Вјера и култура Срба > Народни обичаји

Обичај лапота код Срба

(1/7) > >>

Делија:

--- Цитат: сɣнце  Децембар 29, 2020, 12:02:58 поподне ---Летописци смештају северјане по левим притокама Днепра, «… а други седоше по Десне и по Семи, по Суле и нарекоше се северъ».

Археологијски податци ту смештају културу Роменску. Ова је настала на основи старије Волинцевске културе, и по И. И. Ляпушкину,  у образобању Роменске културе учествовало је и пресељење у VIII веку на Днепровску леву обалу део Луки-Райковецкога насељења.

Антрополози В. В. Бунак и Т. А. Трофимова, замећујући разлику у антропологијском облику источнословенских племена, дошли су до закључка о сходству Севера и у мањем степену јужних Ветића са Сардинцима — понтидском граном средоземноморске европеоидне расе, образовавшом се у прицрноморском поднебљу.

--- Крај цитата ---

Јел би то можда било објашњење због чега је на Сардинији постојао обичај убијања старијих чланова породице, сличан лапоту у српским крајевима (Пчиња, Херцеговина, Црна Гора)?

Ojler:

--- Цитат: Делија  Децембар 29, 2020, 08:00:31 поподне ---Јел би то можда било објашњење због чега је на Сардинији постојао обичај убијања старијих чланова породице, сличан лапоту у српским крајевима (Пчиња, Херцеговина, Црна Гора)?

--- Крај цитата ---

Какав лапот, то je измишљотина. Тога никад било није код Срба.

goca 11:

--- Цитат: Ojler  Децембар 29, 2020, 08:51:45 поподне ---Какав лапот, то je измишљотина. Тога никад било није код Срба.

--- Крај цитата ---
Izgleda da jeste...knjiga Lapot Živojina Pavlovića 1993g.
Nije uopšte prijatno kada se čita...

Ojler:

--- Цитат: goca 11  Децембар 29, 2020, 09:02:21 поподне ---Izgleda da jeste...knjiga Lapot Živojina Pavlovića 1993g.
Nije uopšte prijatno kada se čita...

--- Крај цитата ---

То је фикција базирана на миту. Нема никаквих доказа да се тако нешто дешавало. Ако верујемо у лапот, можемо и у вампире, чуму и караконџуле.
Или хајде, за Пчињу не знам, али у Херцеговини тога сигурно није било.

goca 11:
Ne znam da li je mit ili fikcija ili istina...ali postoji i ispovest čoveka koji je to poslednji uradio u Nedeljniku br.40 ...
Sećate se možda scene iz filma Banović Strahinja, kada Banović nevernu  Andju dovodi kod njenog oca, starog Jug Bogdana a ovaj kaže da se za takvo delo ženama vade oči...
Jezivi običaji...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију