Вјера и култура Срба > Народни обичаји

"Ендогено" кумство

(1/6) > >>

Equinox:
Један обичај који се до пре тридесетак година одржао у мом роду јесте специфичан али знам да није изолован случај и да се јавља код још неких родова у других крајевима.

Наиме, у мом роду је сигурно више стотина гиодина владао обичај да се „кумство“ држи унутар рода. Шта то у практичном смислу значи – децу су „држале“ или су им кумовале тетке које су рођене у роду а сведоци су на венчањима (мушких припадника рода) били тетке и/или ујаци.

Дакле, ни један „екстерни“ род нам није кумовао док смо ми кумовали и кумујемо другим родовима и то су најчешће стара, вишевековна кумства.

Када сам размишљао о овом обичају, прво што ми је пало на памет јесте да би могао бити реакција на околности које су владале у верски мешовитим срединама. Међутим, подробнијим размишљањем сам установио да је мој род бар последњих 300 година живео у срединама у којима су итекако доминирали Срби православне вероисповести  што ме је поново довело до изворном питања о пореклу и смислу овог обичаја и његовој распрострањености.
Уколико неко од чланова има неких имформација или сличан обичај, молио бих да га подели да овој теми. 
Иначе, овај обичај је присутан код појединих родова у Топлици који су досељени из Гоњег Ибра, на потезу од Лепосавића до Рашке

Дробњак:
Овај обичај постајао је и у мојој фамилији. Нпр. моју мајку и њену браћу крстиле су њихове тетке, тј. биле су им куме. Мојој тетки по оцу је кума била њена прабаба. Мом прадеди и прабаби је кум на венчању био прадедин брат од стрица. Он је био и венчани кум и прадедином рођеној браћи. Иначе, ради се о Поморављу које није етнички мешовита средина.

Милош:
Meнe je тeткa кpcтилa, aли мajчинa cecтpa. Инaчe je кoд мajчинe poдбинe тo биo oбичaj. Cлaвe Mpaтиндaн и xг je R1b-U106, пa ce мoждa нeштo нa ocнoву тoгa мoжe зaкључити.

Equinox:

--- Цитат: Милош  Септембар 11, 2017, 03:32:30 поподне ---Meнe je тeткa кpcтилa, aли мajчинa cecтpa. Инaчe je кoд мajчинe poдбинe тo биo oбичaj. Cлaвe Mpaтиндaн и xг je R1b-U106, пa ce мoждa нeштo нa ocнoву тoгa мoжe зaкључити.

--- Крај цитата ---

Од тебе ме, Милоше, ово није ни мало изненадило 😁
Јел знаш можда колико је чест обичај данас?


--- Цитат: Дробњак  Септембар 11, 2017, 03:28:32 поподне ---Овај обичај постајао је и у мојој фамилији. Нпр. моју мајку и њену браћу крстиле су њихове тетке, тј. биле су им куме. Мојој тетки по оцу је кума била њена прабаба. Мом прадеди и прабаби је кум на венчању био прадедин брат од стрица. Он је био и венчани кум и прадедином рођеној браћи. Иначе, ради се о Поморављу које није етнички мешовита средина.

--- Крај цитата ---

Етнички није мешовита средина, Дробњак, али сам сигуран да постоји нека културолошка разлика тог конкретног краја или уже средине у односу на остатак Поморавља. О којом делу се ради?

Мене, оца и брата је у истој води крстила очева тетка, која му је заједно са његовим ујаком била сведок на венчању. Тетке ми је држала иста та тетка која држала и мене а моја баба, очева мајка је држала све своје братанце и братанице. И тако даље...

Полић:
 Kod Nemaca ali i kod Rusa ovo je sasvim uobičajeno.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију