Траг - корисне књиге, сајтови > Карте

Карте Аустроугарске

<< < (2/6) > >>

ДушанВучко:
Map of Vienna during the first Ottoman Siege, 1530.
The master drawing for this illustration was created by an anonymous artist (possibly H. Sebald Beham), who reportedly lived in Vienna during the Ottoman siege.  It reveals valuable information on floodplain topography, riverine structures, settlements, land cover, bridges and roads.
У документарном филму о опсади Беча је речено да је сликар био на врху катедрале Св. Стефана и да је сликао Беч и околину у време опсаде. Урадио је више цртежа како би покрио све правце и који су на крају спојени у ову мапу.

Андрић:
Veoma interesantna karta.Ima i na staroj karti Bosna i Hercegovina u 19.vijeku.Na kartama se može viditi dje su se nalazile kuće prije kako su se prije zvali planinski vrhovi ili prijevoji,rijeke,potoci,ravani ,kako su se prije zvali sela i nadmorska visina je na vrhovima zapisana, ali nije kroz tačna pošto tad je bio 19.vijek.Piše na karti Landesaufnahme što znači prevedeno snimak te zemlje i pravljen je od 1869-1887 godine taj snimak.

Андрић:
Zna li neko zašto Srbi zajedno sa Šokcima,Hrvatima,Slovencima i u austrougarskom popisu/karti iz 1845 godine spadaju pod Iliro-Srbe (Illyro-Serben)? Ima i u popisu romanizirani Srbi (romanisierte Serben).

Андрић:
Jer je ovaj austrougarski popis možda falsifikovan ili iz kojeg razloga su nas Austrougari stavili pod Iliro-Srbe?

Atlantische:
Назив Илирије је коришћен због тога што је асоцирао на некадашњу провинцију коју су основали Римљани (Illyricum) а која се налазила на практично целом подручју онога што се данас назива ''западни Балкан'', која је касније покривала добар део територија где су живели Срби.

Нешто попут назива Rascians (Рашани) или Ratzen Stadt (Рацка варош, данас Нови Сад), који је означаво српску државу Рашку, а самим тим и Србе у Хабзбуршкој монархији. У том периоду је било популарно користити неке давније географске одреднице (попут назива римских провинција) и за друге народе који су настањивали одређене територије у то доба.

Нека ме историчари исправе ако грешим.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију