панела од Yseq-a: Z280>CTS1211>YP343>YP340>YP371>YP971 (Y19145+)

Jelic

• Гост
« Одговор #205 послато: Април 06, 2018, 04:12:46 поподне »
Милићевић из Мирашевца, хаплогрупа I2-PH908, је проширио број маркера на 37.

Милићевић је позитиван на PH908.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #206 послато: Април 29, 2018, 07:55:57 поподне »
Једна ситница:

У табели СДП, хаплогрупа R1a, за тестираног Радоничића из Доброте (ред. бр. 134), у рубрику "крсна слава" треба уписати - "римокатолик".

Jelic

• Гост
« Одговор #207 послато: Мај 05, 2018, 10:25:17 поподне »
Милићевић је позитиван на PH908.

Милићевићу је допуњен маркер 561, вредност је 15.

Jelic

• Гост
« Одговор #208 послато: Мај 05, 2018, 10:25:47 поподне »
Миличевић из Јаска у Срему, слава Ђурђевдан, хаплогрупа I2-PH908, је урадио маркере 557 и 561, на оба маркера је вредност 16.

Ван мреже Ћировић

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 10
  • R1b - Z67
« Одговор #209 послато: Мај 10, 2018, 09:04:51 пре подне »
Poštovanje svima,

evo nedavno sam uradio dopunsku analizu na Yseq i rezultat je u nastavku. Ne znam da li su ovi markeri dovoljni za prikaz rezultata u našoj tabeli, očekivao sam da ću od njih dobiti i SNP, ali u mom nalogu imam samo "alleles" pa ako to nešto može da koristi mogu dostaviti i to..

Puno pozdrava od 1000. testiranog na našem DNK projektu!
Tomislav Ćirović

Your results (YSEQ ID 13472) have be!en posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Your final haplogroup is R1b-Z67*
All known downstream branches have been confirmed negative.

Quick results summary:
R1b-M343 Orientation Panel
L51 A+
Z2103 G-
P312 A+
U106 C-
U152 T+
R1b-U152 Superclade Panel
L2 C-
Z192 T-
Z56 G-
Y17161 G-
A7969 G-
CTS5531 A+
Z67 A+
Z70 C-
CTS10222 G-
CTS10276 C-

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 8658
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #210 послато: Мај 10, 2018, 10:17:59 пре подне »
Poštovanje svima,

evo nedavno sam uradio dopunsku analizu na Yseq i rezultat je u nastavku. Ne znam da li su ovi markeri dovoljni za prikaz rezultata u našoj tabeli, očekivao sam da ću od njih dobiti i SNP, ali u mom nalogu imam samo "alleles" pa ako to nešto može da koristi mogu dostaviti i to..

Puno pozdrava od 1000. testiranog na našem DNK projektu!
Tomislav Ćirović

Your results (YSEQ ID 13472) have be!en posted:

Quick results summary:
R1b-M343 Orientation Panel
L51 A+
Z2103 G-
P312 A+
U106 C-
U152 T+
R1b-U152 Superclade Panel
L2 C-
Z192 T-
Z56 G-
Y17161 G-
A7969 G-
CTS5531 A+
Z67 A+
Z70 C-
CTS10222 G-
CTS10276 C-

Припадате истој подграни као и тестирани Ракочевић из Мораче, и он је R1b-U152>Z67*. О његовом резултату можете прочитати на овој теми:

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=827.msg88602#new
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #211 послато: Мај 10, 2018, 10:21:57 пре подне »

Tomislav Ćirović

Честитам на резултату!

Ако су твоји Ћировићи из Мораче, онда је ово занимљив резултат. Јер су и Богићевци Z67*, а колико ми је познато Ћировићи спадају у старо-Морачане...

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #212 послато: Мај 10, 2018, 10:27:59 пре подне »
Честитам на резултату!

Ако су твоји Ћировићи из Мораче, онда је ово занимљив резултат. Јер су и Богићевци Z67*, а колико ми је познато Ћировићи спадају у старо-Морачане...

По табели, тестирани је из Планинице код Мионице и слави Велику Госпојину. Ћировићи из Мораче славе Аранђеловдан колико сам испратио? Једино ако је дошло до накнадне промене славе...

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #213 послато: Мај 10, 2018, 10:41:28 пре подне »
По табели, тестирани је из Планинице код Мионице и слави Велику Госпојину. Ћировићи из Мораче славе Аранђеловдан колико сам испратио? Једино ако је дошло до накнадне промене славе...

Морчани славе Аранђеловдан, а прекађују Велику Госпојину. Тако да нема сумње да се ради о Морачанима. Слично иселеним Васојевићима, који славе Александровдан.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #214 послато: Мај 10, 2018, 05:17:50 поподне »
-Кобасице и Ибрани су: Маринковићи, Јанковићи, Петковићи, Матићи, Ћировићи, Божовићи, Петровићи, Антонијевићи и Јешићи, и сви славе Велику Госпојину.

Извор: https://www.poreklo.rs/2013/05/02/poreklo-prezimena-selo-planinica-mionica/

С обзиром да се изгледа ради о неком већем роду из тог села, чисто сумљам да презиме Ћировић није новијег датума. Сва ова презимена су вероватно настала у Планиници, тако да не верујем да су од Ћировића из Доње Мораче иако је очигледно да потичу из истог племена.

Ван мреже Ћировић

• Члан Друштва
  • Гост
  • R1b - Z67
« Одговор #215 послато: Мај 11, 2018, 06:37:25 поподне »
Zanimljivo je da je slava manastira Morača Velika Gospojina i negde sam pročitao da je bilo popova Ćirovića u Morači. Takođe postoji priča da je Bogić organizovao hajku za Turcima koji su pretukli popadiju Ćirović čiji muž je verovatno bio u srodstvu sa Bogićem..
Prema dostupnim pisanim tragovima Ćirovići su u Planinicu došli u 17 veku iz okoline Peći, to me je malo bunilo ali posle sam negde pročitao da su u to vreme bile česte migracije na relaciji Metohija severna Crna Gora, pa se onda uklapa..

Ван мреже Ћировић

• Члан Друштва
  • Гост
  • R1b - Z67
« Одговор #216 послато: Мај 11, 2018, 07:34:08 поподне »
Честитам на резултату!

Hvala Miloše,

pročitao sam jedno zanimljivo razmišljanje na temu imena Rakoč, koje je Bogić dao jednom svom sinu. Naime, ovo ime se retko sreće kod južnih Slovena, međutim karakteristično je za lužičke Srbe, gde se veoma često javlja. Ovo upućuje na mogućnost da i sam Bogić potiče od linije lužičkih Srba!
U knjizi Istorijsko poreklo Srba, Miodraga Milanovića navodi se kao još uvek živa legenda o deobi sinova moćnog lužičkog kneza plemena Bodrića, Dervana, gde se kaže: "Jedan sa narodom ostane u Polablju, a drugi se sa polovinom naroda odseli daleko na jug".
Milanović dalje piše, "Legendu potvrđuje vizantijski car i pisac Porfirogenit. On balkanske Srbe smatra potomcima drugog brata a narod se, prema njemu naselio na velikom prostoru Neretve, Zahumlja, Trebinja, Zetske doline i današnjih crnogorskih brda. To je bila bogata zemlja sa naprednim gradovima još od preistorijskog vremena. Tako su Lužičani, pored drugih Srba, naselili jezgro buduće moćne srpske države."
Dalje dodaje Milanović, "U svojim monografijama o plemenima Piperima, Bratonožićima, Bjelopavlovićima i Pješivcima, J.Erdeljanović i P.Šobajić iznose mnoštvo podataka da je stanovništvo ovog kraja uveliko naseljeno doseljeničkim plemenom Lužičana. Oni su se, kao kompaktno stanovništvo, održali sve do dolaska Turaka. Bodrići su naselili, prema Erdeljanoviću, Južni Banat i Braničevo, odatle Lužica u istočnoj Srbiji, L(Užice) u zapadnoj; lužička središta na Kosovu su bila na reci Labi i Samodreži".
Obzirom da je župan Dervan živeo u VIII veku, deoba njegovih sinova i doseljavanje na ove naše prostore trebalo bi da bude negde u to vreme, a svakako pre 922. godine i velike bitke kod Lomčina na Labi, kada su Germani tamošnjim Srbima zadali odlučujući udar, gde je gotovo celokupna srpska pešadija izginula u krvavoj borbi koja se odužila do sumraka. Kako piše Milanović, Hronike Nemačke navode cifru o 120.000 pobijenih Srba, a zatim slede razna nemačka lukavstva i prevare, gde je najpoznatija priča o markgrofu Geru koji je na pomirenje pozvao trideset polapskih vođa i na prevaru ih, sve do jednog, pogubio. Posle ovog zločina, narod je brzo podlegao i 990. poslednje srpsko pleme Miličani, pada u ropstvo.
Ova priča i teza da je Bogić mogao da bude poreklom lužički Srbin, možda može da baci neko novo svetlo na našu haplogrupu R1b...

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #217 послато: Мај 11, 2018, 08:04:59 поподне »
.
Ova priča i teza da je Bogić mogao da bude poreklom lužički Srbin, možda može da baci neko novo svetlo na našu haplogrupu R1b...

Како је генетика најегзактнија наука од свих, мислим да је ово најближе истини

Дакле вријеме одвајања ове гране Z67* од италијанских је прије око 3200 година. То упућује на отприлике период када су носиоци културе поља са жарама имали значајан утицај на формирање Илира на балкану. Логично је да би се ту очекивао неки R-U152. Дакле, мислим да је ова грана могуће била дио тога, као и грана Лепеничанина, која нема неких поклапања осим једног Гега и Тоска из анонимне студије. Затим могуће грана оног Спахића да је кандидат.
 Тако да изгледа да се ствара једна маса појединих грана R-U152 које би припадале овом валу културе поља са жарама.

Ван мреже aleksandar I

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 974
  • I2-Z16982
« Одговор #218 послато: Мај 18, 2018, 02:55:02 поподне »
Него кад сам већ гледам табелу, примјећујем у PH908 Општи род под редним бројем 59. Косића. Сад ћу то провјерити са Зденком, јер је вјероватно пермутовао цифре, али из компетне преписке произилизи да је Z16983+.

У ствари његово садашње презиме је Петерсон (N76387), претпоставља да му је непознати биолошки отац био рудар који је живио у Невади или Калифорнији 1913. године, а поријеклом из Југославије са презименом KOSSITCH.

Ја то читам као Косић а и Зденко мисли да је то тај!

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #219 послато: Мај 18, 2018, 05:33:21 поподне »
У ствари његово садашње презиме је Петерсон (N76387), претпоставља да му је непознати биолошки отац био рудар који је живио у Невади или Калифорнији 1913. године, а поријеклом из Југославије са презименом KOSSITCH.

Или је Кошић, због два S, као бискуп сисачки. ::)

Jelic

• Гост
« Одговор #220 послато: Мај 20, 2018, 09:03:00 поподне »
Филимоновић, хаплогрупа I2-A1221, проширио је број маркера на 111.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #221 послато: Мај 21, 2018, 11:07:57 пре подне »
Петровић, Рагодеш, Пирот, Аранђеловдан; хаплогрупа J1-PF7261, проширио је број маркера на 72 (+Y67).

Ван мреже resavac

• Шегрт
  • Поруке: 87
  • I1
« Одговор #222 послато: Мај 25, 2018, 09:17:34 поподне »
Dobio sam svoju granu na yfull pre dva dana-Potvrdjeno je da sam I-Y59728*

https://i.imgur.com/ev4Z0vv.jpg

Ван мреже Clavdivs

• Познавалац
  • Поруке: 427
« Одговор #223 послато: Мај 25, 2018, 10:28:38 поподне »
Славковић из Доње Коњуше (Прокупље), позитиван на Y16437 али негативан на Y16526.
Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што једете куће удовичке, и лажно се Богу молите дуго; зато ћете већма бити осуђени. Матеј 23:14

mladjo

• Гост
« Одговор #224 послато: Јун 01, 2018, 11:53:22 поподне »
Нови SNP низводно од YSC33:
Јеротић (Аврамијевдан), Читлук, Љубовијa: L497+>L42+>Y11074>YSC33+>Z39501+>Y60799+
Томић (Аврамијевдан), Лоњин, Љубовијa: L497+>L42+>Y11074>YSC33+>Z39501+>Y60799+
« Последња измена: Јун 01, 2018, 11:57:55 поподне млађо »

Jelic

• Гост
« Одговор #225 послато: Јун 02, 2018, 11:41:07 пре подне »
Пеурача, Горњи Будачки, Кордун, је радио Е-V13 панел преко YSEQ. Резултат је показао ово:

Quick results summary:
E1b-V13 Panel
CTS5856 A+
Z5017 A+
CTS9320 A+
Z25461 A+

Испод Z25461 има још један SNP, али је на њега негативан
BY4518 G-

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1373
  • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
« Одговор #226 послато: Јун 18, 2018, 05:04:50 поподне »
Можда сам само нестрпљив  ;D , али чисто да кажем да треба у табели Српског ДНК пројекта да ми се унесе вредност 15 за тестирани маркер DYS561 .Хвала ! ;)
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #227 послато: Јун 18, 2018, 05:30:56 поподне »
Можда сам само нестрпљив  ;D , али чисто да кажем да треба у табели Српског ДНК пројекта да ми се унесе вредност 15 за тестирани маркер DYS561 .Хвала ! ;)

Делијо, можда нам буде потребно мало више времена него што је то уобичајено да унесемо неке нове податке, попут овог твог.
Молимо за стрпљење, а ти, ако не замераш, можеш и да нас подсетиш ако дуже време нисмо учинили измену.   

Хвала теби, и сваком другом, на разумевању!

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #228 послато: Јун 18, 2018, 05:39:55 поподне »
Делијо, можда нам буде потребно мало више времена него што је то уобичајено да унесемо неке нове податке, попут овог твог.
Молимо за стрпљење, а ти, ако не замераш, можеш и да нас подсетиш ако дуже време нисмо учинили измену.   

Хвала теби, и сваком другом, на разумевању!

Реко за случај да сам заборављен да направим малу интервенцију ;) ;D..наравно ,шалим се мало,нема никаквог проблема,не гори кућа. :)

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #229 послато: Јун 22, 2018, 10:53:30 пре подне »
Вукобратовић, Ђурђевдан, Горњa Плочa, Ловинац, Лика, проширио маркере са 67 на 111.
« Последња измена: Фебруар 11, 2019, 11:28:10 поподне Милош »

симо

• Гост
« Одговор #230 послато: Јун 29, 2018, 12:11:39 поподне »
Ђилас из Очигрија, Дрвар, СНП потврђен као I1-Z63>Y7627. Ова грана хаплогрупе I1-Z63,стара око 2500 година, бар судећи по досад тестираним, изгледа као да је норманско-скандинавског поријекла(Њемачка, Енглеска, Норвешка, Исланд, Шведска). Осим Ђиласа, на нашим просторима нико на њу није позитивно тестиран

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #231 послато: Јул 01, 2018, 07:44:27 поподне »
Јаснић, Никољдан, Орлић, Бискупија, Далмација

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Несумњиво је повезан са двојицом Вучковића из Полаче који славе исту славу. Веровтно је повезан и са тестираним Гагићима из Горњих Биљана код Бенковца и Зеленграда код Обровца који славе Ђурђевдан. У необјављеним истраживањима постоји још једна фамилија из Орлића која је повезана са Јаснићем и Вучковићима и такође слави Никољдан као и Јаснић и Вучковићи.

Тестирани Јаснић урадио је панел-тестирање код Yseq-а. Десило се оно што смо чекали од како је Драмићанин тестирао СНП-ове. Наиме, Јаснић поседује CTS10228 мутацију, али тест на S17250, A2512, Y4460 и Z17855 је негативан.

Ово значи да је цела група српских родова у Далмацији сродних Јаснићу такође CTS10228* (Гагићи, Вучковићи...). Мислим да је ово лепо и значајно откриће. Очигледно Драмићанин није усамљен случај. Надам се да ће Јаснић размотрити могућност да уради и неки дубљи тест.

Подсећам, Драмићанин је, сем што је негативан на S17250, A2512, Y4460 и Z17855, тестирао YP196 и на ту мутацију је позитиван. Наравно, с обзиром на географско порекло, не сумњам да је Јаснић такође позитиван на YP196, па ћу зато, за сада, ову групу родова у Табели означити са Y3120* који је за сада еквивалентан са YP196.

Што се остатка света тиче, једино су Mayka из Пољске и Luther (Baltic Sea DNA Project; ancestor from Thüringen, Germany) YP196*, док је Sauppe из Француске CTS10228*. Подсећам и да је недавно откривено да је Y18331 старија грана од А2512, тј да је Y18331 прави именитељ за једну од четири велике гране 'динарика'.
« Последња измена: Јул 01, 2018, 08:22:33 поподне Селаковић »

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 347
  • I2-Z17855>A1221>Y151307 Ковачанин
« Одговор #232 послато: Јул 02, 2018, 11:12:22 пре подне »
Ораовчић и Ердоглија (Р1а) су тестирани на YP617 код Yseq-a. Обојица су негативни.

За Ораовчића је поручен R1 Superclade panel. За сада је Z91 +.

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #233 послато: Јул 04, 2018, 09:10:25 поподне »
Ораовчић и Ердоглија (Р1а) су тестирани на YP617 код Yseq-a. Обојица су негативни.

За Ораовчића је поручен R1 Superclade panel. За сада је Z91 +.

Ажирирани резултати досадашњег тестирања Ораовчићa: Z92+; S205+; YP617-.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #234 послато: Јул 04, 2018, 09:20:56 поподне »

Очекујемо расплет...:)

Ван мреже Clavdivs

• Познавалац
  • Поруке: 427
« Одговор #235 послато: Јул 06, 2018, 03:22:58 поподне »
Ковачевић I1 из Средње Добриње проширио број маркера на 111.
Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што једете куће удовичке, и лажно се Богу молите дуго; зато ћете већма бити осуђени. Матеј 23:14

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #236 послато: Јул 07, 2018, 06:58:57 поподне »

Пристигли су нови резултати за Ораовчића: FGC72821 - и Z685 -

симо

• Гост
« Одговор #237 послато: Јул 08, 2018, 07:28:49 пре подне »
Пристигли су нови резултати за Ораовчића: FGC72821 - и Z685 -

Занимљиво. Није пуно опција остало. Или да је позитиван на Z92>Y5520(Y5525) или да је Z92* односно Z92>Y4459*

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #238 послато: Јул 11, 2018, 09:11:37 поподне »
Занимљиво. Није пуно опција остало. Или да је позитиван на Z92>Y5520(Y5525) или да је Z92* односно Z92>Y4459*
Најсвежији подаци - Y4459+

симо

• Гост
« Одговор #239 послато: Јул 12, 2018, 08:44:18 пре подне »
Најсвежији подаци - Y4459+

Чекамо финале, остаје сљедеће:

Z92>Y4459*
Z92>Y4459>Y5225*
Z92>Y4459>Y5225>YP6050

Кладим се на Z92>Y4459*  :)

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #240 послато: Јул 28, 2018, 10:43:10 поподне »
Чекамо финале, остаје сљедеће:

Z92>Y4459*
Z92>Y4459>Y5225*
Z92>Y4459>Y5225>YP6050

Кладим се на Z92>Y4459*  :)

Свака част на погађању!  :)

Готов је Р1а панел за Ораовчића. Испао је Р1а-Y4459*.

Такође су пристигли и резултати за Ердоглију, који је Y4559- и Z284-. Поручен је још и Z282 за Ердоглију.

Мислим да се комотно на основу ових резултата може рећи да међу Ковачанима не постоји јединствени Р1а кластер већ два, која нису међусобом генетски повезана.
Један је неспорно словенски - Р1а- Y4459* који је потенцијално могао доћи у копаоничку област са средњевековним рударима, док би други, уколико се потврди да припада скандинавској грани Р1а, могао да преставља остатке најамника на двору средњевековних српских владара, за шта би можда чак и презиме Ердоглија дало извесне индиције - чувар, заштитник што би могло исто тако да означава својеврсну гарду.

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
  • Поруке: 662
« Одговор #241 послато: Јул 28, 2018, 11:12:07 поподне »

Такође су пристигли и резултати за Ердоглију, који је Y4559- и Z284-. Поручен је још и Z282 за Ердоглију.

И на Z280 је негативан ? Нисам у току како анализирају СНП тестове, рецимо кад се наручи тест само за Y4559 ? Да ли они анализирају само Y4459, или анализирају редом од старијих мутација М198, M417, Z282 ?

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #242 послато: Јул 29, 2018, 10:25:34 пре подне »
И на Z280 је негативан ? Нисам у току како анализирају СНП тестове, рецимо кад се наручи тест само за Y4559 ? Да ли они анализирају само Y4459, или анализирају редом од старијих мутација М198, M417, Z282 ?

Само сам за Ораовчића поручио био Р1а панел и како су стизали резултати, поручивао сам тестове за Ердоглију на оне СНП-е на које је Ораовчић испао позитиван како би видели да ли су исти род. Кад се испоставило да нису, онда сам насумично поручивао друге тестове да бисмо видели којим подгранама припадају.

Иначе, једна исправка, пошто сам заменио Z282 sa Z284, нс чему се извињавам свима.

Велика је вероватноћа да Ердоглије ипак припадају некој од словенских грана, с обзиром да су негативни на скандинавску Z284 грану.

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
« Одговор #243 послато: Јул 29, 2018, 11:01:10 пре подне »
Само сам за Ораовчића поручио био Р1а панел и како су стизали резултати, поручивао сам тестове за Ердоглију на оне СНП-е на које је Ораовчић испао позитиван како би видели да ли су исти род. Кад се испоставило да нису, онда сам насумично поручивао друге тестове да бисмо видели којим подгранама припадају.

Иначе, једна исправка, пошто сам заменио Z282 sa Z284, нс чему се извињавам свима.

Велика је вероватноћа да Ердоглије ипак припадају некој од словенских грана, с обзиром да су негативни на скандинавску Z284 грану.

Добро сад ми јасно. Очекивано је што је негативан на Z284. Ердоглија је негативан на YP617-  и Y4559- али не и на Z280 који тек треба да стигне или ?

Ван мреже Eror

• Почетник
  • **
  • Поруке: 32
« Одговор #244 послато: Август 06, 2018, 10:36:33 поподне »
Било би добро да се исправе подаци у бази пројекта везано за 2 презимена која се воде за подручје Кордуна:

1. Пекић из Цетинграда је уствари презимена Пекеч, али пошто је тестирани Американац, грешка је због словних грешака у листама Eliss Island-a, одакле је тестирани, према ономе што ми је Авдаловић раније слао, погрешно утврдио облик свог српског презимена. У његовим подацима се јасно види да је његов предак из Цетинграда, али у Цетинграду и околини није било Пекића, већ само Пекеча који славе Ђурђевдан и досељени су у село Бегово Брдо код Цетинграда почетком 19. века из околине Примишља.

2. Косић је такође наш Американац с којим имам нека поклапања на ФТДНА фемили фајндеру, па сам га контактирао, али он није знао ништа о пореклу, чак ни прави облик презимена, већ само рударско место у ком му је деда живео, Голдфилд у Невади. Истражујући, дошао сам до тога да је у истом месту рођен и један од 7 величанствених, Вељко Шошо илити Бред Декстер, амерички глумац који је глумио и у нашој "Тајни манастирске ракије". Испоставило се да су и Шоше и Косићи и већина рудара у Голдфилду пореклом Херцеговци из околине Требиња и Херцег Новог, па даље порекло ових Косића треба тражити у том крају, и пребацити презиме из подручја Кордун у Херцеговину.

Jelic

• Гост
« Одговор #245 послато: Август 06, 2018, 10:51:15 поподне »
2. Косић је такође наш Американац с којим имам нека поклапања на ФТДНА фемили фајндеру, па сам га контактирао, али он није знао ништа о пореклу, чак ни прави облик презимена, већ само рударско место у ком му је деда живео, Голдфилд у Невади. Истражујући, дошао сам до тога да је у истом месту рођен и један од 7 величанствених, Вељко Шошо илити Бред Декстер, амерички глумац који је глумио и у нашој "Тајни манастирске ракије". Испоставило се да су и Шоше и Косићи и већина рудара у Голдфилду пореклом Херцеговци из околине Требиња и Херцег Новог, па даље порекло ових Косића треба тражити у том крају, и пребацити презиме из подручја Кордун у Херцеговину.

Косићи су по свему судећи пореклом из Херцег Новог, тачније из места Мокрине. О њима Накићеновић и Дедијер бележе следеће:

Косић

С. Накићеновић је обавјестио о поријеклу Косића из Комана у Црној Гори 1687, те да славе Ђурђев-дан. Интересантно је свједочење др Ј. Дедјера у његовој радњи „Херцеговина“ у којој помиње Косиће у Љубомиру: „Косићи су прије двадесет година доселили из Мокрина у Боки кад су купили земљу у Суља Бабовића. Заједно с њима доселили су се из истог села и Дабовићи. Косићи славе Ђурђев дан, а Дабовићи Марков дан“. – н. д, с. 141. Према овоме наводу, Косићи и Дабовићи су концем 19. вијека селили ка Херцеговини. Свакако је необичан тренд исељавања из бокешких планинских села ка Херцеговини, који је повремено, током 18. вијека, ангажовао становништво ових насеља и који, каткад, поприма обиљежја масовности узнемиравајући млетачке власти.

На почетку 18. вијека се помиње харамбаша Вуко Косић који продаје земљу Ивану Буровићу. Такође, Нико и Петар Косић у 1712.

https://www.poreklo.rs/2013/01/06/poreklo-prezimena-selo-mokrine-herceg-novi/

Као што се види из приложеног, ових Косића има и у Требињу и у питању је исто братство тј. резултат је репрезентативан и за Требињске и за Мокринске Косиће.
« Последња измена: Август 06, 2018, 10:57:39 поподне Лука »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #246 послато: Август 06, 2018, 11:00:03 поподне »
1. Пекић из Цетинграда је уствари презимена Пекеч, али пошто је тестирани Американац, грешка је због словних грешака у листама Eliss Island-a, одакле је тестирани, према ономе што ми је Авдаловић раније слао, погрешно утврдио облик свог српског презимена. У његовим подацима се јасно види да је његов предак из Цетинграда, али у Цетинграду и околини није било Пекића, већ само Пекеча који славе Ђурђевдан и досељени су у село Бегово Брдо код Цетинграда почетком 19. века из околине Примишља.

Измењено је презиме и додата слава, као и место даљег порекла.

С обзиром да су Косићи релативно давно досељени у САД, навео сам да тестирани потиче из места одакле му је деда (Голдфилд/Невада/САД), док је Херцеговина наведена као место даљег порекла.

симо

• Гост
« Одговор #247 послато: Август 16, 2018, 11:49:33 поподне »
Великић из Сопота је позитиван на FGC18842 тј. припада грани R1b-M269>L23>L51>U106>Z381> Z301>L48> Z9>Z326>FGC18842

Карадаглић из Љуботиња/ЦГ је позитиван на BY18860 тј. припада грани R1b-M269>L23>L51>U106>Z381>S497>A10971>BY18860

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #248 послато: Септембар 03, 2018, 09:04:54 поподне »
Божовић I2-Z17855>А20030 из Брђана код Горњег Милановца је проширио број маркера са 42 на 111.

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #249 послато: Септембар 19, 2018, 01:56:15 поподне »
Обавештен сам да је Соколовић (Свети Ђорђе, Катиновац, Кордун) позитиван на Е-FGC11450.

Delivered
Your results have been posted.
Quick results summary:
FGC11450 A+

Па кад неко од уредника стигне, нека то унесе у табелу.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #250 послато: Септембар 19, 2018, 02:01:05 поподне »
Обавештен сам да је Соколовић (Свети Ђорђе, Катиновац, Кордун) позитиван на Е-FGC11450.

Delivered
Your results have been posted.
Quick results summary:
FGC11450 A+

Па кад неко од уредника стигне, нека то унесе у табелу.

Унето још јутрос. :)

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
« Одговор #251 послато: Септембар 19, 2018, 02:17:06 поподне »
Унето још јутрос. :)

Свака част онда на брзини! :)

Ван мреже Uzi

• Одбор за архивистику
  • Памтиша
« Одговор #252 послато: Септембар 21, 2018, 08:25:57 поподне »
Великић из Сопота је позитиван на FGC18842 тј. припада грани R1b-M269>L23>L51>U106>Z381> Z301>L48> Z9>Z326>FGC18842

Синиша, замолио бих те за малу помоћ ако може.

Хтео би ћути твоје мишљење да ли су ови резултати испод блиски Великићу? Човек је испао FGC18842+ и S21728+.

FTDNA PANEL 1 (1-12)

Marker   DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS426   DYS388   DYS439   DYS389I   DYS392   DYS389II
Value   13   23   14   11   11-14   12   12   12   13   13   29
FTDNA PANEL 2 (13-25)

Marker   DYS458   DYS459   DYS455   DYS454   DYS447   DYS437   DYS448   DYS449   DYS464
Value   18   9-10   11   11   24   15   19   31   15-16-17-17
FTDNA PANEL 3 (26-37)

Marker   DYS460   Y-GATA-H4   YCAII   DYS456   DYS607   DYS576   DYS570   CDY   DYS442   DYS438
Value   10   12   19-23   18   15   17   17   35-37   12   13

Поздрав!

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #253 послато: Септембар 21, 2018, 08:42:42 поподне »
Ово Ћипранић хтео да пита што га нема у табеле :)
<a href="https://www.youtube.com/v/AtQ1P07OESA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/AtQ1P07OESA</a>

симо

• Гост
« Одговор #254 послато: Септембар 21, 2018, 08:52:05 поподне »
Синиша, замолио бих те за малу помоћ ако може.

Хтео би ћути твоје мишљење да ли су ови резултати испод блиски Великићу? Човек је испао FGC18842+ и S21728+.

FTDNA PANEL 1 (1-12)

Marker   DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS426   DYS388   DYS439   DYS389I   DYS392   DYS389II
Value   13   23   14   11   11-14   12   12   12   13   13   29
FTDNA PANEL 2 (13-25)

Marker   DYS458   DYS459   DYS455   DYS454   DYS447   DYS437   DYS448   DYS449   DYS464
Value   18   9-10   11   11   24   15   19   31   15-16-17-17
FTDNA PANEL 3 (26-37)

Marker   DYS460   Y-GATA-H4   YCAII   DYS456   DYS607   DYS576   DYS570   CDY   DYS442   DYS438
Value   10   12   19-23   18   15   17   17   35-37   12   13

Поздрав!

Колико видим, није му близак. Превише је маркерних разлика. А такође видим да на нашим простоима нема блиских хаплотипова. И подграна S21728 је прилично стара, а колико видим сва је концентрисана на сјеверозападу Европе.

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
« Одговор #255 послато: Септембар 23, 2018, 04:04:45 поподне »
Аксић (Крстић), проширио маркере на 111.

PANEL 4 (38-47)
Marker   DYS531   DYS578   DYF395S1   DYS590   DYS537   DYS641   DYS472   DYF406S1   DYS511
Value   11   8   17-17   8   11   10   8   11   10

PANEL 4 (48-60)
Marker   DYS425   DYS413   DYS557   DYS594   DYS436   DYS490   DYS534   DYS450   DYS444   DYS481   DYS520   DYS446
Value   12   22-22   15   10   12   12   14   8   13   23   21   12

PANEL 4 (61-67)
Marker   DYS617   DYS568   DYS487   DYS572   DYS640   DYS492   DYS565
Value   12   11   13   11   11   12   13

PANEL 5 (68-75)
Marker   DYS710   DYS485   DYS632   DYS495   DYS540   DYS714   DYS716   DYS717
Value   32   15   9   15   12   26   28   19

PANEL 5 (76-85)
Marker   DYS505   DYS556   DYS549   DYS589   DYS522   DYS494   DYS533   DYS636   DYS575   DYS638
Value   12   12   12   12   10   9   12   11   10   11

PANEL 5 (86-93)
Marker   DYS462   DYS452   DYS445   Y-GATA-A10   DYS463   DYS441   Y-GGAAT-1B07   DYS525
Value   11   28   12   14   24   13   9   10

PANEL 5 (94-102)
Marker   DYS712   DYS593   DYS650   DYS532   DYS715   DYS504   DYS513   DYS561   DYS552
Value   18   15   18   12   22   14   12   15   24

PANEL 5 (103-111)
Marker   DYS726   DYS635   DYS587   DYS643   DYS497   DYS510   DYS434   DYS461   DYS435
Value   12   23   19   10   15   17   9   11   11

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #256 послато: Октобар 05, 2018, 08:05:48 пре подне »
За Радосавовића из Куча је додато тачно место порекла (Птикаљ/Кржања/Подгорица) након што је утврђено о ком се братству ради:
https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=58.msg101012#msg101012

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #257 послато: Октобар 07, 2018, 01:00:01 пре подне »
За Јововића из Куча је такође додато место порекла (Момче/Подгорица):
https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=58.msg101143#msg101143

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #258 послато: Октобар 09, 2018, 09:55:52 пре подне »
Стигло ми је 111 маркера на фтдна. Софтвер каже да ми на 111 маркера нико није близак, док на нивоу 67 маркера постоје четири човека са којима имам поклапање 60/67:

Чини ми се да је једино овај Лазаревић можда занимљив. Остали су вероватно случајност, услед демографске експлозије динарика. У сваком случају, тек ћу натенане ово гледати.
« Последња измена: Октобар 09, 2018, 09:57:25 пре подне Селаковић »

симо

• Гост
« Одговор #259 послато: Октобар 09, 2018, 10:07:52 пре подне »
Стигло ми је 111 маркера на фтдна. Софтвер каже да ми на 111 маркера нико није близак, док на нивоу 67 маркера постоје четири човека са којима имам поклапање 60/67:

Чини ми се да је једино овај Лазаревић можда занимљив. Остали су вероватно случајност, услед демографске експлозије динарика. У сваком случају, тек ћу натенане ово гледати.

Колико сам видио на већем броју маркера,а од потврђених Z17855 , једини који ти је донекле близак је Бугарин Jанкулов из Софије (8/67). Занимљиво је да је твој хаплотип очигледно специфичнији у првим панелима маркера, јер су ти малобројна поклапања и на 12, 25, 37 маркера.

симо

• Гост
« Одговор #260 послато: Октобар 09, 2018, 10:42:41 пре подне »
Чини ми се да је једино овај Лазаревић можда занимљив.

Овај Лазаревић је негдје са подручја које је 1850. године припадало Аустрији, вјероватно Далмација/Бока. Његов предак се 1850. године доселио у Калифорнију.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #261 послато: Октобар 09, 2018, 11:46:31 пре подне »
Занимљиво је да је твој хаплотип очигледно специфичнији у првим панелима маркера, јер су ти малобројна поклапања и на 12, 25, 37 маркера.

Да, код мене је првих 20-ак вредности начисто атипично.

У сваком случају, да похвалим фтдна, 17. септембра су примили мој узорак, а 8. октобра је 111 маркера било готово. Наравно, то је само колатерална штета, чекам резултате BigY теста.

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #262 послато: Октобар 09, 2018, 12:11:53 поподне »
Овај Лазаревић је негдје са подручја које је 1850. године припадало Аустрији, вјероватно Далмација/Бока. Његов предак се 1850. године доселио у Калифорнију.
Uskačem a neznam kolikoje bitno... Lazarevića imadosta na Palama tačnije između Palai Mokrog. Međusobnose nešto dijele u dvije grupacije i prave razliku u akcentu prezimena ... neznam više

Ван мреже Romanijski

• Познавалац
  • Ја ратујем сам...
« Одговор #263 послато: Октобар 09, 2018, 08:54:00 поподне »
Муштовић, муслиман, БиХ, J2b-M241. Убачено место порекла - Херцеговина. Само их је тамо било (Билећа и Чапљина)

Ћутук, католик, БиХ, I2-PH908. По свему судећи из Груда у западној Херцеговини. Матица им је село Ружићи.

Вујатовић, БиХ, R1a-M458. Презиме Вујатовић је, и према шематизму 1882. и према попису 1991, код Срба присутно само на простору Крајине.

Пашагић, муслиман, G1, убачено Бихаћ (извор: Санџачки днк пројекат)

Хаџајлић, муслиман, I2a-Dinaric. БиХ свакако. Брчко или Хаџићи/Сарајево (неупоредиво бројнији у Брчком).

Мехичић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Дервента или Добој. Посавина по свему судећи. За сада нека остане БиХ.

Башагић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Башагића је највише било у Цазину 1991. И на 23andMe постоји Башагић I2a, место порекла Бихаћ, па је то то вероватно.

Шурковић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Шурковића мислимана је било у Херцеговини (Почитељ/Херцеговина), али и у источној Босни, па је најбоље да остане БиХ.

Даутбашић, муслиман, БиХ, I2a-Dinaric. Даутбашићи су муслимани из Подриња. Највише их је било у Братунцу.

Бубаловић, БиХ, I2a-Dinaric је католик из околине Градачца. Срба Бубаловића није било. Присутно је само презиме Бубало код Срба из Крајине и Херцегоивне.

Бусулаџићи, БиХ, I2a-Dinaric су муслимани из Дервенте.

Овај Ћутук може да буде и муслиман из Реновице сада Хреновице кантон Горажде. Они су
од Чвора. Па требало би упоредити маркере са Чворовићима....

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #264 послато: Октобар 29, 2018, 11:12:43 пре подне »
Нинићу из Јариња допуњен је број маркера до 111. Има поклапање на 107 од 111 маркера са Филимоновићем из Доње Јошанице.

симо

• Гост
« Одговор #265 послато: Новембар 01, 2018, 11:03:27 поподне »
Пукићу из Бара комплетиран је BigY. Посљедњи дефинисани СНП је BY105294, којег дијели са  тројицом тестираних Албанаца, по свему судећи поријеклом из сјеверноалбанске области Пуке. С обзиром да је старост  овог СНП процијењена на око 500 година, може се претпоставити да се ова грана развијала у оквиру албанског етноса. Испод BY105294 постоји још BY130489 који дијеле двојица од тестираних Албанаца са истим презименом Sylaj, док су Пукић и Colaj негативни на исти.

Горе поменутом роду најближи је генетски српски род Мацура, који са истима дијели заједничког претка прије неких 1100 година.

Ван мреже Сол

• Истраживач
  • Поруке: 1318
« Одговор #266 послато: Новембар 02, 2018, 12:34:47 пре подне »
Пукићу из Бара комплетиран је BigY. Посљедњи дефинисани СНП је BY105294, којег дијели са  тројицом тестираних Албанаца, по свему судећи поријеклом из сјеверноалбанске области Пуке. С обзиром да је старост  овог СНП процијењена на око 500 година, може се претпоставити да се ова грана развијала у оквиру албанског етноса. Испод BY105294 постоји још BY130489 који дијеле двојица од тестираних Албанаца са истим презименом Sylaj, док су Пукић и Colaj негативни на исти.

Горе поменутом роду најближи је генетски српски род Мацура, који са истима дијели заједничког претка прије неких 1100 година.

Да ли можда неко зна етимолошко значење - Мужура планине, у Улцињском пољу?
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже Витомир Радовић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 383
« Одговор #267 послато: Новембар 02, 2018, 08:42:42 поподне »
Да ли можда неко зна етимолошко значење - Мужура планине, у Улцињском пољу?
Можура је можда илирског или илирско–романског
поријекла.

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #268 послато: Новембар 02, 2018, 09:18:26 поподне »
Лештанин из Казновићa је код Yseq-a тестиран позитивно на I2-Y59595.
« Последња измена: Новембар 02, 2018, 09:22:02 поподне Equinox »

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #269 послато: Новембар 02, 2018, 09:21:21 поподне »
Ердоглија из Вукушице је код Yseq-a тестиран позитивно на R1- CTS1211.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #270 послато: Новембар 07, 2018, 02:55:24 поподне »
Антић (Часне вериге, Брвник, Шамац) је SNP потврђен као E-BY14151+

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #271 послато: Новембар 07, 2018, 04:39:32 поподне »
Соколовић (Св. Ђорђе, Катиновац) је негативан на Е-CTS11286.

симо

• Гост
« Одговор #272 послато: Новембар 08, 2018, 09:30:46 пре подне »

Сад видим да је Пукићу и Цолају пронађен заједнички SNP испод BY105294, тако да је сада филогенетски низ за Пукиће и Цолаје I1-Z63>Y16438>BY105294>BY179171

Све ове породице су на албанском проекту (укључујући и Силаје) означене као Shkreli-Kcire. Kçira је насеље у оквиру групе албанских племена (Qereti) у области Пуке. На који начин су Шкреље повезане са тим насељем не знам.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #273 послато: Новембар 19, 2018, 12:26:58 поподне »
Мареновић, Јовањдан, Плешин, Рашка

Y2910 C-

Ван мреже Тромеђа

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 200
  • R1a M458 A11460
« Одговор #274 послато: Новембар 30, 2018, 05:31:11 поподне »
Ерцег, Св. Лука, Халапић (Гламоч)

DYS561 16
"Добра земљо моја, лажу! Ко те воли данас, тај те воли, јер зна да си мати... " Милан Ракић

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #275 послато: Децембар 12, 2018, 09:56:09 пре подне »
Стојановић, Ђурђиц, Београд (пореклом Мијак из Галичника код Маврова) је урадио E-V13 панел код Yseq. Најнижа грана му је BY5604, која је паралелна са A7065. Обе се налазе испод L241.

https://yfull.com/tree/E-A7065/

Ван мреже Златан

• Познавалац
  • Поруке: 553
  • Y: E-V13>А18833>А9739
« Одговор #276 послато: Децембар 21, 2018, 11:28:57 пре подне »
Урадио сам надоградњу на Y111.
Ko je админ на ФТДНА Serbian DNA Project, можете тамо да покупите моје маркере, и убаците у табелу нашег пројекта.

Од својих мојих поклапања на Y67, остао је само Пејановић (али GD10). Колика би то могла бити временска удаљеност? TiP тест на ФТДНА каже 99.41% заједнички предак у 24. генерацији.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #277 послато: Децембар 23, 2018, 01:28:40 поподне »
Недавно тестирани Ралевић из Калудре је урадио додатни тест којим је утврђено да насупрот предвиђањима на основу хаплотипа не припада грани Е-PF2431. За Ралевиће је сада у табели означено да припадају грани која је два места узводно на стаблу:
https://www.yfull.com/tree/E-Z827/

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #278 послато: Децембар 24, 2018, 02:24:59 поподне »
Лазовић, Корита, Бијело Поље Y2910 C-

Радоничић, Доброта, Котор Y2910 C-

(исти исход као код Мареновића)

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #279 послато: Децембар 25, 2018, 05:41:58 поподне »
Хуремовић, нема славу, Јања, Бијељина

Припада хаплгрупи I2-PH908 и већ профилисаном роду којег карактеришу маркери DYS385=15-15 и DYS439=12

Хуремовић проширио маркере на 111. Очекујемо и резултате BigY најдаље до средине фебруара.

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #280 послато: Јануар 05, 2019, 02:11:24 пре подне »
Оно што је било очекивано, потврђена ми је данас и званично грана код ФТДНА: Z19851

Следећи корак је BigY, дефинитно на мојој "урадити" листи за 2019. годину!

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #281 послато: Јануар 09, 2019, 10:52:01 пре подне »
Бубања из села Бубање код Берана је позитиван на PH908.

Ево стиже и овај тест. Као што смо и без њега претпоставили.

YSEQ DNA Shop
------------------------------------------------------
Order Number: 38998
Detailed Invoice: https://www.yseq.net/account_history_info.php?order_id=38998
Date Ordered: Tuesday 23 October, 2018

The comments for your order are

Your results (YSEQ ID 17308) have been posted:

Quick results summary:
PH908 T+

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #282 послато: Јануар 10, 2019, 11:13:53 поподне »
Рајовић из Г. Крњина код Лепосавића проширио маркере на 111. Очекујемо и резултате BigY почетком фебруара.

симо

• Гост
« Одговор #283 послато: Јануар 22, 2019, 08:34:24 пре подне »
Векић из Ервеника проширио маркере на 111. На 111 маркера нема никог посебно блиског, на 67 маркера му је најближи Сремчевић (7/67), међутим с обзиром на модалност Сремчевићевог хаплотипа, то и нема неког значаја.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #284 послато: Јануар 22, 2019, 09:03:52 пре подне »
Векић из Ервеника проширио маркере на 111. На 111 маркера нема никог посебно блиског, на 67 маркера му је најближи Сремчевић (7/67), међутим с обзиром на модалност Сремчевићевог хаплотипа, то и нема неког значаја.

А баш сам се надао да ће ми овај резултат донети нека нова сазнања, али опет ништа...  ::)

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #285 послато: Јануар 22, 2019, 09:08:02 пре подне »
Са Сремчевићем сам на неки начин повезан и аутосомално (он има генетско поклапање са мојом мајком).

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #286 послато: Јануар 22, 2019, 09:11:15 пре подне »
А баш сам се надао да ће ми овај резултат донети нека нова сазнања, али опет ништа...  ::)

Још BigY...

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #287 послато: Јануар 22, 2019, 09:26:08 пре подне »
Још BigY...

Кад буде било пара...  а пара увек фали... ;D

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #288 послато: Јануар 22, 2019, 09:34:16 пре подне »
Надам се да ће се ускоро тестирати неко од Векића Хрвата из Вргорца и Пољице Козичке, или евентуално Метковића, па да утврдимо имају ли далматински православци и католици, са презименом Векић, исто порекло по мушкој линији.

Линк 1:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Veki%C4%87

Линк 2:
https://en.wikipedia.org/wiki/Donna_Veki%C4%87

Ван мреже Сремац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 536
  • Y-DNK: I2-PH908>Y81557 / mtDNK: H11a5
« Одговор #289 послато: Јануар 22, 2019, 09:37:26 пре подне »

И 11/111 само се вредности негде разликују и за два. Што рече Милош остаје нам само BigY.

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #290 послато: Фебруар 05, 2019, 10:11:58 поподне »
Ових дана откривена је још једна грана низводно од Z38463, а паралелна са PH2651. Упитању је  грана SK1357. Чим сам видио да је откривена нова грана, на YSEQ одмах сам поручио уврштавање SK1357 у понуду. После 5 минута SK1357 је уврштен у понуду :). Наручио тест и сад чекам резултат.  8)

Стигли резултати 8) 8) 8) 8) 8)

Quick results summary:
SK1357 A+

J2a M410>PF4610>L26>L558>M67>Z500>M92>Z8096>S8230>Z38463>SK1357

симо

• Гост
« Одговор #291 послато: Фебруар 05, 2019, 10:16:40 поподне »
Стигли резултати 8) 8) 8) 8) 8)

Quick results summary:
SK1357 A+

J2a M410>PF4610>L26>L558>M67>Z500>M92>Z8096>S8230>Z38463>SK1357

Свака част, Радуле. Ко је још позитивно тестиран на ову грану?

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #292 послато: Фебруар 05, 2019, 10:18:50 поподне »
Свака част, Радуле. Ко је још позитивно тестиран на ову грану?

Ерико из Италије и један Сиријац:

https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/J;name=J-SK1357
« Последња измена: Фебруар 05, 2019, 10:23:46 поподне Radul »

симо

• Гост
« Одговор #293 послато: Фебруар 05, 2019, 10:30:29 поподне »
Ерико из Италије и један Сиријац:

https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/J;name=J-SK1357

Солидна разноврсност гране Z38463 на подручју Италије. Међутим грана је ипак прилично стара. Најкорисније би било кад би се успјела прорачунати старост за подграну SK1357 ( и по СТР и по СНП).

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #294 послато: Фебруар 08, 2019, 03:17:48 поподне »
Џувелековић, Лазаревдан, Угљевик

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Нема претерано блиских поклапања, а од специфичнијих вредности се једино издвајају нешто више 20 на 576 и 19 на 570, као и нешто виша 12 на 549 и нешто нижа 12 на 533.

Тестирани је навео то да су у Угљевику сигурно од краја 18. века.
Први наш динарик север који слави Лазаревдан?

Ово наводи на сумњу да је ипак накнадно 448 измутирао са 19 на 20. Ако се занемари 448, хаплотип је близак породицама из Далмације које славе Лазареву суботу.
У праву си, не стоји далеко од њих. Могло би бити у питању то да је PH908+ са 20 на 448 тј. да се мутација на том маркеру десила у задњих пар генерација.
Може и обрнуто, да су првобитно 448=20, а да је код "далматинског огранка" била мутација са 20 на 19. Било како било, матица је Херцеговина?
Требало би да јесте.

Тестирани Џувелековић проверио је да ли поседује PH908 мутацију и резултат је негативан. Постоји могућност да ће радити друге СНП тестове.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • G2a-FT221531
« Одговор #295 послато: Фебруар 14, 2019, 02:24:09 поподне »
Судећи по освеженом резултату Јекнића из Сврка код Колашина на 23andMe који је Y-STR тестиран у Београду и припада роду морачких Селаковића, овај род је позитиван на M406>FGC5089>FGC5081>L14.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #296 послато: Фебруар 20, 2019, 01:05:30 пре подне »
Мучибабић (Аранђеловдан, Дубљевићи/Гацко) је позитиван на R1b-U152 (извор: Yseq).

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #297 послато: Март 17, 2019, 09:07:01 пре подне »
Декић из Новог Града наручио I1-P109 панел на YSEQ. Тренутно је сигурно да је P109+, остали резултати се чекају.

http://www.yseq.net/product_info.php?products_id=43454

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #298 послато: Март 21, 2019, 03:59:52 поподне »
Грачанин из Сарајева (Аранђеловдан) је негативан на Z17855 (YSEQ).

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #299 послато: Март 21, 2019, 05:26:57 поподне »

Хвала, Иване!

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #300 послато: Март 21, 2019, 08:14:03 поподне »
Hoce li testirati Y4882? Poznajem te Gracanine.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #301 послато: Март 21, 2019, 08:44:16 поподне »
Hoce li testirati Y4882? Poznajem te Gracanine.

Хоће, управо то сам им и предложио.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #302 послато: Март 27, 2019, 10:45:23 пре подне »
Џувелековић, Лазаревдан, Угљевик

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Нема претерано блиских поклапања, а од специфичнијих вредности се једино издвајају нешто више 20 на 576 и 19 на 570, као и нешто виша 12 на 549 и нешто нижа 12 на 533.

Тестирани је навео то да су у Угљевику сигурно од краја 18. века.
Први наш динарик север који слави Лазаревдан?

Ово наводи на сумњу да је ипак накнадно 448 измутирао са 19 на 20. Ако се занемари 448, хаплотип је близак породицама из Далмације које славе Лазареву суботу.
У праву си, не стоји далеко од њих. Могло би бити у питању то да је PH908+ са 20 на 448 тј. да се мутација на том маркеру десила у задњих пар генерација.
Може и обрнуто, да су првобитно 448=20, а да је код "далматинског огранка" била мутација са 20 на 19. Било како било, матица је Херцеговина?
Требало би да јесте.
Тестирани Џувелековић проверио је да ли поседује PH908 мутацију и резултат је негативан. Постоји могућност да ће радити друге СНП тестове.

Панел-тестирање СНП-ова Џувелековића је окончано, и исход је занимљив. Негативан је на S17250, Z17855, Y4460 и А2512, а позитиван само на YP196.

Панел Yseq-а није савршен, јер не тестира Y18331 изнад А2512, али Џувелековић ће проверити како стоји са Y158862 и Y18332.

До сада су YP196* (условно) били Драмићанин из Западне Србије, као и велика група родова из Далмације (Јаснић је радио панел). Понављам да ове породице нису тестиране на Y18331.

Интересантно је да већина тестираних - Џувелековић, Драмићанин (и један његов сродник са САНУ истраживања) и скоро све породице из Далмације - имају DYS19=15.

Ван мреже Горчило

• Гост
  • *
  • Поруке: 16
« Одговор #303 послато: Март 28, 2019, 02:02:01 пре подне »
Ја сам један од тих из Далмације...шта предлажете да се даље тестира?

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #304 послато: Март 28, 2019, 08:56:07 пре подне »
Ја сам један од тих из Далмације...шта предлажете да се даље тестира?

Уколико тестирате Y18331 утврдили бисмо коначно да ли припадате овој необичној грани (ако се не варам ви сте тестирани само на А2512, а то је испод Y18331). Једино што преостаје онда је BigY или неки еквивалентан тест. 

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #305 послато: Март 28, 2019, 10:15:04 пре подне »
Уколико тестирате Y18331 утврдили бисмо коначно да ли припадате овој необичној грани (ако се не варам ви сте тестирани само на А2512, а то је испод Y18331). Једино што преостаје онда је BigY или неки еквивалентан тест.
Zanimljivo da Dzuvelkovici imaju predanje pored Cg, spominju i Makedoniju. Tako da postoji sansa da budu pozitivni na Y18331.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #306 послато: Март 28, 2019, 10:17:15 пре подне »

Интересантно је да већина тестираних - Џувелековић, Драмићанин (и један његов сродник са САНУ истраживања) и скоро све породице из Далмације - имају DYS19=15.

Такође је интересантно да и Пољак Мајка који је YP196* има исту вредност 15 на DYS19. Мислим да ће овде бити неопходан BigY и да су сви наши YP196* нова грана коју би евентуално формирали са Мајком.

Ван мреже Лепеничанин

• Редакција СДНКП
  • Истраживач
  • R1b
« Одговор #307 послато: Март 29, 2019, 06:17:42 поподне »

Костић, пореклом из Доњег Љубеша код Алексинца, добио је резултат тестирања панела U106-L48 код y seq.

Коначан SNP исход је Z8172* или Z325*, а старост гране износи 3800 година, са најстаријим заједничким претком рођеним пре око 3100 година.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #308 послато: Март 31, 2019, 12:53:34 пре подне »
Урошевић из Велишевца код Љига који припада грани E-Z16661 је проширио маркере на 111. Са овим резултатом се дефинитивно може одбацити претпоставка да братства из овог места која славе Стевањдан припадају роду Куча.

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #309 послато: Март 31, 2019, 01:30:08 поподне »
Стигли су резултати Конеског и Јојића:

Конески, Могилец, Македонски Брод

PANEL 1 (1-12)
Marker   DYS393   DYS390   DYS19 **   DYS391   DYS385   DYS426   DYS388   DYS439   DYS389I   DYS392   DYS389II ***
Value   13   25   16   10   11-14   12   12   10   13   11   29
PANEL 2 (13-25)
Marker   DYS458   DYS459   DYS455   DYS454   DYS447   DYS437   DYS448   DYS449   DYS464
Value   17   9-10   11   11   24   14   20   30   12-12-16-16
PANEL 3 (26-37)
Marker   DYS460   Y-GATA-H4   YCAII   DYS456   DYS607   DYS576   DYS570   CDY   DYS442   DYS438
Value   11   11   20-23   15   16   18   19   34-39   12   11

Јојић, Пилица, Бајина Башта

PANEL 1 (1-12)
Marker   DYS393   DYS390   DYS19 **   DYS391   DYS385   DYS426   DYS388   DYS439   DYS389I   DYS392   DYS389II ***
Value   13   25   15   10   11-14   12   12   10   13   11   29
PANEL 2 (13-25)
Marker   DYS458   DYS459   DYS455   DYS454   DYS447   DYS437   DYS448   DYS449   DYS464
Value   16   9-9   11   11   24   14   20   29   12-12-15-16
PANEL 3 (26-37)
Marker   DYS460   Y-GATA-H4   YCAII   DYS456   DYS607   DYS576   DYS570   CDY   DYS442   DYS438
Value   11   11   20-23   15   15   18   19   33-39   13   11

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • I2-BY55783>BY79593
« Одговор #310 послато: Април 09, 2019, 09:46:58 поподне »
Иљић, Ђурђевдан, Смолућа, Лукавац; BY32282+

https://www.yfull.com/tree/R-BY32273/
« Последња измена: Април 09, 2019, 09:51:56 поподне Црна Гуја »

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Писар
« Одговор #311 послато: Април 11, 2019, 07:38:04 поподне »
Божовићи из Придворице (Зубин Поток) су позитивни на I2-BY153008 (Yseq) као и Лештани из Казновића на I2-BY152788 (Yseq)

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #312 послато: Април 11, 2019, 08:56:53 поподне »
Божовићи из Придворице (Зубин Поток) су позитивни на I2-BY153008 (Yseq) као и Лештани из Казновића на I2-BY152788 (Yseq)

Где се тачно налази BY152788 на стаблу?

Ван мреже Слатинац

• Писар
  • Поруке: 375
  • R1b>Z2705>BY199059*

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #314 послато: Април 11, 2019, 09:54:38 поподне »
https://yfull.com/tree/I-Y151307/

Хвала ти, знам да се ова грана налази на YFull стаблу, али они који прате ову грану (попут Equinox-а) су обично пар корака испред. На YFull стабло ажурирају једино на основу резултата који им се прослеђују, тако да ипак заостају у одређеној мери.

Ван мреже Ковачевић

• Гост
  • *
    • Ковачевићи из Коретишта
« Одговор #315 послато: Април 17, 2019, 02:47:40 поподне »
Да ли је готов резултат од тестираног Младеновића из Коретишта (Гњилане)?

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #316 послато: Април 17, 2019, 05:26:52 поподне »
Да ли је готов резултат од тестираног Младеновића из Коретишта (Гњилане)?

Тај резултат је објављен пре нешто више од месец дана на затвореном делу форума коме имају приступ чланови Порекла.

Ван мреже Ковачевић

• Гост
  • *
« Одговор #317 послато: Април 18, 2019, 02:40:41 поподне »
Тај резултат је објављен пре нешто више од месец дана на затвореном делу форума коме имају приступ чланови Порекла.

Да ли могу да сазнам какав је резултат, пошто Младеновићи потичу од Ковачевићих, тј. имамо исту крв, као још пар презимена која потичу Ковачевих? За тестирање Срба са Косова и Метохије (https://www.poreklo.rs/2018/01/14/besplatno-dnk-testiranje-srba-starosedelaca-kosova-i-metohije и https://www.poreklo.rs/2017/11/12/besplatno-y-dnk-testiranje-srba-sa-kosova-i-metohije-spisak-trazenih-rodova) од мојих је узет резултат од Младеновића .... или ако неко ко може да објави резултат овде: https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2875.0, био бих му јако захвалан

Више о мојима на Википедији: https://sr.wikipedia.org/wiki/Ковачевићи_из_Коретишта
« Последња измена: Април 18, 2019, 02:52:10 поподне Ковачевић »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #318 послато: Април 18, 2019, 05:08:39 поподне »
Да ли могу да сазнам какав је резултат, пошто Младеновићи потичу од Ковачевићих, тј. имамо исту крв, као још пар презимена која потичу Ковачевих?

Нажалост, не. Резултати са затворених истраживања су доступни једино члановима друштва. Уколико желите, можете се учланити:
https://www.poreklo.rs/registracija/

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #319 послато: Април 18, 2019, 05:31:50 поподне »
Грачанин из Сарајева је Y4882+ (извор: YSEQ).
Наредни корак је да се утврди да ли припадају подграни A1328.

Ван мреже Ковачевић

• Гост
  • *
« Одговор #320 послато: Април 18, 2019, 06:12:27 поподне »
Нажалост, не. Резултати са затворених истраживања су доступни једино члановима друштва. Уколико желите, можете се учланити:
https://www.poreklo.rs/registracija/

А јел ће ти резултати накад бити јавни, као што сад имају неки на сајту Српски ДНК пројекат?

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #321 послато: Април 18, 2019, 06:15:41 поподне »
А јел ће ти резултати накад бити јавни, као што сад имају неки на сајту Српски ДНК пројекат?

Хоће, али вероватно тек за две године.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #322 послато: Април 18, 2019, 06:16:11 поподне »
Odlicno, povecava se sve vise ova grana. Izvini, a koja je slava Gracanina?

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #323 послато: Април 18, 2019, 06:21:21 поподне »
Odlicno, povecava se sve vise ova grana. Izvini, a koja je slava Gracanina?

Славе Аранђеловдан.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #324 послато: Април 18, 2019, 06:39:01 поподне »

Хвала ти на вестима (и на уносу у Табелу)!

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #325 послато: Април 18, 2019, 06:41:54 поподне »
Хвала ти на вестима (и на уносу у Табелу)!

Нема на чему :)

Ван мреже Златан

• Познавалац
« Одговор #326 послато: Април 20, 2019, 08:24:33 поподне »
Станисављевић, Шетоње (СДНКП: 104972) je синоћ добио своје резултате гама-панела код YSEQ.
Члан је Српског ДНК Пројекта на YSEQ-у, па можете убацити његове резултат и у табелу овде.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #327 послато: Април 23, 2019, 09:34:53 пре подне »
Декић I1-P109 из Новог Града позитиван на FGC33034, уједно негативан на све гране низводно, што га аутоматски чини FGC33034*.

Yfull стабло:
https://www.yfull.com/tree/I-FGC33034/

извор: YSEQ

Ван мреже Radul

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #328 послато: Април 24, 2019, 11:29:08 поподне »
Поповић, Томингај/Грачац (100781), Свети Јован, хаплогрупа J2a S8230>Z38463 проширио је број макера са 23 на 42. Значаја резултат за разумјевање миграција Катуњана према Крајини. Овим тестом се заокружило вријеме сеобе у Крајину. Утврдила се генетичко-генеалошка линија до кнеза/војводе Богдана Потолића.

Поповић има потпуно поклапње са Перуновићем (101144) Y42/42, док је са Перуновићем (100207) Y35/38; са Бацковићем (DYS449) и Драгићевићем (DYS570) има Y36/37. Док је са Мијушковићем поклапање Y33/37.

Из резултата Поповића могу се извући следећи закључци:

1) Да је Поповић из Лике од рода Потолића, прецизније од гране Радича Радованова унука Богданова, а од које су Перуновићи и Бацковићи. Закључено на основу потпоног поклапања са Перуновићима Y42/42 и Y35/38, те Бацковићем Y36/37.

2) Како се заједнички предак Перуновића и Бацковића са Поповићима креће у оквиру 400 година (Y-Utility), те како су Поповићи поменути у попису из 1712. у Томингају. Миграција према Крајини се десила између 1650-1712. године. Одговоре треба тражити у следећим збивањима: 1) мећуплеменски рат између Доњекрајаца са једне и удружених Цуца и Озринића са друге стране ~1660; 2) Бечки рат 1683-1699.

Запажања

Поповићи из Грачаца славе Јовањдан за разлику од сродника Перуновића и Бацковића који славе Зачеће Св. Јована; у своме родослову Поповићи имају понављена имена Богдан, Петар и Јаков-инфо од Број 1. Могуће је да су Поповићи из Лике, потомци Попа Јакова и синова му попа Раславца или Петра из Доњег Краја (данас дио Чева). Они, Јаков и синови су после горе поменутог сукоба из 1660их прешли у Липу у Цуце. У прилог повезаности иде слава Јовањдан, али и име Север из родослова Бацковића које алудира на Сјеверовиће највеће братсво из доњекрајског племена. Надаље, Радуловићи из Башина Села који су генетички сродни са Поповићима и са којима дијеле крсну славу Јовањдан у Цуце су дошли 1537. године из не познатог правца, по свему судећи из Пјешиваца; како у тим сеобама увјек иде више родова могуће је да су са њима дошли и Поповићи. 

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #329 послато: Мај 03, 2019, 05:04:37 поподне »

Стигао је и овај резултат. Грачанин је A1328+ (извор: YSEQ).

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #330 послато: Мај 04, 2019, 12:03:21 поподне »
Бољевић из Г. Горице негативан је на Z17855.

Једном приликом смо већ разматрали могућност, не сећам се да ли овде на форуму или уживо, да породице из овог рода могу бити Y3120/YP196*. Наравно, ништа без тестирања, има још грана у оптицају.
« Последња измена: Мај 04, 2019, 01:01:19 поподне Селаковић »

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #331 послато: Мај 16, 2019, 08:04:52 поподне »
Дробњак, Јовањдан, Својчево, Пријепоље
негативан је на BY97555.

Иако има 393=14, у питању је приватна мутација, што показују и резултати остале двојице Дробњака који су му сродни, а који имају модалну 393=13. Изгледа да је за овај род битан маркер 385, где је свима њима вредност 13-15.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2493
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #332 послато: Мај 17, 2019, 01:05:16 поподне »
Дробњак, Јовањдан, Својчево, Пријепоље
негативан је на BY97555.

Иако има 393=14, у питању је приватна мутација, што показују и резултати остале двојице Дробњака који су му сродни, а који имају модалну 393=13. Изгледа да је за овај род битан маркер 385, где је свима њима вредност 13-15.

Zanimljiva je stvar da za skoro sva prezimena a koja su 13-15 na 385(Drobnjak,Babović,Vidović,Odović,Ninković itd.)a za koje sam mogao da nadjem bilo kakve podatke vezuju za prostor Banjana u 14. i 15. veku.Ne mogu da se ulogujem na hrvatski projekat na FTDNA ali bi rekao da "nas"i tamo ima dosta.Hercegovci naravno.A ni treća velika konfesija ne zaostaje ako su hercegovački Babovići isti rod.
« Последња измена: Мај 17, 2019, 01:21:49 поподне Милош »

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #333 послато: Мај 18, 2019, 07:05:21 поподне »
Наш Вито Радовић има вредност 17 на DYS561 (YSEQ).

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #334 послато: Мај 18, 2019, 07:11:01 поподне »
Наш Вито Радовић има вредност 17 на DYS561 (YSEQ).

Камбић такође има 17. То је приватна мутација, али са 16. Дакле припада екипи 561=16.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #335 послато: Мај 20, 2019, 02:11:06 поподне »
Камбић такође има 17. То је приватна мутација, али са 16. Дакле припада екипи 561=16.

Заборавио сам главно; следећи маркер за тестирање 557. ;)

http://www.yseq.net/product_info.php?products_id=2255

Ван мреже Витомир Радовић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 383
« Одговор #336 послато: Мај 22, 2019, 09:47:38 поподне »

Милоше,
шта ми можеш рећи након овога.

Велики поздрав из Улциња

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #337 послато: Мај 22, 2019, 10:31:28 поподне »
Милоше,
шта ми можеш рећи након овога.

Велики поздрав из Улциња

Не много, јер 561, а у вашем случају и 557 који би требали тестирати, помажу само да направимо ужи избор око тестирања одређених СНП-ова. Сад када сте 561=17, мутација која се десила са вредности 16, имамо 8 СНП-ова. Са 557, преполовићемо број СНП-ова. А онда креће трагање одређеног СНП-а. Увек постоји могућност да припадате још неоткривеној грани, а таквих је за сада испод PH908 чак 15. Али то никога не треба обесхрабрити. Јер до само пре 2,5 године знало се за само две гране испод PH908.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #338 послато: Мај 25, 2019, 11:40:05 поподне »
Драмићанин Y158862 G-

То је друга грана испод Y18331. Мислим да је овим све "испуцано". Наравно постоји могућност да је Y18331*, али је то мало вероватно. Вероватнија опција је  Y3120* и да једино BigY или неки слични тест, открије нову грану испод Y3120.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #339 послато: Мај 26, 2019, 08:29:54 поподне »
Драмићанин Y158862 G-

То је друга грана испод Y18331. Мислим да је овим све "испуцано". Наравно постоји могућност да је Y18331*, али је то мало вероватно. Вероватнија опција је  Y3120* и да једино BigY или неки слични тест, открије нову грану испод Y3120.

Слажем се са свиме што си рекао, али морам да питам - зна ли се да ли је Драмићанин планирао да тестира Y18331?