Аутор Тема: БЕЛМУЖ НА ПЛАНИНСКИ НАЧИН - Забележио Мирослав Младеновић, локални етнолог  (Прочитано 2234 пута)

Мирослав Младеновић

  • Гост
БЕЛМУЖ НА ПЛАНИНСКИ НАЧИН - Забележио Мирослав Младеновић, локални етнолог


Gastronomija Srbije - srpska kuhinja
www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja - Кеширано - Слично
STARI RECEPT BELMUŽ NA SREDORSKI NACIN - zabeležili: Savić Aleksandra i Miroslav Mladenović. Sastojci : 1 l mleka, 200 grama sira mladog, 10 grama ...
http://www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja

БЕЛМУЖ НА ПЛАНИНСКИ НАЧИН - Забележио Мирослав Младеновић, локални етнолог

Белмуж /бели муж/ је пастирски оброк и јединствено укусан специјалитет Источне Србије.
 У време Ђурђевданских дана, један дан пре Ђурђевдана (6 мај), Ђурђевштина, у селима брдско планинског дела власотиначко-црнотравског краја, бере се цвеће, плету венци, прави белмуж и врши одлучивање јагњади.

На Премлаз( У планинским селима Црне Траве и Власотинца празник овчара се слави 19 дана после Ђурђевдана односно 25 маја), јагањци су се одлучивали и почињала је мужа оваца и обавезно припремао белмуж, да  овце и те године имају више млека.

Тај дан овчара у овом крају се прослављао на месту где се славио Ђурђевдан, тако што се од млека помуженог и бело-кукурузног  брашна правио белмуж на овакав начин:
У групама планинских засеока Србије се увече помузу овце, потом подсири млеко и из цедила извади млади неслан сир, који се пре стављао у котао. Потом се котао стављао на ватру и стварањем кашасте масе, обавезно се додавало бело, некад и жуто кукурузно брашно (проја) и потом засолило и варјачом - дрвеном кашиком мешало и кувало док се потпуно не испари вода.
Таква кашаста маса - белмуж, после кувања на ватри, служио се на ливади или за совром. Тако се прослављао дан овчара - почетак муже оваца, која је трајала све до јесени. Овај рецепт за белмуж је јединствен на Југу Србије, а постојао је и у селима Заплања-подножја Суве Планине.

Данас се белмуж често припрема на исти начин, али на шпорету. У посуду са дебљим дном ставите сир и на лаганој ватри мешате док се не растопи и почне да "конча". Додати брашно у млазу, мешати да масноћа изађе на површину. Добиће се смеса налик на качамак, али мекша.
Једите сместа, док се пуши…
 Полсуживање белмужа:
 За белмуж је потебно имати стварно првокласни бели сир, а не сме бити старији од два дана...Казу да који муски једе белмуж, здраву храну од сира и кукурузног брасна, буде леп до старости, када му коса побели...Пријатно !
Састојци за припрему белмужа: 1 кг младог, насољеног, најбоље овчјег сира, 400 гр кукурузног брашна (не палента).

* * *
СТАРИ РЕЦЕПТ БЕЛМУЖ НА СРЕДОРСКИ НАЦИН - забележили: Савић Александра и Мирослав Младеновић                         
Састојци : 1 л млека, 200 грама сира младог, 10 грама соли, па се то све стави да се кува обавезно у бакарни котао на огњиште, меша се варјачом, потом када се маса искува, додаје се кукурузно брашно по потреби. Када се мешањем то све скува, онда се сипа у бакарни плек (тепсију) и када се охлади, онда се сеце на "коцке" и служи уз трпезу.
Казивач: Савиц Славица (60.г) село Средор, 2002.године
 * * *
БЕЛМУЖ НА КАЛАНСКИ НАЧИН - Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог
Узме се сремуш биљка (дивљи бели лук) па се скува чорба, која је добро усољена-онда се се томе дода овчје млеко, млад сир и кукурузно брасно, па све то меша варјачом (дрвеном кашиком) и добро искува у котлу на огњишту. Може и данас да се справља на шпорету на дрва. Планинска биљка сремуш(има је изнад 800 метара надморске висине) белмужу даје укус, а белмуж се прави на дан дјурдјевдана, када је и премлаз. Када се охлади спремљени белмуж, онда се једе. Запис из села Кална-Црна Трава.
*
Gastronomija Srbije - srpska kuhinja
www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja - Кеширано - Слично
STARI RECEPT BELMUŽ NA SREDORSKI NACIN - zabeležili: Savić Aleksandra i Miroslav Mladenović. Sastojci : 1 l mleka, 200 grama sira mladog, 10 grama ...
http://www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja
   *
Поставио:Аутор Мирослав  Б  Младеновић локални етнолог и историчар Власотинце
Постављено: 25.октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија
« Последња измена: Октобар 26, 2013, 07:19:21 поподне Мирослав Младеновић »