Порекло становништва > Дијаспора
Срби у јужној Штајерској
(1/1)
Atlantische:
Мишљења сам да сјајан текст Жељка Малешевића о српским насељима на простору јужне Штајерске заслужује засебну тему.
--- Цитат ---Док данас можемо да говоримо о српским староседеоцима у Белој Kрајини или Жумберку (мада се Жумберачни тако не осећају), о томе у Штајерској не може да буде говора јер су Срби као народ на овом простору изузетно брзо нестали. Ипак, остаје нам једна историјска епизода која говори о бурној судбини српског народа током 16. века, а о српском боравку на простору Јужне Штајерске сведоче и подсећају многи топоними и презимена од којих смо нека већ поменули.
--- Крај цитата ---
Malesevic:
Текст је писан прошле године и објављен је у часопису "Идентитет", број 6, Београд.
Напоменуо би да би уз сазнања која сада имам (а тада нисам имао) мало другачије формулисао овај део око Жумберка али ето то је једна мала епизода из бурне историје наших сеоба.
drajver:
--- Цитат: Malesevic Септембар 09, 2020, 12:55:10 поподне ---Текст је писан прошле године и објављен је у часопису "Идентитет", број 6, Београд.
Напоменуо би да би уз сазнања која сада имам (а тада нисам имао) мало другачије формулисао овај део око Жумберка али ето то је једна мала епизода из бурне историје наших сеоба.
--- Крај цитата ---
Одличан и информативан текст.
Ojler:
--- Цитат: Malesevic Септембар 09, 2020, 12:55:10 поподне ---Текст је писан прошле године и објављен је у часопису "Идентитет", број 6, Београд.
--- Крај цитата ---
Сјајно Малешевићу! Веома квалитетан прилог.
Навигација
[0] Индекс порука
Иди на пуну верзију