ДНК порекло > ГГ Разно

СДНКП екстензија за Google Chrome & Microsoft Edge

(1/1)

Драган Обреновић:
Направио сам малу екстензију за Google Chrome и Microsoft Edge прегледаче, која додаје пар згодних функционалности приликом анализе и поређења резултата у табели Српског ДНК пројекта. Екстензија је привремене природе, пошто је у плану да се у будућности неке додатне функционалности имплементирају директно у самој бази Српског ДНК пројекта.

Поменута екстензија се може преузети са Google Chrome продавнице, преко следећег линка:

https://chrome.google.com/webstore/detail/serbian-dna-project-exten/hilpjjmnagnoakgblaldeehkhjadohak

Након инсталације, појавиће се иконица са логом друштва "Порекло" у горњем десном углу Chrome прегледача:
1) Избором команде "Прикажи стопе мутација STR маркера", вредности споромутирајућих и брзо/рапидно мутирајућих маркера у табели биће означене нијансом зелене боје (за стабилне маркере) или жуте/црвене боје (за нестабилне маркере, склоне чешћим мутацијама), како би се добила нешто објективнија слика блискости хаплотипова. Захваљујем нашем колеги "Exiled" на идеји за ову функционалност, која ће као што већ рекох у догледно време бити имплементирана директно у табели СДНКП, односно неће захтевати екстензију.
2) Иста команда умеће и информације о старости хаплогрупе и удаљености најскоријег заједничког претка (TMRCA) њених припадника. Напомињем да се информације не односе на тестиране у табели Српског ДНК пројекта, већ су преузете са YFull филогенетског стабла (Haplogroup YTree v10.01.00 - 25 February 2022).
3) Команда "Упреди генетичке дистанце" умеће тзв. "радио дугмад" у табелу, испред имена тестираних. Избором одређене тестиране особе, аутоматски се у позадини прерачунавају генетичке удаљености (дистанце), односно разлике између хаплотипа те изабране особе и свих других особа приказаних у табели:Обзиром да се ради о верзији 1.0, молим све који буду тестирали екстензију да пријаве евентуалне багове и сл.

Драган Обреновић:
СДНКП екстензија ће сутра/прекосутра бити аутоматски ажурирана на верзију 1.1 (послата је нова верзија, чека се одобрење) а једина измена је што су ажуриране старости и TMRCA хаплогрупа, у складу са јуче објављеном верзијом YFull стабла "Haplogroup YTree v10.02.00 (06 April 2022)".

Линкови за преузимање:

1) Google Chrome
https://chrome.google.com/webstore/detail/serbian-dna-project-exten/hilpjjmnagnoakgblaldeehkhjadohak

2) Microsoft Edge
https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/bbcpfpmcimfbcgmcdgjiebfjaokindnc

3) Mozilla Firefox
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/serbian-dna-project-extension/Драган Обреновић:
Екстензија је ажурирана на верзију 1.2.

Старости хаплогрупа и TMRCA подаци који се приказују када се миш задржи изнад назива хаплогрупе, усклађени су са најновијом верзијом YFull стабла (YTree v10.03.00, 16 May 2022).

Бојење вредности STR маркера према склоности мутацијама је избачено, пошто је та функционалност сада директно имплементирана у табели Српског ДНК пројекта.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију