Вјера и култура Срба > Народни обичаји

Традиционалан српски поздрав

(1/2) > >>

Делија:
Осим када некоме из поштовања и доброг васпитања пожелимо добар дан/вече/јутро ,некоме ко је наших година обично неформално кажемо здраво или ћао(мада има и новотарија као што су поз/позић/зпо..то дефинитивно није суштина ове теме коју покрећем и било би безвезе трошити речи на то).Ипак после овог текста који сам прочитао,а који је настао у манастиру Ћелије 1999.године сам сазнао да и тај неформални поздрав за који сви мислимо да је традиционални-здраво ,заправо није поздрав који су користили наши преци.Уместо тог здраво они су се међусобно јављали реченицом Помози Бог/Помаже Бог !
https://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=245&Itemid=230

Знамо да је ћао италијанског порекла,здраво претпостављам руског(здравствујте) и верујем да је текст који се налази на сајту Саборне цркве у Београду истинит..али ме интересује да ли је можда забележен још неки поздрав код старих Срба?Да ли је истина да је здраво уведено након Другог Светског Рата и да се пре тога у нашем народу као поздрав никада није користило?

сɣнце:
Ослухни мало свој језик. Поздрав се зове поЗДРАВ баш зато јер се говорило здраво, здрав да си. Помозбожање је исто постало традицијом. Није по смислу ништо другојачије ни хваљен Иисус или бог или Grüß Gott.

Nebo:
"Здраво био" и "здрав да си" се, сигурно, говорило и пре Другог рата. "Здраво" је само упрошћен облик.

Иначе, мени најлепши поздрав при сусрету с неким је онај који се чује у ЦГ (а вероватно и другде) - "добра ти срећа!"

Делија:

--- Цитат: сунце  Април 04, 2018, 05:15:44 пре подне ---Ослухни мало свој језик. Поздрав се зове поЗДРАВ баш зато јер се говорило здраво, здрав да си. Помозбожање је исто постало традицијом. Није по смислу ништо другојачије ни хваљен Иисус или бог или Grüß Gott.

--- Крај цитата ---
То је управо један од разлога због којих сам и покренуо ову причу.Како то да се у традицији код Срба раније не јавља здраво а у самој речи која означава чин јављања неком се налази иста та реч. :) Мада и за поздрав постоји синоним а то је јављање/јавити се неком.

--- Цитат: Nebo  Април 04, 2018, 12:26:50 поподне ---"Здраво био" и "здрав да си" се, сигурно, говорило и пре Другог рата. "Здраво" је само упрошћен облик.

Иначе, мени најлепши поздрав при сусрету с неким је онај који се чује у ЦГ (а вероватно и другде) - "добра ти срећа!"

--- Крај цитата ---
Нисам раније чуо за такав поздрав при сусрету,мада до сада и нисам имао нешто превише контакта са западнијим делом нашег становништва(Црна Гора,Херцеговина),поготово оним старијим код којих је оваква пракса јављања опстала.У сваком случају слажем се,баш лепо звучи. :)

Азот:
У топличком крају често говоре "Здраво -  живо!" када се сретну са неким
а током разговора као неку поштапалицу имају "жив ми ти!"
Нпр.
Жив ми ти, ајде молим те доноси ми мало воде.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију